Andhra Pradesh History MCQs and Answers

These Andhra Pradesh History MCQs and Answers are prepared by our livemcqs team. These Andhra Pradesh History MCQs and Answers are very helpful to your upcoming various entrance examinations including APPSC, SSC, UPSC etc., as well as board exams of Andhra Pradesh.

Andhra Pradesh History MCQs and Answers

1. Satavahanas are also called as

A. Salivahanas

B. Salankayanas

C. Reyati cholas

D. All the above

Answer: Salivahanas

2. The first known ruler of Satavahanas is

A. Srimukha

B. Sindhuka

C. Sipruka

D. All the above

Answer: All the above

3. The first capital of Satavahanas is

A. Amaravathi

B. Paithay

C. Srikakulam

D. Kotilingala

Answer: Paithay

4. Who was known as “Kavi Vatsala” Among Shalivahanas

A. Krishna

B. Satakarni-I

C. Hala

D. Pulomavi

Answer: Hala

5. Acharya Nagarjuna lived in court of

A. Kuntala Satakarni

B. Krishna

C. Gowthami putra Satakarni

D. None

Answer: None

6. Mother of Gautami Putra Satakarni given inscription in the period of

A. GPS Father

B. GPS

C. GPS Son

D. None

Answer: GPS Son

7. Whose period is known as Golden Age for Sanskrit

A. GPS

B. Hala

C. GPS Son

D. Krishna

Answer: GPS Son

8. Whose period is known as Golden Age for Prakrit

A. GPS

B. Hala

C. Kuntala

D. Krishna

Answer: Hala

9. Brihadkatha is written by

A. Hala

B. GPS

C. Gunadhya

D. Kshemendra

Answer: Gunadhya

10. GPS is ———- Ruler of Salivahanas

A. 13

B. 23

C. 33

D. 3

Answer: 23

11. Indian Einstein

A. Hala

B. GPS

C. Konda kunda charya

D. Acharya Nagarjuna

Answer: Acharya Nagarjuna

12. Jain monk in period of Salivahanas

A. Guyadhya

B. Kondakundacharya

C. Acharya Nagarjuna

D. Vatsayana

Answer: Kondakundacharya

13.Bddhist Monk in period of Salivahanas

A. Guyadhya

B. Kondakundacharya

C. Acharya Nagarjuna

D. Vatsayana

Answer: Acharya Nagarjuna

14. As per Vishnu Purana there are—— No of Satavahana rulers

A. 12

B. 17

C. 30

D. 23

Answer: 17

15. In the word Satavahanas “Sata” was an

A. Sun

B. King

C. Yaksha

D. God

Answer: Yaksha

16. Founder of Ikshwakus

A. Shatamula

B. Veerapurushadatta

C. Ehuvula Shantamula

D. None

Answer: Shatamula

17. Among Ikshwakus who worked as commander under Satavahanas

A. Ehuvula Shantamula

B. Shantamula

C. Veerapurushadatta

D. All

Answer: Shantamula

18. Sriparvathiya are

i. Ikshwakus

ii. Vijayapurishas

iii. Belongs to lord Ram Dynasty

Select the Correct answer from given below

A. i only

B. i & ii

C. ii only

D. All

