Stone, Bronze and Iron Age MCQs and Answers with Explanations

These Stone, Bronze and Iron Age MCQs and Answers with Explanations are prepared by LiveMCQs team for UPSC, SSC, RRB and various exams including CBSE board exam and other state public service exams. These are helpful to you.

Stone, Bronze and Iron Age MCQs and Answers with Explanations

1. The credit of the discovery of the first Palaeolith in India which opened the field of prehistoric studies in the country goes to

A. Burkitt

B. De Terra and Paterson

C. Robert Bruce Foote

D. H D Sankalia

Answer: Robert Bruce Foote

Explanation: The credit of the discovery of the first Paleolithic in India which opened the field of prehistoric studies in the country goes to Robert Bruce Foote, a keen amateur prehistorian and an officer of the Geological Society of London.

2. From which of the following regions, the remains of Palaeolithic, Mesolithic and Neolithic cultures have been found in a sequence?

A. Kashmir valley

B. Krishna valley

C. Belan valley

D. Godavari valley

Answer: Belan valley

Explanation: From Belan valley, the remains of Palaeolithic, Mesolithic and Neolithic cultures have been found in a sequence. Located between the Vindhyan ridges – northern most outliers of the Vindhyas in the north, and Kaimur range in the south, the Belan, together with its tributaries – Adwa, Seoti, Lohanda Nala, Tundiari, Gorma and Naina, drains about 7,800 sq km area in the Northern Vindhyas.

3. In which Indian state, Inamgaon is located?

A. Maharashtra

B. Gujarat

C. Madhya Pradesh

D. Andhra Pradesh

Answer: Maharashtra

Explanation: Inamgaon is a post-Harappan agrarian village and archaeological site located in Maharashtra, western India. Situated along the right bank of the Ghod River, it is considered to be the ‘regional centre’ of the Bhima Valley.

4. A Homo erectus skull was found at one of the following sites

A. Hathnora in Narmada valley

B. Hoshangabad in Narmada valley

C. Baghor in Son valley

D. Bansghat in Belan valley

Answer: Hathnora in Narmada valley

Explanation: The geologist Arun Sonakia discovered the only known fossil of a human ancestor from South Asia on the banks of the Narmada. The Narmada human, a fossil skull, belongs to the ancestor category of Homo erectus, who inhabited the earth from 1.8 million to 200,000 years ago and preceded Homo sapiens.

5. The earliest evidence of agriculture in Indian subcontinent has been obtained from

A. Brahmagiri

B. Chirand

C. Mehargarh

D. Burzahom

Answer: Mehargarh

Explanation: The earliest evidence of Agriculture in Indian subcontinent is found at Mehrgarh, which is located in Baluchistan state of Pakistan. Mehrgarh is located near the Bolan Pass, to the west of the Indus River valley and between the present-day Pakistani cities of Quetta, Kalat and Sibi.

6. Robert Bruce Foote, who discovered first Palaeolithic tool in India, was originally a

A. Palaeobotanist

B. Geologist

C. Archaeologist

D. Historian

Answer: Geologist

Explanation: In 1863, the year after his archaeological survey began, Geologist Robert Bruce Foote discovered the first conclusive Paleolithic stone tool (a hand axe) in India. He found the tool in southern India.

7. Which one of the following sites is famous for prehistoric paintings?

A. Bagh

B. Ajanta

C. Bhimbetka

D. Amrawati

Answer: Bhimbetka

Explanation: The rock shelters of Bhimbetka are a repository of rock paintings within natural rock shelters with archaeological evidences from the Palaeolithic and Mesolithic periods through the Chalcolithic to the Medieval period.

8. Dogs were buried in human burials at

A. Gufkral

B. Burzahom

C. Martand

D. Mehargarh

Answer: Burzahom

Explanation: Burzahom was the first Neolithic site to be discovered in Kashmir. After the excavation, many burials of this phase were discovered, usually under house floors or in the compounds. Apart from human burials, animals were sometimes buried along with humans or in separate graves.

