Human Reproduction Questions and Answers PDF | NEET, AIIMS and JIPMER

Human Reproduction Questions and Answers PDF Download

Human reproduction involves sexual intercourse between a man and a woman. Human Reproduction Questions and Answers PDF made by livemcqs team are the most important part of NEET, AIIMS and JIPMER. These objective questions of human reproduction are prepared from NCERT. Here we also covers all human reproduction important question which are asked in previous years in NEET, AIIMS, JIPMER exam.

1. Spermatogonia are formed by _________
(A) Meiosis
(B) Mitosis
(C) Amitosis
(D) Meiosis II

Answer: Mitosis
2. Wolffian duct forms _________
(A) Oviduct
(B) Urethra
(C) Epididymis
(D) Ejaculatory duct

Answer: Epididymis
3. Type of placenta found in human is called _________
(A) Discoidal
(B) Cotyledonary
(C) Zonary
(D) Diffuse

Answer: Discoidal
4. Acrosome is made up of _________
(A) Ribosome
(B) Mitochondria
(C) Centrioles
(D) Golgi bodies

Answer: Golgi bodies
5. All the mammals are viviparous.
(A) True
(B) False

Answer: False
6. Which of the following groups includes all STD?
(A) Hepatitis-B, Hemophilia, AIDS
(B) AIDS, Syphilis, Cholera
(C) Gonorrhea, Hepatitis-B, Chlamydiasis
(D) HIV, Malaria, Trichomoniasis

Answer: Gonorrhea, Hepatitis-B, Chlamydiasis
7. MTP is considered safe up to how many weeks of pregnancy?
(A) 8
(B) 12
(C) 18
(D) 6

Answer: 12
8. Which of the following is the widely accepted method of contraception in India?
(A) IUDs
(B) Tubectomy
(C) Cervical caps
(D) Diaphragms

Answer: IUDs
9. The interferons are _________
(A) Antibiotics
(B) Antibacterial proteins
(C) Immunosuppressive drugs
(D) Antiviral proteins

Answer: Antiviral proteins
10. Which of the following test is used to detect AIDS?
(A) Western blot and ELISA
(B) Northern blot and ELISA
(C) ELISA and Southern blot
(D) ELISA and Immunoblot

Answer: Western blot and ELISA
11. Connective tissue that attach the ovaries with uterine wall and pelvic wall is:
(A) Ligament
(B) Tendon
(C) Areolar
(D) Adipose

Answer: Ligament
12. Which of the following exhibits strong contraction during delivery of the baby?
(A) Perimetrium
(B) Endometrium
(C) Myometrium
(D) None

Answer: False
13. Hymen is associated with:
(A) Male genital system
(B) Female genital system
(C) Both A & B
(D) None

Answer: Female genital system
14. Which of the following is associated with female genital system?
(A) Epididymis
(B) Clitoris
(C) Vas efferens
(D) Seminal vesicle

Answer: Clitoris
15. Sucking of milk out takes place through:
(A) Mammary tubules
(B) Mammary duct
(C) Mammary ampullae
(D) Lactiferous duct

Answer: Mammary ampullae
16. Identify gonadal mother cells from the following:
(A) Spermatogonia
(B) Oogonia
(C) Ootid & Spermatid
(D) A & B

Answer: A & B
17. Spermiation is the process of releasing of:
(A) Spermatids
(B) Primary spermatocytes
(C) Sperms
(D) All

Answer: Sperms
18. Gonadotropic releasing hormone is secreted from:
(A) Hypothalamus
(B) Hypophysis
(C) Neurohypophysis
(D) Pars intermedia

Answer: Hypothalamus
19. Hormone that stimulates the leydig cells is:
(A) Luteinizing hormone
(B) FSH
(C) GnRH
(D) A & B

Answer: Luteinizing hormone
20. Mitochondria in a sperm are located in:
(A) Head
(B) Acrosome
(C) Middle piece
(D) Tail

