Chemical Technology MCQs and Answers

Chemical technology MCQs, chemical technology quiz questions and answers. Free chemical technology quiz online for educational purposes. A collection of chemistry MCQs on chemical technology. Browse our collection of general science MCQs to improve your general science knowledge.

Chemical Technology MCQs and Answers

1. The form of sulphur which is the most stable at ordinary temperature is

(A) Monoclinic

(B) Plastic

(C) Rhombic

(D) Flowers of sulphur

Answer: Rhombic

2. The allotrope of sulphur which is insoluble in carbon disulphide is

(A) monoclinic suphur

(B) rhombic sulphur

(C) milk of sulphur

(D) plastic sulphur

Answer: plastic sulphur

3. Oleum is

(A) a misture of conc. H2SO4 and oil

(B) sulphuric acid which gives fumes of sulphur dioxide

(C) sulphuric acid saturated with sulphur trioxide

(D) a mixture of sulphuric and nitric acid.

Answer: sulphuric acid saturated with sulphur trioxide

4. Oleum may be represented by the formula

(A) H2SO4

(B) H2SO3

(C) H2S2O6         

(D) H2S2O7

Answer: H2S2O7

5. Oleum gives fumes of

(A) H2SO4

(B) H2O+SO2

(C) SO2

(D) SO3

Answer: SO3

6. Which of the following has maximum specific gravity at 18C?

(A) 98.5% H2SO4

(B) 20% oleum

(C) 40% oleum

(D) 65% eloum

Answer: 65% eloum

7. H2S from petroleum refinery streams is recovered by scrubbing with

(A) ethanol

(B) ethabol amines

(C) water

(D) 98.5% H2SO4

Answer: ethabol amines

8. Sulphur is produced by oxidation-reduction of H2S. The catalyst used in this process is

(A) V2O5

(B) AI2O3

(C) Pt

(D) Ni

Answer: AI2O3

9. When sulphur dioxide is passed through a solution of hydrogen sulphide in water

(A) sulphuric acid is formed in solution

(B) sulphurous acid is formed in solution

(C) sulphur is precipitated

(D) no change is observed

Answer: sulphur is precipitated

10. Sulphuric acid produced by contact process is

(A) Cheaper

(B) pure and concentrated

(C) of poor quality

(D) very dilute

Answer: pure and concentrated

11. Select the wrong statement. Compared to platinum catalyst vanadium pentoxide catalyst used in contact process for the manufacture of H2SO4

(A) is relatively immune to poisons

(B) requires low initial investment and 5% replacement per year

(C) requires low O2/SO2 to give economic conversion

(D) requires dilute SO2 input (7-10%)

Answer: requires low O2/SO2 to give economic conversion

12. The catalyst used in the manufacture of sulphuric acid by contact process is

(A) iron

(B) aluminium oxide

(C) nickel

(D) vanadium pentoxide

Answer: vanadium pentoxide

13. In the manufacture of sulphuric acid by contact process platinum catalyst was previously used but suffers from

(A) easy poisoning

(B) fragility

(C) high initial investment

(D) all of these answers

Answer: all of these answers

14. Poison for platinum catalyst is

(A) sulphuric acid is formed in solution

(B) phosphorous

(C) arsenic

(D) coke

Answer: arsenic

15. The most favourable conditions of temperature and pressure for the oxidation of sulphur dioxide to sulphur trioxide are

(A) low temperature high pressure

(B) low temperature low pressure

(C) high temperature high pressure

(D) temperature low pressure

Answer: low temperature high pressure

16. The equilibrium yield of sulphur trioxide obtained from the oxidation of sulphur dioxide can be increased by

(A) square root of system pressure at a given temperature

(B) cube root of system pressure at a given temperature

(C) square of system pressure at a given temperature

(D) cube of system pressure at a given temperature

Answer: square root of system pressure at a given temperature

17. Equilibrium constant (Kp) at constant pressure for sulphur dioxide oxidation

(A) increases with increase in temperature

(B) decreases with increase in temperature

(C) remains unaffected with change in temperature

(D) decreases linearly with increase in temperature

Answer: decreases with increase in temperature

18. For the production of sulphuric acid chamber process was developed first but produced acid of concentration

(A) less than 80%

(B) 98%

(C) 100%

(D) 95%

Answer: less than 80%

19. Contact process for the manufacture of sulphuric acid yields

(A) 80% H2SO4 only

(B) 98% H2SO4 and higher

(C) 95% H2SO4 only

(D) 90% H2SO4 only

Answer: 98% H2SO4 and higher

20. 65% oleum

(A) is prepared by distilling 20% oleum

(B) is prepared by chamber process

(C) does not contain free SO3

(D) contains 0.65% free SO3

Answer: is prepared by distilling 20% oleum

21. The most efficient agent for the absorption of SO3 is

(A) 80% H2SO4

(B) 98.5% H2SO4

(C) 90% H2SO4

(D) 20% oleum

Answer: 98.5% H2SO4

22. Which one of the following reactions is not an exothermic

(A) Absorption of sulphur troixide by 98.5% sulphuric acid

(B) Oxidation of sulphur trioxide

(C) Oxidation of sulphur to sulphur dioxide

(D) Thermal dissociation of iron pyrites

Answer: Thermal dissociation of iron pyrites

23. Producer gas is obtained by

(A) thermal cracking of naphtha

(B) passing steam and air through red hot coke

(C) passing air through red hot coke

(D) passing steam through red hot coke

Answer: Thermal dissociation of iron pyrites

24. The constituents of water gas are

(A) CO and H2O

(B) CO2 and N2

(C) CO and H2

(D) CO and N2

Answer: CO and H2

25. The producer gas is composed of

(A) CO and CO2

(B) CH4 and CO2

(C) CH4 and C2H4

(D) CO N2 and H2

Answer: CO N2 and H2

Comments