Answer: All

19. Satasahasrahalaka was

A. Title

B. Army

C. Capital

D. None

Answer: Title

20. Among Ikshwakus who was devotee of Kumaraswamy

A. Shantamula-I

B. Veerapurushadatta

C. Ehantamula-II

D. None

Answer: Shantamula-I

21. Golden age for Buddhism is seen in period of

A. Shantamula-I

B. Veerapurushadatta

C. Both

D. None

Answer: Veerapurushadatta

22. Anuradhapura was

A. Name of place

B. Name of hill

C. Name of a Temple

D. Name of a Title

Answer: Name of place

23. Veerapurushadatta was a strong believer of

A. Siva

B. Vishnu

C. Buddha

D. Kumaraswamy

Answer: Buddha

24. Who conducted repairs to Paravat

A. Saythi Sri

B. Shantamula-I

C. Both

D. None

Answer: Saythi Sri

25. Bodhi Sharma Was

A. A Writer

B. Commander

C. Treasurer

D. Priest

Answer: Treasurer

26. Chuladammagiri place was developed for Buddhist by

A. Shantamula-I

B. Santhi sri

C. Upasika Bodhisri

D. Bodhi sharma

Answer: Upasika Bodhisri

27. Nandatha Statue is

A. Buddha Statue

B. Lord shiva statue

C. King statue

D. Jain statue

Answer: King statue

28. Marrying Aunt’s daughter was started by

A. Shatamula

B. Veerapurushadatta

C. Shantamula-II

D. None

Answer: Veerapurushadatta

29. Veeragal Puja means

A. Worship of Lord shiva

B. Worship of Lord Buddha

C. Worship of Soldiers

D. Worship of Kings

Answer: Worship of Soldiers

30. Bidorulu means

A. Group of Traders

B. Group of Potters

C. Group of Weavers

D. Group of Workers

Answer: Group of Traders

31. Adinatha was also known as

A. Parshwamatha

B. Vrushabamatha

C. Neminatha

D. Bahubali

Answer: Parshwamatha

32. Symbol of Vrushabamatha was

A. Snake

B. Tiger

C. Bull

D. Lion

Answer: Tiger

33. Vijayastambam was estd by Prola Raju-II at

A. Hanmakonda

B. Kakathipuram

C. Srisailam

D. Warangal

Answer: Warangal

34. Which Thirthankara is Known as incarnation of Narayana

A. Bahubali

B. Mahaveera

C. Vrushabanatha

D. Neminatha

Answer: Vrushabanatha

35. Gomateshwar was built by

A. Krishnadevaraya

B. Chamundaraya

C. Mahaveera

D. Adinatha

Answer: Chamundaraya

36. Mahaveera belongs to which dynasty

A. Sakyas

B. Brahmins

C. Jnathirka Kshtriya

D. Sudras

Answer: Jnathirka Kshtriya

37. Jina Means

A. Tree

B. River Birth Place

C. Conquer all Desires

D. None

Answer: Conquer all Desires

38. Arrange the incidents of mahaveera in proper order

i. He went to Jrumbika grama
ii. He performed marriage of his daughter
iii. Jamali became his first disciple
iv. His parents are dead

