S Block Elements Class 11 Important Questions with Answers

These S Block Elements MCQs are prepared by our LiveMCQs team for NEET. These questions are based on the chapter of S Block Elements. Preparation of these questions has been taken from various books including NCERT, Previous year’s question papers, and model papers. So these S Block Elements JEE Mains Questions cover all the topics of S Block Elements. These MCQs are very helpful in your preparation for the National Eligibility cum Entrance Test-UG (NEET) and JEE mains. We have provided these questions in PDF format which you can Download by clicking the link as “S Block NEET Questions” provide below. These S Block Elements NEET Questions are absolutely FREE for you from LiveMCQs team.

S Block Elements Class 11 Important Questions with Answers

1. Which of the following elements does not form hydride by direct heating with dihydrogen?

(A) Be

(B) Mg

(C) Sr

(D) Ba

Answer: Be

2. Which one is known as a fusion mixture?

(A) Na2CO3 + NaHCO3

(B) Na2CO3 + NaOH

(C) Na2CO3 + K2SO4

(D) Na2CO3 + K2CO3

Answer: Na2CO3 + K2CO3

3. The tendency to lose their valance electron easily by alkali metals makes them

(A) strong reducing agent

(B) weak reducing agent

(C) strong oxidising agent

(D) weak oxidising agent

Answer: strong reducing agent

4. Be shows the diagonal relationship with

(A) Na

(B) Al

(C) Mg

(D) B

Answer: Al

5. Which oxide is amphoteric?

(A) BaO

(B) CaO

(C) BeO

(D) MgO

Answer: BeO

6. Metal carbonates decompose on heating to give metal oxide and carbon dioxide. Which of the metal carbonates is most stable thermally?

(A) MgCO3

(B) CaCO3

(C) SrCO3

(D) BaCO3

Answer: BaCO3

7. Which of the carbonates given below is unstable in air and is kept in CO2 atmosphere to avoid decomposition.

(A) BeCO3

(B) MgCO3

(C) CaCO3

(D) BaCO3

Answer: BeCO3

8. Metals form basic hydroxides. Which of the following metal hydroxide is the least basic?

(A) Mg(OH2

(B) Ca(OH)2

(C) Sr(OH)2

(D) Ba(OH)2

Answer: Mg(OH2

9. When sodium is dissolved in liquid ammonia, a solution of deep blue colour is obtained. The colour of the solution is due to

(A) ammoniated electron

(B) sodium ion

(C) sodium amide

(D) ammoniated sodium ion

Answer: ammoniated electron

10. By adding gypsum to cement

(A) setting time of cement becomes less.

(B) setting time of cement increases.

(C) colour of cement becomes light.

(D) shining surface is obtained.

Answer: setting time of cement increases.

11. Suspension of slaked lime in water is known as

(A) lime water

(B) quick lime

(C) milk of lime

(D) aqueous solution of slaked lime

Answer: milk of lime

12. Which of the following metals is not manufactured by electrolysis?

(A) Na

(B) Mg

(C) Al

(D) Fe

Answer: Fe

13. CsOH is

(A) Strongly basic

(B) Weakly basic

(C) Slightly acidic

(D) Amphoteric.

Answer: Strongly basic

14. The salt that is added to table salt to make it flow freely in rainy season is

(A) KCl

(B) KI

(C) Ca3(PO4)2

(D) Na3PO4

Answer: Ca3(PO4)2

15. What happens when Calcium carbonate is heated to 1200 K?

(A) Carbon Monoxide

(B) Calcium hydroxide

(C) Calcium Oxide

(D) Both (2) and (3) are correct

Answer: Both (2) and (3) are correct

16. Alkali metals give a _________________when dissolved in liquid ammonia

(A) Deep blue solution

(B) Colourless

(C) Red colour

(D) None of the Above

Answer: Deep blue solution

17. Solvays process is used for the manufacture of:

(A) NaOH

(B) (Na2CO3. 10H2O)

(C) K2CO3

(D) Na2O2

Answer: (Na2CO3. 10H2O)

18. CsOH is

(A) Strongly basic

(B) Weakly basic

(C) Slightly acidic

(D) Amphoteric.

