Sexual Reproduction in Flowering Plants Class 12 Solved Questions | NEET

Sexual Reproduction in Flowering Plants Class 12 Solved Questions PDF Download

Sexual reproduction in flowering plants is the most important part of life cycle of plants. Here we are going to discuss about the sexual reproduction in flowering plants class 12 important questions which are asked in various competitive exams. These sexual reproduction in flowering plants class 12 mcqs are compiled from NEET, AIIMS and JIPMER previous years question paper and NCERT. Let’s discuss about the Sexual Reproduction in Flowering Plants Class 12 Quizes.

1. Corn cob tussles are made up of
(A) Anther
(B) Style and stigma
(C) Stipules
(D) None of these

Answer: Style and stigma
2. How many nucleus are present in the mature female gametophyte.
(A) Four
(B) Seven
(C) One
(D) Eight

Answer: Eight
3. An economically important process in which seedless fruits are formed without fertilisation is by
(A) Parthenocarpy
(B) Apomixis
(C) Emasculation
(D) None of these

Answer: Apomixis
4. Pollen grains are stored in
(A) Formaline
(B) Water
(C) Liquid nitrogen
(D) Saline water

Answer: Liquid nitrogen
5. The technique of preserving pollen grains is by
(A) Cryopreservation
(B) Hybridisation
(C) Tissue culture
(D) None of these

Answer: Cryopreservation
6. Which among the following is not a False fruit.
(A) Cashew
(B) Srawberry
(C) Banana
(D) Apple

Answer: Banana
7. A genetic mechanism to prevent self pollen from same flower or other flowers of same plant is by which of the following out breeding devices in plants
(A) Anther and stigma placed different positions
(B) Self incompatability
(C) Production of unisexual flowers
(D) None of these

Answer: Self incompatability
8. An example for non albuminous seed is—-
(A) Wheat
(B) Maize
(C) Ground nut
(D) Caster

Answer: Ground nut
9. Production of seeds without fertilisation is called as
(A) Parhenogeneis
(B) Hybridsation
(C) Emasulation
(D) Apomixis

Answer: Hypothalamus
10. The filiform apparatus that guide the entry of pollen tube into the ovule is present in
(A) Antipoal cells
(B) Synergids
(C) Stigma
(D) Polar nucei

Answer: Synergids
11. Female gametophyte
(A) Pollen grain
(B) Ovule
(C) Embryo sac
(D) Tapetum

Answer: Embryo sac
12. Residual persistent nucleus
(A) Pericarp
(B) Germ pore
(C) Hilum
(D) Perisperm

Answer: Perisperm
13. Fusion of male and female gamete is called as
(A) Double fertilization
(B) Triple fusion
(C) Syngamy
(D) Artificial hybridization

Answer: Syngamy
14. The nutrition for developing pollen grains is obtained from
(A) Tapetium
(B) Exine
(C) Middle layer layer
(D) None of these

Answer: Tapetium
15. In female reproductive structure ovule how many megaspores are functional.
(A) one
(B) two
(C) three
(D) All

Answer: one
16. Apple is an example of —fruit
(A) True fruit
(B) False fruit
(C) Parthenocarpic fruit
(D) Apomictic fruits

Answer: False fruit
17. The resistant material present in the outer layer of pollen grains are made up of
(A) Cellulose
(B) Pectine
(C) Sporopollinin
(D) Amylose

Answer: Sporopollinin
18. Which seed has a viability of 10,000 yrs.
(A) Lupinus arcticus
(B) Date palm
(C) Rice
(D) Phoenix dactylifera

Answer: Lupinus arcticus
19. Microspore development occurs within
(A) Microsporangium
(B) Endothecium
(C) Micropyle
(D) Nucellus

Answer: Microsporangium
20. Name a flower pollinated by bird.
(A) Agave
(B) Grass
(C) Vallisneria
(D) Red silk cotton

Answer: Red silk cotton
21. The removal of anthers from female flower in artificial hybridisation is called as
(A) Bagging
(B) Rebagging
(C) Emasculation
(D) None of these

