Reproduction in Organisms Class 12 Questions and Answers PDF

Reproduction in Organisms Class 12 Questions and Answers PDF Download

Reproduction is a biological process. There is a cycle of birth, growth and death. Reproduction enables the continuity of the species, generation after generation. Here we are going to discuss about Reproduction in Organisms Class 12 Questions and Answers. These Reproduction in Organisms Questions for NEET are compilation of previous years question paper of NEET, AIIMS, JIPMER and various other competitive medical entrance exam. These Reproduction in Organisms Questions and answers class 12 are the part of NCERT. Let’s go to the Reproduction in Organisms Question Bank.

1. The property of an undifferentiated cell that has the potential to develop into an entire plant is called
(A) Budding
(B) Cloning
(C) Subpotency
(D) Totipotency

Answer: Budding
2. The development of root and shoot in tissue culture is determined by ______
(A) Temperature
(B) Nutrients
(C) Auxin and cytokinin ratio
(D) None of the above

Answer: Auxin and cytokinin ratio
3. Which among the following is a unicellular organism that reproduces by budding:
(A) Hydra
(B) Planaria
(C) Yeast
(D) Spirogyra

Answer: Yeast
4. Which among the following does not reproduce by spore formation:
(A) Penicillium fungus
(B) Yeast fungus
(C) Mucor fungus
(D) Rhizopus fungus

Answer: Yeast fungus
5. The rapid spreading of bread mould on slices of bread are due to:
(i) Presence of large number of spores in air
(ii) Presence of large number of thread-like branched hyphae
(iii) Presence of moisture and nutrients
(iv) Formation of round shaped sporangia
(A) (i) and (iii)
(B) (ii) and (iv)
(C) (i) and (ii)
(D) (iii) and (iv)

Answer: (i) and (iii)
6. The asexual reproduction in the Spirogyra involves:
(A) Breaking up of filaments into smaller bits
(B) Division of a cell into many cells
(C) Division of a cell into two cells
(D) Formation of a large number of buds

Answer: Division of a cell into many cells
7. Reason for the greater similarities among the offsprings produced by asexual reproduction, is:
(i) Asexual reproduction involves only one parent
(ii) Asexual reproduction involves two parents
(iii) Asexual reproduction involves gametes
(iv) Asexual reproduction does not involve gametes
(A) (i) and (ii)
(B) (i) and (iii)
(C) (ii) and (iv)
(D) (i) and (iv)

Answer: (i) and (iv)
8. The process of the division of cell into several cells during reproduction in Plasmodium is termed as:
(A) Fragmentation
(B) Budding
(C) Multiple fission
(D) Binary fission

Answer: Multiple fission
9. The number of chromosomes in parents and offsprings of a particular species remains constant due to:
(A) Doubling of chromosomes after zygote formation
(B) Halving of chromosomes during gamete formation
(C) Doubling of chromosomes after gamete formation
(D) Halving of chromosomes after gamete formation

Answer: Halving of chromosomes during gamete formation
10. A Planaria worm is cut horizontally in the middle into two halves P and Q such that the part P contains the whole head of the worm. Another Planaria worm is cut vertically into two halves R and S in such a way that both the cut pieces R and S contain half head each. Which of the cut pieces of the two Planaria worms could regenerate to form the complete respective worms?
(A) Only P
(B) Only R and S
(C) P, Rand S
(D) P, Q, R and S

Answer: P, Q, R and S
11. During which process cyst is formed?
(A) Binary fission
(B) Multiple fission
(C) Sporulation
(D) Budding

Answer: Sporulation
12. In which method of reproduction, pseudopodiospores are formed?
(A) Binary fission
(B) Multiple fission
(C) Sporulation
(D) Budding

Answer: Sporulation
13. Antherozoids are the gamets formed in-
(A) Algae
(B) Bryophytes
(C) Pteridophytes
(D) Both b and c

Answer: Both b and c
14. During which process cyst is formed?
(A) Binary fission
(B) Multiple fission
(C) Sporulation
(D) Budding

Answer: Multiple fission
15. In which method pseudopodiospores are formed ?
(A) Binary fission
(B) Multiple fission
(C) Sporulation
(D) Budding

Answer: Sporulation
16. In which organism multiple fission is seen ?
(A) Paramoecium
(B) Plasmodium
(C) Hydra
(D) Planaria

