Environmental issues Questions and Answers For NEET

These Environmental issues Questions and Answers are most important part of your upcoming NEET, AIIMS and various other Medical entrance exams. These Environmental issues Questions and Answers For NEET are composed from NCERT Book and Previous years Question Papers.

Environmental issues Questions and Answers PDF Check Below ↓

1. Lichens are good bioindicators for

(A) Environmental radiation

(B) Soil pollution

(C) Water and air pollution

(D) None of the above

Answer: Water and air pollution

2. Increase in atmospheric temperature due to carbon dioxide is

(A) Pasteur effect

(B) Blackman effect

(C) Emerson effect

(D) Green house effect

Answer: Green house effect

3. For clean environment, which one is non essential

(A) polluter

(B) consumer

(C) producer

(D) decomposer

Answer: polluter

4. Air pollution is not caused by

(A) pollen grains

(B) hydroelectric power

(C) industries

(D) automobiles

Answer: hydroelectric power

5. Methane gas producing field is

(A) wheat field

(B) paddy field

(C) cotton field

(D) groundnut field

Answer: paddy field

6. Which of the following facts are incorrect?

(A) Global warming is the rise in the average temperature of the earth’s climate system

(B) Eutrophication is observed in water bodies

(C) The greenhouse effect is a natural phenomenon

(D) Ozone is harmless to breathe

Answer: Ozone is harmless to breathe

7. Areas that are under the influence of DDT may observe a decline in the population of birds. This is due to the fact that

(A) Birds stopped laying eggs altogether

(B) The eggs did not hatch

(C) Predation of the eggs increased

(D) None of the above

Answer: The eggs did not hatch

8. Measuring BOD (biological oxygen demand) is primarily used for

(A) Estimating the types of microbes

(B) Determine the level of dissolved oxygen

(C) Estimating the quantity of organic matter in sewage water

(D) None of the above

Answer: Estimating the quantity of organic matter in sewage water

9. Cosmic rays, such as gamma rays are a source of

(A) Soil Pollution

(B) Noise Pollution

(C) Thermal Pollution

(D) Radiation pollution

Answer: Radiation pollution

10. The primary agenda of the Kyoto protocol is

(A) Regulation of hazardous wastes

(B) Regulate the production of nuclear energy

(C) Control anthropogenic sources of greenhouse gases

(D) None of the above

Answer: Control anthropogenic sources of greenhouse gases

11. The presence of _________ in a water body is an indicator of water pollution.

(A) Zygosporangium

(B) E.Coli

(C) Deinococcus radiodurans

(D) None of the above

Answer: E.Coli

12. Eggshells of birds become unusually thin when exposed to the pesticides in their environment. The protein that gets affected is ________

(A) Calmodulin

(B) Cysteine

(C) Serine

(D) None of the above

Answer: Calmodulin

13. Pollution caused by persistent pesticides is more hazardous to

(A) herbivores

(B) producers

(C) first level carnivores

(D) top carnivores

Answer: top carnivores

14. A moth having a speckled wing, able to blend into its background due to its dark colouration is called

(A) Industrial melanism

(B) Adaptation

(C) Predation

(D) Evolution

Answer: Industrial melanism

15. Carbon dioxide is primarily called a greenhouse gas because

(A) Traps heat

(B) Traps light

(C) Traps warm currents

(D) None of the above

Answer: Traps heat

16. Trichoderma harzianum is a ________ that is predominantly used as a fungicide

(A) Virus

(B) Fungus

(C) Bacteria

(D) Protozoa

Answer: Fungus

17. Greenhouse gases are those that absorb and emit infrared radiation. Examples inlude__________

(A) Nitrogen

(B) Ozone

(C) Argon

(D) None of the above

Answer: Ozone

18. Depletion of the ozone layer is damaging to human health. Negative effects include

(A) Skin cancers

(B) Osteoporosis

(C) Dyspepsia

(D) None of the above

Answer: Skin cancers

19. __________ is an organism used to gauge the quality of an ecosystem.

(A) Decomposers

(B) Predator

(C) Bio-remediator

(D) Bioindicator

Answer: Bioindicator

20. _________ is a waste disposal method where solid organic wastes are converted to the residue and gaseous products through combustion.

(A) Incarnation

(B) Incineration

(C) Incarceration

(D) Incubation

Answer: Incineration

21. Which one of the following is not a bioindicator of water pollution?

(A) Blood-worms

(B) Sludge-worms

(C) Sewage fungus

(D) Stone flies

Answer: Blood-worms

22. Which one of the following is the correct percentage of the two (out of the total of 4) green house gases that contribute to the total global warming?

