Biotechnology and its Applications NEET Questions and Answers

These Biotechnology and its Applications NEET Questions and Answers covers all possible questions for NEET, AIIMS, JIPMER and other medical entrance exams. These Biotechnology and its Applications NEET Questions and Answers are composed from NCERT books and Previous years question papers.

Biotechnology and its Applications NEET Questions and Answers Check Below ?

1. ? -1 antitrypsin is:

(A) An antacid

(B) An enzyme

(C) Used to treat arthritis

(D) Used to treat emphysema

Answer: Used to treat emphysema

2. The site of production of ADA in the body is:

(A) Bone marrow

(B) Lymphocytes

(C) Blood plasma

(D) Monocytes

Answer: Lymphocytes

3. A protoxin is:

(A) A primitive toxin

(B) A denatured toxin

(C) Toxin produced by protozoa

(D) Inactive toxin

Answer: Inactive toxin

4. The trigger for activation of toxin of Bacillus thuringiensis is:

(A) Acidic pH of stomach

(B) High temperature

(C) Alkaline pH of gut

(D) Mechanical action in the insect gut

Answer: Alkaline pH of gut

5. In RNAi, genes are silenced using:

(A) ss DNA

(B) ds DNA

(C) ds RNA

(D) ss RNA

Answer: ds RNA

6. ‘Molecular scissor’ used in genetic engineering is

(A) Restriction endonuclease

(B) DNA polymerase

(C) DNA ligase

(D) Helicase

Answer: Restriction endonuclease

7. Plants are genetically engineered with novel genes by

(A) Recombination breeding

(B) Protoplast fusion

(C) Recombinant DNA technology

(D) Embryo rescue technique

Answer: Recombinant DNA technology

8. Maximum application of animal culture technology today is in the production

(A) Insulin

(B) Interferons

(C) Edible proteins

(D) Vaccines

Answer: Vaccines

9. Restriction enzymes were discovered by

(A) Smith and Nathans

(B) Alexander Fleming

(C) Berg

(D) None

Answer: Smith and Nathans

10. Bacteria protect themselves from viruses by fragmenting viral DNA with

(A) Ligase

(B) Endonuclease

(C) Exonuclease

(D) Gyrase

Answer: Endonuclease

11. Which of the following is a correct statement

(A) ”Bt” in “Bt-cotton” indicates that it is a genetically modified organisms produced through biotechnology

(B) Somatic hybridization involves fusion of two complete plant cells carrying desired genes

(C) The anticoagulant hirudin is being produced from transgenic Brassica napus seed

(D) ”Flavr Savr”variety of tomato has enhanced the production of ethylene which improves its tastes its taste

Answer: The anticoagulant hirudin is being produced from transgenic Brassica napus seed

