Microbes in Human Welfare NEET Questions and Answers PDF

Microbes in Human Welfare is a topic which is frequently asked in the National Eligibility cum Entrance Test (NEET). Candidates who are preparing for National eligibility cum Entrance Test (NEET) this year should be very familiar with this topic. Here we are attaching Microbes in Human Welfare NEET Questions and Answers PDF . This is an important topic so you must have to give your best shot in this topic. We hope these NEET Questions will help you a lot.”

Microbes in Human Welfare NEET Questions and Answers PDF

1. To which BOD is related?

(A) Microbes and organic matters

(B) Organic compound

(C) Microbes

(D) None of them

Answer: Organic compound

2. Which organism is useful to produce Riboflavin?

(A) Arabia hossipae

(B) Saccharhomyces Cervisiae

(C) (a) & (b) both

(D) None of them

Answer: Arabia hossipae

3. Bacillus thuringiensis is useful in….

(A) Bio fertiliser

(B) Biometalogical

(C) Biotoxic plant

(D) Bio product plant

Answer: Biotoxic plant

4. Bio fertilizer means

(A) Crop which shows rapid growth

(B) Cow dung and agricultural west

(C) prepared by Anabaena and Nostoc

(D) None of them

Answer: prepared by Anabaena and Nostoc

5. Which is useful to control Nematodes in cereal crops ?

(A) Bionematocides

(B) Fungicides

(C) Weedicides

(D) Insecticides

Answer: Weedicides

6. Which sentence is odd ?

(A) Progesteron is useful as a immuno suppressor

(B) Statins is useful to reduce cholesterol

(C) Streptokinase is useful to prevent blood clotting

(D) Lipase is useful to remove oily stains

Answer: Progesteron is useful as a immuno suppressor

7. Which micro organism is involved in flocs as well as in mychorrhiza ?

(A) Bacteria

(B) Virus

(C) Fungus

(D) Algae

Answer: Fungus

8. Which is used to prevent blood clotting in blood vessels ?

(A) Steroids

(B) Cyclosporin-A

(C) Streptokinase

(D) Statins

Answer: Streptokinase

9. Which is to be used in production of swiss cheese ?

(A) Monascus purpureus

(B) Clostridium bacterium

(C) Lacto Bacillus

(D) Saccharhomyces cerevisiae

Answer: Clostridium bacterium

10. Which option is related with the utility of lectic acid ?

(A) In fermantation, to prepare pickle

(B) useful for preparing curd from milk

(C) To increase the quality of vitamin B12

(D) All the given

Answer: All the given

11. Cheese is a product of:

(A) Distillation

(B) Fermentation

(C) Pasteurisation

(D) Dehydration

Answer: Fermentation

12. Which one of the following alcoholic drinks is produced without distillation?

(A) Wine

(B) Whisky

(C) Rum

(D) Brandy

Answer: Wine

13. The free living fungus Trichoderma can be used for:

(A) Killing insects

(B) Biological control of plant diseases

(C) Controlling butterfly caterpillars

(D) Producing Antibiotics

Answer: Biological control of plant diseases

14. Which one of the following processes CO2 is not released?

(A) Alcoholic fermentation

(B) Lactate fermentation

(C) Aerobic respiration in plants

(D) Aerobic respiration in animals

Answer: Lactate fermentation

15. High value of B O D (Biochemical Oxygen Demand) shows

(A) water is normal

(B) water is highly polluted

(C) water is less polluted

(D) none of these

Answer: water is highly polluted

16. Which of the following is fermentation process?

(A) batch process

(B) continuous process

(C) both a and b

(D) none of these

Answer: both a and b

17. Who showed that Sacchaaromyces cerevisiae causes fermentation forming products such as beer and buttermilk?

(A) Louis Pasteur

(B) Alexander Fleming

(C) Selman Waksman

(D) Schatz

Answer: Louis Pasteur

18. Rennet is used in

(A) bread making

(B) fermentation

(C) cheese making

(D) antibiotics synthesis

Answer: cheese making

19. Tissue plasminogen activator is

(A) a vitamin

(B) an Enzyme

(C) a chemical that stimulates tissue differentiation

(D) amino acid

Answer: an Enzyme

20. A bioreactor is

(A) hybridoma

(B) Culture containing radioactive isotopes

(C) Culture for synthesis of new chemicals

(D) Fermentation tank

Answer: Fermentation tank

21. Group of bacteria used in biogas production is

(A) Methane

(B) Methanol

(C) Oxygen

(D) NO2

Answer: NO2

22. In 1928, a scientist discovered the first effective antibiotic. Scientist and antibiotic are:

(A) Fleming – Streptomycin

(B) Fleming – Penicillin