9. Ash mounds are related to the Neolithic culture of

A. Eastern India

B. South India

C. NorthernVindhyas

D. Kashmir valley

Answer: South India

Explanation: Ash mounds are one of the important issues dealing with the archaeological remains related to Neolithic culture in South India. In South India, in the central part of Deccan plateau, archaeologists have discovered ash mounds of varying sizes and shapes with uneven surface either covered with soil or grass.

10. An upper Palaeolithic Mother Goddess made of bone has been obtained from

A. Godavari valley           

B. Narmada valley

C. Son valley        

D. Belan valley

Answer: Belan valley

Explanation: Mother goddess of bone has been obtained from the upper Palaeolithic level of the Belan valley. The lower Palaeolithic sites are found in the valley of river Sohan in Punjab (now in Pakistan), Belan Valley in Mirzapur District in Uttar Pradesh.

11. Who among the following cultures were the first to paint their pottery?

A. Mesolithic

B. Chalcolithic

C. Neolithic

D. Iron Age

Answer: Chalcolithic

Explanation: Chalcolithic cultures were the first to paint their pottery. The Chalcolithic or Copper Age is the transitional period between the Neolithic and the Bronze Age. It is taken to begin around the mid-5th millennium BC, and ends with the beginning of the Bronze Age proper, in the late 4th to 3rd millennium BC, depending on the region.

12. Which one of the following sites has yielded the cultural remains from Neolithic to Harappan period?

A. Amri

B. Mehrgarh

C. Kotdiji

D. Kalibangan

Answer: Mehrgarh

Explanation: The best-known site of the cultural remains is Mehragarh. Mehrgarh is a neolithic site seen as a precursor to the Indus Valley Civilization. Mehrgarh is considered to be one of the most important Neolithic sites in archaeology. It is now considered to be a precursor to the Indus Valley Civilisation. Its discovery shed new light on the development of agricultural technologies and agrarian lifestyles of the ancient Stone Age people of South Asia.

13. Earliest evidence of rice cultivation in the Ganga valley has been found at

A. Lahuradewa

B. Senuwar

C. Sohgaura

D. Kaushambi

Answer: Lahuradewa

Explanation: Earliest evidence of rice cultivation in the Ganga valley has been found at Lahuradeva, Senuwar, Sohgaura, Kaushambi. Lahuradewa is located in Sant Kabir Nagar District, in Sarayupar (Trans-Sarayu) region of the Upper Gangetic Plain in Uttar Pradesh state of India.

14. Which rock – shelter in India bears largest number of paintings?

A. Ghagharia

B. Bhimbetka

C. Lekhahia

D. Adamgarh

Answer: Bhimbetka

Explanation: The site of Bhimbetka has stood the test of time and remains an important testimony to the human activities that happened hundred thousands of years ago. These paintings help in understanding the life of a pre-historic man. Its rock – shelter in India bears largest number of paintings.

15. The earliest inscription on stone was in which language?

A. Pali

B. Sanskrit

C. Prakrit

D. Brahmi

Answer: Prakrit

Explanation: The earliest deciphered epigraphy found in India are the Edicts of Ashoka of the 3rd century BCE, written in forms of Prakrit in the Brahmi script. Prakrit is older than Sanskrit. Sanskrit being oldest language is the myth spread by Europeans who thought that as European languages has some common words with Sanskrit so the Sanskrit is the oldest.

16. The three age system – Stone, Bronze and Iron from the collection of Copengagen museum was coined by

A. Thomson

B. Lubbock

C. Taylor

D. Childe

Answer: Thomson

Explanation: Christian Jürgensen Thomsen organized the major Danish museum collections in the mid-nineteenth century and became famous for introducing the Three-Age System, the division of prehistoric time in a Stone, Bronze, and Iron Age. The Prehistoric Period—or when there was human life before records documented human activity—roughly dates from 2.5 million years ago to 1,200 B.C. It is generally categorized in three archaeological periods: the Stone Age, Bronze Age and Iron Age.

Comments