Bihar GK Quiz and Answers

These Bihar Gk Quiz and Answers are prepared by our livemcqs team. These Bihar MCQs and Answers are very helpful to your upcoming various entrance examinations including BPSC, SSC, UPSC etc., as well as board exams of Bihar.

Bihar GK Quiz and Answers

1. Which day is celebrated as the Bihar Diwas

(A) 3rd February

(B) 22nd March

(C) 16th June

(D) 23rd September

Answer: 22nd March

2. In which year, Bihar was carved out from the state of Bengal Presidency

(A) 1912

(B) 1921

(C) 1935

(D) 1948

Answer: 1912

3. How many republics are included under Mahajanapadas

(A) 8

(B) 10

(C) 12

(D) 16

Answer: 16

4. King Ajatashatru belongs to which dynasty

(A) Shishunaga dynasty

(B) Nanda dynasty

(C) Maurya dynasty

(D) Haryanka dynasty

Answer: Haryanka dynasty

5. Mahavir, the twenty-fourth and last tirthankara of Jainism was born in

(A) Nalanda

(B) Vaishali

(C) Lumbini

(D) Pataliputra

Answer: Vaishali

6. Total number of districts in Bihar

(A) 32

(B) 38

(C) 40

(D) 46

Answer: 38

7. Who is the first Chief Minister of Bihar

(A) Krishna Singh

(B) Deep Narayan Singh

(C) K. B. Sahay

(D) Mahamaya Prasad Sinha

Answer: Krishna Singh

8. Which one is recognised as the State flower

(A) Rose

(B) Jasmine

(C) Marigold

(D) Tulip

Answer: Marigold


9. Total number of Parliamentary constituency in Bihar

(A) 28

(B) 31

(C) 37

(D) 40

Answer: 40

10. In which year, the Nalanda University was re-established

(A) 2003

(B) 2007

(C) 2012

(D) 2014

Answer: 2014

11. Which one is the largest district in Bihar by areawise

(A) West Champaran

(B) Rohtas

(C) Aurangabad

(D) Samastipur

Answer: West Champaran

12. Besides Hindi and Urdu, which one is the other official language of Bihar

(A) Bhojpuri

(B) Maithili

(C) Magadhi

(D) Sanskrit

Answer: Maithili

13. The Barabar Caves are located in which district

(A) Jehanabad Districts

(B) Buxar Districts

(C) Aurangabad Districts

(D) Gaya Districts

Answer: Gaya Districts

14. The city Vaishali was the capital of

(A) Koliyas

(B) Shakya

(C) Licchhavis

(D) Kuru

Answer: Licchhavis

15. When the Patna University was established

(A) 1908

(B) 1917

(C) 1925

(D) 1935

Answer: 1917

16. In which year, Jayaprakash Narayan has been awarded with the Bharat Ratna award

(A) 1988

(B) 1991

(C) 1995

(D) 1999

Answer: 1999

17. The famous Bihar movement was started in the year

(A) 1970

(B) 1972

(C) 1974

(D) 1975

Answer: 1974

18. The Chatth Puja is celebrated in the month of

(A) March and November

(B) January and October

(C) January and August

(D) November and July

Answer: March and November

19. In which year, farmers in Champaran had revolted against the British for the conditions of indigo cultivation

(A) 1914

(B) 1923

(C) 1935

(D) 1947

Answer: 1914

20. Which one is recognised as state animal of Bihar

(A) Cow

(B) Tiger

(C) Lion

(D) Ox

Answer: Ox

21. The Mahabodhi Temple is located in

(A) Patna

(B) Bodh Gaya

(C) Muzaffarpur

(D) Bhagalpur

Answer: Bodh Gaya

22. Which one was the first Hindi newspaper published from Bihar

(A) Magadhi

(B) Aryavarta