Answer: Emasculation
22. Name the type of pollination in which genetically different types of pollen grains of the same species land on the stigma.
(A) Xenogamy
(B) Geitenogamy
(C) Autogamy
(D) Parthenocarpy

Answer: Xenogamy
23. Name the type of tissue present in the fertilised ovules of an Angiospermic plants that supplies food and nourishment to the developing embryo is
(A) Tapetum
(B) Endosperm
(C) Sporogeous tissue
(D) Synergids

Answer: Endosperm
24. Flowers with both androecium and gynoecium are called
(A) Bisexual flowers
(B) Anther
(C) Stamens
(D) Unisexual flowers

Answer: Bisexual flowers
25. The transfer of pollen from the anther to stigma is called
(A) Pollination
(B) Fertilization
(C) Adoption
(D) Diffusion

Answer: Pollination
26. The fusion of female reproductive nucleus with the male reproductive nucleus is known as
(A) Adoption
(B) Excretion
(C) Fertilization
(D) Regeneration

Answer: Fertilization
27. The two nuclei at the end of the pollen tube are called
(A) Tube nucleus and a generative nucleus
(B) Sperm and ovum
(C) Generative nucleus and stigma
(D) Tube nucleus and sperm

Answer: Tube nucleus and a generative nucleus
28. Generative nucleus divides forming
(A) 2 male nuclei
(B) 3 male nuclei
(C) 2 female nuclei
(D) 3 female nuclei

Answer: 2 male nuclei
29. Embryo sac is located inside the
(A) Stigma
(B) Ovule
(C) Micropyle
(D) Style

Answer: Ovule
30. One nucleus of the pollen tube and secondary nucleus of the ovum grow into
(A) Stigma
(B) Endosperm
(C) Anther
(D) Stamen

Answer: Endosperm
31. Functional megaspore in an angiosperm develops into
(A) Endosperm
(B) Embryo
(C) Embryo-sac
(D) Ovule

Answer: Embryo-sac
32. Rewards and attractants are required for
(A) Entomophily
(B) Cleistogamy
(C) Anemophily
(D) Hydrophily

Answer: Entomophily
33. A dioecious flowering plant prevents
(A) Geitonogamy and xenogamy
(B) Autogamy and xenogamy
(C) Autogamy and geitonogamy
(D) Cleistogamy and xenogamy

Answer: Autogamy and geitonogamy
34. Testa of a seed is produced from
(A) hilum
(B) ovary wall
(C) funicle
(D) outer integument of ovule

Answer: outer integument of ovule
35. Endosperm is formed during the double fertilization by
(A) one polar nuclei and one male gamete
(B) two polar nuclei and one male gamete
(C) two polar nuclei and two male gamete
(D) ovum and male gamete

Answer: two polar nuclei and one male gamete
36. One advantage of cleistogamy is
(A) it leads to the greater genetic diversity
(B) seed set is not dependent on pollinators
(C) seed dispersal is more efficient and widespread
(D) each visit of a pollinator result in transfer of hundreds of pollen grains

Answer: seed set is not dependent on pollinators
37. Pollen grains are shed at which stage?
(A) Two celled
(B) Three celled
(C) Single celled
(D) Usually at two celled, but sometimes three celled

Answer: Usually at two celled, but sometimes three celled
38. Filiform apparatus is characteristic of
(A) egg
(B) synergids
(C) antipodal cells
(D) anther wall

Answer: synergids
39. An ovule which becomes curved so that the nucellus and embryo sac lie at right angles to the funicle is
(A) hemitropous
(B) anatropous
(C) orthrotropous
(D) campylotrophous

Answer: hemitropous
40. The egg apparatus of angiosperm comprises
(A) an egg cell and two antipodals
(B) an egg cell and the central cell
(C) an egg cell and the two polar nuclei
(D) an egg cell and two synergids