(A) CO2 40%,CFCs 30%

(B) CFCs 14%, Methane 20%

(C) Methane 20%, N2O 18%

(D) N2O 6%, CO2 86%

Answer: Methane 20%, N2O 18%

23. UV Radiation from sunlight produces

(A) ozone

(B) sulphur dioxide

(C) CO

(D) Flourides

Answer: ozone

24. Water pollution is due to

(A) sulphur dioxide

(B) cardon dioxide

(C) oxygen

(D) industrial discharges

Answer: industrial discharges

25. Which is most ionizing

(A) X-rays

(B) Y-rays

(C) β-rays

(D) α-rays

Answer: X-rays

26. Water blooms are formed by

(A) lemna

(B) hydrilla

(C) water hyacinath

(D) plankotonic algae

Answer: plankotonic algae

27. Black lung disease common in

(A) farmers

(B) workers of petrochemical industry

(C) coal workers

(D) refinery Workers

Answer: coal workers

28. Acid rain will not affect

(A) Plants

(B) Lithosphere

(C) Ozone layers

(D) Animals

Answer: Ozone layers

29. Increased asthmatic attacks in certain season are related to

(A) inhalation of seasonal pollen

(B) eating of seasonal vegetables

(C) low temperature

(D) wet and dry environment

Answer: inhalation of seasonal pollen

30. Aerosols having carbon and fluorine compounds are chiefly released by

(A) Refineries

(B) Automobiles

(C) Industries

(D) Jets

Answer: Jets

31. The major pollutant from automoblie exhaust is

(A) NO

(B) CO

(C) SO2

(D) Soot

Answer: CO

32. The green house gases, otherwise called radioactively active gases includes

(A) Carbon dioxide

(B) CH4

(C) N2O

(D) All of these

Answer: All of these

33. Algal bloom results in

(A) Global warming

(B) Industrial melanism

(C) Salination

(D) Biomagnification

Answer: Salination

34. A high Biological Oxygen Demand (BOD) indicates that:

(A) water is pure

(B) absence of microbial action

(C) Low level of microbial pollution

(D) High level of microbial pollution

Answer: High level of microbial pollution

35. The effects of radioactive pollutants depends upon

(A) Rate of diffusion

(B) Energy releasing capacity

(C) Rate of deposition of the contaminant

(D) Lesser inter-specific competition

Answer: All of these

36. The range of normal human hearing is in the range of

(A) 10 Hz to 80 Hz

(B) 50 Hz to 80 Hz

(C) 50Hz to 15000 Hz

(D) 15000 Hz and above

Answer: 50Hz to 15000 Hz

37. The pollution which does not persistent harm to life supporting system is

(A) Noise pollution

(B) Radiation pollution

(C) Organochlorine pollution

(D) All of these

Answer: Noise pollution

38. Soap and detergents are the source of organic pollutants like:

(A) glycerol

(B) polyphosphates

(C) sulphonated hydrocarbons

(D) all of these

Answer: all of these

39. Growing agricultural crops between rows of planted trees is known as

(A) Social forestry

(B) Jhum

(C) Taungya system

(D) Agroforestry

Answer: Taungya system

40. The main atmospheric layer near the surface of earth is

(A) troposphere

(B) mesophere

(C) ionosphere

(D) stratosphere

Answer: troposphere

41. What is the cause of decrease in the population of birds in an aquatic food chain

(A) Due to DDT

(B) Due to 2,4D

(C) Due to CFCs

(D) Due to ABA

Answer: Due to DDT

42. Which of the following is the Terror of Bengal

(A) Banyan tree

(B) Water Hyacinth

(C) Hydrilla

(D) Vallisneria

Answer: Water Hyacinth

43. Which of the following is the dominant among greenhouse gases

(A) Methane

(B) CFCs

(C) Oxides of nitrogen

(D) Carbon dioxide

Answer: Carbon dioxide

44. What are the effects of UB-B radiations on human beings

(A) Ageing of skin

(B) Skin cancers

(C) Snow-blindness

(D) All the options

Answer: All the options

45. Name the problems associated with Green Revolution.

(A) Waterlogging

(B) Soil salinity

(C) Both a and b

(D) None

Answer: Both a and b

46. Which of the compounds are responsible for accelerated eutrophication

(A) Sulphates

(B) Nitrates

(C) Phosphates

(D) Both b and c

Answer: Both b and c

47. FOAM is associated with

(A) STDs

(B) STP

(C) MTP

(D) MOET

Answer: STP

48. Which one of the following is a wrong statement?

(A) Greenhouse effect is a natural phenomenon

(B) Eutrophication is a natural phenomenon in freshwater bodies

(C) Most of the forests have been lost in tropical areas

(D) Ozone in upper part of atmosphere is harmful to animals

Answer: Greenhouse effect is a natural phenomenon

49. In an area where DDT had been used extensively, the population of birds declined significantly because

(A) Cobras were feeding exclusively on birds

(B) Many of the birds eggs laid, did not hatch

(C) Birds stopped laying eggs

(D) Earthworms in the area got eradicated

Answer: Many of the birds eggs laid, did not hatch

50. Measuring Biochemical Oxygen Demand (BOD) is a method used for

(A) Measuring the activity of Saccharomyces cerevisiae in producing curd on a commercial scale