Answer: Middle piece
21. Growth curve is normally _________
(A) J shaped
(B) S shaped
(C) C shaped
(D) V shaped

Answer: S shaped
22. Causative agent of syphilis is _________
(A) HIV
(B) Neisseria
(C) Treponema pallidum
(D) Trichomonas vaginalis

Answer: Trichomonas vaginalis
23. World population day falls on _________
(A) 11TH July
(B) 11th may
(C) 10th July
(D) 10th may

Answer: 11TH July
24. Study of the human population is known as _________
(A) Anthropology
(B) Demography
(C) Geography
(D) Ethnology

Answer: Demography
25. What is the function of copper-T?
(A) Stops cleavage
(B) Checks mutation
(C) Stops gastrulation
(D) Stops fertilization

Answer: Stops fertilization
26. Amniocentesis is a process of _________
(A) Know about brain disease
(B) Grow cells on culture media
(C) Determine disease of the embryo
(D) Determine mutations

Answer: Determine disease of the embryo
27. Saheli is _________
(A) An oral contraceptive for females
(B) A diaphragm used by males
(C) A surgical sterilation method
(D) A diaphragm used by females

Answer: An oral contraceptive for females
28. Test tube baby employs which of the following technique?
(A) ICSI
(B) ZIFT
(C) GIFT
(D) IUI

Answer: ZIFT
29. Histamine is secreted by _________
(A) Mast cells
(B) Liver cells
(C) Kidneys
(D) Nerve cells

Answer: Mast cells
30. AIDS is _________
(A) Reduction in number of killer T cells
(B) Reduction in number of Helper T cells
(C) Autoimmune disease
(D) Inability to produce interferons

Answer: Reduction in number of Helper T cells
31. Which of the following produce sperms?
(A) Seminal Vesicles
(B) Seminiferous tubules
(C) Epididymis
(D) Vas Efferentia

Answer: Seminal Vesicles
32. What is the other name for Leydig cells?
(A) Sertoli cells
(B) Acinar cells
(C) Hepatic cells
(D) Interstitial cells

Answer: Interstitial cells
33. External opening of urethra is known as:
(A) Ostia
(B) Osculum
(C) Urethral meatus
(D) None

Answer: Urethral meatus
34. The male reproductive accessory glands include:
(A) Testis
(B) Seminal Vesicles
(C) Prostate & Bulbourethral glands
(D) B & C

Answer: B & C
35. Which of the following shows diploidity?
(A) Spermatid
(B) Spermatozoa
(C) Spermatogonium
(D) Secondary spermatocyte

Answer: Spermatogonium
36. Which of the following is a male sex accessory duct?
(A) Rete testis
(B) Vasa efferentia
(C) Epididymis & vas deferens
(D) All

Answer: All
37. Male gametes in humans provide nutrition by:
(A) Sertoli cells
(B) Bulbourethral cells
(C) Leydig cells
(D) Lobules

Answer: Sertoli cells
38. What is the function of scrotum?
(A) To maintain low temperature
(B) To maintain high temperature
(C) Heterothermal
(D) None

Answer: To maintain low temperature
39. What is the composition of seminal plasma?
(A) Rich in fructose
(B) Rich in calcium
(C) Contains enzymes
(D) All

Answer: All
40. What is the other name for fallopian tube?
(A) Ampulla
(B) Fimbriae
(C) Oviduct
(D) All

Answer: Oviduct
41. Umbilical cord contains _________
(A) Pluripotent stem cells
(B) Cord blood stem cells
(C) Blood stem cells
(D) None of the above

Answer: Cord blood stem cells
42. How does human sperm locomote?
(A) Flagella
(B) Cilia
(C) Neutrophils
(D) None of the above

Answer: Flagella
43. Cryptorchidism is a condition where _________
(A) One of both testes are not developed
(B) One or both testes fail to descend into the scrotum
(C) One or both testes are not formed
(D) None of the above

Answer: One or both testes fail to descend into the scrotum
44. Bidder’s canal receives __________
(A) Eggs
(B) Sperms
(C) Ammonia
(D) Oxygenated blood