Answer: Plasmodium
17. Which of the following is not a natural method of vegetative reproduction ?
(A) Suckers
(B) Cutting
(C) Runners
(D) Offsets

Answer: Cutting
18. Which type of fission takes place in Euglena ?
(A) Transversal Binary fission
(B) Longitudinal Binary fission
(C) Peripheral Binary fission
(D) Radial Binary fission

Answer: Longitudinal Binary fission
19. The plants which bears two types of heterospores during Sporophytic stage is known as………
(A) Aplanospores
(B) Somatic spores
(C) Homosporous
(D) Heterosporous

Answer: Heterosporous
20. Which of the following group of animals show regeneration ?
(A) Planaria, Hydra, Starfish
(B) Starfish, Amoeba, Plasmodium
(C) Amoeba, Hydra, Paramoecium
(D) Amoeba, Planaria, Starfish

Answer: Planaria, Hydra, Starfish
21. The number of chromosomes in both parents and offsprings of a particular species remains constant because:
(A) Chromosomes get doubled after zygote formation
(B) Chromosomes get doubled after gamete formation
(C) Chromosomes get halved during gamete formation
(D) Chromosomes get halved after gamete formation

Answer: Chromosomes get halved during gamete formation
22. The figure given alongside shows the human male reproductive organs. Which structures make sperms and seminal fluid?
(A) V makes sperms and X makes seminal fluid
(B) W makes sperms and Y makes seminal fluid
(C) X makes sperms and W makes seminal fluid
(D) Y makes sperms and V makes seminal fluid

Answer: Y makes sperms and V makes seminal fluid
23. An organism capable of reproducing by two asexual reproduction methods one similar to the reproduction in yeast and the other similar to the reproduction in Planaria is:
(A) Spirogyra
(B) Hydra
(C) Bryophyllum
(D) Paramecium

Answer: Hydra
24. Among the following select the statements that are true regarding the sexual reproduction in flowering plants?
(i) Fertilisation is a compulsory event
(ii) It always results in the formation of zygote
(iii) Offsprings formed are clones
(iv) It requires two types of gametes
(A) (i) nad (iv)
(B) (i), (ii) and (iii)
(C) (i), (ii) and (iv)
(D) (ii), (iii) and (iv)

Answer: (i), (ii) and (iv)
25. Which among the following are not the functions of testes at puberty?
(i) Formation of germ cells
(ii) Secretion of testosterone
(iii) Development of placenta
(iv) Secretion of estrogen
(A) (i) and (ii)
(B) (i) and (iii)
(C) (ii) and (iv)
(D) (iii) and (iv)

Answer: (iii) and (iv)
26. Which out of the following processes does not lead to the formation of clones:
(A) Fertilisation
(B) Fission
(C) Tissue culture
(D) Fragmentation

Answer: Fertilisation
27. The ratio of number of chromosomes in a human zygote and a human sperm is:
(A) 2 : 1
(B) 3 : 1
(C) 1 : 2
(D) 1 : 3

Answer: 2 : 1
28. In which of the following mammal estrous cycle is absent:
(A) cow
(B) horse
(C) monkey
(D) rabbit

Answer: monkey
29. Identify the incorrect statement.
(A) In asexual reproduction, the offspring produced are morphologically and genetically identical to the parent
(B) Zoospores are sexual reproductive structures
(C) In asexual reproduction, a single parent produces offspring with or without the formation of gametes
(D) Conidia are asexual structures in Penicillium

Answer: Zoospores are sexual reproductive structures
30. Asexual reproductive structure of sponge:
(A) gemmules
(B) conidia
(C) bulb
(D) none of these

Answer: Gemmules
31. Which plant reproduces vegetatively by roots ?
(A) Oxalis
(B) Bryophyllum
(C) Onion
(D) Dahlia

Answer: Dahlia
32. Which plant performs vegetative reproduction with the help of floral buds ?
(A) Agave
(B) Bryophyllum
(C) Ginger
(D) Asparagus

Answer: Agave
33. Which part of the plant Bryophyllum performs vegetative reproduction ?
(A) Stem
(B) Floral buds
(C) Underground roots
(D) Buds on leaf margin

Answer: Buds on leaf margin
34. Juvenile phase represents the period of-
(A) Growth
(B) Death
(C) Birth
(D) None

