Hydrogen MCQs with Answers and FREE PDF Download

These Hydrogen JEE questions are prepared by our LiveMCQs team for NEET. These Hydrogen MCQs with Answers are based on the chapter on Hydrogen. Preparation of these questions has been taken from various books including NCERT, Previous year’s question papers, and model papers. So these hydrogen previous year questions JEE cover all the topics of Hydrogen. These MCQs are very helpful in your preparation for the National Eligibility cum Entrance Test-UG (NEET) and JEE mains. We have provided these questions in PDF format which you can Download by clicking the link “Hydrogen JEE mains questions” provide below. These hydrogen NEET questions are absolutely FREE for you from LiveMCQs team.

Hydrogen MCQs with Answers

1. Presently most of the industrial dihydrogen gas is prepared from?

(A) Electrolysis of water

(B) Coal

(C) Petrochemicals

(D) Electrolysis of brine

Answer: Petrochemicals

2. Which of the following statements is correct?

(A) Metallic hydrides are deficient of hydrogen.

(B) Metallic hydrides conduct heat and electricity.

(C) Ionic hydrides do not conduct electricity in solid state.

(D) Ionic hydrides are very good conductors of electricity in solid state.

Answer: A, B, C

3. Which of the following statements about hydrogen are correct?

(A) Hydrogen has three isotopes of which protium is the most common.

(B) Hydrogen never acts as a cation in ionic salts.

(C) The hydrogen ion, H+, exists freely in solution.

(D) Dihydrogen does not act as a reducing agent.

Answer: A, B

4. Some of the properties of water are described below. Which of them is/are not correct?

(A) Water is known to be a universal solvent.

(B) Hydrogen bonding is present to a large extent in liquid water.

(C) There is no hydrogen bonding in the frozen state of water.

(D) Frozen water is heavier than liquid water.

Answer: C, D

5. The hardness of water may be temporary or permanent. Permanent hardness is due to the presence of

(A) Chlorides of Ca and Mg in water

(B) Sulphates of Ca and Mg in water

(C) Hydrogen carbonates of Ca and Mg in water

(D) Carbonates of alkali metals in water

Answer: A, B

6. Which of the following statements is correct?

(A) Metallic hydrides are deficient of hydrogen.

(B) Metallic hydrides conduct heat and electricity.

(C) Ionic hydrides do not conduct electricity in solid-state.

(D) Ionic hydrides are very good conductors of electricity in solid-state.

Answer: A, B, C

7. The basic Principle of hydrogen economy is:

(A) Transportation of gas in liquid form

(B) Storage in liquid form

(C) Transport in liquid form

(D) All of these

Answer: All of these

8. On Mass basis Dihydrogen can release about how much times more energy than petrol?

(A) 4 times

(B) 10 times

(C) 3 times

(D) 30 times

Answer: 3 times

9. Hydrogen is most __________ element in the universe.

(A) Abundant

(B) None

(C) Both

(D) Consumer

Answer: Abundant

10. The volume of 10 volume H2O2 required to liberate 500 ml of O2 at S.T.P. is :

(A) 25 ml

(B) 50 ml

(C) 100 ml

(D) 125 ml

Answer: 50 ml

11. Hydrogen is a good __________ agent.

(A) Oxidizing

(B) Reducing

(C) Acidic

(D) Basic

Answer: Reducing

12. Atomic hydrogen is called

(A) Protium

(B) Deutrium

(C) Nascent Hydrogen

(D) Tritium

Answer: Nascent Hydrogen

13. Hydrogen is the most abundant element on earth after______.

(A) Oxygen

(B) Carbon

(C) Sulphur

(D) None of the Above

Answer: Oxygen

14. What is gram equivalent weight of hydrogen peroxide as reductant?

(A) 100

(B) 125

(C) 152

(D) None of the Above

Answer: 152

15. Hydrogen has isotopes

(A) 2

(B) 3

(C) 4

(D) 5

Answer: 4

16. Water gas is mixture of hydrogen H2 and

(A) CO

(B) CO2

(C) Cl2

(D) SO2

Answer: CO

17. Atomic hydrogen is called

(A) Protium

(B) Deutrium

(C) Nascent Hydrogen

(D) Tritium

Answer: Nascent Hydrogen

18. Which of the following statements regarding hydrogen peroxide is/ are incorrect?

(A) As aerating agent in production of sponge rubber

(B) As an antichlor

(C) For restoring white colour of blackened lead painting

(D) All of the above

Answer: All of the above

19. Industrially Hydrogen peroxide is prepared by which method?

(A) Electrolytic oxidation of acidified sulphate solutions

(B) Exhaustive electrolysis of water

(C) Acidifying barium peroxide

(D) Auto oxidation of 2-alkyl anthraquinols

Answer: Auto oxidation of 2-alkyl anthraquinols

20. Incorrect with respect to metallic hydrides:

(A) Metallic hydrides are hydrogen deficient.