Select the correct codes from below

A. i, ii, iii, iv

B. iv, iii, ii, i

C. iv, ii, i, iii

D. iv, iii, i, ii

Answer: iv, ii, i, iii

39. SallekanaVrata Was

A. Fast Unto Death

B. Peace Until Death

C. Conquer all desires

D. Death is Rebirth

Answer: Fast Unto Death

40. Jain Ashoka is

A. Chandra Guptha Mourya

B. Mahendra

C. Samprathi

D. Kharavela

Answer: Samprathi

41. Vaddamanu Konda’s Jain Temple was Estd by

A. Ashoka

B. Kaniska

C. Samprathi

D. Kharavela

Answer: Samprathi

42. Nadumbi Basadi Temple was Estd by

A. Ayyana Mahadevi

B. Yasodha

C. Priyadarshini

D. None

Answer: Ayyana Mahadevi

43. Holy Books of Jainism

A. Dwadasaangas

B. Tripitakas

C. Both

D. Dilwarass

Answer: Dwadasaangas

44. After Mahaveera, Jain Gurus are called

A. Thirthankaras

B. Tripitakas

C. Gandharas

D. None

Answer: Gandharas

45. Dilwara temples are built by which dynasty

A. Ikshwakus

B. Rajputs

C. Solanki

D. Mouryas

Answer: Solanki

46. Maha Prajapathi Gouthami was sister of

A. Buddha

B. Sudhodhana

C. Kanthaka

D. Mayadevi

Answer: Mayadevi

47. Buddha got married to Yashodara at the age of

A. 21

B. 29

C. 19

D. 16

Answer: 19

48. Channa was

A. Friend of a Buddha

B. Son of a Buddha

C. Charriter of Buddha

D. Follower of Buddha

Answer: Charriter of Buddha

49. First woman follower of Buddha

A. Amrapali

B. Yashodara

C. Mayadevi

D. Gouthami

Answer: Gouthami

50. Angulimala was

A. Thief

B. Prostitute

C. Guru

D. None

Answer: Thief

51. Four Noble Truths are called

A. Aryasatyas

B. Dwadasaangas

C. Tripitakas

D. Chatursatyas

Answer: Aryasatyas

52. Affectionate disciple of Buddha

A. Tipsu

B. Malik

C. Ananda

D. All

Answer: Tipsu

53. Panchakalyanas are related to

A. Buddha

B. Ashoka

C. Mahaveera

D. Adi Nath

Answer: Mahaveera

54. Veluvana was given to Buddha by

A. Ajatasatruvu

B. Bimbisara

C. Suddhodana

D. Amrapali

Answer: Ajatasatruvu

55. Abidhama Pitika was written by

A. Upali

B. Rahul Badra

C. Ananda

D. Buddha

Answer: Rahul Badra

56. Aramas are related to

A. Buddhists

B. Jains

C. Sikhs

D. Parsis

Answer: Jains

57. Buddhist Counsel headed by Ashoka is Conducted in

A. Rajagruha

B. Pataliputra

C. Kashmir

D. None

Answer: Rajagruha

58. Mahadharma Rakshita was sent to Propagate Buddhism to

A. Mysore

B. Maharastra

C. Kerala

D. Amaravathi

Answer: Maharastra

59. Jataka stories tells about

A. Greatness of Buddha

B. Previous births of Buddha

C. Sacredness of Buddha

D. Death of Buddha

Answer: Previous births of Buddha

60. Khubja Vishnuvardhana was the brother of

A. Pulakesin-I

B. Vishnuvardhana

C. Pulakesin-II

D. None

Answer: Vishnuvardhana

61. Aihole inscription tells about

A. Pulakesi-II

B. Khubja Vishnuvardhana

C. Both

D. None

Answer: Both

62. Vipparla inscription related to

A. Pulakesi-II

B. Khubja Vishnuvardhana

C. Both

D. None

Answer: Pulakesi-II

63. Kolleru Tank was Estd by

A. Mangi Yuvaraju

B. Vishnu Vardhana-II

C. None

D. All

Answer: All

64. Kavi Panditha Kamadenu was the title of

A. Khubja Vishnuvardhana

B. Vishnu Vardhana-II

C. Kokkilli

D. None

Answer: Kokkilli

65. Chalukyan ruler who fought 108 battles

A. Vishnu Vardhana-III

B. Vijayaditya

C. Vijayaditya-II

D. None

Answer: None

66. Greatest ruler of Eastern Chalukyas

A. Gunaga Vijayaditya

B. Vishnuvardhana

C. Both

D. None

Answer: Both

67. Pandurangapuram town estd during the period of

A. Vishnuvardana

B. Gunaga Vijayaditya

C. Pandurangadu

D. None

Answer: Vishnuvardana

68. Addanki inscription has —- style of Telugu Poem

A. Champakamala

B. Tharuvoja

C. Seesa

D. Ruthuraga

Answer: Tharuvoja

69. Challava lived in the Court of

A. Chalukya Bhima-I

B. Gunaga Vijayaditya

C. Vishnu Vardana

D. None

Answer: Gunaga Vijayaditya

70. Pancha Ramas related to the ruler

A. Ammaraju

B. Khubja Vishnuvardhana

C. Chalukya Bhima-I