(C) Waksman – Penicillin

(D) Waksman – Streptomycin

Answer: Fleming – Penicillin

23. Azolla has a symbiotic association with :

(A) Rhizobium

(B) Anabaena

(C) Nostoc

(D) Azospirillium

Answer: Anabaena

24. Devine and collego are:

(A) Bioinsecticides

(B) Biofungicide

(C) Bioherbicides

(D) Rodenticides

Answer: Bioherbicides

25. My chorrhiza means

(A) Symbiosis between fungus and plants

(B) Symbiosis between plant and bacteria

(C) Symbiosis between algae and fungus

(D) Symbiosis between michorrrhiza of fungus of water and bacteria

Answer: Symbiosis between algae and fungus

26. Azospirillium and Azotobector for example of…..

(A) Decomposers

(B) Free living N2 fixative

(C) Symbiotic N2 fixative

(D) Pathogenes

Answer: Free living N2 fixative

27. Which pair is odd ?

(A) Yeast – Ethanol

(B) Penicillium – Penicillin

(C) Methenogens – Biogas

(D) Streptococus – Statins

Answer: Streptococus – Statins

28. Which living organism works as bio-fertiliser ?

(A) Azolla

(B) Clostridium

(C) Azetobactor

(D) Rhizobium

Answer: Azolla

29. Which micro organism is useful in production of citric acid ?

(A) Azetobactor

(B) Penicillium

(C) Aspergilus niger

(D) Clostridium

Answer: Aspergilus niger

30. By which process cheese and toddy is obtained ?

(A) Fermentation

(B) Distillation

(C) Pasteurisation

(D) Hydrolysis

Answer: Fermentation

31. Humulin is

(A) carbohydrate

(B) protein

(C) fat

(D) antibiotics

Answer: protein

32. Which of the following can be application of fermentation?

(A) tanning of leather

(B) curing of tea

(C) production of vine

(D) all of these

Answer: all of these

33. Enzyme immobilisation is

(A) conversion of an active enzyme into inactive form

(B) providing enzyme with protective covering

(C) changing a soluble enzyme into insoluble state

(D) changing pH so that enzyme is not able to carry out its function

Answer: providing enzyme with protective covering

34. Biogas is produced by

(A) aeobic breakdown of biomass

(B) anaerobic break down of biomass

(C) with the help of methanogenic bacteria

(D) both b and c

Answer: both b and c

35. Name the first organic acid produced by microbial fermentation

(A) citric acid

(B) lactic acid

(C) acetic acid

(D) none of the above

Answer: lactic acid

36. The residue left after methane production from cattle dung is:

(A) Burnt

(B) Burried in landfills

(C) Used as manure

(D) Used in civil construction

Answer: Used in civil construction

37. Pencillin inhibits bacterial mulitiplication because it

(A) Checks RNA synthesis

(B) Checks DNA synthesis

(C) Destroys chromatin

(D) Inhibits cell wall formation

Answer: Inhibits cell wall formation

38. Biogas production from waste biomass with the help of methanogenic bacteria is:

(A) Onestep process

(B) Twostep process

(C) Threestep process

(D) Multistep process

Answer: Threestep process

39. Aquatic fern which is excellent biofertiliser:

(A) Azolla

(B) Salvinia

(C) Marsilea

(D) Pteridium

Answer: Azolla

40. Most famous bacterial fertilizer is:

(A) Nitrosomonas

(B) Nitrobacter

(C) Nitrosococcus

(D) Rhizobium

Answer: Rhizobium

41. What does a high value of BOD(Biochemical Oxygen Demand) indicate?

(A) That water is pure

(B) that water is less polluted

(C) that water is highly polluted

(D) that consumption of organic matter by microbes is higher in the water

Answer: that water is highly polluted

42. This is a good producer of citric acid

(A) Aspergillus

(B) Clostridium

(C) Saccharomyces

(D) Pseudomonas

Answer: Aspergillus

43. This is not an example of performing biological control of diseases/pests using microbes

(A) Trichoderma sp. against some plant pathogens

(B) Nucleopolyhedrovirus against insects and other arthropods

(C) Ladybird beetle against aphids

(D) Bt-cotton to increase yield

Answer: Bt-cotton to increase yield

44. This is chiefly produced by the activity of an anaerobic bacteria on sewage

(A) Laughing gas

(B) Propane

(C) Mustard gas

(D) Marsh gas

Answer: Marsh gas

45. For the production of ethanol, the most common substrate used in distilleries is

(A) Soya meal

(B) Molasses

(C) Ground gram

(D) cornmeal

Answer: Molasses

46. This is not a biofertilizer

(A) Agrobacterium

(B) Nostoc

(C) Rhizobium

(D) Mycorrhiza

Answer: Agrobacterium