Answer: an egg cell and two synergids
41. The diatomaceous earth of tertiary deposits found in California is
(A) 300 feet thick
(B) 500 feet thick
(C) Over 1000 feet thick
(D) Over 1000 feet and below 200feet thick

Answer: Over 1000 feet thick
42. Zosterophyllum is
(A) fossil alga
(B) fossil Bryophyta
(C) fossil pteridophyte
(D) fossil gymnosperm

Answer: fossil pteridophyte
43. Which is known as fossil bryophyte?
(A) Marchantia palmata
(B) Riicia fluitans
(C) Naiadita lanceolata
(D) Marchantia polymorpha

Answer: Naiadita lanceolata
44. Litmus is a dye obtained which lichen?
(A) Lecanora
(B) Cladonia
(C) Peltigera
(D) Roccella

Answer: Roccella
45. Infoldings produced by cytoplasmic membranes seen in bacteria are called
(A) Fimbriae
(B) Pili
(C) Mesosomes
(D) Flagellin

Answer: Mesosomes
46. Which among the following is not a prophylactic method?
(A) Protection
(B) Eradication
(C) Introduction
(D) Exclusion

Answer: Introduction
47. The first virus demonstrated to cause cancer is
(A) Rous sarcoma virus
(B) Mouse mammary tube virus
(C) Feline Leukemia virus
(D) Avian Leukosis virus

Answer: Rous sarcoma virus
48. Labellum in Orchidaceae comes to anterior side by the twisting of the ovary through 180 degree. This process is called
(A) Adnation
(B) Articulation
(C) Resupination
(D) None of these

Answer: Resupination
49. Which of the following region has maximum diversity?
(A) Mangrooves
(B) Temperate rainforest
(C) Taiga
(D) Coral reefs

Answer: Coral reefs
50. Bioinformatics tool CLUSTAL is a
(A) Program that compares nucleotide sequences to sequence database
(B) Computation phylogenetic package of programs for drawing evolutionary trees
(C) Computer program series widely used for multiple sequence alignment
(D) Free open source software for rapid database searching with sequence patterns and protein motif identification

Answer: Computer program series widely used for multiple sequence alignment
51. Which of the following is considered as a noncovalent bond?
(A) Electrostatic interactions
(B) Hydrogen bonds
(C) Van der waals interactions
(D) All of the above

Answer: All of the above
52. Techniques that can be used to elucidate information about protein shape are
(A) X-ray crystallography
(B) NMR spectroscopy
(C) SDS-PAGE
(D) A and B

Answer: A and B
53. Which among the following is not a plant fossil?
(A) Archaeopteryx
(B) Lepidocarpon
(C) Lepidodendron
(D) Rhynia

Answer: Archaeopteryx
54. Formation of microspores from a Pollen Mother cell through meiosis is known as
(A) Megasporogenasis
(B) Pollination
(C) Microsporogensis
(D) Embryogenesis

Answer: Microsporogensis
55. The process of transfer of pollen grains from anther to stigma of another flower of the same plant is called
(A) Xenogamy
(B) Geitonogamy
(C) Autogamy
(D) Syngamy

Answer: Geitonogamy
56. Removal of anthers from flower bud before the anther dehisces for plant breeding is known as
(A) Emasculation
(B) Bagging
(C) Artificial hybridization
(D) Rebagging

Answer: Emasculation
57. Inactive state of an embryo (seed)
(A) Apomixis
(B) Dormancy
(C) Polyembryony
(D) Embryony

Answer: Dormancy
58. Most resistant organic material of exine
(A) Funicle
(B) Scutellum
(C) Germpore
(D) Sporopollenin

Answer: Sporopollenin
59. Flowers which do not open at all
(A) Syncarp
(B) Cleistogamous
(C) Apocarpous
(D) Chasmogamous

Answer: Cleistogamous
60. Cotyledon of grass family situated towards one sided of embryonic axis
(A) Scutellum
(B) Antipodal
(C) Epicotyl
(D) Pericarp