D. None

Answer: Ammaraju

71. Raja Mahendravaram Town was Estd by

A. Ammaraju

B. Chalukya Bhima –I

C. Yuddhamala

D. None

Answer: Yuddhamala

72. The Chalukyan ruler who went against Ganga Dynasty

A. Vijayadithya-IV

B. Gunaga Vijayaditya

C. Narendra Mrugaraju

D. None

Answer: Vijayadithya-IV

73. Karthikeya Temple in Vijayawada was estd by

A. Ammaraju

B. Chalukya Bhima –II

C. Yuddhamala

D. None

Answer: Ammaraju

74. Brahmana Parishath at Machilipatnam was by

A. Ammaraju

B. Chalukya Bheema-II

C. Yuddhamala

D. Vijayaditya

Answer: Yuddhamala

75. First capital of Kakatiyas is

A. Kakathipuram

B. Orugallu

C. Hanmakonda

D. None

Answer: Orugallu

76. Bayyaram tank inscription was by

A. Durga Raju

B. Mylamba

C. Danarnava

D. None

Answer: Durga Raju

77. Prathapa Rudra Yashobhusanam was written by

A. Vidyanatha

B. Pothaya

C. Nannaya

D. None

Answer: Pothaya

78. Kakatiyas belongs to

A. Brahmins

B. Sudras

C. Vysyas

D. Kshatriyas

Answer: Brahmins

79. Official Symbol of Kakatiyas

A. Lion

B. Eagle

C. Varaham

D. Bull

Answer: Eagle

80. Jagathkesari Samudram was

A. Tank

B. Pond

C. Lake

D. River

Answer: Lake

81. Ruler who shifted capital from kakathipuram to Hanmakonda

A. Betha Raju-I

B. Prola Raju-I

C. Rudramadevi

D. Betharaju-II

Answer: Betha Raju-I

82. Betheswara Temple was Estd during period of

A. Betha Raju-I

B. Prola Raju-I

C. Betharaju-II

D. Rudramadevi

Answer: Rudramadevi

83. Kadalayya Basadi was estd during period of

A. Prola Raju-I

B. Prola Raju-II

C. Durga Raju

D. Betharaju

Answer: Durga Raju

84. Rudradeva was also called as

A. Pratapa Rudra-I

B. Vidyabhusana

C. Both

D. None

Answer: Vidyabhusana

85. Rudradeva’s Book was

A. Neethi saram

B. Rudra Sagaram

C. Both

D. None

Answer: Both

86. Kotasenani was commander of

A. Rudradeva

B. Ganapathi Deva

C. Prola Raju

D. Betha Raju

Answer: Rudradeva

87. Singanna was related to which period

A. Rudradeva

B. Ganapathi Deva

C. Pratapa Rudra

D. None

Answer: Rudradeva

88. Kakathiya Rajya Samratha is the Title of

A. Betha Raju

B. Prola Raju

C. Recharla Rudra

D. Kotasenani

Answer: Betha Raju

89. Addanki was the Capital of

A. Reddy Rulers

B. Kakatiya Rulers

C. Both

D. None

Answer: Kakatiya Rulers

90. First Ruler of Reddy Dynasty

A. Prolaya Vema Reddy

B. Ana Vema Reddy

C. Kumaragiri Reddy

D. None

Answer: Kumaragiri Reddy

91. Malayya Vema Defeated Bahmani during

A. Ana Potha Reddy

B. Ana Vema Reddy

C. Kumagiri Reddy

D. None

Answer: Ana Potha Reddy

92. Lakuma Devi Lived in the Court of

A. Kumara giri Reddy

B. Ana Vema Reddy

C. Prolaya Vema Reddy

D. None

Answer: Kumara giri Reddy

93. Karpura Vasantha Rayalu is the Title of

A. Kumara giri Reddy

B. Ana Vema Reddy

C. Kataya Vema Reddy

D. None

Answer: Kumara giri Reddy

94. Srungara Deepika Book was written by

A. Kumara Giri Reddy

B. Peddakomati Vemareddy

C. Vema Reddy

D. None

Answer: Kumara Giri Reddy

95. Srinadha lived in the court of

A. Kumara Giri Reddy

B. Peddakanti Vemareddy

C. Prolaya Vema Reddy

D. None

Answer: Kumara Giri Reddy

96. Puriti Sunkam was imposed by

A. Kumara Giri Reddy

B. Peddakanti Vemareddy

C. Raacha Vema Reddy

D. None

Answer: Peddakanti Vemareddy

97. The first leader who led the movement of liberation in the Andhra country with the express desire of expelling the Muslims was.

A. Kapaya Nayaka.

B. Prolaya Nayaka

C. Mada Nayaka

D. Singama Nayaka

Answer: Prolaya Nayaka

98. The original home of Reddis.

A. Pakanadu

B. Palanadu

C. Panararashtra

D. Pantarashtra

Answer: Palanadu

99. Bipin Chandra Pal was invited to Andhra by

A. Mutnuri Krishna Rao

B. Venkatappayya

C. Veereshalingam

D. None

Answer: Veereshalingam

100. Godavari Swadeshi Stores was started in

A. Kakinada

B. Rajamundry

C. Addanki

D. Kurnool

Answer: Rajamundry

Comments