Human Health and Diseases NEET Questions and Answers PDF

Human Health and Diseases NEET Questions: Various questions on Human Health and Diseases are given in this article. Candidates those who are preparing for NEET 2021-22 and looking for questions on Human Health and Diseases, they can use these questions.

Human Health and Diseases NEET Questions and Answers

1. Which of the following is called as “drinking alcohol”?
(A) methyl alcohol
(B) ethyl alcohol
(C) isopropyl alcohol
(D) methanol

Answer: methyl alcohol
2. Alcohol is a
(A) stimulant
(B) depressant
(C) barbiturate
(D) amphetamine

Answer: stimulant
3. What happens to alcohol in the cells?
(A) it is broken to harmless substances
(B) it is oxidised and heat is produced
(C) it dehydrates the cell
(D) it is stored as fat

Answer: it is oxidised and heat is produced
4. Which one of the following is not true during excessive intake of alcohol?
(A) decreased reaction time
(B) blurred vision
(C) impaired judgement
(D) lack of alertness

Answer: blurred vision
5. Pyrogens are the chemicals released by
(A) pathogens
(B) WBC
(C) RBC
(D) Antibodies

Answer: pathogens
6. The terms allergens refers to
(A) specific antibodies
(B) weak antigens
(C) memory cells
(D) fever-producing chemicals

Answer: weak antigens
7. The interferons make the cells resistant to
(A) bacterial attack
(B) protozoan attack
(C) microbial attack
(D) viral attack

Answer: viral attack
8. Which one of the following diseases contracted by the droplet infection?
(A) chicken pox
(B) malaria
(C) pneumonia
(D) rabies

Answer: pneumonia
9. Malaria is caused by
(A) Culex mosquito
(B) Anopheles mosquito
(C) Plasmodium
(D) Contaminated food

Answer: Plasmodium
10. The disease ringworm is caused by
(A) Bite of a mosquito
(B) Fungal infection
(C) Worm
(D) Bacterial infection

Answer: Bacterial infection
11. Which of the following diseases has been eradicated?
(A) Smallpox
(B) Rinderpest
(C) Polio
(D) All of the above

Answer: All of the above
12. A kind of an injury or damage, which results in the premature death of all the nearby cells in a tissue or an organ through autolysis is called _______.
(A) Neurosis
(B) Necrosis
(C) Apoptosis
(D) Cellular senescence

Answer: Necrosis
13. Hypochondria is also termed as_______.
(A) Health anxiety
(B) Sleep apnea
(C) Hypnagogia
(D) Narcolepsy

Answer: Health anxiety
14. The immune system comprises_______.
(A) Humoral and fibrous systems
(B) Humoral and Cell-mediated systems
(C) Antigens
(D) Lymphocytes

Answer: Humoral and Cell-mediated systems
15. Which of the following is a viral disease?
(A) Diphtheria
(B) Filariasis
(C) Leprosy
(D) Influenza

Answer: Influenza
16. Carcinoma arises from the_______.
(A) Epithelial cells
(B) Bone Marrow
(C) Pigment containing Cells
(D) None of the above

Answer: Epithelial cells
17. Melanoma is a type of cancer that develops from _______.
(A) Granulocytes
(B) Melanocytes
(C) Adipocyte
(D) None of the above

Answer: Melanocytes
18. Human Immunodeficiency Virus causes aids by attacking a type of white blood cell called_______.
(A) CD4
(B) CD3
(C) CD8
(D) None of the above

Answer: CD4
19. Plague is caused by the bacterium _______.
(A) Yersinia pseudotuberculosis
(B) Yersinia pestis
(C) Yersinia enterocolitica
(D) None of the above

Answer: Yersinia pestis
20. Elephantiasis is caused by _______.
(A) Filarial worms
(B) Flatworms
(C) Tapeworms
(D) None of the above

Answer: Filarial worms
21. What did Dr. Jenner inoculate in the boy for the first time?
(A) live cowpox virus
(B) dead cowpox virus
(C) live small pox virus
(D) dead small pox virus

Answer: dead small pox virus
22. To protect a person against tetanus, inoculation of one of the following would save life
(A) attenuated organisms
(B) killed tetanus bacteria
(C) tetanus antibodies
(D) dead bacteria

Answer: tetanus antibodies
23. The cells that actually release the antibodies are
(A) helper T cells
(B) cytotoxic T cells
(C) plasma cells
(D) pyrogens

Answer: helper T cells
24. A person without thymus would not be able to
(A) reject a tissue transplant
(B) develop an inflammatory response
(C) produce antibodies
(D) fight cold and cough

Answer: fight cold and cough
25. The antigen- antibody reaction during allergies releases
(A) interferons
(B) pyrogens
(C) allergens
(D) histamines

Answer: histamines
26. The following blood transfusion would lead to clotting due to incompatibility
(A) A given to AB
(B) O given to A
(C) AB given to A
(D) B given to B

Answer: B given to B
27. Immunodeficiency can result from which of the following
(A) gene mutation
(B) infection
(C) malnutrition
(D) all of the above

Answer: There is no real ‘progress’ in the idea of evolution.
28. HIV attacks which of the following?
(A) B cells
(B) T cells
(C) Antigen presenting cells
(D) T- helper cells

Answer: blastogenic variation
29. Which of the following properties of acquired immunity is the basis of vaccination?
(A) specificity
(B) diversity
(C) memory
(D) discrimination between self and non-self

Answer: memory
30. The following disease is an autoimmune disease
(A) multiple sclerosis
(B) malaria
(C) tetanus
(D) cholera