(B) Metallic hydride retain their metallic conductivity

(C) Nickel and Actinium have different lattices from that of parent metal

(D) These hydrides conduct as efficiently as their parent metals

Answer: These hydrides conduct as efficiently as their parent metals

21. Which of the following statement is correct?

(A) All group 13 elements form electron-deficient compounds except Aluminum

(B) Dihydrogen does not produce any Pollution

(C) It produces greater energy per mole than gasoline and other fuels

(D) Lithium hydride reacts with Cl2 at moderate temperature to form Hydrochloric acid

Answer: Dihydrogen does not produce any Pollution

21. Select the correct Statement:

(A) A mixture of CO and H2 is used for the preparation of methanoic acid

(B) Methane and steam react to give carbon dioxide and hydrogen

(C) Isotopes of hydrogen have almost the same physical property

(D) Isotopes have a difference in their rate of reactions

Answer: Isotopes have a difference in their rate of reactions

22. Which of the following Statement is incorrect?

(A) Dihydrogen is used in the manufacture of Polyunsaturated vegetable oils

(B) The largest single of dihydrogen is in the manufacturing of Ammonia

(C) Many metals combine at high temperature with dihydrogen

(D) Hydroformylation of alkene leads to an increase in no. of carbon atoms in the chain

Answer: Dihydrogen is used in the manufacture of Polyunsaturated vegetable oils

23. Lithium hydride reacts with aluminum chloride to give:

(A) LiCl only

(B) Aluminium Hydride

(C) Lithium Aluminium Hydride

(D) Both 1 and 3

Answer: Both 1 and 3

24. The ionization energy of hydrogen is similar to which halogen?

(A) Fluorine

(B) Chlorine

(C) Iodine

(D) Bromine

Answer: Chlorine

25. Hardness of water may be temporary or permanent. Permanent hardness is due to the presence of

(A) Chlorides of Ca and Mg in water

(B) Sulphates of Ca and Mg in water

(C) Hydrogen carbonates of Ca and Mg in water

(D) Carbonates of alkali metals in water

Answer: A, B

26. Assertion (A) : Some metals like platinum and palladium, can be used as storage media for hydrogen.

Reason (R) : Platinum and palladium can absorb large volumes of hydrogen.

(A) Statements A and R both are correct and R is the correct explanation of A.

(B) A is correct but R is not correct.

(C) A and R both are correct but R is not the correct explanation of A.

(D) A and R both are false.

Answer: Statements A and R both are correct and R is the correct explanation of A.

27. Dihydrogen can be prepared on a commercial scale by different methods. In its preparation by the action of steam on hydrocarbons, a mixture of CO and H2 gas is formed. It is known as ____________.

(A) Water-gas

(B) Syngas

(C) Producer gas

(D) Industrial gas

Answer: A, B

28. _____ is added as Stabilizer in H202.

(A) Dust

(B) Urea

(C) Zn Powder

(D) Carbamate

Answer: Urea

29. H2O2 as an antiseptic is sold in the market as:

(A) Per-carbonate

(B) Cephalosporin

(C) Perhydrol

(D) Sodium perborate

Answer: Perhydrol

30. Arrange in order of increasing Electrical conductance:

(A) BeH2 > TiH2 > CaH2

(B) LPG > CH4 > Octane > H2(g)

(C) CaH > TiH2 > BeH2

(D) TiH2 > CaH2 > BeH2

Answer: TiH2 > CaH2 > BeH2

31. Arrange the following as per the order of energy released per gram:

(A) H2 (g) > CH4 > LPG > Octane

(B) LPG > CH4 > Octane > H2 (g)

(C) LPG > H2 (g) > CH4 > Octane

(D) H2 (g) > LPG > CH4 > Octane

Answer: H2 (g) > CH4 > LPG > Octane

32. What is the product of the reaction of H2O2 with Cl2?

(A) O2 + HOCl

(B) HCl + O2

(C) H2O + HCl

(D) HCl + H2

Answer: HCl + O2

33. Which of the following hydrides are generally nonstochiometric in nature?

(A) Ionic Hydrides

(B) Molecular Hydrides

(C) Interstitial Hydrides

(D) All of the Above.