Answer: Growth
35. Either male or female reproductive organs are found in the body
(A) Monoecious
(B) Dioecious
(C) Meiocyte
(D) Syngamy

Answer: Dioecious
36. Propagules are used to raise
(A) growth
(B) new plants
(C) old plants
(D) all the above

Answer: new plants
37. Find the monoecious plant
(A) Coconut
(B) Cucurbits
(C) Both a and b
(D) Papaya

Answer: Both a and b
38. Identify the mis-match statement regarding post fertilization events from the following statements.
(A) Wall of ovary is converted into pericarp
(B) Outer integument is converted into inner endocarp
(C) Triploid nucleus develops as endosperm
(D) Ovary is developed as fruit

Answer: Outer integument is converted into inner endocarp
39. In these organisms, gametes are released in the surrounding medium
(A) Fishes
(B) Amphibians
(C) Mammals
(D) Both a and b

Answer: Both a and b
40. Choose the correct statement from amongst the following:
(A) Dioecious (hermaphrodite) organisms are seen only in animals
(B) Dioecious organisms are seen only in plants
(C) Dioecious organisms are seen in both plants and animals
(D) Dioecious organisms are seen only in vertebrates

Answer: Dioecious organisms are seen in both plants and animals
41. Which of the following is developed by parthenogenesis:
(A) Drones
(B) queen honey bee
(C) worker honey bee
(D) both b and c

Answer: Drones
42. Which of the following is formed immediately after fertilization
(A) morula
(B) blastula
(C) zygote
(D) foetus

Answer: zygote
43. The process which results the formation of zygote
(A) Isogamy
(B) Anisogamy
(C) Triple fusion
(D) Syngamy

Answer: Syngamy
44. Which of the following is not an asexual reproductive structure?
(A) zoospores
(B) pollen
(C) buds
(D) conidia

Answer: pollen
45. Parthenogenesis is the development of an organism directly from:
(A) Female gametes
(B) Vegetative cells
(C) Fertilized ovum
(D) None of these

Answer: Female gametes
46. Parthenogenesis is the development of an organism directly from:
(A) Female gametes
(B) Vegetative cells
(C) Fertilized ovum
(D) None of these

Answer: Female gametes
47. Which of the following organism reproduces by multiple fission?
(A) Euglena
(B) Paramecium
(C) Trypanosoma
(D) Plasmodium

Answer: Plasmodium
48. Which type of stem modification is seen in banana?
(A) stem tuber
(B) bulb
(C) corn
(D) rhizome

Answer: rhizome
49. Which animals have developed capacity of regeneration ?
(A) Hydra, Starfish
(B) Plasmodium
(C) Leech
(D) Paramoecium

Answer: Hydra, Starfish
50. Sporulation occurs in………..
(A) Plasmodium
(B) Hydra
(C) Starfish
(D) Spongilla

Answer: Plasmodium
51. A few statements describing certain features of reproduction are given below:
i. Gametic fusion takes place
ii. Transfer of genetic material takes place
iii. Reduction division takes place
iv. Progeny have some resemblance with parents
Select the options that are true for both asexual and sexual reproduction from the options given below:
(A) i and ii
(B) ii and iii
(C) ii and iv
(D) i and iii

Answer: ii and iv
52. The term ‘clone’ cannot be applied to offspring formed by sexual reproduction because:
(A) Offspring do not possess exact copies of parental DNA
(B) DNA of only one parent is copied and passed on to the offspring
(C) Offspring are formed at different times
(D) DNA of parent and offspring are completely different

Answer: Offspring do not possess exact copies of parental DNA
53. Which of the following is a post-fertilisation event in flowering plants?
(A) Transfer of pollen grains
(B) Embryo development
(C) Formation of flower
(D) Formation of pollen grains

Answer: Embryo development
54. A few statements with regard to sexual reproduction are given below:
i. Sexual reproduction does not always require two individuals
ii. Sexual reproduction generally involves gametic fusion
iii. Meiosis never occurs during sexual reproduction
iv. External fertilisation is a rule during sexual reproduction Choose the correct statements from the options below:
(A) i and iv
(B) i and ii
(C) ii and iii
(D) i and iv

Answer: i and ii
55. A multicellular, filamentous alga exhibits a type of sexual life cycle in which the meiotic division occurs after the formation of zygote. The adult filament of this alga has
(A) haploid vegetative cells and diploid gametangia
(B) diploid vegetative cells and diploid gametangia
(C) diploid vegetative cells and haploid gametangia
(D) haploid vegetative cells and haploid gametangia