47. Carbon dioxide is not released in which of the following processes?

(A) Lactate fermentation

(B) Alcoholic fermentation

(C) Aerobic respiration in animals

(D) Aerobic respiration in plants

Answer: Lactate fermentation

48. Which one is biofertilizer?

(A) Mycorrhiza

(B) N2 Fixing bacteria

(C) N2 Fixing cyanobacteria

(D) All the above

Answer: All the above

49. Which one is wrongly matched?

(A) Streptomyces- Antibiotics

(B) Coliform- Vinegar

(C) Methanogens- Gobar gas

(D) Yeast- Ethanol

Answer: Coliform- Vinegar

50. Highest number of antibiotics are produced by:

(A) Streptomyces

(B) Bacillus

(C) Penicillium

(D) Cephalosporium

Answer: Cephalosporium

51. Which one is useful as a immunosuppresive agent in organ transplant ?

(A) All the given

(B) Cyclosporin-A

(C) Cyclosporin-L

(D) Cyclosprin-C

Answer: Cyclosporin-A

52. IARI means

(A) Indian Agriculture Research Institute

(B) International Agrochemical Research Institute

(C) Indian Agrochemical Research Institute

(D) Indian Agriculture Resource Institute

Answer: Indian Agriculture Research Institute

53. Which group is true for the Enzymes of micro organism ?

(A) Amylase, Protease, Lipase, Protease

(B) Glycin, Renin, Lipase, Melic Acid

(C) Lipase, Protease, Lipase, Amylase

(D) Glyconic acid, protease, Lipase, Amylose

Answer: Lipase, Protease, Lipase, Amylase

54. Which of these processes does not give off CO2?

(A) Lactate fermentation

(B) Aerobic respiration

(C) Alcoholic fermentation

(D) None of the above

Answer: Lactate fermentation

55. High biological oxygen demand in a water body means ________

(A) Water is not polluted

(B) Water is polluted

(C) Waterbody contains lots of lifeforms

(D) None of the above

Answer: Water is polluted

56. The guts of various ruminants contain _________

(A) Acidophiles

(B) Halophiles

(C) Mental retardation

(D) All of the above

Answer: Methanogens

57. Which of the following microbes are used for the commercial production of citric acid?

(A) Xanthomonas citri

(B) Asparagine

(C) Asparagus

(D) Aspergillus

Answer: Aspergillus

58. Saccharomyces cerevisiae is used primarily for

(A) Baking

(B) Bleaching

(C) Biofuel

(D) None of the above

Answer: Baking

59. Acinetobacter baumannii is a _________

(A) Decomposing bacteria

(B) Pathogenic bacteria

(C) Nitrogen-fixing bacteria

(D) None of the above

Answer: Pathogenic bacteria

60. Ethanol can be produced using __________

(A) Saccharomyces cerevisiae

(B) Escherichia coli

(C) Pseudomonas syringae

(D) None of the above

Answer: Saccharomyces cerevisiae

61. Bacillus thuringiensis is used for

(A) Fermentation of beer

(B) Biopesticide

(C) Antibiotic

(D) None of the above

Answer: Biopesticide

62. Before antibiotics, the first commercial antibacterial available was _____

(A) Penicillin

(B) Prontosil

(C) Azithromycin

(D) None of the above

Answer: Prontosil

63. Example of a natural insect repellant

(A) Citronella oil

(B) Coconut oil

(C) Linseed oil

(D) None of the above

Answer: Citronella oil

64. Why is wine distilled?

(A) To reduce toxicity

(B) To enable fermentation

(C) To prevent spoilage

(D) To increase the alcohol percentage

Answer: To prevent spoilage

65. Which of the following is used as a substrate for alcohol fermentation?

(A) Maize

(B) Barley

(C) Sucrose

(D) None of the above

Answer: Sucrose

66. Antibiotics are the most effective on:

(A) Bacteria

(B) Virus

(C) Fungi

(D) None of the above

Answer: Bacteria

67. ____________ is a pigment that gives a pinkish hue to rhizobium induced root nodules.

(A) Leghaemoglobin

(B) Carotenoid

(C) Mauveine

(D) None of the above

Answer: Leghaemoglobin

68. Bacillus thuringiensis is widely used as:

(A) Insecticide

(B) Weedicides

(C) Rodenticide

(D) None of the above

Answer: Insecticide

69. In Swiss cheese, big holes are made by a

(A) bacterium producing methane gas

(B) machine

(C) fungus releasing a lot of gases while its metabolic activities

(D) bacterium producing large quantities of carbon dioxide

Answer: bacterium producing large quantities of carbon dioxide

70. During which stage of the purification of the sewage water are microbes used?

(A) Primary treatment

(B) Secondary treatment

(C) Tertiary treatment

(D) Both (1) and (2)

Answer: Secondary treatment

Microbes in Human Welfare NEET Questions and Answers PDF

Comments