MCQ on Algae with Answers PDF Download for FREE

Before we start the MCQ on Algae we have to know what are algae? Basically Algae is a large, diverse group of eukaryotic, photosynthetic organisms that are not necessarily related to each other. These MCQ on Algae prepared by LiveMCQs team are most important part of all medical entrance exam including NEET, AIIMS, JIPMER and other Exam of B.SC, M.SC etc.

MCQ on Algae with Answers PDF Download

1. Plants which are not differentiated roots, stems and leaves are grouped under

(A) Thallophytes

(B) Gymnosperms

(C) Pteriodophytes

(D) Spermatophyte

Answer: Thallophytes

2. Asexual reproduction in Spirogyra

(A) takes place by zoospore formation

(B) has not been recorded

(C) takes place by hypnospore formation

(D) takes place by aplanospore formation

Answer: Takes place by aplanospore formation

3. Agar-Agar is derived from

(A) fungi

(B) algae

(C) bryophytes

(D) gymnosperms

Answer: Algae

4. The number of flagella produced by motile cells in

(A) members of the Rhodophyta is greater than members of the Phaeophyta

(B) members of the Phaeophyta is greater than members of the Rhodophyta

(C) members of the Rhodophyta is exactly or approximately equal to members of the Phaeophyta

(D) none of the above

Answer: Members of the Phaeophyta is greater than members of the Rhodophyta

5. Starch is an energy storage material characteristic of

(A) chlorophyta

(B) chrysophyta

(C) phaeophyta

(D) rhodophyta

Answer: Rhodophyta

6. Heterocysts are found in

(A) Nostoc

(B) Cystopus

(C) Ulothrix

(D) Aspergillus

Answer: Nostoc

7. What is the storage product of most algae?

(A) Cellulose

(B) Glycogen

(C) Starch and oil

(D) Fat

Answer: Starch and oil

8. In Ulothrix, reduction division takes place at the time of

(A) germination of zygote

(B) formation of spores

(C) formation of gametes

(D) formation of zoospores

Answer: germination of zygote

9. Agar, which is the solidifying agent in many bacterial culture media, is part of the cell wall of

(A) chlorophyta

(B) chrysophyta

(C) pyrrophyta

(D) rhodophyta

Answer: rhodophyta

10. Number of flagella produced by motile cells in

(A) members of the phaeophyta is greater than members of the Oomycota

(B) members of the Oomycota is greater than members of the Phaeophyta

(C) members of the Phaeophyta is approximately equal to members of the Oomycota

(D) none of the above

Answer: members of the Phaeophyta is approximately equal to members of the Oomycota

11. Characteristics used to place algae into divisions include all of the following except

(A) form of storage material

(B) flagella number and location

(C) accessor pigments used in photosynthesis

(D) all of the above

Answer: All of the above

12. Which of the following is correct?

(A) All members of photolithotrophic autotrophs are also members of algae, but not all members of algae are members of photolithotrophic autotrophs

(B) All members of algae are also members of photolithotrophic autotrophs, but not all members of photolithotrophic autotrophs are members of algae

(C) All members of photolithotrophic autotrophs are members of algae, and all members of algae are members of photolithotrophic autotrophs

(D) No member of photolithotrophic autotrophs is a member of algae

Answer: All members of algae are also members of photolithotrophic autotrophs, but not all members of photolithotrophic autotrophs are members of algae

13. Zooxanthellae are algal symbiont that live within coral reef animals. These algae belong to

(A) chlorophyta

(B) chrysophyta

(C) pyrrophyta

(D) rhodophyta

Answer: pyrrophyta

14. Algae is a nonvalid taxinomic term that refers to

(A) eukaryotic organisms that have chlorophyll a and produce O2

(B) well developed cellular structure including a conducting system

(C) Both (a) and (b)

