Chemical Bonding MCQs and Answers PDF

These Chemical Bonding Questions and Answers PDF are prepared by our LiveMCQs team for NEET and JEE Mains. These Chemical Bonding NEET Questions are based on the chapter on Chemical Bonding and Molecular Structure. Preparation of these questions has been taken from various books including NCERT, Previous year’s question papers, and model papers. So these Chemical Bonding JEE Questions cover all the topics of Chemical Bonding and Molecular Structure. These MCQs are very helpful in your preparation for the National Eligibility cum Entrance Test-UG (NEET) and JEE mains. We have provided these questions in PDF format which you can Download by clicking the link as “Chemical Bonding Class 11 Questions and Answers PDF” provide below. These Chemical Bonding JEE Mains Questions PDF are absolutely FREE for you from LiveMCQs Team.

Chemical Bonding Questions and Answers PDF

1. If the electronic configuration of an element is 1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 3d2 4s2, the four electrons involved in chemical bond formation will be_____.

  • 3p6
  • 3p6, 4s2
  • 3p6, 3d2
  • 3d2, 4s2

Answer: 3d2, 4s2

2. The number of types of bonds between two carbon atoms in calcium carbide is

  • Two sigma, two pi
  • One sigma, two pi
  • One sigma, one pi
  • Two sigma, one pi

Answer: One sigma, two pi

3. The maximum number of hydrogen bonds that a molecule of water can have is

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Answer: 4

4. Which of the following types of hybridisation leads to three dimensional geometry of bonds around the carbon atom?

  • sp
  • sp²
  • sp³
  • None of these

Answer: sp²

5. The number of nodal planes present in s × s antibonding orbitals is

  • 1
  • 2
  • 0
  • 3

Answer: 1

6. The bond length between hybridised carbon atom and other carbon atom is minimum in

  • Propane
  • Butane
  • Propene
  • Propyne

Answer: Propyne

7. In which of the following molecule/ion all the bonds are not equal?

  • XeF4
  • BF4-
  • C2H4
  • SiF4

Answer: C2H4

8. Which molecule/ion out of the following does not contain unpaired electrons?

  • N2+
  • O2
  • O22-
  • B2

Answer: O22-

9. Which of the following species has tetrahedral geometry?

  • BH4-
  • NH2-
  • CO32-
  • H3O+

Answer: BH4-

10. In NO3-ion, the number of bond pairs and lone pairs of electrons on the nitrogen atom is

  • 2, 2
  • 3, 1
  • 1, 3
  • 4, 0

Answer: 4, 0

11. In PO43- ion the formal charge on the oxygen atom of P–O bond is

  • + 1
  • – 1
  • – 0.75
  • + 0.75

Answer: – 1

12. The types of hybrid orbitals of nitrogen in NO2+, NO3- and NH4+respectively are expected to be

  • sp, sp3 and sp2
  • sp, sp2 and sp3
  • sp2, sp and sp3
  • sp2, sp3 and sp

Answer: sp, sp2 and sp3

13. Isostructural species are those which have the same shape and hybridisation. Among the given species identify the isostructural pairs.

  • [NF3 and BF3]
  • [BF4- and NH4+]
  • [BCl3 and BrCl3]
  • [NH3 and NO3-]

Answer: [BF4- and NH4+]

14. Which one has a pyramidal shape?

  • SO3
  • PCl3
  • CO32-
  • NO3–

Answer: PCl3

15. pπ– dπ bonding is present in which molecule

  • SO32-
  • CO32-
  • NO3–
  • BO33-

Answer: SO32-

16. Which of the molecules does not have a permanent dipole moment?

  • SO3
  • SO2
  • H2S
  • CS2

Answer: CS2

17. The formal charge and P-O bond order in PO43- respectively are

  • 0.6, -0.75
  • -0.75, 1.25
  • 1.0, -0.75
  • 1.25, -3

Answer: -0.75, 1.25

18. Find the pair with sp2 hybridisation of the central molecule

  • NH3 and NO2–
  • BF3 and NH2–
  • BF3 and NO2–
  • NH2– and H2O

Answer: BF3 and NO2–

19. MX6 is a molecule with octahedral geometry. How many X – M – X bonds are at 180°?

  • four
  • two
  • three
  • six

Answer: three

20. Find the molecule with the maximum dipole moment

  • CH4
  • NH3
  • CO2
  • NF3

Answer: NH3

21. Sp3d2 hybridization is present in [Co(NH3)63+], find its geometry

  • octahedral geometry
  • square planar geometry
  • tetragonal geometry
  • tetrahedral geometry

Answer: octahedral geometry

22. Molecules are held together in a crystal by

  • hydrogen bond
  • electrostatic attraction
  • Van der Waal’s attraction
  • dipole-dipole attraction

Answer: Van der Waal’s attraction

23. C-O bond length is minimum in

  • CO2
  • CO32-
  • HCOO–
  • CO

Answer: CO

24. Which of the following statements are not correct?

  • NaCl being an ionic compound is a good conductor of electricity in the solid-state.
  • In canonical structures, there is a difference in the arrangement of atoms.
  • Hybrid orbitals form stronger bonds than pure orbitals.
  • VSEPR Theory can explain the square planar geometry of XeF4.

