Some Basic Concepts of Chemistry Class 11 MCQ with Answers

These some basic concepts of chemistry class 11 MCQ with answers are prepared by our LiveMCQs team for NEET. These questions are based on the chapter of ‘some basic concepts of chemistry. Preparation of these questions has been taken from various books including NCERT, Previous year’s question papers, and model papers. So this mole concept MCQ for NEET cover all the topics of ‘some basic concepts of chemistry. These MCQs are very helpful in your preparation for the National Eligibility cum Entrance Test-UG (NEET). We have provided these questions in PDF format which you can Download by clicking the link as “some basic concepts of chemistry NEET MCQ pdf” provide below.

Some Basic Concepts of Chemistry NEET MCQ PDF Check Below

1. Number of atom/cell unit of bcc is

  • 1
  • 2
  • 4
  • 8

Answer: 2

2. A symbol not only represents the name of the element but also represents

  • Atomic Mass
  • Atomic Number
  • Atomicity
  • Atomic Volume

Answer: Atomicity

3. The number of moles present in 6 gms of carbon is:

  • 2
  • 0.5
  • 5
  • 1

Answer: 0.5

4. Which is not a unit of pressure:

  • (A) Bar
  • (B) N/m²
  • (C) Kg/m²
  • (D) Torr

Answer: Kg/m²

5. The -ve charged particles is called:

  • Anion
  • Cation
  • Radical
  • Atom

Answer: Anion

6. What is the concentration of nitrate ions if equal volumes of 0.1 MAgNO3 and 0.1 M NaCl are mixed together

  • 0.1 M
  • 0.2 M
  • 0.05 M
  • 0.25 M

Answer: 0.05 M

7. Which of the following pairs have the same number of atoms?

  • 16 g of O2(g) and 4 g of H2(g)
  • 16 g of O2 and 44 g of CO2
  • 28 g of N2 and 32 g of O2
  • 12 g of C(s) and 23 g of Na(s)

Answer: (C), (D)

8. 1 Mole of CH4 contains

  • 6.02×1023 atoms of H
  • 4 gm-atoms of hydrogen
  • 1.81×1023 molecules of CH4CH4
  • 3g of Carbon

Answer: 4 gm-atoms of hydrogen

9. A measured temperature on Fahrenheit scale is 200 °F. What will this reading be on Celsius scale?

  • 40 °C
  • 94 °C
  • 93.3 °C
  • 30 °C

Answer: 93.3 °C

10. Which of the following has the largest number of atoms

  • 0.5 g-atoms of Cu
  • 0.635 g Cu
  • 0.25moles of Cu atoms
  • 1g of Cu

Answer: 0.5 g-atoms of Cu

11. The number of Gram molecules of oxygen in 6.02×1024 CO molecules is

  • 10 gm-molecules
  • 5 gm-molecules
  • 1 gm -molecules
  • .5 gm-molecules

Answer: 5 gm-molecules

12. How many mL of water must be added to 200 mL of .65 M HCL to dilute the solution to .20 M

  • 450 mL
  • 400 mL
  • 350 mL
  • 500 mL

Answer: 450 mL

13. How many gram of solute is required to prepare 1.0 L of 1 M CaCl2.6H2O?

  • 200 g
  • 216 g
  • 219 g
  • None of the above

Answer: 219 g

14. The mass of 2.044×1023 carbon atoms.

  • 12 g
  • 36 g
  • 24 g
  • 48 g

Answer: 24 g

15. What will be the molarity of a solution, which contains 5.85 g of NaCl(s) per 500 mL?

  • 4 mol/L
  • 20 mol/L
  • 0.2 mol/L
  • 2 mol/L

Answer: 0.2 mol/L

16. Calculate the number of oxygen atoms in 50 g of CaCO_3.

  • 6.033×1023 atoms
  • 9.033×1023 atoms
  • 8.033×1023 atoms
  • 3.033×1023 atoms

Answer: 9.033×1023 atoms

17. Calculate the standard molar volume of oxygen gas. The density of O2 gas at NTP is 1.429g/L.

  • 22.39litres
  • 21.2 Litres
  • 24 Litres
  • None of the above

Answer: 22.39litres

18. Which of the following statements about a compound is incorrect?

  • A molecule of a compound has atoms of different elements.
  • A compound cannot be separated into its constituent elements by physical methods of separation.
  • A compound retains the physical properties of its constituent elements.
  • The ratio of atoms of different elements in a compound is fixed

Answer: A compound retains the physical properties of its constituent elements.

19. The percentage of Carbon is Ca(HCO3)2 is

  • 15%
  • 1.8%
  • 14.8%
  • 15.2%

Answer: 14.8%

20. Calculate the number of Moles of Cu(c2H3o2)2 present in 200 g

  • 1.1 mol
  • 1 mol
  • .9 mol
  • 1.2 mol

Answer: 1.1 mol

21. The S.I unit of temperature is

  • Kelvin
  • Celsius
  • Fahrenheit
  • Centigrade

Answer: Kelvin

22. The sulphate of a metal M contains 9.87% of M. This sulphate is isomorphous with ZnSO4.7H2O. The atomic weight of M is

  • 40.3
  • 36.3
  • 24.3
  • 11.3

Answer: 24.3

23. Which one reduction with lithium aluminium hybrid creates a secondary amine?

  • Acetamide
  • Methyl cyanide
  • Nitroethane
  • Methyl isocyanide

Answer: Methyl isocyanide

24. The wavenumber of spectral line in the emission spectrum of hydrogen would be equal to times the Rydberg’s constant if the electron jumps from ____________

