MCQ on Amino Acid with Answer PDF download

Before we start the MCQ on Amino Acid, we should know what is Amino Acid? Amino acids are organic compounds that contain amino and carboxyl functional groups, along with a side chain specific to each amino acid. These MCQ on Amino Acid are most important part of Biology and Chemistry of all competitive exam including NEET, AIIMS, JIPMER, RRB, SSC, UPSC, PSC, GATE, B.Sc, M.Sc etc. These are composed from NCERT Book.

MCQ on Amino Acid with Answer PDF download

1. Choose the incorrect statement with respect to Amino Acids.

(A) Only L amino acids are found in the biological system

(B) Glycine is optical inactive

(C) Tyrosine is a modified amino acid

(D) Seleno cysteine is 21 st amino acid

Answer: Tyrosine is a modified amino acid

2. Choose a nano peptide out of the followings-

(A) Oxytocin

(B) Vasopressin

(C) Bradykinin

(D) All of the above

Answer: All of the above

3. Which out of the following amino acids is a precursor for a mediator of allergies and inflammation?

(A) Histidine

(B) Tyrosine

(C) Phenyl Alanine

(D) Tryptophan

Answer: Histidine

4. Mother of a mal nourished child has been instructed to include a complete protein in diet for her child, which out of the followings proteins should be recommended?

(A) Pulses

(B) Wheat

(C) Soy Protein

(D) Milk

Answer: Milk

5. All of the below mentioned amino acids can participate in hydrogen bonding except one

(A) Serine

(B) Cysteine

(C) Threonine

(D) Valine

Answer: Valine

6. Among the 20 standard proteins coding amino acids, which one is least occurs in proteins?

(A) Glycine

(B) Alanine

(C) Tryptophan

(D) Methionine

Answer: Tryptophan

7. Amino acids has

(A) both amino group and carboxyl group

(B) both amino group and keto group

(C) amino group only

(D) carboxyl group only

Answer: both amino group and carboxyl group

8. The simplest amino acid is

(A) Proline

(B) methionine

(C) glycine

(D) serine

Answer: Glycine

9. The first amino acid in a polypeptide chain is

(A) Serine

(B) Valine

(C) Alanine

(D) Methionine

Answer: Methionine

10. Which of the following is an α imino acid

(A) serene

(B) threonine

(C) valine

(D) proline

Answer: proline

11. Aromatic amino acids include

(A) Phenylalanine, tyrosine and tryptophan

(B) Phenylalanine, serine and tryptophan

(C) Threonine, tyrosine and tryptophan

(D) Asparagine, tyrosine and tryptophan

Answer: Phenylalanine, tyrosine and tryptophan

12. Positively charged basic amino acids are

(A) Lysine and arginine

(B) Lysine and asparagine

(C) Glutamine and arginine

(D) Lysine and glutamine

Answer: Lysine and arginine

13. Acidic amino acids include

(A) Arginine and glutamate

(B) Aspartate and asparagine

(C) Aspartate and lysine

(D) Aspartate and glutamate

Answer: Aspartate and glutamate

14. The 21st amino acid is

(A) hydroxy lysine

(B) hydroxyl proline

(C) selenocysteine

(D) citrulline

Answer: selenocysteine

15. A mutation has changed an isoleucine residue of a protein to Glutamic acid, which statement best describes its location in a hydrophilic exterior-

(A) On the surface since it is hydrophilic in nature

(B) In side the core of the protein since it is hydrophobic in nature

(C) Any where inside or outside

(D) Inside the core of protein since it has a polar but uncharged side chain

Answer: On the surface since it is hydrophilic in nature

16. Identify the amino acids containing nonpolar, aliphatic R groups

(A) Phenylalanine, tyrosine, and tryptophan

(B) Glycine, alanine, leucine

(C) Lysine, arginine, histidine

(D) Serine, threonine, cysteine

Answer: Glycine, alanine, leucine

17. Which of the following is an essential amino acid?

(A) Cysteine

(B) Asparagine

(C) Glutamine

(D) Phenylalanine

Answer: Asparagine

18. Which of the following amino acid is sweet in taste?

(A) Glycine

(B) Alanine

(C) Glutamic acid

(D) None of these

Answer: Glycine

19. Which of the following amino acid will be absent in α (alpha) helix structure of protein?

(A) Glycine

(B) Galine

(C) Glutamic acid

(D) Proline

Answer: Proline

20. Carnosine is a dipeptide of histidine and _____.

(A) β-histidine

(B) β-alanine

(C) β-lysine

(D) α-lysine

Answer: β-alanine

21. Amino acid selenocysteine is coded by_______.

(A) UAA

(B) UAG

(C) UGA

(D) AUG

Answer: UGA

22. Bacteria prefer to use the codon CGA instead of AGA to code for Arginine. This is an example for _____.

(A) Second genetic code

(B) Nullomers

(C) Transcriptional decoding

(D) Allomers

Answer: Nullomers

23. Amino acids are

(A) building blocks of carbohydrates

(B) building blocks of nucleic acids

(C) building blocks of lipids

(D) building blocks of proteins

Answer: building blocks of proteins

24. Which of the following amino acid is a ‘α-helix terminator’

(A) tryptophan

(B) phenyl alnine

(C) tyrosine

(D) proline

Answer: proline

25. Which of the following amino acid has buffering capacity

(A) Tryptophan

(B) Cysteine

(C) Histidine

(D) Arginine

Answer: Histidine

26. The naturally occurring form of amino acid in proteins

(A) L-amino acids only

(B) D-amino acids only

(C) both L and D amino acids

(D) none of these

Answer: L-amino acids only

27. Sulphur containing amino acids are

(A) Cysteine and methionine

(B) Methionine and threonine

(C) Cysteine and threonine

(D) Cysteine and serine

Answer: Cysteine and methionine

28. Amino acids with hydroxyl groups are

(A) Serine And Alanine

(B) Alanine And Valine

(C) Serine And Threonine

(D) Valine And Isoleucine

Answer: Serine And Threonine

29. Absorbance at 280nm exhibited by protein is due to

(A) Aliphatic Amino Acids

(B) All Amino Acids

(C) Non-Polar Amino Acids

(D) Aromatic Amino Acids

Answer: Aromatic Amino Acids

30. Glycine and proline are the most abundant amino acids in the structure of-

(A) Hemoglobin

(B) Myoglobin

(C) Insulin

(D) Collagen

Answer: Collagen

People Also Search for:

mcq on amino acids
mcq on amino acid metabolism
mcq on amino acids and proteins
mcq on amino acids pdf
mcq on amino acid biosynthesis
multiple choice questions on amino acids and proteins
multiple choice questions on amino acids peptides and proteins
multiple choice questions on amino acids
mcq on amino acid and protein
multiple choice questions on amino acids and proteins pdf
mcq questions on amino acids and proteins
mcqs on amino acids in biochemistry
mcq on amino acid catabolism
multiple choice questions on essential amino acids
mcq of amino acids from biochemistry book
mcqs on amino acids and proteins
online mcqs on amino acids
mcq questions on amino acid metabolism
mcq questions on amino acids
mcq on amino acid synthesis
solved mcqs on amino acids
mcq on structure of amino acids
mcq on biosynthesis of amino acids
multiple choice questions on amino acid metabolism
amino acid metabolism biochemistry mcq
amino acid metabolism mcq with answers
mcq in amino acid metabolism

Comments