Answer: Scutellum
61. Fusion of male gamete with polar nuclei of embryosac is known as
(A) Pollination
(B) Embrogeny
(C) Triple fusion
(D) Double fertilization

Answer: Triple fusion
62. Study the following statements and select the correct one.
A. Tapetum nourishes the developing pollen grains
B. Hilum represents the junction between ovule and funicle
C. In aquatic plants such as water hyacinth and water lily, pollination occurs by water.
D. The primary endosperm nucleus is triploid.
(A) A and b are correct but C and D are incorrect
(B) A, B and D are correct but C is incorrect
(C) B, C and D are correct but A is incorrect
(D) A and D are correct but B and C are incorrect

Answer: A, B and D are correct but C is incorrect
63. The entry of pollen tube into the ovule through micropyle is called
(A) mesogamy
(B) anisogamy
(C) porogamy
(D) chalazogamy

Answer: porogamy
64. Jurassic period is about
(A) 265 million years back
(B) 165 million years back
(C) 65 million years back
(D) 365 million years back

Answer: 165 million years back
65. To which one of the following the genus Williamsonia belongs?
(A) cycadales
(B) coniferales
(C) cycadales
(D) bennittitales

Answer: bennittitales
66. The pollen-bearing organs of Lyginopteris belong to
(A) Cycadeoidea
(B) Crosstheca
(C) Calymmaatotheca
(D) Williamsonia

Answer: Crosstheca
67. ‘Fossil beehives’ is the name associated with fossil
(A) Cycads
(B) Coniferales
(C) Pteridophytes
(D) Ginkgoales

Answer: Ginkgoales
68. The leaves of Zygopteridaceae belong to the genus
(A) Callixylon
(B) Etapteris
(C) Callixylon
(D) Ptilophyllum

Answer: Ptilophyllum
69. Nipaniophyllum belongs to
(A) Benettitales
(B) Filicales
(C) Cordaitales
(D) Pentoxylales

Answer: Pentoxylales
70. Baragwanathia- a fossil pteridophyte was discovered from
(A) Rhynie chert bed of Scotland
(B) Raj Mahal hills of Bihar
(C) Silurian beds of Victoria, Australia
(D) Mudstones near Giloba, Newyork

Answer: Silurian beds of Victoria, Australia
71. The stalk of Datura flower at its base is known as
(A) Pedicel
(B) Corolla
(C) Sepals
(D) Thalamus

Answer: Pedicel
72. The male reproductive parts of a flower, the stamens, are collectively known as
(A) Androecium
(B) Filament
(C) Anther
(D) Gynoecium

Answer: Androecium
73. The other name for gynoecium is
(A) Pistil
(B) Stigma
(C) Androecium
(D) Style

Answer: Pistil
74. Functional megaspore in a flowering plant develops into
(A) Endosperm
(B) Ovule
(C) Embryo-sac
(D) Embryo

Answer: Embryo-sac
75. Which of the following is similar to autogamy, but requires pollinators?
(A) Geitonogamy
(B) Cleistogamy
(C) Apogamy
(D) Xenogamy

Answer: Geitonogamy
76. What is the function of the filiform apparatus?
(A) Guide the entry of pollen tube
(B) Recognize the suitable pollen at the stigma
(C) Produce nectar
(D) Stimulate division of the generative cell

Answer: Guide the entry of pollen tube
77. A mass of nutritive material outside the embryo sac is called _____
(A) Protoplasm
(B) Pericarp
(C) Ectoderm
(D) Perisperm

Answer: Perisperm
78. Which of the following statements is correct?
(A) Sporogenous tissue is haploid
(B) The hard outer layer of pollen is called intine
(C) Tapetum nourishes the developing pollen
(D) Microspores are produced by endothecium

Answer: Tapetum nourishes the developing pollen
79. Which of the following fruit is produced by parthenocarpy?
(A) Brinjal
(B) Apple
(C) Banana
(D) Jackfruit

Answer: Banana
80. The process of formation of seeds without fertilization in flowering plants is known as
(A) Budding
(B) Apomixis
(C) Sporulation
(D) Somatic hybridization

