P Block Elements Class 11 Important Questions

These P Block NEET Questions are prepared by our LiveMCQs team for NEET. These questions are based on the chapter of the p-Block Elements. Preparation of these questions has been taken from various books including NCERT, Previous year’s question papers, and model papers. So these P Block JEE Advanced Questions cover all the topics of The p-Block Elements. These MCQs are very helpful in your preparation for the National Eligibility cum Entrance Test-UG (NEET) and JEE mains. We have provided these questions in PDF format which you can Download by clicking the link as “P Block Elements NEET Questions” provide below. These MCQ on P Block Elements Class 11 are absolutely free for you from our LiveMCQs team.

P Block Elements Class 11 Important Questions

1. Ionisation enthalpy (∆i H1 kJ mol–1) for the elements of Group 13 follows the order.

(A) B > Al > Ga > In > Tl

(B) B < Al < Ga < In < Tl

(C) B < Al > Ga < In > Tl

(D) B > Al < Ga > In < Tl

Answer: B > Al < Ga > In < Tl

2. Cement, the important building material is a mixture of oxides of several elements. Besides calcium, iron and sulphur, oxides of elements of which of the group (s) are present in the mixture?

(A) group 2

(B) groups 2, 13 and 14

(C) groups 2 and 13

(D) groups 2 and 14

Answer: groups 2, 13 and 14

3. The element which exists in liquid state for a wide range of temperature and can be used for measuring high temperature is

(A) B

(B) Al

(C) Ga

(D) In

Answer: Ga

4. Catenation i.e., linking of similar atoms depends on size and electronic configuration of atoms. The tendency of catenation in Group 14 elements follows the order:

(A) C > Si > Ge > Sn

(B) C >> Si > Ge ≈ Sn

(C) Si > C > Sn > Ge

(D) Ge > Sn > Si > C

Answer: C >> Si > Ge ≈ Sn

5. Me3SiCl is used during polymerisation of organo silicones because

(A) the chain length of organo silicone polymers can be controlled by adding Me3SiCl

(B) Me3SiCl blocks the end terminal of silicone polymer

(C) Me3SiCl improves the quality and yield of the polymer

(D) Me3SiCl acts as a catalyst during polymerisation

Answer: A, B

6. Which of the following statements are correct?

(A) Fullerenes have dangling bonds

(B) Fullerenes are cage-like molecules

(C) Graphite is thermodynamically most stable allotrope of carbon

(D) Graphite is slippery and hard and therefore used as a dry lubricant in machines

Answer: B, C

7. In general, the Boron Trihaides act as

(A) Strong reducing agent

(B) Lewis Acids

(C) Lewis Bases

(D) Dehydrating Agents

Answer: Lewis Acids

8. Inert gases such as helium behave like ideal gases over a wide range of temperature .However; they condense into the solid state at very low temperatures. It indicates that at very low temperature there is a

(A) Weak attractive force between the atoms

(B) Weak repulsive force between the atoms

(C) Strong attractive force between the atoms

(D) Strong repulsive attractive between the atoms

Answer: Strong attractive force between the atoms

9. Ammonia gas can be dried by

(A) conc H2SO4

(B) P2O5

(C) CaCl2

(D) Quick lime

Answer: Quick lime

10. Which of the following oxidation states are most characteristic for lead and tin respectively?

(A) 2, 2

(B) 4, 2

(C) 2, 4

(D) 4, 4

Answer: 2, 4

11. Among the C-X bond (where, X = Cl, Br, l) the correct decreasing order of bond energy is

(A) C−I > C−Cl > C−Br

(B) C−I > C−Br > C−Cl

(C) C−Cl > C−Br > C−I

(D) C−Br > C−Cl > C−I

Answer: C−Cl > C−Br > C−I

12. In the upper layers of atmosphere ozone is formed:

(A) By action of electric discharge on oxygen molecule

(B) By action of ultraviolet rays on oxygen molecule

(C) By action of infrared rays on oxygen molecule

(D) Due to sudden drops of pressure

Answer: By action of ultraviolet rays on oxygen molecule

13. Oxygen gas can be prepared from solid KMnO4 by:

(A) Dissolving the solid in dil. HCl

(B) Dissolving the solid in conc. H2SO4

(C) Treating the solid with H2 gases

(D) Strongly heating the solid

Answer: Strongly heating the solid

14. Which is not the correct statement for Boron?

(A) It exhibits Allotropy

(B) It exists in both crystalline and Amorphous form

(C) It forms solid chlorides

(D) It forms volatile hydrides.

