Organism and Population NEET MCQ and Answer with FREE PDF

Organism and Population NEET MCQ and Answer with FREE PDF are most important for your upcoming NEET, AIIMS and other medical entrance exams. Here, we composed these Organism and Population NEET MCQ and Answer from NCERT book and Previous years question papers.

Organism and Population NEET MCQ and Answer PDF Check Below

1. Organisms with very high intrinsic growth rates have:

A. Long generation times

B. Short generation times

C. No courtship behaviour

D. No carrying capacities

Answer: Short generation times

2. When certain exotic species are introduced into a geographical area they become invasive mainly because:

A. The invaded land has unlimited resources for the introduced species

B. The invaded land does not have its natural predator

C. The population of the introduced species in the invaded land is very low

D. Introduced species do not face any competition in the introduced land

Answer: The invaded land does not have its natural predator

3. If global warming continues, how would the distributional range of some species be affected?

A. There will be a poleward shift

B. There will be an equatorial shift

C. No change expected for any species

D. Shift to marine water from land

Answer: There will be a poleward shift

4. Many freshwater animals cannot live for long in sea water and vice versa because of:

A. Buoyancy related problems

B. Lack of impermeable skins

C. Thermolabile enzymes

D. Osmotic considerations

Answer: Osmotic considerations

5. Under unfavorable conditions, many zooplankton species in lakes and ponds are known to enter a stage of suspended development called as:

A. Dormancy

B. Hibernation

C. Aestivation

D. Diapause

Answer: Diapause

6. Darwinian fitness is represented by:

A. Low r value

B. High r value

C. High K value

D. Low K value

Answer: High r value

7. Under a particular set of selection pressures, organisms evolve towards the most efficient:

A. Thermoregulation

B. Water conservation

C. Respiration

D. Reproduction strategy

Answer: Reproduction strategy

8. A population interaction where one species is harmed whereas the other is unaffected is called as:

(A) Mutualism

(B) Competition

(C) Predation

(D) Amensalism

Answer: Amensalism


9. In a field experiment, when all Pisaster starfish were removed from an enclosed intertidal area, the result was:

A. Increase in diversity of invertebrates

B. Extinction of many invertebrate species

C. Inability of the Pisaster to enter the area again

D. Replacement of Pisaster by other starfish

Answer: Extinction of many invertebrate species

10. Which of the following is not an ectoparasite?

A. Lice on humans

B. Copepods on marine fishes

C. Mistletoe on other plants

D. Female Anopheles on humans

Answer: Female Anopheles on humans

11. To get pollinated by a bee, the Mediterranean Orchid, Ophrys, employs:

A. Sexual deceit

B. Pseudo-copulation

C. Reward in the form of Nectar

D. Place for laying eggs

Answer: Sexual deceit

12. While heat gain or heat loss is the function of ______, heat production is the function of ________ of the body of an animal.

A. Volume; Surface area

B. Surface area; Volume

C. Volume; Volume

D. Surface area; Surface area

Answer: Surface area; Volume

13. The plant Cuscuta is a:

A. Partial root parasite
B. Partial stem parasite
C. Total root parasite
D. Total stem parasite

Answer: Total stem parasite

14. Which of the following is not a function of predators?

A. They act as conduits for energy transfer across trophic levels

B. They keep prey populations under control

C. They help in the stabilization of the ecosystems

D. They decrease the species diversity in a community

Answer: They decrease the species diversity in a community

15. Which one of the following are important biotic factors that can affect the structure and organization of biological communities?

A. Temperature and rainfall

B. Nutrient availability and soil pH

C. Predation and competition

D. Light intensity and seasonality

Answer: Predation and competition

16. Homeostasis is 

A. tendency to change with change in environment

B. tendency to resist change

C. disturbance in regulatory control

D. plants and animals extracts used in homeopathy

Answer: tendency to resist change

17. In a tide pool, A5 species of invertebrates were reduced to 8 after one species was removed. The removed species may be a:

A. Parasite                   

B. Mutualist

C. Top predator           

D. Herbivore

Answer: Top predator           

18. Which of the following is the breeding place for Flamingoes in India?

A. Lake Chilka

B. Sambar lake

C. Runn of Kuchch

D. Silent valley

Answer: Runn of Kuchch

19. If global warming continues, in general, how what would be the expected effect on the distributional range of some species?

A. It will be an equatorial shift

B. It will be a pole ward shift

C. It will have no impact

D. It will affect only plants

Answer: It will be a pole ward shift

20. The logistic growth curve of animal population growth is more realistic than J shaped curve because:

A. Asexual mode of reproduction is rare in higher animals

B. Resources are finite and become limiting sooner or later.

C. Most animals are conformers rather than regulators

D. Abiotic factors affect animals more than plants

Answer: Resources are finite and become limiting sooner or later

21. Very small animals are rarely found in polar region mainly because:

A. Smaller animals have a relatively slower heart rate

B. Smaller animals have a more surface area relative to their volume

C. Smaller animals are invariably herbivores

D. Smaller animals rely on diffusion for exchange of gases with the environment

Answer: Smaller animals have a more surface area relative to their volume

22. When the population density reaches the carrying capacity, the logistic growth curve is said to be in:

A. Lag phase

B. A phase of acceleration

C. A phase of deceleration

D. Asymptote

Answer: Asymptote

23. In general, which of the following is not an adaptation seen in parasites in accordance with their life style?

A. Loss of unnecessary sense organs

B. Presence of adhesive organs

C. Low reproductive capacity

D. Loss of digestive system

Answer: Low reproductive capacity

24. Intraspecific competition is strongest when the:

A. Species overlap in their distribution

B. Populations overlap in their ranges

C. Population is at its carrying capacity

D. Reproductive rate is at its maximum

Answer: Population is at its carrying capacity

25. No predator can become proficient at acquiring prey because:

(A) Predators are not as intelligent as prey

(B) Predators are too large to be fast enough

(C) Prey populations evolve more rapidly than predator populations

(D) Prey populations evolve antipredatory traits

Answer: Prey populations evolve antipredatory traits

Organism and Population NEET MCQ and Answer PDF Download

10000+ Chapter wise NEET Solved Questions Click Here

Comments