(D) none of the above

Answer: Eukaryotic organisms that have chlorophyll a and produce O2

15. Filaments of Ulothrix are

(A) branched

(B) unbranched

(C) brick-shaped

(D) girdle-shaped

Answer: Unbranched

16. Which is a rich source of protein?

(A) Nostoc

(B) Anabaena

(C) Spirulitia

(D) Oscillatoria

Answer: Spirulitia

17. Red colour of the red algae is due to

(A) y-phycocyanin

(B) Xanthophyll

(C) Carotene

(D) y-phycoerythrin

Answer: Y-phycoerythrin

18. Algae are classified into 6 groups, technically known as

(A) categories

(B) divisions

(C) genera

(D) domains

Answer: Divisions

19. Cyanobacteria name has been given to

(A) Mycoplasma

(B) Myxophyceae

(C) Myxomycetes

(D) Schizomycetes

Answer: Myxophyceae

20. Spirogyra differs from moss-protonema in having

(A) pyrenoids

(B) branched filaments

(C) discoid chloroplasts

(D) rhizoidal branches

Answer: Pyrenoids

21. Simplest type of reproduction in plants is found in

(A) Ulothrix

(B) Nostoc

(C) Chlamydomonas

(D) Spirogyra

Answer: Chlamydomonas

22. Parasitic alga is

(A) Cephaleuros

(B) Ulothrix

(C) Spirogyra

(D) Chlamydomonas

Answer: Cephaleuros

23. The algae Chlamydomonas demonstrates a complex life cycle that switches between haploid and diploid forms. This life cycle is called

(A) the sexual-asexual exchange

(B) the transposition cycle

(C) an alternation of generations

(D) algal transformation

Answer: An alternation of generations

24. The __________ is the vegetative body of algae.

(A) mycelium

(B) pseudoplasmodium

(C) is scattered the least by smoke or fog

(D) thallus

Answer: Thallus

25. Which algal division never produces motile, flagellated cells among any of its members?

(A) Chlorophyta

(B) Chrysophyta

(C) Phaeophyta

(D) Rhodophyta

Answer: Rhodophyta

26. Chlamydomonas and Volvox are similar because

(A) they both are motile

(B) they are members of the Chlorophyta

(C) Both (a) and (b)

(D) none of these

Answer: Both (a) and (b)

27. All algae possess

(A) nuclei

(B) chloroplasts

(C) Both (a) and (b)

(D) none of these

Answer: Both (a) and (b)

28. Bioluminescence is a phenomenon associated with

(A) chrysophyta

(B) phaeophyta

(C) pyrrophyta

(D) chlorophyta

Answer: Pyrrophyta

29. The number of members of the division Phaeophyta that live in freshwater habitats

(A) is greater than the number of members of the division Chloro-phyta that live in freshwater habitats

(B) is lesser than the number of members of the division Chlorophyta that live in freshwater habitats

(C) is equal to the number of members of the division Chlorophyta that live in freshwater habitats

(D) none of the above

Answer: Is lesser than the number of members of the division Chlorophyta that live in freshwater habitats

30. Which algal division is divided up into three main groups consisting of the golden-brown algae, the yellow-green algae and the diatoms?

(A) Chlorophyta

(B) Chrysophyta

(C) Phaeophyta

(D) Pyrrophyta

Answer: Chrysophyta

People Also search for:

algae mcq
algae mcqs with answers
algae mcq type questions
algae mcq for msc botany
algae mcq with answers
blue green algae are mcq
algae mcq questions with answers
algal bloom mcq
algae chapter mcq questions
algae classification mcq
algae mcq pdf download
algae mcq questions
algae important mcq
mcq in algae
algae mcqs
algae mcq neet
fungi and algae mcqs
algae and fungi mcqs pdf
mcqs on algae class 11
mcq on algae and fungi
mcq on algae for neet
mcq on algae class 11
mcq on algae structure
algae mcq ppt
algae mcq type question
algae related mcq
algae found in seawater mcq
algae mcqs with ans
algae multiple choice questions and answers pdf
algae questions and answers pdf

Comments