Question Bank for Chemical Coordination and Integration MCQ

Chemical Coordination is the most essential part of us as well as other living organisms. That is why this part covers a vast weightage in NEET, AIIMS and JIPMER. Check below the Question Bank for Chemical Coordination and Integration MCQ for NEET, AIIMS and JIPMER. Question Bank for Chemical Coordination and Integration MCQ were prepared based on the latest exam pattern. We LiveMCQs team provided Chemical Coordination and Integration Class 11 Biology MCQs Questions with Answers to help the aspirant understand the concept very well.

Question Bank for Chemical Coordination and Integration MCQ pdf Download

1. What connects hypothalamus to the pituitary?

  • Infundibulam
  • Corpus callosum
  • Anterior
  • Cerebral cortex

Answer: Infundibulam

2. Hypothalamus is a part of __________

  • Midbrain
  • Forebrain
  • Hind brain
  • Future brain

Answer: Forebrain

3. Displacement of the set point in the hypothalamus is due to _________

  • Pathogens
  • Effectors
  • Receptors
  • Pyrogens

Answer: Pyrogens

4. Hormones produced in hypothalamus are _________

  • Oxytocin and estrogen
  • Oxytocin and testosterone
  • Oxytocin and thyroxine
  • Oxytocin and Antidiuretic hormone

Answer: Oxytocin and Antidiuretic hormone

5. Which of the following events could be a result of damage to hypothalamus portal system?

  • Decreased secretion of ADH
  • Decreased secretion oxytocin
  • Decreased secretion TSH
  • Decreased secretion PTH

Answer: Decreased secretion TSH

6. Secretion of many anterior pituitary hormones are controlled by other hormones from _________

  • Pancreatic lobes
  • Adrenal gland
  • Hypothalamus
  • Thyroid gland

Answer: Hypothalamus

7. Which of the following consists of nerve tissue and down growth from hypothalamus?

  • Posterior pituitary
  • Anterior pituitary
  • Thymus
  • Adrenal

Answer: Posterior pituitary

8. If hypothalamus fails to secrete GnRH the effect would be _________

  • Hypersecretion of oxytocin
  • Hypersecretion of prolactin
  • Hypersecretion of pituitary gonadotropins
  • Hyposecretion of pituitary gonadotropins

Answer: Hyposecretion of pituitary gonadotropins

9. Osmoreceptors in hypothalamus are involved in _________

  • Secretion of GH
  • Secretion of ADH
  • Secretion of ACTH
  • Secretion of Aldosterone

Answer: Secretion of ADH

10. GnRH directly stimulates release of _________

  • FSH
  • Progesterone
  • Estrogen
  • Thyrocalcitonin

Answer: FSH

Prepare for NEET & AIIMS Click Here

Read & Download Class 11 Biology for FREE

Comments