Andhra Pradesh Economy MCQs and Answers

These Andhra Pradesh Economy MCQs and Answers are prepared by our livemcqs team. These Andhra Pradesh Economy MCQs and Answers are very helpful to your upcoming various entrance examinations including APPSC, SSC, UPSC etc., as well as board exams of Andhra Pradesh.

Andhra Pradesh Economy MCQs and Answers

1. Andhra Pradesh economy is basically an economy of

A. Agriculture sector

B. Secondary sector

C. Services sector

D. Export-oriented sector

Answer: Agriculture sector

2. In the total geographical area of Andhra Pradesh, proportion of sown area is about

A. 2/5th

B. 1/3rd

C. 2/3rd

D. one-half

Answer: 2/5th

3. Nagarjuna Sagar project was constructed on the river

A. Godavari

B. krishna

C. Penna

D. Vamsadhara

Answer: krishna

4. Maize crop is largely confined to

A. North Telangana

B. Rayalseema

C. South Telangana

D. North Coastal Andhra

Answer: North Telangana

5. Per capita income of andhra pradesh in current prices in 2006-07 is about

A. Rs. 30,000

B. Rs. 25,000

C. Rs. 40,000

D. Rs. 20,000

Answer: Rs. 30,000

6. GNP is greaster than GDP if the country’s

A. Imports exceed exports

B. Prices are falling

C. Exports exceed imports

D. Net foreign income is positive

Answer: Net foreign income is positive

7. In agrivultural sector, as per National Commission on Agriculture, the maximum potential for generating employment is in the crop of

A. Pulses

B. Oilseeds

C. Cereal crops

D. Horticulture crops

Answer: Cereal crops

8. Examine some of the facts about National Rural Employment Guarantee Scheme 2006:

A. It guarantees 100 -days employment to unskilled workers

B. The Programme is managed by the Central Government

C. The National Food for Work Programme has been subsumed under this programme

D. All of these

Answer: All of these

9. In Andhra Pradesh, to estimate state income, the method followed is

A. Income method

B. Output method

C. Expenditure method

D. All of these

Answer: All of these

10. In the recent years, the growth rate of Andhra Pradesh economy is about

A. 1 1/2%

B. 2 1/2%

C. 3 1/2%

D. 7 1/2%

Answer: 7 1/2%

11. In Andhra Pradesh, state income estimated by

A. State planning Board

B. Directorate of Economics and Statistics

C. Principal Finance Secretary

D. Central Statistical Organisation

Answer: Directorate of Economics and Statistics

12. The largest crop in Andhra Pradesh with about 1/3rd of cropped area in 2004-05 was

A. Rice

B. Oilseeds

C. Cotton

D. Groundnut

Answer: Rice

13. In area and production of chillies, Andhra Pradesh ranks, in India

A. First

B. Second

C. Third

D. Fourth

Answer: Second

14. As per 2001 census, in Andhra Pradesh, Female Literacy Rate was about

A. 40%

B. 50%

C. 60%

D. 70%

Answer: 50%

15. Groundnut monocrop area is identified with the district of

A. Warangal

B. Anantapur

C. West Godavari

D. Kurnool

Answer: Anantapur

16. Farmers of Andhra Pradesh get institutional finance from

A. Commercial Banks

B. Regional Rural Banks

C. Primary Agricultural Cooperative Banks

D. All of these

Answer: All of these

17. In the 10th Five Year Plan of Andhra Pradesh, the proportion of total plan expenditure allocated to Industry and Mining is about

A. 2%

B. 10%

C. 5%

D. 15%

Answer: 2%

18. Share of tanks in total irrigated area in Andhra Pradesh in the recent year is about

A. 10%

B. 15%

C. 20%

D. 25%

Answer: 15%

Comments