Answer: Sperms
45. The hormone that is released from the testes is ______
(A) Progesterone
(B) Vasopressin
(C) Testosterone
(D) None of the above

Answer: Testosterone
46. Wolffian duct is also known as ____________
(A) Mesonephric duct
(B) Ejaculatory duct
(C) Major sublingual duct
(D) Cystic duct

Answer: Mesonephric duct
47. Acrosome is filled with _________
(A) Lipids
(B) Hormones
(C) Digestive enzymes
(D) None of the above

Answer: Digestive enzymes
48. _________ is an example of a viviparous animal.
(A) Goat
(B) Duck
(C) Crocodile
(D) None of the above

Answer: Goat
49. __________ is an example of an oviparous animal
(A) Pidgeon
(B) Elephant
(C) Sheep
(D) None of the above

Answer: Pidgeon
50. The ________ is an ovoviviparous animal
(A) Basking shark
(B) Bonobo
(C) Blue shark
(D) None of the above

Answer: Basking shark
51. Fluid filled cavity ‘Antrum’ is found in:
(A) Oogonia
(B) Primary follicle
(C) Tertiary follicle
(D) Secondary follicle

Answer: Tertiary follicle
52. Graffian follicle is formed from:
(A) Primary follicle
(B) Secondary follicle
(C) Tertiary follicle
(D) None

Answer: Tertiary follicle
53. Polarbodies are formed during:
(A) Spermatogenesis
(B) Oogenesis
(C) Embryogenesis
(D) All

Answer: Oogenesis
54. What is common in both sperms and ovum?
(A) Haploidity
(B) Diploidity
(C) Polyploidity
(D) Presence of acrosome

Answer: Haploidity
55. First meiotic division during oogenesis takes place:
(A) After ovulation
(B) Prior to ovulation
(C) During embryogenesis
(D) None

Answer: After ovulation
56. Appearance of first menstruation at puberty is called:
(A) Menopause
(B) Menarche
(C) Fertility
(D) Sterility

Answer: Menarche
57. Luteal phase during a menstrual cycle is also known as:
(A) Proliferative phase
(B) Secretory phase
(C) Reductive phase
(D) Regenerative phase

Answer: Secretory phase
58. Function of corpus luteum is to secrete:
(A) Progesterone
(B) Estrogen
(C) Testosterone
(D) All

Answer: Progesterone
59. Cessation of menstrual cycle is termed as:
(A) Menarche
(B) Menopause
(C) Sterility
(D) Abortion

Answer: Menopause
60. Whether human females are:
(A) Homogametic
(B) Heterogametic
(C) Agametic
(D) Monogametic

Answer: Homogametic
61. Colostrum is rich in:
(A) Antigens
(B) Antibodies
(C) Interferons
(D) All

Answer: Antibodies
62. What is the function of oxytocin is:
(A) Contraction of uterine muscles
(B) To lower the blood pressure
(C) To secrete milk
(D) To expand the ligament

Answer: Contraction of uterine muscles
63. Milk in mammary glands is secreted by:
(A) Acinar cells
(B) Hepatic cells
(C) Chondrocytes
(D) Cells of alveoli

Answer: Cells of alveoli
64. A crosome is a part of:
(A) Chromosome
(B) Ribosome
(C) Oxysome
(D) Spermatozoan

Answer: Spermatozoan
65. What would be the fate of menstruation if the ovum is not fertilized?
(A) Occurs for 3-5 days
(B) Does not occur
(C) Occurs for 5-10 days
(D) Occurs irregularly

Answer: Occurs for 3-5 days
66. Umbilical lies between:
(A) Embryo and placenta
(B) Perimetrium and ovary
(C) vary and fallopian tube
(D) Placenta and ovary

Answer: Embryo and placenta
67. Relaxin is secreted by:
(A) Endometrium
(B) Ovary
(C) Pituitary gland
(D) Hypothalamus

