Biodiversity and Conservation NEET Questions and Answers

These Biodiversity and Conservation NEET Questions and Answers are most important part of your upcoming NEET, AIIMS and other Medical Entrance Exams. These Biodiversity and Conservation NEET Questions and Answers are composed from NCERT books and previous years question papers.

Biodiversity and Conservation NEET Questions and Answers PDF Check Below ↓

1. Biodiversity

(A) increases towards the equator

(B) decreases towards the equator

(C) remains same throughout the planet

(D) has no effect on change in latitude

Answer: increases towards the equator

2. The most important reason for decrease in biodiversity is

(A) habitat pollution

(B) introduction of exotic species

(C) over-exploitation

(D) habitat destruction

Answer: habitat destruction

3. Dodo is

(A) endangered

(B) critically endangered

(C) rare

(D) extinct

Answer: extinct

4. Blue whale is placed under

(A) endangered

(B) rare

(C) extinct

(D) critically endangered

Answer: endangered

5. Conservation within the natural habitat is

(A) insitu conservation

(B) exsitu conservation

(C) invivo conservation

(D) exvivo conservation

Answer: insitu conservation

6. All are insitu conservation efforts except

(A) National parks

(B) Sanctuaries

(C) Zoo

(D) biosphere reserves

Answer: Zoo

7. Ex situ conservation includes

(A) Zoo

(B) Botanic garden

(C) Germplasm bank

(D) all of the above

Answer: all of the above

8. Hot spots are regions of high

(A) rarity

(B) endemism

(C) critically endangered population

(D) diversity

Answer: endemism

9. Endemic species are

(A) rare species

(B) species localised in a specific region

(C) cosmopolitan in distribution

(D) critically endangered species

Answer: species localised in a specific region

10. Biodiversity can be broadly classified into how many types?

(A) 2

(B) 3

(C) 4

(D) 5

Answer: 3

11. International organization IUCN is abbreviation of

(A) Internal Union Council for Natural gas

(B) International Union Council for Nature

(C) International Union for Conservation of Nature

(D) Internal United Council of Nations

Answer: International Union for Conservation of Nature

12. Major causes of extinction of different species includes

(A) habitat loss and over-hunting

(B) climate change and pollution

(C) deforestation

(D) all of above

Answer: all of above

13. Which of the following region has maximum diversity

(A) mangrooves

(B) temperate rainforest

(C) taiga

(D) coral reefs

Answer: mangrooves

14. Approximately, 50% of total world species are present on

(A) tropical rain forest

(B) temperate rain forest

(C) temperate deciduous forest

(D) coral reefs

Answer: temperate rain forest

15. Biodiversity

(A) increases towards the equator

(B) decreases towards the equator

(C) remains same throughout the planet

(D) has no effect on change in latitude

Answer: increases towards the equator

16. The most important reason for decrease in biodiversity is

(A) habitat pollution

(B) introduction of exotic species

(C) over-exploitation

(D) habitat destruction

Answer: over-exploitation

17. Dodo is

(A) endangered

(B) rare

(C) extinct

(D) critically endangered

Answer: extinct

18. Blue whale is placed under

(A) endangered

(B) rare

(C) extinct

(D) critically endangered

Answer: endangered

19. How many biogeographic does India have?

(A) 5

(B) 6

(C) 8

(D) 10

Answer: 10

20. Lime is generally added to _____ soil

(A) Salty

(B) Dry

(C) Alkaline

(D) Acidic

Answer: Acidic

21. Global warming can be controlled by

(A) Reducing deforestation, cutting down use of fossil fuel

(B) Reducing reforestation, increasing the use of fossil fuel

(C) Increasing deforestation, slowing down the growth of human population

(D) Increasing deforestation, reducing efficiency of energy usage

Answer: Reducing deforestation, cutting down use of fossil fuel

22. Which one of the following is not used for ex situ plant conservation?

(A) Field gene banks

(B) Seed banks

(C) Shifting cultivation

(D) Botanical Gardens

Answer: Shifting cultivation

23. Which of the following represent maximum number of species among global biodiversity?

(A) Algae

(B) Lichens

(C) Fungi

(D) Mosses and Ferns

Answer: Fungi

24. Prolonged liberal irrigation of agricultural fields is likely to create the problem of

(A) Aridity

(B) Metal toxicity

(C) Salinity

(D) Acidity

Answer: Aridity

25. The greatest problem of water conservation is to reduce the amount of

(A) Precipitation

(B) Runoff water

(C) Groundwater

(D) Evaporation

Answer: Groundwater

26. Maximum nutritional diversity is found in the group:

(A) Monera

(B) Plantae

(C) Fungi

(D) Animalia

Answer: Animalia

27. Which one of the following areas in India, is a hotspot of biodiversity?

(A) Sunderbans

(B) Western Ghats

(C) Eastern Ghats

(D) Gangetic Plain

Answer: Western Ghats

28. Which one of the following is not included under in situ conservation?

(A) National park

(B) Wild life sanctuary

(C) Zoological garden

(D) All of types

Answer: Zoological garden

29. An inexhaustible non-conventional universal source of energy is

(A) Wind energy

(B) Solar energy

(C) Hydrothermal energy

(D) Tidal energy

Answer: Tidal energy

30. Which one of the following expanded forms of the followings acronyms is correct?

(A) IUCN = International Union for Conservation of Nature and Natural Resources

(B) IPCC = International Panel for Climate Change

(C) UNEP = United Nations Environmental Policy

(D) EPA = Environmental Pollution Agency

Answer: IUCN = International Union for Conservation of Nature and Natural Resources