Answer: Interstitial Hydrides

34. H2O2 used in rocket has the concentration:

(A) 50%

(B) 90%

(C) 70%

(D) 30%

Answer: 90%

35. The freezing point of heavy water is

(A) 0°C

(B) 3.8°C

(C) 4°C

(D) 1°C

Answer: 3.8°C

36. Pure H2O2 is :

(A) Semi – solid

(B) Liquid

(C) Solid

(D) Gas

Answer: Liquid

37. Which of the following statements is correct?

(A) Elements of group 15 form electron deficient hydrides.

(B) All elements of group 14 form electron precise hydrides.

(C) Electron precise hydrides have tetrahedral geometries.

(D) Electron rich hydrides can act as Lewis acids.

Answer: B, C

38. Which of the following statements is correct?

(A) Hydrides of group 13 act as Lewis acids.

(B) Hydrides of group 14 are electron deficient hydrides.

(C) Hydrides of group 14 act as Lewis acids.

(D) Hydrides of group 15 act as Lewis bases.

Answer: A, D

39. The freezing point of heavy water is

(A) 0°C

(B) 3.8°C

(C) 4°C

(D) 1°C

Answer: 3.8°C

40. The volume strength of 1.5 NH2O2 solution is :

(A) 4.8

(B) 5.2

(C) 8.8

(D) 8.4

Answer: 8.4

41. Water shows anomalous behavior between

(A) 0 to 4°C

(B) 0 to 5°C

(C) 0 to -4°C

(D) 4 to 0°C

Answer: 0 to 4°C

42. BaCl2. xH2O is which type of hydrate and x is?

(A) H-bonded, 4

(B) Interstitial, 2

(C) Interstitial, 4

(D) Coordinated, 2

Answer: Interstitial, 2

43. Arrange the following in their increasing order of bond energy?

(A) H2, F2, D2

(B) F2, H2, D2

(C) D2, F2, H2

(D) H2, D2, F2

Answer: F2, H2, D2

44. Internuclear distance between H2 and D2 is:

(A) More for H2

(B) More for D2

(C) Equal for both

(D) Vary with Temperature

Answer: Equal for both

45. Catalyst used in the reaction of CO with steam is?

(A) Copper Chromate

(B) Cadmium Oxide

(C) Nickel

(D) Iron Chromate

Answer: Iron Chromate

46. Which of the following statement(s) is/are correct in the case of heavy water?

(A) Heavy water is used as a moderator in a nuclear reactor.

(B) Heavy water is more effective as a solvent than ordinary water.

(C) Heavy water is more associated than ordinary water.

(D) Heavy water has a lower boiling point than ordinary water.

Answer: A, C

47. Which of the following statements is correct?

(A) Elements of group 15 form electron deficient hydrides.

(B) All elements of group 14 form electron precise hydrides.

(C) Electron precise hydrides have tetrahedral geometries.

(D) Electron rich hydrides can act as Lewis acids.

Answer: B, C

48. Which of the following statements is correct?

(A) Hydrides of group 13 act as Lewis acids.

(B) Hydrides of group 14 are electron deficient hydrides.

(C) Hydrides of group 14 act as Lewis acids.

(D) Hydrides of group 15 act as Lewis bases.

Answer: A, D

49. A commercially marketed sample of H2O2 is:

(A) 2 V

(B) 10 V

(C) 50 V

(D) 100 V

Answer: 10 V

50. Cation exchange resins contain ____ molecule.

(A) Large, inorganic, water-insoluble

(B) Small, inorganic, water-soluble

(C) Large, organic, water-insoluble

(D) Small, organic, water-soluble

Answer: Large, organic, water-insoluble

Chapter-wise MCQs Biology Class 11 Click Here

Chapter-wise MCQs Biology Class 12 Click Here

Hydrogen MCQS with Answers FREE PDF Download

Comments