Answer: Apomixis
81. Pollen grains are well preserved as fossils because of……
(A) Germ pores
(B) Sporopollenin
(C) Cryopreservation
(D) None of these

Answer: Sporopollenin
82. Yucca plant is pollinated by
(A) Bird
(B) Water
(C) Moth
(D) Wind

Answer: Moth
83. Many insects may consume pollen without bringing out pollination such floral visitors are referred to as :
(A) Pollen inhibitors
(B) Pollen robbers
(C) Pollinators
(D) None of these

Answer: Pollen robbers
84. which of the following statement is not true
(A) Tapetum helps in the dehiscence of anther
(B) Exine of pollen grains are made of sporopollinin
(C) Pollen grains of many species causes allergy
(D) None of the above

Answer: Tapetum helps in the dehiscence of anther
85. An example for a plant that provides safe places to lay eggs as floral rewards for pollination
(A) Viola
(B) Amorphophallus
(C) Maize
(D) Vallisneria

Answer: Amorphophallus
86. Presence of more than one embryos in Seed without fertilization is
(A) Somatic hybridization
(B) Budding
(C) Apomixis
(D) Polyembrony

Answer: Polyembrony
87. Which one of the following statement is not correct
(A) The offsprings produced by asexual rep. are called clones
(B) Microscopic motile asexual reproductive structures are called zoospores
(C) In potato, ginger and banana the new plantlets are arise from internodes of modified stem
(D) None of the above

Answer: In potato, ginger and banana the new plantlets are arise from internodes of modified stem
88. Which one of the following generate new genetic variation
(A) Vegetative propagation
(B) Sexual reproduction
(C) Parthenogenesis
(D) None of the above

Answer: Sexual reproduction
89. In majority of Angiosperms
(A) Egg has filiform apparatus
(B) Egg has many antipodal cells
(C) Reduction division occurs in the megaspore cells
(D) A small central cell is present in the Embryosac

Answer: A small central cell is present in the Embryosac
90. The ovule of an angiosperm is technically called.
(A) Megasporangium
(B) Megasporophyll
(C) Megaspore mother cell
(D) Megaspore

Answer: Megasporangium
91. Double fertilization is exhibited by
(A) Algae
(B) Fungi
(C) Angiosperms
(D) Gymnosperms

Answer: Angiosperms
92. Coconut fruit is a
(A) Berry
(B) Nut
(C) Capsule
(D) Drupe

Answer: Nut
93. Morphological nature of edible part of coconut is
(A) Cotyledon
(B) Endosperm
(C) Perisperm
(D) Pericarp

Answer: Endosperm
94. Dioecious flowering plant prevents both
(A) Autogamy and Geitenogamy
(B) Geitenogamy and Xenogamy
(C) Cleistogamy and Xenogamy
(D) Autogamy and xenogamy

Answer: Autogamy and Geitenogamy
95. Attraction and rewards are required for pollination in
(A) Entomophilly
(B) Hydrophilly
(C) Anemophilly
(D) Cleistogamy

Answer: Entomophilly
96. Functional megaspore in an Angiosperm develops into
(A) Endosperm
(B) Embryo
(C) Embryosac
(D) Ovule

Answer: Embryosac
97. The coconut water from tender coconut represents
(A) Endocarp
(B) Free Nuclear endosperm
(C) Free Nuclear embryo
(D) Mesocarp

Answer: Free Nuclear endosperm
98. The proximal end of filament of stamen is attached to
(A) Anther
(B) Placenta
(C) Thalamus
(D) Connective

Answer: Thalamus
99. Pollination in water hyacinth and water lily is carried out by
(A) Water
(B) Insects
(C) Bats
(D) Air

Answer: Insects
100. Name the plant that come to the surface of water to collect pollen grains
(A) Vallisneria
(B) Water lily
(C) Lotus
(D) Hydrilla

Answer: Vallisneria

NCERT Class 11 Biology Questions and Answers Downlaod

Comments