31. Biodiversity is of importance as it offers:

(A) Stability of ecosystems

(B) Stability of atmosphere

(C) Stability of species

(D) Stability of research

Answer: Stability of ecosystems

32. The loss in biodiversity is not attributed to:

(A) Explosion in the human population

(B) Transforming earth’s surface

(C) Destruction of natural habitats

(D) Use of sustainable products

Answer: Use of sustainable products

33. Biodiversity has an aesthetic value to it.

(A) True

(B) False

Answer: True

34. In how many ways does the conservation of biodiversity work?

(A) 5

(B) 2

(C) 3

(D) 4

Answer: 2

35. Which one of the following is not an in-situ conservation method?

(A) Zoo

(B) National Parks

(C) Biosphere Reserves

(D) Sanctuaries

Answer: Zoo

36. Which is an advantage of ex-situ conservation?

(A) Cheap method

(B) Conserve large number of species together

(C) Genetic process for breeding/long life

(D) All of the given

Answer: Genetic process for breeding/long life

37. The area of National Parks range between:

(A) 0.61 to 7818 kms

(B) 0.04 to 3162 kms

(C) 0.14 to 3612 kms

(D) 0.16 to 8718 kms

Answer: 0.04 to 3162 kms

38. The activities of cultivation of land, timber harvesting is permitted in:

(A) Sanctuaries

(B) National Parks

(C) Biosphere Reserves

(D) Protected Areas

Answer: Sanctuaries

39. Hot spot areas have:

(A) Low density of biodiversity

(B) Only endangered plants

(C) High density of hot springs

(D) High density of biodiversity

Answer: High density of biodiversity

40. How many bio-geographical regions are present in India?

(A) 3

(B) 4

(C) 7

(D) 9

Answer: 4

41. Lime is added to the soil which is too

(A) Sandy

(B) Salty

(C) Alkaline

(D) Acidic

Answer: Acidic

42. Which one of the following areas in India, is a hotspot of biodiversity?

(A) Sunderbans

(B) Western Ghats

(C) Eastern Ghats

(D) Gangetic Plain

Answer: Western Ghats

43. Darwin’s finches are a good example of

(A) Convergent evolution

(B) Industrial melanism

(C) Connecting link

(D) Adaptive radiation

Answer: Adaptive radiation

44. Which one of the following is an example ex-situ conservation?

(A) National park

(B) Wildlife sanctuary

(C) Seed bank

(D) Sacred groves

Answer: Seed bank

45. Which one of the following is not observed in biodiversity hotspots?

(A) Species richness

(B) Endemism

(C) Accelerated species loss

(D) Lesser inter-specific competition

Answer: Accelerated species loss

46. Sacred groves are especially useful in

(A) Generating environmental awareness

(B) Preventing soil erosion

(C) Year-round flow of water in rivers

(D) Conserving rare and threatened species

Answer: Conserving rare and threatened species

47. The term Alpha diversity refers to

(A) Genetic diversity

(B) Community and ecosystem diversity

(C) Species diversity

(D) Diversity among the plants

Answer: Species diversity

48. The percentage of forest cover recommended by the National Forest policy (1988) is

(A) 33% for plains and 67% for hills

(B) 37% for plains and 63% for hills

