Strategies for Enhancement in Food Production NEET Questions PDF

Strategies for Enhancement in Food Production NEET Questions PDF Free Download. Strategies for Enhancement in Food Production NEET PDF questions answers key for National Eligibility cum Entrance Test (NEET) Exam.

Strategies for Enhancement in Food Production NEET Questions PDF

1. The world’s highly prized wool yielding ‘Pashmina’ breed is :
(A) Sheep
(B) Goat
(C) Goat-sheep cross
(D) Mashmir sheep-Afghan sheep cross

Answer: Goat
2. Both in callus and suspension culture commonly used auxin is:
(A) NAA
(B) IEA
(C) 2-4D
(D) Abscisic acid

Answer: 2-4D
3. Somatic hybridization can be done by:
(A) By Protoplast fusion
(B) By Haploid anther
(C) By Cell culture
(D) By Totipotency

Answer: By Protoplast fusion
4. India’s w heat yield revolution in the 1986s was possible primarily due to:
(A) Mutations resulting in the plant height reduction
(B) Quantitative trait mutations
(C) Hybrid seeds
(D) Increased chlorophyll content

Answer: Hybrid seeds
5. One of the following is a disease of poultry:
(A) Anthrax
(B) Pebrine disease
(C) Ranikhet disease
(D) Foot and mouth disease

Answer: Ranikhet disease
6. Choose the cat fish from the following:
(A) Katla Katla
(B) Wallage attu
(C) Labeo rohita
(D) Cirrhinus mrigaja

Answer: Wallage attu
7. The technique of obtaining large number of plantlets by tissue culture method is called :
(A) Organ culture
(B) Micro-propagation
(C) Macro-propagation
(D) Plantlet culture

Answer: Micro-propagation
8. Most cultivated plants are:
(A) Autopolyploid
(B) Allopolyploid
(C) Aneuploids
(D) Haploids

Answer: Allopolyploid
9. Triticale first main-made corral crop has been obtained by crossing wheat with
(A) Rye
(B) Pearl mille
(C) Sugarcane
(D) Barley

Answer: Rye
10. Most nutritious among the following is:
(A) What
(B) Maize
(C) Pearley
(D) Rice

Answer: Pearley
11. Hybrid vagour is induced by:
(A) By Clonal selection
(B) By crossing of two plants
(C) By Species differentiation
(D) All of the above

Answer: By crossing of two plants
12. Norman Borlaugh known as “Father of Green Revolution” has developed new cultivating variety of:
(A) Paddy
(B) Rice
(C) Wheat
(D) Sugarcane

Answer: Wheat
13. ____________ is a breed of cattle.
(A) Jersey
(B) Merino
(C) Herdwick
(D) None of the above

Answer: Jersey
14. Gobar gas plants use __________ bacteria
(A) Methanogenic
(B) Cyanogenic
(C) Oncogenic
(D) Pyogenic bacteria

Answer: Methanogenic
15. Green Revolution was led by __________
(A) Dennis Rodman
(B) Norman Borlaug
(C) Jane Goodall
(D) None of the above

Answer: Norman Borlaug
16. The process of protoplast isolation was first carried out by __________
(A) Henshel
(B) Bergman
(C) Klercker
(D) None of the above

Answer: Klercker
17. Cast nets are designed to catch _______
(A) Fish
(B) Catla
(C) Salmon
(D) All of the above

Answer: All of the above
18. ___________ is the result of an artificial hybridization between radish and cabbage
(A) Brassicaceae
(B) Raphanobrassica
(C) Hirschfeldia incana
(D) None of the above

Answer: Raphanobrassica
19. Bioenergy is obtained from __________
(A) Sun
(B) Coal
(C) Biomass
(D) Petroleum

Answer: Biomass
20. Hypophysation is a technique primarily used in _________
(A) Fisheries
(B) Apiaries
(C) Poultry
(D) None of the above

Answer: Fisheries
21. _________ was given to cows for increasing the milk yield before being banned in 1979
(A) Diethylstilbestrol
(B) Estrogen
(C) Progesterone
(D) Destrol

Answer: Diethylstilbestrol
22. Feedstock for biodiesel can primarily be obtained from
(A) Jatropha
(B) Oryza
(C) Nymphaea
(D) None of the above

Answer: Jatropha
23. __________ is an instrument that helps to achieve specific temperature and pressure for scientific/medical and industrial applications.
(A) Sterilizers
(B) Autoclave
(C) Electrosurgical unit
(D) None of the above

Answer: Autoclave
24. Which of the following are classified as a benthopelagic fish?
(A) Stargazer
(B) Tuna
(C) Great white shark
(D) None of the above

Answer: Stargazer
25. Crossing between different breeds is called ________ (a) (b) (c) (d) None of the above Answer Answer: (c) Out-crossing
(A) Inbreeding
(B) Consanguinity
(C) Out-crossing
(D) Alleles

Answer: Out-crossing
26. ____________ is an example of an American breed of poultry
(A) Leghorn
(B) Sulmtaler
(C) Augsburger
(D) Manx Rumpy

Answer: Leghorn
27. Creation of Superior F1 hybrids is known as __________
(A) Tylosis
(B) Xerosis
(C) Heterosis
(D) Atherosis

Answer: Heterosis
28. Zoological name of Indian buffalo is:
(A) Bubalus bubalus
(B) Bos indicus
(C) Bos taurus
(D) Gallusgallus

Answer: Bubalus bubalus
29. The best milk breed in the world is:
(A) Chittgong
(B) Deoni
(C) Holstein-Friesian
(D) Sindhi

Answer: Holstein-Friesian
30. There crops that contribute maximum to global food grain production are :
(A) Wheat, rice and maize
(B) Wheat rice and barley
(C) Wheat, maize and sorghum
(D) Rice, maize and sorghum

Answer: Wheat, rice and maize

Strategies for Enhancement in Food Production NEET Questions PDF Download

Comments