Class 11 Important Questions for Chemical Coordination and Integration

Chemical Coordination is the most essential part of us as well as other living organisms. That is why this part covers a vast weightage in NEET, AIIMS and JIPMER. Check below the Class 11 Important Questions for Chemical Coordination and Integration for NEET, AIIMS and JIPMER. Class 11 Important Questions for Chemical Coordination and Integration were prepared based on the latest exam pattern. We LiveMCQs team provided Chemical Coordination and Integration Class 11 Biology MCQs Questions with Answers to help the aspirant understand the concept very well.

Class 11 Important Questions for Chemical Coordination and Integration pdf Download

1. FSH is produced by __________

  • Thyroid gland
  • Anterior pituitary gland
  • Posterior pituitary gland
  • Gonads

Answer: Anterior pituitary gland

2. Which of the following hormone is produced by a pituitary gland in both males and females but functional only in a female?

  • Relaxin
  • Prolactin
  • Vasopressin
  • Somatotrophic hormones

Answer: Prolactin

3. Which of the following is an accumulation and releasing centre of neurohormone?

  • Hypothalamus
  • Anterior lobe of pituitary gland
  • Posterior pituitary gland
  • Intermediate lobe of pituitary

Answer: Posterior pituitary gland

4. MSH is produced by _________

  • Anterior lobe of pituitary gland
  • Posterior pituitary gland
  • Parathyroid
  • Pars intermedia of pituitary

Answer: Pars intermedia of pituitary

5. Sertoli cells are regulated by pituitary hormone known as _________

  • FSH
  • LH
  • GH
  • Prolactin

Answer: FSH

6. Trophic hormones are formed by _________

  • Anterior pituitary
  • Middle pituitary
  • Thyroid
  • Posterior pituitary

Answer: Anterior pituitary

7. Gigantism and acromegaly are due to _________

  • Hyperthyroidism
  • Hyperpituitarism
  • Hypopituitarism
  • Hypothyroidism

Answer: Hyperpituitarism

8. Which of the following gland is regarded as a master gland?

  • Adrenal gland
  • Hypothalamus
  • Pituitary gland
  • Thyroid

Answer: Pituitary gland

9. What is Wermer’s syndrome known as?

  • Men type 1
  • Men type 2
  • Men type 3
  • Men type 4

Answer: Men type 1

10. Pars distalis, Pars tuberalis, Pars intermedia belongs to anterior pituitary.

  • True
  • False

Answer: True

Prepare for NEET & AIIMS Click Here

Read & Download Class 11 Biology for FREE