(C) 20% for plains and 70% for hills

(D) 23% for plains and 77% for hills

Answer: 37% for plains and 63% for hills

49. Select the correct statement about biodiversity

(A) The desert areas of Rajasthan and Gujarat have a very high level of desert animal species as well as numerous rare animals

(B) Large scale planting of BT cotton has no adverse effect on biodiversity

(C) Western Ghats have a very high degree of species richness and endemism

(D) Conservation of biodiversity in just a fad pursued by the developed countries

Answer: Western Ghats have a very high degree of species richness and endemism

50. Biodiversity of a geographical region represents

(A) Genetic diversity present in the dominant species of the region

(B) Species endemic to the region

(C) Endangered species found in the region

(D) The diversity in the organisms living in the region

Answer: The diversity in the organisms living in the region

51. Wild life conservation aims at :

(A) Maintaining the ecological process

(B) To enrich the wildlife diversity with exotic species

(C) Preventing migration of species

(D) Maintaining the diversity of life

Answer: To enrich the wildlife diversity with exotic species

52. Because of deforestation, decreased transpiration leads to

(A) less cloud formation

(B) more cloud formation

(C) more water storage

(D) None of the given

Answer: more water storage

53. Plants like Aegle marmelos, Ocimum sanctum and Ficus religiosa are a group of plants designated as

(A) Traditional food crops

(B) Sacred species of plants

(C) Medicinal plant species

(D) Lesser known food plants

Answer: Sacred species of plants

54. –1°C to 13°C annual variations in the intensity and duration of temperature and 50 to 250 cm annual variation in precipitation, account for the formation of major biome as:

(A) Tropical forest

(B) Coniferous forest

(C) Temperate forest

(D) Grassland

Answer: Coniferous forest

55. Sacred groves are especially useful in

(A) Generating environmental awareness

(B) Preventing soil erosion

(C) Year-round flow of water in rivers

(D) Conserving rare and threatened species

Answer: Generating environmental awareness

56. Some of the nutrient cycles are labelled as below: Sulphur cycle
(a), Phosphorus cycle
(b), Carbon cycle
(c) and Nitrogen cycle
(d) Of these, the sedimentary cycle is represented by

(A) (a) only

(B) (b) only

(C) (c) only

(D) (a) and (b) only

Answer: (a) only

57. Study the four statements (a–d) given below and select the two correct ones out of them
(a) A lion eating a deer and a sparrow feeding on grain are ecologically similar in being consumers
(b) Predator star fish Pisaster helps in maintaining species diversity of some invertebrates
(c) Predators ultimately lead to the extinction of prey species
(d) Production of chemicals such as nicotine, strychnine by the plants are metabolic disorders The two correct statements are:

(A) (a) and (b)

(B) (b) and (c)

(C) (c) and (d)

(D) None of these

Answer: (a) and (b)