(C) Biharbandhu

(D) Prabhat Khabar

Answer: Biharbandhu

23. Which king is known as the founder of the Patna (Pataliputra) city

(A) Dhana Nanda

(B) Chandragupta Maurya

(C) Ashoka

(D) Ajatasatru

Answer: Ajatasatru

24. The Battle of Buxar was fought in the year

(A) 1764

(B) 1772

(C) 1780

(D) 1785

Answer: 1764

25. In which year Bihar is separated from Bengal Province

(A) 1903

(B) 1912

(C) 1915

(D) 1935

Answer: 1912

26. Which one is the first Thermal power plants in Bihar

(A) Kahalgaon Super Thermal Power Station

(B) Kanti Thermal Power Station

(C) Barauni Thermal Power Station

(D) Barh Super Thermal Power Station

Answer: Barauni Thermal Power Station

27. Who was the President of Gaya Session of the Indian National Congress held in 1922

(A) Chittaranjan Das

(B) SN Banerjee

(C) Dr. Rajendra Prasad

(D) Hakim Ajmal Khan

Answer: Chittaranjan Das

28. Dalmianagar of Bihar is famous for

(A) Silk

(B) Cement

(C) Leather

(D) Jute

Answer: Cement

29. Who formed All India Kisan Sabha in 1936

(A) Mahatma Gandhi

(B) Dr. Rajendra Prasad

(C) Anugrah Narayan Sinha

(D) Sahajanand Saraswati

Answer: Sahajanand Saraswati

30. Kunwar Singh died in the year

(A) 1855

(B) 1857

(C) 1858

(D) 1862

Answer: 1858

31. Which city is also known as the Medical City of Bihar

(A) Gaya

(B) Patna

(C) Bhagalpur

(D) Darbhanga

Answer: Darbhanga

32. Who was the leader of revolutionaries in Bihar during the Revolt of 1857

(A) Namdar Khan

(B) Babu Kunwar Singh

(C) Birsa Munda

(D) Shankar Shah

Answer: Babu Kunwar Singh

33. What is the total length of National Highways in Bihar

(A) 3712 kms

(B) 4216 kms

(C) 4595 kms

(D) 4755 kms

Answer: 4595 kms

34. Total number of highways within Bihar is

(A) 22

(B) 29

(C) 32

(D) 34

Answer: 29

35. Which of the following is a silk textile producing center in Bihar

(A) Hajipur

(B) Bajari

(C) Bhagalpur

(D) Bodh Gaya

Answer: Bhagalpur

36. Who was the first Muslim conqueror of Bihar

(A) Malik Ibrahim

(B) Iltumish

(C) Bakhtiyar Khalji

(D) Ali Mardan Khalji

Answer: Bakhtiyar Khalji

37. The Mahatma Gandhi Setu was inaugurated in

(A) 1982

(B) 1985

(C) 1986

(D) 1988

Answer: 1982

38. The Mahatma Gandhi Setu connects the Patna city with which city

(A) Hajipur

(B) Digha

(C) Dinapore

(D) Sonpur

Answer: Hajipur

39. In which year Jayaprakash Narayan conferred with the Ramon Magsaysay Award

(A) 1963

(B) 1965

(C) 1969

(D) 1971

Answer: 1965

40. In which year the Hindi newspaper Biharbandhu was published from Bihar

(A) 1872

(B) 1876

(C) 1889

(D) 1892

Answer: 1872

41. Who was the first Governor of Bihar after indepandance

(A) Jairamdas Daulatram

(B) R. R. Diwakar

(C) Zakir Hussain

(D) Madhav Shrihari Aney

Answer: Jairamdas Daulatram

42. Who was the first vice chancellor of Patna University

(A) S. Sultan Ahmad

(B) V. H. Jackson

(C) J. G. Jennings

(D) Stewart Macpherson

Answer: J. G. Jennings

43. Who is also known as the Bihar Vibhuti

(A) Rajendra Prasad

(B) Krishna Singh

(C) Anugrah Narayan Sinha

(D) Vidyapati

Answer: Anugrah Narayan Sinha

44. Who is also known as the Bihar Kesari