Answer: Ovary
68. Uterus is commonly called as:
(A) Body cavity
(B) Womb
(C) Stomach
(D) Bladder

Answer: Womb
69. Number of testicular lobules found in each testis is:
(A) 50
(B) 100
(C) 150
(D) 250

Answer: 250
70. Number of mammary lobes in each mammary gland is:
(A) 15-20
(B) 50-100
(C) 100-150
(D) 200

Answer: 15-20
71. The cells of morula are known as:
(A) Blastocysts
(B) Oviblasts
(C) Oviclasts
(D) Blastomeres

Answer: Oviblasts
72. Corona radiate lies:
(A) External to the zona pellucida
(B) Internal to the zona pellucida
(C) Along with periviteline space
(D) A & C

Answer: External to the zona pellucida
73. Which part of the blastocyst attaches with the surface of endometrium?
(A) Inner cell mass
(B) Trophoblast
(C) Ectoderm
(D) Mesoderm

Answer: Trophoblast
74. The nature of post zygotic divisions is of:
(A) Amitotic
(B) Mitotic
(C) Meiotic
(D) Iregular

Answer: Mitotic
75. Chorionc villi appear on:
(A) Endometrium
(B) Trophoblast
(C) Myometrium
(D) Perimetrium

Answer: Trophoblast
76. Which of the following is a placental homone?
(A) Human chorionic gonadotropin
(B) Relaxin
(C) Oxytocin
(D) None

Answer: Human chorionic gonadotropin
77. Stem cells are the part of:
(A) Inner cell mass
(B) Ectoderm
(C) Endoderm
(D) Mesoderm

Answer: Inner cell mass
78. First trimester period is:
(A) 12 weeks
(B) 24 weeks
(C) 36 weeks
(D) 4 weeks

Answer: 12 weeks
79. The first appearance of limbs and external genitalia take place during:
(A) 1st trimester
(B) 2nd trimester
(C) 3d trimester
(D) None

Answer: 1st trimester
80. Delivery of the fetus after 9 months is known as:
(A) Gestation
(B) Gastrulation
(C) Parturition
(D) Implantation

Answer: Parturition
81. The _________ is a temporary organ that connects a mammalian mother to its foetus
(A) Placenta
(B) Chorion
(C) Endometrium
(D) None of the above

Answer: Placenta
82. Division of human egg is __________
(A) Holoblastic and unequal
(B) Meroblastic
(C) Holoblastic and equal
(D) Isoblastic

Answer: Holoblastic and unequal
83. The lytic enzyme released y sperm is _________
(A) Ligase
(B) Acrosome
(C) Androgamone
(D) Hyaluronidase

Answer: Hyaluronidase
84. Number of autosomes in human primary spermatocyte is _________
(A) 46
(B) 44
(C) 23
(D) 22

Answer: 44
85. Ovum receives the sperm in the region of _________
(A) Animal pole
(B) Equator
(C) Vegetal pole
(D) Pigmented area

Answer: Vegetal pole
86. Which of the following organ is devoid of gland?
(A) Vulva
(B) Oviduct
(C) Uterus
(D) Vagina

Answer: Oviduct
87. Among the following stem cells which are found in the umbilical cord?
(A) Embryonic stem cells
(B) Adult stem cells
(C) Cord blood stem cells
(D) Blood stem cells

Answer: Cord blood stem cells
88. Human sperm moves with the help of _________
(A) Cilia
(B) Flagellum
(C) Basal body
(D) Nucleosome

Answer: Flagellum
89. Cryptorchidism is a condition in which _________
(A) Male hormones are not reactive
(B) Ovaries are removed
(C) Sperms are not formed
(D) Testes fail to descend in scrotal sacs

Answer: thoracic cavity from abdominal cavity
90. Bidder’s canal is meant for the passage of _________
(A) Sperms
(B) Urine
(C) Ova
(D) Saline

Answer: Sperms

NCERT Class 11 Biology Questions and Answers Downlaod

Comments