Answer: haploid vegetative cells and haploid gametangia
56. The male gametes of rice plant have 12 chromosomes in their nucleus. The chromosome number in the female gamete, zygote and the cells of the seedling will be, respectively
(A) 12, 24, 12
(B) 24, 12, 12
(C) 12, 24, 24
(D) 24, 12, 24

Answer: 12, 24, 24
57. Given below are a few statements related to external fertilization. Choose the correct statements.
i. The male and female gametes are formed and released simultaneously
ii. Only a few gametes are released into the medium
iii. Water is the medium in a majority of organisms exhibiting external fertilization
iv. Offspring formed as a result of external fertilization have better chance of survival than those formed inside an organism
(A) iii and iv
(B) i and iii
(C) ii and iv
(D) i and iv

Answer: i and iii
58. The statements given below describe certain features that are observed in the pistil of flowers-
i. Pistil may have many carpels
ii. Each carpel may have more than one ovule
iii. Each carpel has only one ovule
iv. Pistil have only one carpel
Choose the statements that are true from the options below:
(A) i and ii
(B) i and iii
(C) ii and iv
(D) iii and iv

Answer: i and ii
59. Which of the following situations correctly describe the similarity between an angiosperm egg and a human egg?
i. Eggs of both are formed only once in a lifetime
ii. Both the angiosperm egg and human egg are stationary
iii. Both the angiosperm egg and human egg are motile
iv. Syngamy in both results in the formation of zygote Choose the correct answer from the options given below:
(A) ii and iv
(B) iv only
(C) iii and iv
(D) i and iv

Answer: ii and iv
60. Appearance of vegetative propagules from the nodes of plants such as sugarcane and ginger is mainly because:
(A) Nodes are shorter than internodes
(B) Nodes have meristematic cells
(C) Nodes are located near the soil
(D) Nodes have non-photosynthetic cells

Answer: Nodes have meristematic cells
61. Which of the following statements, support the view that elaborate sexual reproductive process appeared much later in the organic evolution.
i. Lower groups of organisms have simpler body design
ii. Asexual reproduction is common in lower groups
iii. Asexual reproduction is common in higher groups of organisms
iv. The high incidence of sexual reproduction in angiosperms and vertebrates
(A) iii and iv
(B) iv only
(C) ii and iv
(D) i and iv

Answer: ii and iv
62. Offspring formed by sexual reproduction exhibit more variation than those formed by Asexual reproduction because:
(A) Sexual reproduction is a lengthy process
(B) Gametes of parents have qualitatively different genetic composition
(C) Genetic material comes from parents of two different species
(D) Greater amount of DNA is involved in sexual reproduction

Answer: Gametes of parents have qualitatively different genetic composition
63. Planaria’s most remarkable characteristics are its ability to
(A) Hibernation
(B) Survive without air
(C) Generate bioluminescence
(D) Regenerate

Answer: Regenerate
64. Fusion of unrelated gametes is called ________
(A) Dichogamy
(B) Fertilization
(C) Autogamy
(D) Allogamy

Answer: Allogamy
65. Bryophyllum daigremontianum reproduces by
(A) Vegetative propagation
(B) Budding
(C) Fission
(D) Fragmentation

Answer: Vegetative propagation
66. When living tissue from a plant is extracted and placed in a medium, it is called ______
(A) Horticulture
(B) Transplantation
(C) Explant
(D) None of the above

Answer: Explant
67. Budding, in hydra, is a form ________
(A) Apoptosis
(B) Sexual reproduction
(C) Asexual reproduction
(D) None of the above

Answer: Asexual reproduction
68. ____________is not a method of vegetative propagation
(A) Grafting
(B) Cutting
(C) Lytic cycle
(D) Layering

Answer: Lytic cycle
69. ___________ refers to an asexual reproduction process wherein genetically identical copies of individual plants are produced
(A) Layering
(B) Binary fission
(C) Clonal Propagation
(D) None of the above

Answer: Clonal Propagation
70. __________ shows totipotency
(A) Xylem
(B) Meristem
(C) Cork
(D) All of the above

Answer: Meristem

NCERT Class 11 Biology Questions and Answers Downlaod

Comments