Answer: multiple sclerosis
31. Human immunodeficiency virus (HIV) contains
(A) reverse transcriptase
(B) DNA
(C) double-stranded RNA
(D) nuclear membrane

Answer: reverse transcriptase
32. Which one of the following is a synthetic drug?
(A) morphine
(B) amphetamines
(C) cocaine
(D) charas

Answer: amphetamines
33. Which one of the following is not a derivative of opium?
(A) morphine
(B) codeine
(C) heroin
(D) cocaine

Answer: cocaine
34. Amphetamines have the following effect on the body.
(A) cause drowsiness
(B) bring hallucinations
(C) stimulate the body
(D) depress the body

Answer: stimulate the body
35. Which drugs are commonly called sleeping pills?
(A) barbiturates
(B) amphetamines
(C) opiate narcotics
(D) LSD

Answer: barbiturates
36. Which one of the following is a psychedelic drug?
(A) opium
(B) LSD
(C) cocaine
(D) morphine

Answer: LSD
37. Which one of the following drugs causes hallucinations?
(A) LSD
(B) caffeine
(C) opium
(D) amphetamines

Answer: caffeine
38. Which one of the following is not a teratogen?
(A) thalidomide
(B) amphetamines
(C) german measles
(D) X-rays

Answer: amphetamines
39. Which one of the following is not an effect of tobacco?
(A) blood vessels are dilated
(B) blood pressure increases
(C) nerve cells are stimulated
(D) heartbeat increases

Answer: nerve cells are stimulated
40. Emphysema is a disease of
(A) pharynx
(B) larynx
(C) lungs
(D) mouth

Answer: lungs
41. ___________ is an example of a stimulant.
(A) Lorazepam
(B) Amphetamine
(C) Oxazepam
(D) Phencyclidine

Answer: Amphetamine
42. Which of the following is a part of the innate (non-specific) immunity?
(A) Lysozymes
(B) B cells
(C) T cells
(D) Antigen presenting cells

Answer: T cells
43. Which of the following is not a component of innate immunity?
(A) antibodies
(B) interferons
(C) complement proteins
(D) phagocytes

Answer: phagocytes
44. Histamines are released from
(A) macrophages
(B) T lymphocytes
(C) mast cells
(D) natural killer cells

Answer: mast cells
45. Natural killer cells destroy the target cell by
(A) phagocytosis
(B) producing antibodies
(C) releasing histamines
(D) creating perforin-lined pores

Answer: phagocytosis
46. One of the unique features of adaptive immunity is
(A) discrimination between self and non-self
(B) interferons
(C) inflammatory response
(D) monocytes

Answer: discrimination between self and non-self
47. The function of helper T- cells is to
(A) stimulate B cells
(B) kill the antigen
(C) kill the antibodies
(D) suppress B cells

Answer: stimulate B cells
48. The anti-viral proteins released by a viral attacked cell are called
(A) histamines
(B) pyrogens
(C) interferons
(D) allergens

Answer: interferons
49. Antigen-antibody complex is formed at the
(A) ‘constant’ regions of light chain
(B) ‘variable’ regions of light chain
(C) ‘constant’ region of light and heavy chain
(D) ‘variable’ region of light and heavy chain

Answer: ‘variable’ region of light and heavy chain
50. Function of immunoglobulin IgA is
(A) protection from inhaled pathogens
(B) activation of B cells
(C) mediator in allergic response
(D) stimulation of complement system

Answer: protection from inhaled pathogens
51. Cancer that affect and arise in the mesodermal tissue are called
(A) Carcinomas
(B) Melanomas
(C) Sarcomas
(D) Lymphomas

Answer: Sarcomas
52. Leukemia is often referred to as
(A) skin cancer
(B) blood cancer
(C) bone cancer
(D) lymph cancer

Answer: blood cancer
53. Agents that produce cancers are called
(A) carcinogens
(B) cancerous
(C) tumours
(D) radiations

Answer: carcinogens
54. Non-sedative drugs Thlidomide caused Phocomelia characterised by the symptom
(A) Malformed limbs of foetus
(B) Malformation of foetus
(C) Vomiting of female during delivery
(D) Mental retardation of foetus

Answer: Malformed limbs of foetus
55. ELISA is used to detect viruses where the key agent is
(A) RNase
(B) Catalase
(C) DNA probe
(D) Alkaline phosphatase

Answer: RNase
56. Which of the following is also known as HIV factory?
(A) Mast cells
(B) Macrophages
(C) Memory cells
(D) T- cells

Answer: Macrophages
57. Immunosuppressants such as _________ prevent transplanted organs from being rejected in recipients.
(A) Thrombin
(B) Cyclosporine
(C) Aspirin
(D) None of the above

Answer: Cyclosporine
58. Both B & T lymphocytes are produced in the bone marrow; however, only the T lymphocytes travel to the ______ and mature there.
(A) Spleen
(B) Thymus
(C) Pituitary gland
(D) Adrenal gland

Answer: Thymus
59. The _________ is at its largest in children, but with the onset of puberty, it eventually shrinks and gets replaced by fat.
(A) Thymus
(B) Hypothalamus
(C) Parathyroid gland
(D) All of the above

Answer: Thymus
60. Ascaris lumbricoides is a species of parasitic roundworm that lives in _________.
(A) Humans
(B) Grasshoppers
(C) Pigs
(D) All of the above

Answer: Humans

Human Health and Diseases NEET Questions and Answers PDF Download

Comments