Business Knowledge MCQs and Answers

Business Knowledge MCQs and Answers is a pack of Business Learning materials to help you grasp the concepts quickly. Business Knowledge is one of the most important exam skills to be tested on. Students often find Business Knowledge questions difficult to answer. It is so difficult that sometimes they can lose marks even if they give the correct answer. This is why it’s vital to practice these questions. Rather than just reading through the questions, you also need to practice answering them before you take this important test. That way, you’ll feel more confident come exam day.

Business Knowledge MCQs and Answers

1) First industrial policy resolution was issued in 

a) 1940

b) 1948

c) 1950

c) 1954

Answer: 1948

2) Which company launched its Big investment with Softbank Vision?

a) Flipkart

b) Snapdeal

c) EBay

d) Amazon Pay

Answer: Flipkart

3) Micro factors of external business environment does not include

a) Competitors

b) Customers

c) Government Policies

d) None of these

Answer: Government Policies

4) Transfer of interest exists in the case of 

(a) Profession

(b) employment 

(c) business 

(d) none of these

Answer: business 

5) Name the two broad categories of business activities.

(a) Trade and commerce 

(b) trade and industry 

(c) industry and commerce

(d) none of these

Answer: industry and commerce

6) The main advantage of functional organisation is

a) Specialisation

b) Simplicity

c) Expert advice

d) Experience

Answer: Specialisation

7) Who ties up with the Indian Railway Catering and Tourism Corporation (IRCTC)?

a) Paytm

b) Freecharge

c) PayU

d) Mobiqwink

Answer: PayU

8) Which of the following launches Jeevan Utkarsh?

a) Sun Life Financial

b) Aviva India

c) Bajaj Allianz Life Insurance

d) LIC

Answer: LIC

9) Which company launches the ‘Project Brainwave’ for Real-Time AI?

a) Samsung

b) Google

c) Microsoft

d) Apple

Answer: Microsoft

10) The MRTP Act of 1969 was abolished in 

a) 2002

b) 2004

c) 2006

d) 2008

Answer: 2002

11) Economic activities may be classified into business, ___________ and employment

(a) Profession

(b) occupation

(c) vocation

(d) work

Answer: Profession

12) This company launched the ‘Budding Star Programme’ for Staff to help them achieve their dreams.

a) Reliance Industries

b) Snapdeal

c) Wallmart

d) Flipkart

Answer: Flipkart

13) While delegating, a superior delegates

a) Authority and responsibility

b) Authority and responsibility but not accountability

c) Authority, responsibility and accountability

d) Only authority

Answer: Only authority

14) The possibilities of inadequate profits or even losses due to uncertainties are known as ____________

(a) Business contingencies

(b) Business risks

(c) Business ventures

(d) None of these

Answer: Business risks

15) Which engineering firm, has received green nod for expansion of its Powai residential and IT tower projects in Mumbai that will entail an investment of Rs. 1,102 crore?

a) L&T

b) BHEL

c) NALCO

d) HAL

Answer: L&T

16) Which firm buys engineering and design teams for $1.1 billion deal from HTC?

a) TCS

b) Infosys

c) IMB

d) Google

Answer:  Google

17) When a company taken over another one and clearly becomes the new owner, the action is called

a) Acquisition

b) Strategic Alliance

c) Merger

d) None of the above

Answer: Acquisition

18) Recently, eBay India has been merged into __________.

a) Jabong

b) Amazon

c) Flipkart

d) Walmart

Answer: Flipkart

19) This firm has unveiled its newest Innovation Labs at the Chennai and Bengaluru Tech centres.

a) Paypal

b) Snapdel

c) Fliopkart

d) Amazon

Answer: Paypal

20) For which network TRAI has imposed a penalty Rs. 3 cr. for ‘overcharging’ customers?

a) Vodafone

b) Idea

c) Aircel

d) Airtel

Answer: Idea

Comments