MCQ Questions on Chemical Coordination and Integration

Chemical Coordination is the most essential part of us as well as other living organisms. That is why this part covers a vast weightage in NEET, AIIMS and JIPMER. Check below the MCQ Questions on Chemical Coordination and Integration for NEET, AIIMS and JIPMER. MCQ Questions on Chemical Coordination and Integration were prepared based on the latest exam pattern. We LiveMCQs team provided Chemical Coordination and Integration Class 11 Biology MCQs Questions with Answers to help the aspirant understand the concept very well.

MCQ Questions on Chemical Coordination and Integration pdf Download

1. Which cells produce calcitonin?

  • C cells
  • B cells
  • A cells
  • T cells

Answer: C cells

2. Development of thyroid gland occurs in which week of intrauterine life?

  • 12th week
  • 15th week
  • 4th week
  • 7th week

Answer: 4th week

3. The left and right lobes are joined by _________

  • Levator
  • Isthmus
  • Pyramidal lobe
  • Valve

Answer: Isthmus

4. Enlargement of the thyroid is called _________

  • Diabetes
  • Goitre
  • Cretinism
  • Myxoedema

Answer: Goitre

5. The four small glands in the thyroid gland are called _________

  • Parathyroid gland
  • Adrenal gland
  • Pineal gland
  • Endocrine and exocrine gland

Answer: Parathyroid gland

6. Adrenaline and non adrenaline are hormones and act as ________

  • Neurotransmitters
  • Energy storing substance
  • Food storage material
  • Energy producing agents

Answer: Neurotransmitters

7. Glomerular area of adrenal cortex is responsible for ________

  • Water and electrolyte balance
  • Steroid hormone secretion
  • Blood pressure
  • Carbohydrate metabolism

Answer: Water and electrolyte balance

8. Which of the following hormone is known as flight and fight hormone?

  • Thyroxin
  • Adrenaline
  • ADH
  • Oxytocin

Answer: Adrenaline

9. ADH acts on ________

  • Loop of Henle
  • Collecting ducts of testes
  • Collecting tubules of kidneys
  • PCT

Answer: Collecting tubules of kidneys

10. Adrenal gland is derived from ________

  • Endoderm
  • Mesoderm
  • Ectoderm
  • Ectoderm and mesoderm

Answer: Ectoderm and mesoderm

Prepare for NEET & AIIMS Click Here

Read & Download Class 11 Biology for FREE