Answer: Strongly basic

19. Dehydration of hydrates of halides of calcium, barium and strontium i.e., CaCl26H2O, BaCl2.2H2O, SrCl2.2H2O, can be achieved by heating. These become wet on keeping in air. Which of the following statements is correct about these halides?

(A) act as dehydrating agent

(B) can absorb moisture from air

(C) Tendency to form hydrate decreases from calcium to barium

(D) All of the above

Answer: All of the above

20. Metallic elements are described by their standard electrode potential, fusion enthalpy, atomic size, etc. The alkali metals are characterised by which of the following properties?

(A) High boiling point

(B) High negative standard electrode potential

(C) High density

(D) Large atomic size

Answer: B, D

21. Several sodium compounds find use in industries. Which of the following compounds are used for textile industry?

(A) Na2CO3

(B) NaHCO3

(C) NaOH

(D) NaCl

Answer: A, C

22. Find the incorrect trend for alkaline earth metals

(A) atomic size Be < Mg < Ca < Sr

(B) second ionization energy Be < Mg < Ca < Sr

(C) Hydration enthalpy Sr < Ca < Mg < Be

(D) Density Ca < Mg < Be < Sr

Answer: second ionization energy Be < Mg < Ca < Sr

23. Plaster of Paris (POP) is

(A) CaSOH2O

(B) CaSO2H2O

(C) CaSO4

(D) CaSO1/2H2O

Answer: CaSO1/2H2O

24. Which one is the most stable carbonate?

(A) BaCO3

(B) MgCO3

(C) CaCO3

(D) BeCO3

Answer: BaCO3

25. As compared to K, Na has

(A) higher ionization potential

(B) lower melting point

(C) lower electronegativity

(D) larger atomic radius

Answer: higher ionization potential

26. Alkali metals react with water vigorously to form hydroxides and dihydrogen. Which of the following alkali metals reacts with water least vigorously?

(A) Li

(B) Na

(C) K

(D) Cs

Answer: Li

27. The reducing power of a metal depends on various factors. Suggest the factor which makes Li, the strongest reducing agent in aqueous solution.

(A) Sublimation enthalpy

(B) Ionisation enthalpy

(C) Hydration enthalpy

(D) Electron-gain enthalpy

Answer: Hydration enthalpy

28. Some of the Group 2 metal halides are covalent and soluble in organic solvents. Among the following metal halides, the one which is soluble in ethanol is

(A) BeCl2

(B) MgCl2

(C) CaCl2

(D) SrCl2

Answer: BeCl2

29. The order of decreasing ionisation enthalpy in alkali metals is

(A) Na > Li > K > Rb

(B) Rb < Na < K < Li

(C) Li > Na > K > Rb

(D) K < Li < Na < Rb

Answer: Li > Na > K > Rb

30. Which of the following compounds are readily soluble in water?

(A) BeSO4

(B) MgSO4

(C) BaSO4

(D) SrSO4

Answer: A, B

31. Identify the correct formula of halides of alkaline earth metals from the following.

(A) BaCl2.2H2O

(B) BaCl2.4H2O

(C) CaCl2.6H2O

(D) SrCl2.4H2O

Answer: A, C

32. Choose the correct statements from the following.

(A) Beryllium is not readily attacked by acids because of the presence of an oxide film on the surface of the metal.

(B) Beryllium sulphate is readily soluble in water as the greater hydration enthalpy of Be2+ overcomes the lattice enthalpy factor.

(C) Beryllium exhibits coordination number more than four.

(D) Beryllium oxide is purely acidic in nature.

