Salient Features of Indian Constitution MCQs and Answers

These Salient Features of Indian Constitution MCQs and Answers are prepared by Livemcqs team. These Salient Features of the Constitution Quiz are most helpful to UPSC, SSC, and various other Exams.

Salient Features of Indian Constitution MCQs and Answers

1. Which of the following is called ‘Mini Constitution’?

(A) Government of India Act, 1935

(B) 42nd Constitutional Amendment

(C) 44th constitutional amendment

(D) Government of India Act, 1919

Answer: 42nd Constitutional Amendment

Explanation: The 42nd Amendment Act, 1976 is one of the most important amendments to the Indian Constitution. It was enacted by the Indian National Congress headed by Indira Gandhi then. Due to the large number of amendments this act has brought to the Indian Constitution, it is also known as ‘Mini-Constitution.

2. Which of the following statements is false?

(A) Most of the structure of the Indian Constitution has been taken from the Government of India Act, 1935.

(B) The original constitution had 10 schedules

(C) The political part of the Indian Constitution is taken from the British Constitution

(D) Article 368 is related to the constitutional amendment

Answer: The original constitution had 10 schedules

Explanation: Original Indian Constitution had 8 schedules. After various amendments, now the Indian Constitution has 12 schedules. The original text of the Constitution contained 395 articles in 22 parts and eight schedules. It came into effect on January 26, 1950, the day that India celebrates each year as the Republic Day. The number of articles has since increased to 448 due to 100 amendments.

3. Which of the following is not a feature of Indian parliamentary system?

(A) Majority party power

(B) Presence of Actual Executive and Nominal Executive

(C) Appointment of Executive to the Legislature

(D) All of the above

Answer: All of the above

Explanation: Parliament is the supreme legislative body of India. The Indian Parliament comprises of the President and the two Houses – Rajya Sabha (Council of States) and Lok Sabha (House of the People). The President has the power to summon and prorogue either House of Parliament or to dissolve Lok Sabha.

4. Which of the following is not matched correctly?

(A) Right to Equality: Article 14-18

(B) Rights against exploitation: Article 20-22

(C) Right to Religious Freedom: Article 25-28

(D) Right to Cultural and Education freedom: Article 29-30

Answer: Rights against exploitation: Article 20-22

Explanation: Article 23 & 24 of Indian Constitution deal with the Right against Exploitation. Article 23 prohibits the traffic in human beings and forced labor such as begar. The Human Trafficking is the illegal trade in human beings for the purposes of commercial sexual exploitation, prostitution or forced labor.

5. Which of the following is not matched correctly?

(A) Part I: Union and its Territories

(B) Part II: Citizenship

(C) Part III: Directive Principle and State Policy

(D) Part VI: State Governments

Answer: Part III: Directive Principle and State Policy

Explanation: Article 12 to 35 contained in Part III of the Constitution deal with Fundamental Rights. These are: Right to equality, including equality before law, prohibition of discrimination on grounds of religion, race, caste, sex or place of birth, and equality of opportunity in matters of employment. Part IV of the Constitution of India (Article 36–51) contains the Directive Principles of State Policy (DPSP). These principles aim at ensuring socioeconomic justice to the people and establishing India as a Welfare State.

6. Which of the following is not matched correctly?

(A) Article 312: The functions of Public Service Commissions

(B) Article 110: Definition of Money Bill

(C) Article 112: Budget

(D) Article 51A: Fundamental Duties

Answer: Article 312: The functions of Public Service Commissions

Explanation: Accordingly, a provision was made in Article 312 of the Constitution for creation of one or more All India Services common to the Union and State. The Indian Administrative Service and The Indian Police Service are deemed to be constituted by the Parliament in terms of Article 312 of the Constitution. Advise the President in the performance of his/her functions under Article 172 of the Constitution. Appoint, Permanent Secretaries under Article 174 (2). Appoint Secretary and other staff of the Uganda Human Rights Commission under Article 57 of the Constitution.

7. The idea of ​​’concurrent list’ in the Indian constitution is taken from the Constitution of …………?

(A) Ireland

(B) Canada

(C) Australia

(D) Japan

Answer: Australia

Explanation: The concept of ‘Concurrent List’ in the Indian Constitution has been borrowed from the Constitution of Australia. Both the Central Government and State Government both can make laws on the subjects that come under the category of Concurrent List.

8. Seventh Schedule is concerned with …………?

(A) From languages

(B) Partition of powers between center and states

(C) From the judicial areas of the states

(D) From Panchayati Raj

Answer: Partition of powers between center and states

Explanation: The Seventh Schedule to the Constitution of India defines and specifies allocation of powers and functions between Union & States. It contains three lists; i.e. 1) Union List, 2) State List and 3) Concurrent List.

9. What is not taken from British Constitution in the Constitution of India?

(A) Parliamentary rule

(B) Single citizenship

(C) Fundamental Rights

(D) Cabinet System

Answer: Fundamental Rights

Explanation: Apart from the Parliamentary form of government there are other features that are adopted from the British Constitution such as, Rule of Law, Legislative procedure, Single citizenship, Cabinet system, Prerogative writs, Parliamentary privileges, Bicameralism. Some of the features borrowed from the USA are: Fundamental Rights: Articles 12 to 32 of the Indian Constitution contains all the fundamental rights. Fundamental rights are the basic human rights given to the citizens of the country to assure them an equal stance in society.

10. Which of the following articles cannot be null during the National Emergency?

(A) Article 14 to 18

(B) Article 19

(C) Article 20,21

(D) Article 29,30

Answer: Article 20,21

Explanation: Article 359 of our constitution states that articles 20 and 21 of our constitution cannot be eliminated under any circumstance, even during an emergency. a. Article 20 and Article 21: Article 20 states that no citizen can be arrested by force without committing a crime and without violating the law.

Salient Features of Indian Constitution MCQs and Answers PDF Download

Comments