MCQ on Periodic Classification of Elements Class 11 PDF with Answers

These MCQ on Periodic Classification of Elements Class 11 pdf with Answers are prepared by our LiveMCQs team for NEET. These questions are based on the chapter of Classification of Elements and Periodicity in Properties. Preparation of these questions has been taken from various books including NCERT, Previous year’s question papers, and model papers. So these classification of elements and periodicity in properties neet questions cover all the topics of Classification of Elements and Periodicity in Properties. These MCQs are very helpful in your preparation for the National Eligibility cum Entrance Test-UG (NEET) and JEE mains. We have provided these questions in PDF format which you can Download by clicking the link as “classification of elements and periodicity in properties mcq pdf” provide below.

MCQ on Periodic Classification of Elements class 11 PDF with Answers

1. The period number in the long form of the periodic table is equal to

  • Magnetic quantum number of any element of the period.
  • An atomic number of any element of the period.
  • Maximum Principal quantum number of any element of the period.
  • Maximum Azimuthal quantum number of any element of the period.

Answer: maximum Principal quantum number of any element of the period.

2. Which of the following statements are correct?

  • Helium has the highest first ionisation enthalpy in the periodic table.
  • Chlorine has less negative electron gain enthalpy than fluorine.
  • Mercury and bromine are liquids at room temperature.
  • In any period, the atomic radius of alkali metal is the highest.

Answer: A, C, D

3. The statement that is not correct for periodic classification of elements is:

  • The properties of elements are periodic function of their atomic numbers.
  • Non-metallic elements are less in number than metallic elements.
  • For transition elements, the 3d-orbitals are filled with electrons after 3p-orbitals and before 4s-orbitals.
  • The first ionisation enthalpies of elements generally increase with

Answer: For transition elements, the 3d-orbitals are filled with electrons after 3p-orbitals and before 4s-orbitals.

4. An element belongs to the 3rd period and group-13 of the periodic table. Which of the following properties will be shown by the element?

  • Good conductor of electricity
  • Liquid, metallic
  • Solid, metallic
  • Solid, non-metallic

Answer: A, C

5. The Right Side of the Periodic Table Refers to

  • Non-metals.
  • Metalloids.
  • Metals.
  • Transition elements.

Answer: Non-metals.

6. Which of the following statements is incorrect?

  • I.E.1 of O is lower than that of N but I.E.2 O is higher than that of N
  • The enthalpy of N to gain an electron is almost zero but of P is 74.3 kJ mol-1
  • Isoelectronic ions belong to the same period
  • The covalent radius of iodine is less than its Van der Waal’s radius

Answer: isoelectronic ions belong to the same period

7. In the modern periodic table, the number of period of the element is the same as

  • Principal quantum number
  • Atomic number
  • Azimuthal quantum number
  • Atomic mass

Answer: Principal quantum number

8. Find the successive elements of the periodic table with ionisation energies, 2372, 520 and 890 kJ per mol respectively

  • Li, Be, B
  • H, He, Li
  • B, C, N
  • He, Li, Be

Answer: He, Li, Be

9. How Many Elements are there in the 5th Period?

  • 18.
  • 10.
  • 32.
  • 8.

Answer: 18.

10. Increasing order of electro negativity is

  • Bi < P < S < Cl
  • P < Bi < S < Cl
  • S < Bi < P < Cl
  • Cl < S < Bi < P

Answer: Bi < P < S < Cl

11. The element californium belongs to a family of:

  • Alkali metal family
  • Actinide series
  • Alkaline earth family
  • Lanthanide series

Answer: Actinide series

12. On the Paulings electro negativity scale the element next to F is

  • N
  • Cl
  • O
  • Ne

Answer: O

13. Which of the following forms the most stable gaseous negative ion?

  • F
  • Cl
  • Br
  • I

Answer: Cl

14. The electronic configuration of halogen is

  • ns² np6
  • ns² np3
  • ns² np5
  • ns²

Answer: ns² np5

15. The number of elements in the 5th period of the periodic table is

  • 3
  • 9
  • 8
  • 18

Answer: 18

16. The reduction in atomic size with increase in atomic number is a characteristic of elements of-

  • d−block
  • f−block
  • Radioactive series
  • High atomic masses

Answer: f−block

17. The electronic configuration of an element is 1s², 2s² 2p6, 3s² 3p³. What is the atomic number of the element which is just below the above element in the periodic table

  • 31
  • 34
  • 33
  • 49

Answer: 33

18. In the modern periodic table, the period indicates the value of:

  • Atomic Number
  • Atomic Mass
  • Principal Quantum Number
  • Azimuthal Quantum Number

Answer: Principal Quantum Number

19. Arrange S, O and Se in ascending order of electron affinity

  • Se < S < O
  • Se < O < S
  • S < O < Se
  • S < Se < O

Answer: Se < S < O

20. In the long form of the periodic table, the valence shell electronic configuration of 5s²5p4 corresponds to the element present in:

  • Group 16 and period 6
  • Group 17 and period 6
  • Group 16 and period 5
  • Group 17 and period 5

Answer: Group 16 and period 5

21. In the modern periodic table, the period indicates the value of:

  • Atomic Number
  • Atomic Mass
  • Principal Quantum Number
  • Azimuthal Quantum Number

Answer: Principal Quantum Number

22. Which of the following oxides is amphoteric in character?

  • SnO2
  • CO2
  • SiO2
  • CaO

Answer: SnO2

23. The group number, number of valence electrons, and valency of an element with the atomic number 15, respectively, are:

  • 16, 5 and 2
  • 15, 5 and 3
  • 16, 6 and 3
  • 15, 6 and 2

Answer: 15, 5 and 3

24. On the Paulings electronegativity scale the element next to F is

  • N
  • Cl
  • O
  • Ne

Answer: O

25. Which of the following properties generally decreases along a period?

  • Ionization Energy
  • Metallic Character
  • Electron Affinity
  • Valency

Answer: Metallic Character

26. Representative elements are those which belong to

  • p and d – Block
  • s and d – Block
  • s and p – Block
  • s and f – Block

Answer: s and p – Block

27. The correct order of first ionization potential among following elements, Be, B, C, N and O is

  • B < Be < C < O < N
  • B < Be < C < N < O
  • Be < B < C < N < O
  • Be < B < C < O < N

Answer: B < Be < C < O < N

28. The element with atomic number 35 belongs to

  • d – Block
  • f – Block
  • p – Block
  • s – Block

Answer: p – Block

29. The chemistry of lithium is very similar to that of magnesium even though they are placed in different groups. Its reason is:

  • Both are found together in nature
  • Both have nearly the same size
  • Both have similar electronic configuration
  • The ratio of their charge and size (i.e. charge density) is nearly the same

Answer: The ratio of their charge and size (i.e. charge density) is nearly the same

30. Choose the correct order of atomic radii of fluorine and neon (in pm) out of the options given below and justify your answer.

  • 72, 160
  • 160, 160
  • 72, 72
  • 160, 72

Answer: 72, 160

31. Ionic radii vary in

  • inverse proportion to the effective nuclear charge.
  • inverse proportion to the square of effective nuclear charge.
  • direct proportion to the screening effect.
  • direct proportion to the square of screening effect.

Answer: A, C

32. Which of the following have no unit?

  • Electronegativity
  • Electron gain enthalpy
  • Ionisation enthalpy
  • Metallic character

Answer: A, D

33. In which of the following options order of arrangement does not agree with the variation of property indicated against it?

  • Al3+ < Mg2+ < Na+ < F– (increasing ionic size)
  • B < C < N < O (increasing first ionisation enthalpy)
  • I < Br < Cl < F (increasing electron gain enthalpy)
  • Li < Na < K < Rb (increasing metallic radius)

Answer: B, C

34. Which of the following sets contain only isoelectronic ions?

  • Zn2+, Ca2+, Ga3+, Al3+
  • K+, Ca2+, Sc3+, Cl–
  • P3-, S2-, Cl–, K+
  • Ti 4+, Ar, Cr3+, V5+

Answer: B, C

35. Which of the following elements will gain one electron more readily in comparison to other elements of their group?

  • S (g)
  • Na (g)
  • O (g)
  • Cl (g)

Answer: A, D

36. Which of the following sequences contain atomic numbers of only representative elements?

  • 3, 33, 53, 87
  • 2, 10, 22, 36
  • 7, 17, 25, 37, 48
  • 9, 35, 51, 88

Answer: A, D

37. Which of the following elements can show covalency greater than 4?

  • Be
  • P
  • S
  • B

Answer: B, C

38. Which Group Does Only Contain Metals?

  • IA
  • IIA
  • IB
  • None of the above

Answer: IB

39. Which of the following is the correct order of increasing tendency to gain electron:

  • A < C < B < D
  • A < B < C < D
  • D < B < C < A
  • D < A < B < C

Answer: A < C < B < D

40. Which of the following is the correct order of the size of the given species:

  • I > I–> I+
  • I+> I–> I
  • I > I+> I-
  • I–> I > I+

Answer: I–> I > I+

41. Which one will have the highest 2nd ionisation energy?

  • 1s2 2s2 2p6 3s1
  • 1s2 2s2 2p4
  • 1s2 2s2 2p6
  • 1s2 2s2 2p6 3s2

Answer: 1s2 2s2 2p6 3s1

42. Which one is the most acidic among these?

  • MgO
  • CaO
  • Al2O3
  • Na2O

Answer: Al2O3

43. Two different beakers contain M1-O-H, and M2-O-H solutions separately. Find the nature of the two solutions if the electronegativity of M1 = 3.4, M2 = 1.2, O = 3.5, H = 2.1

  • acidic, acidic
  • basic, acidic
  • basic, basic
  • acidic, basic

Answer: acidic, basic

44. The correct order of electronegativity is

  • Cl > F > O > Br
  • F > O > Cl > Br
  • F > Cl > Br > O
  • O > F > Cl > Br

Answer: F > O > Cl > Br

45. Which of the reactions will need the maximum amount of energy?

  • Na → Na+ + e–
  • Ca+ → Ca++ + e–
  • K+ → K+ ++ e–
  • C2+ → C3+ + e–

Answer: K+ → K+ ++ e–

46. For the same value of n, the penetration power of orbital follows the order

  • s = p = d = f
  • p > s > d > f
  • f < d < p < s
  • s < p < d < f

Answer: f < d < p < s

47. The correct order for the size of I, I+, I– is

  • I > I– > I+
  • I > I+ > I–
  • I– > I > I+
  • I+ > I– > I

Answer: I– > I > I+

48. Which One is a Metalloid?

  • Sb.
  • Zn.
  • Bi.
  • Pb.

Answer: Sb.

49. How Many Rare Earth Elements are there?

  • 14.
  • 8.
  • 10.
  • 32.

Answer: 14

50. Which all Elements do have ns2 np6 Outer Electronic Configuration?

  • Chalcogens
  • Alkaline earth
  • Noble gasses
  • Transition elements

Answer: Noble gasses

MCQ on Periodic Classification of Elements class 11 PDF with Answers

Chapter-wise MCQs Biology Class 11 Click Here

Chapter-wise MCQs Biology Class 12 Click Here

Comments