Answer: A, B

25. Species having same bond order are :

  • N2
  • N2-
  • F2+
  • O2

Answer: C. D

26. Diamagnetic species are those which contain no unpaired electrons. Which among the following are diamagnetic?

  • N2
  • N22-
  • O2
  • O22-

Answer: A, D

27. Which of the following statements are correct about CO32-?

  • The hybridisation of the central atom is sp3.
  • Its resonance structure has one C–O single bond and two C=O double bonds.
  • The average formal charge on each oxygen atom is 0.67 units.
  • All C–O bond lengths are equal.

Answer: C, D

28. Which of the following species have the same shape?

  • CO2
  • CCl4
  • O3
  • NO2

Answer: C, D

29. CO is isoelectronic with

  • NO+
  • N2
  • SnCl2
  • NO2

Answer: A, B

30. Which of the following attain the linear structure:

  • BeCl2
  • NCO+
  • NO2
  • CS2

Answer: A, D

31. Which of the following have identical bond order?

  • CN–
  • NO+
  • O2–
  • O2

Answer: A, B

32. Amongst the following elements whose electronic configurations are given below, the one having the highest ionisation enthalpy is

  • [Ne]3s2 3p1
  • [Ne]3s2 3p3
  • [Ne]3s2 3p2
  • [Ar]3d10 4s2 4p3

Answer: [Ne]3s2 3p3

33. The electronic configuration of the outer most shell of the most electronegative element is

  • 2s2 2p5
  • 3s2 3p5
  • 4s2 4p5
  • 5s2 5p

Answer: 2s2 2p5

34. Which of the following options represents the correct bond order:

  • O2–> O2 > O2+
  • O2–< O2 < O2+
  • O2–> O2 < O2+
  • O2–< O2 > O2

Answer: O2–< O2 < O2+

35. The bond between B and C will be

  • Ionic
  • Covalent
  • Hydrogen
  • Coordinate

Answer: Covalent

36. The molecular formula of the compound formed from B and C will be

  • BC
  • B2C
  • BC2
  • BC3

Answer: BC3

37. The stable form of C may be represented by the formula:

  • C
  • C2
  • C3
  • C4

Answer: C2

38. The stable form of A may be represented by the formula:

  • A
  • A2
  • A3
  • A4

Answer: A

39. Which of the following angle corresponds to sp2 hybridisation?

  • 90°
  • 120°
  • 180°
  • 109°

Answer: 120°

40. In which of the following substances will hydrogen bond be strongest?

  • HCl
  • H2O
  • HI
  • H2S

Answer: H2O

41. Which of the following is a linear molecule?

  • ClO2
  • CO2
  • NO2
  • SO2

Answer: CO2

42. The outer orbitals of C in ethene molecule can be considered to be hybridized to give three equivalent sp² orbitals. The total number of sigma (s) and pi (p) bonds in ethene molecule is

  • 1 sigma (s) and 2 pi (p) bonds
  • 3 sigma (s) and 2 pi (p) bonds
  • 4 sigma (s) and 1 pi (p) bonds
  • 5 sigma (s) and 1 pi (p) bonds

Answer: 5 sigma (s) and 1 pi (p) bonds

43. The structure of IF7 is

  • Pentagonal bipyramid
  • Square pyramid
  • Trigonal bipyramid
  • Octahedral

Answer: Pentagonal bipyramid

44. The species having pyramidal shape is

  • SO3
  • BrF3
  • SiO32-
  • OSF2

Answer: OSF2

45. Among the following mixtures, dipole-dipole as the major interaction, is present in

  • benzene and ethanol
  • acetonitrile and acetone
  • KCl and water
  • benzene and carbon tetrachloride

Answer: acetonitrile and acetone

46. Dipole-induced dipole interactions are present in which of the following pairs?

  • H2O and alcohol
  • Cl2 and CCl4
  • HCl and He atoms
  • SiF4 and He atoms

Answer: HCl and He atoms

47. Based on lattice enthalpy and other considerations which one the following alkali metals chlorides is expected to have the higher melting point?

  • RbCl
  • KCl
  • NaCl
  • LiCl

Answer: NaCl

48. Among the following mixtures, dipole-dipole as the major interaction, is present in

  • benzene and ethanol
  • acetonitrile and acetone
  • KCl and water
  • benzene and carbon tetrachloride

Answer: acetonitrile and acetone

49. Among the following the maximum covalent character is shown by the compound

  • MgCl2
  • FeCl2
  • SnCl2
  • AlCl3

Answer: AlCl3

50. Which of the following will have the lowest boiling point?

  • 2-MethylButane
  • 2-MethylPropane
  • 2, 2-Dimethylpropane
  • n-Pentane

Answer: n-Pentane

Kossel-Lewis Approach to Chemical Bonding MCQs with FREE PDF
Ionic or Electrovalent Bond MCQs with FREE PDF
Bond Parameters MCQs with FREE PDF
Valence Shell Electron Pair Repulsion (VSEPR) Theory MCQs with FREE PDF
Valence Bond Theory MCQs with FREE PDF
Hybridisation MCQs with FREE PDF
Molecular Orbital Theory MCQs with FREE PDF
Bonding in Some Homonuclear Diatomic Molecules MCQs with FREE PDF
Hydrogen Bonding MCQs with FREE PDF

Chapter-wise MCQs Biology Class 11 Click Here

Chapter-wise MCQs Biology Class 12 Click Here

Chemical Bonding Questions and Answers PDF

Comments