58. Which is the right option for the tallest and the smallest Gymnosperm plant?

(A) Eucalyptus and Zamiapygmea

(B) Wolffia globosa and Eucalyptus

(C) Sequoia sempervirens and Zamia pygmea

(D) Sequoia sempervirens and Wolffia globosa

Answer: Sequoia sempervirens and Wolffia globosa

59. Term used for species which is in danger of being extinct in near future is

(A) degradability

(B) extinct

(C) endangered

(D) global biodiversity

Answer: endangered

60. How many biosphere reserves are present in India?

(A) 41

(B) 34

(C) 14

(D) 43

Answer: 41

61. _______ has the maximum genetic diversity in India

(A) Potato

(B) Tea

(C) Mango

(D) None of these

Answer: Mango

62. _________ is one of the most prevalent hotspots of biodiversity in India

(A) Himalayas

(B) Western Ghats

(C) Ganges

(D) None of the above

Answer: Western Ghats

63. Galápagos finches are a good example of ____________

(A) Extinction

(B) Heterochromia

(C) Island gigantism

(D) Adaptive radiation

Answer: Adaptive radiation

64. ______ is one of the least porous soils

(A) Loam

(B) Peat Soil

(C) Clayey soil

(D) None of the above

Answer: Clayey soil

65. ___________ is a non-renewable resource

(A) Crude oil

(B) Uranium

(C) Silica

(D) both A & B

Answer: both A & B

66. __________ is an example of an ex-situ conservation.

(A) Sacred groves

(B) Wildlife sanctuary

(C) Seed bank

(D) National park

Answer: Seed bank

67. __________ is not generally seen in biodiversity hotspots.

(A) Endemism

(B) Species richness

(C) Loss of diversity

(D) Lesser interspecific competition

Answer: Lesser interspecific competition

68. ___________ occurs when the death of the last individual in a species occurs.

(A) Adaptation

(B) Phylogenic diversity

(C) Speciation

(D) Extinction

Answer: Extinction

69. ____________ is defined as an ecological state of a species being unique to a specific geographic location.

(A) Exotic species

(B) Endemic species

(C) Ecosystem

(D) All of the given

Answer: Endemic species

70. _________ is the forest cover to be maintained as per the National Forest Policy (1988)

(A) 67% for hills & 33% for plains

(B) 37% for hills & 11% for plains

(C) 17% for hills & 23% for plains

(D) None of the above

Answer: 67% for hills & 33% for plains

71. ___________ is defined as the number of species represented in a specific region, landscape or an ecological community.

(A) Coevolution

(B) Commensalism

(C) Species richness

(D) Population density

Answer: Species richness

72. Global warming can significantly be controlled by _____________

(A) Increasing solid waste

(B) Reducing water wastage

(C) Burning human-generated waste

(D) Reducing fossil fuel consumption

Answer: Reducing fossil fuel consumption

73. _______ is the basic unit of classification and a taxonomic rank

(A) Species

(B) Genus

(C) Class

(D) Order

Answer: Species

74. Which of the following animals is now extinct?

(A) Tasmanian tiger

(B) Tasmanian devil

(C) Pademelon

(D) Quoll

Answer: Tasmanian tiger

75. MAB program stands for

(A) Man and biotechnology

(B) Material and biology

(C) Man and Biology

(D) Man and Biosphere

Answer: Man and Biosphere

76. Red data book contains data of

(A) all plant species

(B) all animal species

(C) economically important species

(D) threatened species

Answer: threatened species

77. IUCN (The International Union For Conservation Of Nature And Natural Resources) headquarters is at

(A) Morges, Switzerland

(B) Paris, France

(C) Vienna, Austria

(D) NewYork, USA

Answer: Morges, Switzerland

78. IUCN is also called as

(A) Man and Biosphere program

(B) World Conservation Union

(C) World Conservation Consortium

(D) World Wide Conservation Union

Answer: World Conservation Union

79. Which of the following region has maximum diversity

(A) mangrooves

(B) temperate rainforest

(C) taiga

(D) coral reefs

Answer: coral reefs

80. Approximately, 50% of total world species are present on

(A) tropical rain forest

(B) temperate rain forest

(C) temperate deciduous forest

(D) coral reefs

Answer: tropical rain forest

Biodiversity and Conservation NEET Questions and Answers PDF Download

10000+ Chapter wise NEET Solved Questions Click HERE

Comments