Answer: It forms solid chlorides

15. P4O10 has ______ bridging O atoms

(A) 4

(B) 5

(C) 6

(D) 2

Answer: 6

16. Which of the statement is incorrect for XeO4?

(A) four p𝜋-d𝜋 bonds are present

(B) four sp3 – p 𝜎 bonds are present

(C) It has a tetrahedral shape

(D) It has a square planar shape

Answer: It has a square planar shape

17. Which of the species has a permanent dipole moment?

(A) SF4

(B) SiF4

(C) BF3

(D) XeF4

Answer: SF4

18. Oxygen is not released on heating which of the compounds?

(A) (NH4)2Cr2O7

(B) K2Cr2O7

(C) Zn(ClO3)2

(D) KClO3

Answer: (NH4)2Cr2O7

19. Which is the correct order of decreasing bond dissociation enthalpy?

(A) F2 > Cl2 > Br2 > I2

(B) I2 > Br2 > Cl2 > F2

(C) Cl2 > Br2 > F2 > I2

(D) Br2 > I2 > F2 > Cl2

Answer: Cl2 > Br2 > F2 > I2

20. Which is the correct order of decreasing acidity of lewis acids?

(A) BBr> BCl3 > BF3

(B) BF> BCl3 > BBr3

(C) BCl3 > BF3 > BBr3

(D) BBr3 > BF3 > BCl3

Answer: BBr> BCl3 > BF3

21. Graphite has a structural similarity with

(A) B2H6

(B) B4C

(C) B

(D) BN

Answer: BN

22. Find the amphoteric oxide

(A) CaO2

(B) CO2

(C) SnO2

(D) SiO2

Answer: SnO2

23. One mole of magnesium nitride on the reaction with an excess of water gives:

(A) one mole of ammonia

(B) one mole of nitric acid

(C) two moles of ammonia

(D) two moles of nitric acid

Answer: two moles of ammonia

24. The brown ring test for nitrates depends on

(A) reduction of ferrous sulphate to iron

(B) oxidation of nitric oxide to nitrogen dioxide

(C) the reduction of nitrate to nitric oxide

(D) oxidising action of sulphuric acid

Answer: the reduction of nitrate to nitric oxide

25. The reaction of P4 with X leads selectively to P4O6. The X is

(A) Dry O2

(B) A mixture of O2 and N2

(C) Moist O2

(D) O2 in the presence of aqueous NaOH

Answer: A mixture of O2 and N2

26. Which noble gas is most abundant in atmosphere?

(A) He

(B) Ne

(C) Ar

(D) Kr

Answer: Ar

27. Which of the following contains P – O – P bond?

(A) Hypophosphorous acid

(B) Phosphorous acid

(C) Pyrophosphoric acid

(D) Orthophosphoric acid

Answer: Pyrophosphoric acid

28. In which of the following compounds, nitrogen exhibits highest oxidation state?

(A) N3H

(B) NH2OH

(C) N2H4

(D) NH3

Answer: N3H

29. Quartz is extensively used as a piezoelectric material, it contains ___________.

(A) Pb

(B) Si

(C) Ti

(D) Sn

Answer: Si

30. The most commonly used reducing agent is

(A) AlCl3

(B) PbCl2

(C) SnCl4

(D) SnCl2

Answer: SnCl2

31. Dry ice is

(A) Solid NH3

(B) Solid SO2

(C) Solid CO2

(D) Solid N2

Answer: Solid CO2

32. If Cl2 gas is passed in to aqueous solution of Kl containing some CCl4 and the mixture is shaken then:

(A) Upper layer becomes violet

(B) Lower layer becomes violet

(C) Homogenous violet layer is formed

(D) None of these

Answer: Upper layer becomes violet

33. Which of the following has least covalent P−H bond?

(A) PH+4

(B) P2H+5

(C) P2H2+6

(D) PH3

Answer: P2H2+6

34. K2[Hgl4] detect the ion/group:

(A) NH2

(B) NO

(C) NH2+

(D) Cl

Answer: NH2+

35. Which of the following statements regarding ozone is not correct?

(A) The oxygen-oxygen bond length in ozone is identical with that of molecular oxygen

(B) The ozone is response hybrid of two structures

(C) The ozone molecule is angular in shape

(D) Ozone is used as a germicide and disinfectant for the purification of air.