12. Which bacteria is used as biopesticide first on the commercial scale in the world?

(A) Bacillus thuringiensis

(B) E.coli

(C) Pseudomonas aeruginosa

(D) Agrobacterium tumefaciens

Answer: Bacillus thuringiensis

13. Gene recombinant technology is used for

(A) Vector less gene transfer into target cell

(B) Vector based gene transfer into target cell

(C) Direct transfer of DNA protein complex

(D) Liposome base direct gene transfer into target cell

Answer: Vector based gene transfer into target cell

14. Transfer of DNA bands from an agrose gel to a nitrocellulose or nylon membrane is referred to as

(A) Western transfer

(B) Northern transfer

(C) Eastern transfer

(D) Southern transfer

Answer: Southern transfer

15. Golden rice is a promising transgenic crop. When released for cultivation, it will help in

(A) Producing a petrol-like fuel from rice

(B) Alleviation of vitamin A

(C) Pest resistance

(D) Herbicide tolerance

Answer: Alleviation of vitamin A

16. A genetically engineered micro-organism used successfully in bioremediation of oil spills is a species of

(A) Trichoderma

(B) Xanthomonass

(C) Bacillus

(D) Pseudomonas

Answer: Pseudomonas

17. Blindness is prevented by use of which crop in poor countries?

(A) Golden rice

(B) Wheat

(C) Gram

(D) Pea

Answer: Golden rice

18. Human insulin is being commercially produced from a transgenic species of

(A) Rhizobium

(B) Saccharomyces

(C) Escherichia

(D) None of these

Answer: Escherichia

19. A transgenic food crop which may help in solving the problem of night blindness in developing countries is

(A) Bt soybean

(B) Golden rice

(C) Flavrsavrtomatoes

(D) Starlink maize

Answer: Golden rice

20. The technique of obtaining large number of plantlet by tissue culture method is called

(A) Plantlet culture

(B) Micropropagation

(C) Organ culture

(D) Macropropagation

Answer: Micropropagation

21. Maximum application of animal cell culture technology today is in the production of

(A) Insulin

(B) Interferons

(C) Edible proteins

(D) Vaccines

Answer: Vaccines

22. In tissue culture medium, the embryoids formed from pollen grains is due to

(A) Organogenesis

(B) Cellular totipotency

(C) Double fertilization

(D) Test tube culture

Answer: Cellular totipotency

23. What is true for monoclonal antibodies?

(A) These antibodies obtained from one parent and for one antigen

(B) These obtained from many parents and for many antigens

(C) These obtained from different parents and for one antigen

(D) These obtained from one parent and for many antigens

Answer: These obtained from different parents and for one antigen

24. Two bacteria found to be very useful in genetic engineering experiments are

(A) Nitrobacter and Azotobacter

(B) Rhizobium and Diplococcus

(C) Nitrosomonas and Kliebsiella

(D) Escherichia and Agrobacterium

Answer: Escherichia and Agrobacterium

26 A genetically engineered microorganism used successfully in bioremediation of oil spills is a species of

(A) Trichoderma

(B) Bacillus

(C) Xanthomonas

(D) Pseudomonas

Answer: Pseudomonas

27 Probiotics are

(A) cancer inducing microbes

(B) safe antibiotics

(C) new kind of food allergens

(D) live microbial food supplement

Answer: live microbial food supplement

28 In order to obtain virus free plants through tissue culture the best method is

(A) meristem culture

(B) protoplast culture

(C) anther culture

(D) embryo rescue

Answer: meristem culture

29 Insect resistant transgenic cotton has been produced by inserting a piece of DNA from

(A) An insect

(B) A bacterium

(C) A wild relative of cotton

(D) A virus

Answer: A bacterium

30 Hybridoma technology has been successfully used in

(A) Production of somatic hybrids

(B) Synthesis of monoclonal antibiotics

(C) Synthesis of haemoglobin

(D) Pproduction of alcohol in bulk

Answer: Synthesis of monoclonal antibiotics

31 Genetically engineered bacteria are being employed for production of

(A) Thyroxine

(B) Human insulin

(C) Cortisol

(D) Epinephrine

Answer: Thyroxine

32 Isolation of Bt gene from bacterium (Bacillus thuringiensis) was taken up in the year

(A) 1977

(B) 1980

(C) 1997

(D) 1990

Answer: 1980

33 Which one of the following is commonly used in transfer of foreign DNA into crop plants?

(A) Meloidogyne incognita

(B) Agrobacterium tumefaciens

(C) Pencillium expansum

(D) Trichoderma harzianum

Answer: Agrobacterium tumefaciens

34 What is true about Bt toxin?

(A) Bt toxin exists as active toxin in the Bacillius

(B) The activated toxin enters the ovaries of the pest to sterlise it and thus prevents its multiplication

(C) The concerned Bacillus has anti toxin

(D) The inactive prototoxin gets converted into active form in the insect gut

Answer: The inactive prototoxin gets converted into active form in the insect gut

35 Transgenic plants are the ones

(A) Generated by introducing foreign DNA into a cell and regenerating a plant from the cell

(B) Produced after protoplast fusion in artificial medium

(C) Grown in artificial medium after hybridization in the field

(D) Produced by a somatic embryo in artificial medium

Answer: Generated by introducing foreign DNA into a cell and regenerating a plant from the cell

36 The bacteria Bacillus thuringiensis is widely used in contemporary biology as

(A) Insecticide

(B) Agent for production of diary products

(C) Source of industrial enzyme

(D) Indicator of water pollution

Answer: Insecticide

37 Golden rice is

(A) A variety of rice grown along the yellow river in china

(B) Long stored rice having yellow colour tint

(C) A transgenic rice having gene for ?-carotene

(D) Wild variety of rice with yellow coloured grains

Answer: A variety of rice grown along the yellow river in china

38 In RNAi,genes are silenced using

(A) ss DNA

(B) ds DNA

(C) ds RNA

(D) ss RNA

Answer: ds RNA

39 The first clinical gene therapy was done for the treatment of

(A) AIDS

(B) Cancer

(C) Cystic fibrosis

(D) SCID

Answer: Cystic fibrosis

40 ADA is an enzyme which is deficient in a genetic disorder SCID. What is the full form of ADA?

(A) Adenosine deoxyaminase

(B) Adenosine deaminase

(C) Aspartate deaminase

(D) Arginine deaminase

Answer: Adenosine deaminase

41 Silencing of a gene could be achieved through the use of

(A) Short interfering RNA(RNAi)

(B) Antisense RNA

(C) By both

(D) None of the above

Answer: By both

42 Silencing of m-RNA has been used in producing transgenic plants resistant to

(A) Bollworms

(B) Nematodes

(C) White rusts

(D) Bacterial blights

Answer: Nematodes

43 Tobacco plants resistant to a nematode have been developed by the introduction of DNA that produces(in the host cell)

(A) Both sense and anti-sense RNA

(B) A particular hormone

(C) An antifeedant

(D) A toxin protein

Answer: Both sense and anti-sense RNA

44 Amplification of gene of interest by using DNA polymerase may go upto

(A) 0.1 million times

(B) 1.0 million times

(C) 1.0 billion times

(D) 1.0 trillion times

Answer: 1.0 billion times

45 Which of the following Bt crops is being grown in India by the farmers?

(A) Cotton

(B) Brinjal

(C) Soybean

(D) Maize

Answer: Cotton

46 The first human hormone produced by recombinant DNA technology is

(A) Insulin

(B) Estrogen

(C) Thyroxin

(D) Progesterone

Answer: Insulin

47 An analysis of chromosomal DNA using the hybridization technique does not use

(A) Electrophoresis

(B) Blotting

(C) Autoradiography

(D) PCR

Answer: PCR

48 Bt cotton is not:

(A) A GM plant

(B) Insect resistant

(C) A bacterial gene expressing system

(D) Resistant to all pesticides

Answer: Resistant to all pesticides

49 C-peptide of human insulin is:

(A) A part of mature insulin molecule

(B) Responsible for formation of disulphide bridges

(C) Removed during maturation of pro-insulin to insulind

(D) Responsible for its biological activity

Answer: Removed during maturation of pro-insulin to insulind

50 GEAC stands for:

(A) Genome Engineering Action Committee

(B) Ground Environment Action Committee

(C) Genetic Engineering Approval Committee

(D) Genetic and Environment Approval committee

Answer: Genetic Engineering Approval Committee

Biotechnology and its Applications NEET Questions and Answers Click HERE

10000+ Chapter wise NEET Solved Questions Click HERE