Answer: A, B

33. Which of the following are the correct reasons for anomalous behaviour of lithium?

(A) Exceptionally small size of its atom

(B) Its high polarising power

(C) It has high degree of hydration

(D) Exceptionally low ionisation enthalpy

Answer: A, B

34. Which of the ions have maximum hydration energy?

(A) Sr2+

(B) Ca2+

(C) Mg2+

(D) Be2+

Answer: Be2+

35. Which of the compounds is known as Slaked lime?

(A) CaO

(B) CaSO4

(C) Ca(OH)2

(D) CaCO3

Answer: Ca(OH)2

36. A substance which gives brick red flame and breaks down on heating to give oxygen and a brown gas is

(A) Magnesium nitrate

(B) Calcium nitrate

(C) Barium nitrate

(D) Strontium nitrate

Answer: Calcium nitrate

37. Which of the following statements is true about Ca(OH)2?

(A) It is used in the preparation of bleaching powder

(B) It is a light blue solid

(C) It does not possess disinfectant property.

(D) It is used in the manufacture of cement.

Answer: It is used in the preparation of bleaching powder

38. A chemical A is used for the preparation of washing soda to recover ammonia. When CO2 is bubbled through an aqueous solution of A, the solution turns milky. It is used in white washing due to disinfectant nature. What is the chemical formula of A?

(A) Ca(HCO3)2

(B) CaO

(C) Ca(OH)2

(D) CaCO3

Answer: Ca(OH)2

39. The hydration energy of Mg2+ is larger than that of

(A) A13+

(B) Na+

(C) Be26

(D) Mg3+

Answer: Na+

40. The basic strength of which hydroxide is maximum

(A) LiOH

(B) NaOH

(C) Ca(OH)2

(D) KOH.

Answer: KOH.

41. Which of the following alkali metals has the least melting point?

(A) Na

(B) K

(C) Rb

(D) Cs.

Answer: Cs.

42. The composition of Sorels cement is

(A) KCl × MgCl2× 6H2O

(B) MgCl2 × 5MgO × (xH2O)

(C) MgCO3 × CaCO3

(D) CaSO4 × 2H2O

Answer: MgCl2 × 5MgO × (xH2O)

43. The basic strength of which hydroxide is maximum

(A) LiOH

(B) NaOH

(C) Ca (OH)2

(D) KOH.

Answer: KOH.

44. The alkali metals are low melting. Which of the following alkali metal is expected to melt if the room temperature rises to 30°C?

(A) Na

(B) K

(C) Rb

(D) Cs

Answer: Cs

45. The solubility of metal halides depends on their nature, lattice enthalpy and hydration enthalpy of the individual ions. Amongst fluorides of alkali metals, the lowest solubility of LiF in water is due to

(A) Ionic nature of lithium fluoride

(B) High lattice enthalpy

(C) High hydration enthalpy for lithium ion.

(D) Low ionisation enthalpy of lithium atom

Answer: High lattice enthalpy

46. Amphoteric hydroxides react with both alkalies and acids. Which of the following Group 2 metal hydroxides is soluble in sodium hydroxide?

(A) Be(OH)2

(B) Mg(OH)2

(C) Ca(OH)2

(D) Ba(OH)2

Answer: Be(OH)2

47. In the synthesis of sodium carbonate, the recovery of ammonia is done by treating NH4Cl with Ca(OH)2. The by-product obtained in this process is

(A) CaCl2

(B) NaCl

(C) NaOH

(D) NaHCO3

Answer: CaCl2

48. The formula of soda ash is

(A) Na2CO3.10H2O

(B) Na2CO3.2H2O

(C) Na2CO3.H2O

(D) Na2CO3

Answer: Na2CO3

49. The wire of flash bulb is made up of:

(A) Mg

(B) Ag

(C) Cu

(D) Ba

Answer: Mg

50. Milk of lime reacts with chlorine to form ________, a constituent of bleaching powder.

(A) Ca(OCI)2

(B) Ca(CIO2)2

(C) Ca(CIO3)2

(D) Ca(CIO4)2

Answer: Ca(OCI)2

Chapter-wise MCQs Biology Class 11 Click Here

Chapter-wise MCQs Biology Class 12 Click Here

S Block Elements Class 11 Important Questions with Answers PDF Download

Comments