(B) Working out the efficiency of R.B.Cs. about their capacity to carry oxygen

(C) Estimating the amount of organic matter in sewage water

(D) Working out the efficiency of oil driven automobile engines

Answer: Estimating the amount of organic matter in sewage water

51. As per NFP 1988 how much per cent forest cover for plains should be there in India?

(A) 22

(B) 33

(C) 44

(D) 55

Answer: 33

52. What is the main reason for desertification?

(A) Deforestation

(B) Over-cultivation

(C) Urbanisation

(D) Over-grazing

Answer: Urbanisation

53. Which of following is responsible for depletion of ozone layer.

(A) Carbon dioxide

(B) Hydrocarbons

(C) Chlorofluorocarbons

(D) Methane

Answer: Chlorofluorocarbons

54. Amrita Devi Bishnoi award will be given to the individuals or communities who worked for protection of

(A) Wild plants

(B) Wild animals

(C) Wildlife

(D) Plants and animals

Answer: Wildlife

55. Which of the following is used for removing particulate matter from polluted air.

(A) Electrostatic precitator

(B) Wet scrubber

(C) Incubator

(D) Incinerator

Answer: Electrostatic precitator

56. Name the metals that are present in catalytic converters.

(A) Platinum

(B) Palladium

(C) Rhodium

(D) All three options

Answer: All three options

57. Biochemical oxygen demand is an indicator of pollution of

(A) Air

(B) Water

(C) Noise

(D) Soil

Answer: Water

58. In domestic sewage, indicate the percentage of impurities.

(A) 0.001

(B) 0.01

(C) 0.1

(D) All of types

Answer: 0.1

59. The unit by which thickness of Ozone layer is measured.

(A) Psi

(B) A.M.U.

(C) dB

(D) D.U.

Answer: D.U.

60. Which of the following is made polyblend for construction of roads.

(A) Mr.A.K.Banerji

(B) Mr.Ahmed Khan

(C) Mr.Ramesh Chanra Dagar

(D) Mr.B.K.Das

Answer: Mr.Ahmed Khan

61. dB is a standard abbreviation used for the quantitative expression of

(A) The dominant Bacillus in a culture

(B) The density of bacteria in a medium

(C) A certain pesticide

(D) A particular pollutant

Answer: A particular pollutant

62. Identify the correctly matched pair

(A) Basal Convention – Biodiversity Conservation

(B) Montreal Protocol – Global warming

(C) Kyoto protocol – Climatic change

(D) Ramsar Convention – Ground water pollution

Answer: Kyoto protocol – Climatic change

63. Common indicator organism of water pollution is:

(A) Entamoeba histolytica

(B) Escherichia coli

(C) Eichhornia crassipes

(D) Lemna paucicostata

Answer: Escherichia coli

64. Shell of egg in bird becomes thin (not properly formed) due to the pollution of pesticides. This is due to interference in the activity of :

(A) Calmodulin

(B) Mg ATPase

(C) Ca ATPase

(D) None of the above

Answer: Ca ATPase

65. Lichens can be used as :

(A) Source of wood

(B) Initial vegetation for waste lands

(C) Bio-indicator for water and air pollution

(D) To check the air pollution

Answer: To check the air pollution

66. Industrial melanism is an example of

(A) Protective resemblance with the surrounding

(B) Drug resistance

(C) Defensive adaptation of skin against UV radiations

(D) Darkening of skin due to industries

Answer: Darkening of skin due to industries

67. Carbon dioxide is called green-house gas because it is

(A) Transparent to sunlight but traps heat

(B) Transparent to heat but traps sunlight

(C) Used in green-house to increase plant growth

(D) Transparent to both sunlight and heat

Answer: Used in green-house to increase plant growth

68. Trichoderma harzianum has proved a useful microorganism for:

(A) Reclamation of wastelands

(B) Bioremediation of contaminated soils

(C) Biological control of soil-borne plant pathogens

(D) Gene transfer in higher plants

Answer: Biological control of soil-borne plant pathogens

69. The two gases making highest relative contribution to the greenhouse gases are

(A) CO2 and N2O

(B) CO2 and CH4

(C) CH4 and N2O

(D) CFC5 and N2O

Answer: CO2 and CH4

70. The slow rate of decomposition of fallen logs in nature is due to their:

(A) Poor nitrogen content

(B) Low moisture content

(C) Low cellulose content

(D) Anaerobic environment around them

Answer: Low cellulose content

Environmental issues Questions and Answers PDF Download

10000+ Chapter wise NEET Solved Questions Click Here

Comments