(A) Rajendra Prasad

(B) Krishna Singh

(C) Binodanand Jha

(D) Vidyapati

Answer: Krishna Singh

45. The chhath festival is celebrated on the month of

(A) Chaitra

(B) Bhaadra

(C) Pausha

(D) Kartika

Answer: Kartika


46. For many days the chhath festival is celebrated

(A) 2 days

(B) 3 days

(C) 4 days

(D) 5 days

Answer: 4 days

47. Which of the following lakes is situated in Bihar

(A) Anupam Lake

(B) Sambar Lake

(C) Sukhna Lake

(D) Kama Lake

Answer: Anupam Lake

48. Which of the following town is located in easternmost part of Bihar

(A) Bhagalpur

(B) Patna

(C) Katihar

(D) Purnia

Answer: Katihar

49. How much square metres forest area is there in Bihar

(A) 2819 square metres

(B) 3612 square metres

(C) 2461 square metres(D) 2612 square metres

Answer: 2612 square metres

50. What is the approximate percent of geographical area convered under forest in Bihar

(A) 5 %

(B) 7 %

(C) 11 %

(D) 13 %

Answer: 7 %

51. Who was the President of Gaya Session of the Indian National Congress held in 1922

(A) Chittaranjan Das

(B) S. N. Banerjee

(C) Dr. Rajendra Prasad

(D) Hakim Ajmal Khan

Answer: Chittaranjan Das

52. Who was the Chair Person in the All India Socialist Conference held at Patna 1934

(A) M.N. Roy

(B) Acharya Narendra Deva

(C) Sampurnanand

(D) Sri Prakasa

Answer: Acharya Narendra Deva

53. What was the traditional water conservation irrigation system used in South Bihar

(A) Ahar-Pyne

(B) Lohar-Pane

(C) Lodhi-Pyne

(D) Ahar-Pune

Answer: Ahar-Pyne

54. Which one was the capital of Bimbisara

(A) Girivraja

(B) Pataliputra

(C) Vaishali

(D) Rajgir

Answer: Pataliputra

55. Which Magadh King was also known by the name Seniya

(A) Ashok

(B) Shishunaga

(C) Ajatashatru

(D) Bimbisara

Answer: Bimbisara

56. In which year, Ramdhari Singh Dinkar had been awarded with the Sahitya Akademi Award

(A) 1959

(B) 1961

(C) 1963

(D) 1964

Answer: 1959

57. For which one of his work, Ramdhari Singh Dinkar had been awarded with the Sahitya Akademi Award

(A) Venu Van

(B) Meri Yatrayen

(C) Bhaarat ki Saanskritik Kahaani

(D) Sanskriti ke Chaar Adhyaay

Answer: Sanskriti ke Chaar Adhyaay

58. In which District, the Vikramshila Gangetic Dolphin Sanctuary is located

(A) Begusarai

(B) Bhagalpur

(C) Darbhanga

(D) Gopalganj

Answer: Bhagalpur

59. In which year was Jharkhand separated from Bihar?

(A) 1998

(B) 2000

(C) 2002

(D) 2004

Answer: 2000

60. Which of the following is the State bird of Bihar?

(A) House Sparrow

(B) Hill Mynah

(C) Indian Roller

(D) Great Hornbill

Answer: House Sparrow

61. At which of the following places in Bihar is the famous cattle fair held on Kartika Poornima?

(A) Gaya

(B) Rajgir

(C) Bhagalpur

(D) Sonepur

Answer: Sonepur

62. The tomb of which historical ruler is located in Sasaram?

(A) Allaudin Khilji

(B) Aurangzeb

(C) Sher Shah Suri

(D) Qutubuddin Aibak

Answer: Sher Shah Suri

63. Which of the following languages of Bihar uses the Tirhuta script?

(A) Bhojpuri

(B) Maithili

(C) Santali

(D) Angika

Answer: Maithili

64. Who of the following has founded the Sulabh International Museum of Toilets in New Delhi?