Answer: The oxygen-oxygen bond length in ozone is identical with that of molecular oxygen

36. When excess of Kl is added to copper sulphate solution:

(A) Cuprous iodide is formed

(B) l2 is liberated

(C) Potassium iodide is oxidized

(D) All

Answer: All

37. The structure of diBorane contains

(A) Four 2c – 2e bonds and two 3c – 2e bonds

(B) Two 2c – 2e bonds and two 3c – 2e bonds

(C) Two 2c – 2e bonds and two 3c – 3e bonds

(D) Four 2c – 2e bonds and four 3c – 2e bonds

Answer: Four 2c – 2e bonds and two 3c – 2e bonds

38. In the compound of type ECl3, where E = B, P, As, or Bi, the angle Cl – E – Cl for different E are ion the order:

(A) B > = P = As = Bi

(B) B > P > As > Bi

(C) B < P = As = Bi

(D) B < P < As < Bi

Answer: B > P > As > Bi

39. On heating ozone, its volume.

(A) Increase to 1.5 times

(B) Decreases to half

(C) Remain uncharged

(D) Becomes double

Answer: Increase to 1.5 times

40. Which of the following statement is correct?

(A) Copper (I) metaborate is colourless

(B) Copper (II) metaborate is colourless

(C) Copper (II) metaborate is light green

(D) Copper (I) metaborate is dark green

Answer: Copper (I) metaborate is colourless

41. Which of the following will not produce hydrogen gas?

(A) Reaction between Fe and dil. HCl

(B) Reaction between Zn and NaOH

(C) Reaction between Zn and conc. H2SO4

(D) Electrolysis of NaCl in Nelsons cell

Answer: Reaction between Zn and conc. H2SO4

42. Which of the following oxides is acidic in nature?

(A) B2O3

(B) Al2O3

(C) Ga2O3

(D) In2O3

Answer: B2O3

43. Boric acid is an acid because its molecule

(A) contains replaceable H+ ion

(B) gives up a proton

(C) accepts OH– from water releasing proton

(D) combines with proton from water molecule

Answer: accepts OH– from water releasing proton

44. Silicon has a strong tendency to form polymers like silicones. The chain length of silicone polymer can be controlled by adding

(A) MeSiCl3

(B) Me2SiCl2

(C) Me3SiCl

(D) Me4Si

Answer: Me3SiCl

45. The reason for small radius of Ga compared to Al is _______.

(A) poor screening effect of d and f orbitals

(B) increase in nuclear charge

(C) presence of higher orbitals

(D) higher atomic number

Answer: A, B

46. The linear shape of CO2 is due to _________.

(A) sp3 hybridisation of carbon

(B) sp hybridisation of carbon

(C) pπ – pπ bonding between carbon and oxygen

(D) sp2 hybridisation of carbon

Answer: B, C

47. Red phosphorus is chemically less reactive because

(A) It does not contain P – P bonds

(B) It dos not contain tetrahedral P4 molecules

(C) It does not catch fire in air even upto 400°C

(D) It has a polymeric structure

Answer: It has a polymeric structure

48. Identify the correct resonance structures of carbon dioxide from the ones given below:

(A) O – C ≡ O

(B) O = C = O

(C) –O ≡ C – O+

(D) –O – C ≡ O+

Answer: B, D

49. S-S bond is present in which of the ion pairs

(A) S2O72-, S2O32-

(B) S4O62-, S2O72-

(C) S2O72-, S2O82-

(D) S4O62-, S2O32-

Answer: S4O62-, S2O32-

50. In the presence of KF, AlF3 is soluble in HF. Find the complex formed

(A) K3[AlF6]

(B) AlH3

(C) K[AlF3H]

(D) K3[AlF3H3]

Answer: K3[AlF6]

Chapter-wise MCQs Biology Class 11 Click Here

Chapter-wise MCQs Biology Class 12 Click Here

P Block Elements Class 11 Important Questions PDF Download

Comments