  • n=10 to n=1
  • n=3 to n=1
  • n= 9 to n= 1
  • n= 2 to n=1

Answer: n=3 to n=1

25. Which one reduces iron oxide in a blast furnace?

  • Silica
  • Carbon monoxide
  • A hot blast of air
  • Carbon

Answer: Carbon monoxide

26. Which one is manufactured using Caprolactam?

  • Nylon-6, 6
  • Terylene
  • Nylon-6
  • Teflon

Answer: Nylon-6

27. Which of the following weighs the most?

  • One g – atom of nitrogen
  • One mole of water
  • One mole of sodium
  • One molecule of H2SO4

Answer: One mole of sodium

28. What is the normality of a 1 M solution of H3PO4

  • 0.5 N
  • 1.0 N
  • 2.0 N
  • 3.0 N

Answer: 3.0 N

29. What will be the molality of the solution containing 18.25 g of HCl gas in 500 g of water?

  • 0.1 m
  • 1 M
  • 0.5 m
  • 1 m

Answer: 1 m

30. How many moles of atom are contained in 32.7 g of Zn

  • 0.200
  • 0.500
  • 1.50
  • 0.0118

Answer: 0.500

31. Number of significant Figures in the numer 1.065

  • 3
  • 4
  • 2
  • 1

Answer: 4

32. 16 g of oxygen has same number of molecules as in

  • 16 g of CO
  • 28 g of N2
  • 14 g of N2
  • 1.0 g of H2

Answer: (C), (D)

33. Which of the following terms are unitless?

  • Molality
  • Molarity
  • Mole fraction
  • Mass percent

Answer: (C), (D)

34. Which of the following cannot give iodometric titrations

  • Fe3+
  • Cu2+
  • Pb2+
  • Ag+

Answer: Pb2+

35. An organic compound contains carbon, hydrogen and oxygen. Its elemental analysis gave C, 38.71% and H, 9.67%. The empirical formula of the compound would be

  • CHO
  • CH4O
  • CH3O
  • CH2O

Answer: CH3O

36. Under similar conditions of pressure and temperature, 40 ml of slightly moist hydrogen chloride gas is mixed with 20 ml of ammonia gas, the final volume of gas at the same temperature and pressure will be

  • 100 ml
  • 20 ml
  • 40 ml
  • 60 ml

Answer: 20 ml

37. The total number of ions present in 111 g of CaCl2 is

  • One Mole
  • Two Mole
  • Three Mole
  • Four Mole

Answer: Three Mole

38. What is the normality of a 1 M solution of H3PO4

  • 0.5 N
  • 1.0 N
  • 2.0 N
  • 3.0 N

Answer: 3.0 N

39. What is the concentration of nitrate ions if equal volumes of 0.1 M AgNO3 and 0.1 M NaCl are mixed together

  • 0.1 N
  • 0.2 M
  • 0.05 M
  • 0.25 M

Answer: 0.2 M

40. The number of moles present in 6 gms of carbon is:

  • 2
  • 0.5
  • 5
  • 1

Answer: 0.5

41. Agra is locate Approximate atomic weight of an element is 26.89. If its equivalent weight is 8.9, the exact atomic weight of element would be

  • 26.89
  • 8.9
  • 17.8
  • 26.7

Answer: 26.7

42. Which of the following weighs the most?

  • One g – atom of nitrogen
  • One mole of water
  • One mole of sodium
  • One molecule of H2SO4

Answer: One mole of sodium

43. If one mole of ammonia and one mole of hydrogen are fused in a closed container to make ammonium chloride gas, what will happen?

  • ?H>?u
  • ?H=?u
  • ?H< ? u
  • There is no relationship

Answer: ?H<?u

44. What is the coordination number of Al in the crystallized form of AlCl3?

  • 6
  • 8
  • 10
  • 4

Answer: 6

45. Which statement is correct regarding Fullerene C60?

  • All carbon atoms go through SP2 hybridization.
  • One six-membered ring is fused only with another six-membered ring.
  • It consists of 20 six-membered rings and 12 five-membered ring.
  • A five-membered ring is fused with another 6-membered ring.

Answer: One six-membered ring is fused only with another six-membered ring.

46. Which one of these contains the lowest oxidation number of nitrogen?

  • Nitric oxide
  • Nitrogen dioxide
  • Nitrous oxide
  • Nitrogen trioxide

Answer: Nitrous oxide

47. Which one decreases with dilution?

  • Specific conductance
  • Conductance
  • Molar conductance
  • Equivalent conductance

Answer: Specific conductance

48. The number water molecule(s) directly bonded to the metal centre CuSO45H2O is

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Answer: 4

49. The number of unidentate ligands in the complex ion is called

  • EAN
  • Coordination number
  • Oxidation number
  • Primary valency

Answer: Coordination number

50. Anisole can be made from methyl iodide on sodium phenate. The name of this reaction is

  • Fittig’s reaction
  • Wurtuz’s reaction
  • Etard’s reaction
  • Williamson’s reaction

Answer: Williamson’s reaction

Some Basic Concepts of Chemistry NEET MCQ PDF Click HERE

Chapter wise MCQs Biology Class 11 Click Here

Chapter wise MCQs Biology Class 12 Click Here