(A) Bindeshwar Pathak

(B) Anand Kumar

(C) Subhav Sinha

(D) Shaibal Gupta

Answer: Bindeshwar Pathak

65. Chhath puja which is celebrated in Bihar is dedicated to which God?

(A) Indra

(B) Shiva

(C) Sun

(D) Krishna

Answer: Sun

66. In which district is the Vikramshila Gangetic Dolphin Sanctuary located?

(A) Bhagalpur

(B) Patna

(C) Buxar

(D) Nalanda

Answer: Bhagalpur

67. Who of the following persons from Bihar was known as the Mountain Man?

(A) Dasrath Manjhi

(B) Vashishtha Narayan Singh

(C) Brajkishore Prasad

(D) Anand Kumar

Answer: Dasrath Manjhi

68. Which of the following Sikh gurus was born in Patna?

(A) Guru Angad

(B) Guru Arjun Dev

(C) Guru Teg Bahadur

(D) Guru Gobind Singh

Answer: Guru Gobind Singh

69. Who of the following persons was nicknamed Lok Nayak?

(A) Jagjivan Ram

(B) Rajendra Prasad

(C) Jayaprakash Narayan

(D) Shri Krishna Sinha

Answer: Jayaprakash Narayan

70. At which of the following places does the river Kosi meet the Ganga?

(A) Kursela

(B) Vaishali

(C) Hazipur

(D) Jamalpur

Answer: Kursela

71. On which day is the Bihar Diwas celebrated?

(A) 20 January

(B) 22 March

(C) 23 June

(D) 25 August

Answer: 22 March

72. Who of the following was the founder of Nalanda University?

(A) Chandragupta I

(B) Samudragupta

(C) Chandragupta II

(D) Kumaragupta

Answer: Kumaragupta

73. Which of the following was the first newspaper to be published from Bihar?

(A) Prabhat Khabhar

(B) Bihar Bandhu

(C) Aryavarta

(D) Chaitanya Chandrika

Answer: Bihar Bandhu

74. Who of the following was known as Bihar Vibhuti?

(A) Jayaprakash Narayan

(B) Sahajanand Saraswati

(C) Anugrah Narayan Sinha

(D) Sri Krishna Singh

Answer: Anugrah Narayan Sinha

75. The airport in Patna is named after which famous personality?

(A) Dr. Rajendra Prasad

(B) Jay Prakash Narayan

(C) Babu Jagjivan Ram

(D) Sri Krishna Singh

Answer: Jay Prakash Narayan

76. What was the original name of Hindi and Maithili poet Nagarjun?

(A) Vaidyanath Mishra

(B) Hari Mohan Jha

(C) Gajendra Thakur

(D) Ravindra Prabhat

Answer: Vaidyanath Mishra

77. What is the rank of Bihar in terms of population of Indian States?

(A) First

(B) Second

(C) Third

(D) Fourth

Answer: Third

78. Which is the most populous tribe in Bihar?

(A) Gond

(B) Oraon

(C) Kharwar

(D) Santal

Answer: Santal

79. In which city is the Khuda Baksh Oriental library located?

(A) Patna

(B) Gaya

(C) Nalanda

(D) Bhagalpur

Answer: Patna

80. Barauni Refinery in Bihar was built in collaboration with

(A) France

(B) Germany

(C) Soviet Union

(D) South Korea

Answer: Soviet Union

81. Who of the following is known as Maithil Kavi Kokil or the Poet Cuckoo of Maithili?

(A) Anamika

(B) Nagarjun

(C) Vidyapati

(D) SH Bihari

Answer: Vidyapati

82. Bihar ranks the lowest in terms of literacy as per 2011 census. What is the percentage of literates in the States as per the census?

(A) 68.3%

(B) 63.8%

(C) 58.6%

(D) 69.5%

Answer: 63.8%

83. How many MPs represent the State in the Indian Parliament?

(A) 37

(B) 40

(C) 42

(D) 44

Answer: 40

Comments