100+ Circular Linked List MCQ Questions and Answers

A circular linked list is a linked data structure in computer science. It contains data elements (called nodes) arranged in a loop, where each node references the next node using a pointer. Circular linked lists are often contained within an array data structure. There are many applications where circular linked lists are useful, including implementing simple queues or stacks. These Circular Linked List MCQ Questions and answers packaged in this PDF file will help you prepare for any exam including GATE, GRE, IES, PSC, UGC NET, DOEACC Exams at all levels – you just have to practice regularly.

Circular Linked List MCQ Questions and Answers

1. What differentiates a circular linked list from a normal linked list?

(A)You cannot have the ‘next’ pointer point to null in a circular linked list

(B) It is faster to traverse the circular linked list

(C) You may or may not have the ‘next’ pointer point to null in a circular linked list

(D) Head node is known in circular linked list

Answer: You may or may not have the ‘next’ pointer point to null in a circular linked list

2. A linear collection of data elements where the linear node is given by means of pointer is called?

(A) Linked list

(B) Node list

(C) Primitive list

(D) None

Answer: Linked list

3. Which of the following operations is performed more efficiently by doubly linked list than by singly linked list?

(A) Deleting a node whose location in given

(B) Searching of an unsorted list for a given item

(C) Inverting a node after the node with given location

(D) Traversing a list to process each node

View Answer / Hide Answer

Answer: Deleting a node whose location in given

4. Consider an implementation of unsorted singly linked list. Suppose it has its representation with a head and tail pointer. Given the representation, which of the following operation can be implemented in O(1) time?

i) Insertion at the front of the linked list

ii) Insertion at the end of the linked list

iii) Deletion of the front node of the linked list

iv) Deletion of the last node of the linked list

(A) I and II

(B) I and III

(C) I, II and III

(D) I, II and IV

Answer: I, II and III

5. Consider an implementation of unsorted singly linked list. Suppose it has its representation with a head pointer only. Given the representation, which of the following operation can be implemented in O(1) time?

i) Insertion at the front of the linked list

ii) Insertion at the end of the linked list

iii) Deletion of the front node of the linked list

iv) Deletion of the last node of the linked list

(A) I and II

(B) I and III

(C) I, II and III

(D) I, II and IV

Answer: I and III

6. Consider an implementation of unsorted doubly linked list. Suppose it has its representation with a head pointer and tail pointer. Given the representation, which of the following operation can be implemented in O(1) time?

i) Insertion at the front of the linked list

ii) Insertion at the end of the linked list

iii) Deletion of the front node of the linked list

iv) Deletion of the end node of the linked list

(A) I and II

(B) I and III

(C) I, II and III

(D) I, II, III and IV

Answer: I, II, III and IV

7. Consider an implementation of unsorted doubly linked list. Suppose it has its representation with a head pointer only. Given the representation, which of the following operation can be implemented in O(1) time?

i) Insertion at the front of the linked list

ii) Insertion at the end of the linked list

iii) Deletion of the front node of the linked list

iv) Deletion of the end node of the linked list

(A) I and II

(B) I and III

(C) I, II and III

(D) I, II, III and IV

Answer: I and III

8. Consider an implementation of unsorted circular linked list. Suppose it has its representation with a head pointer only. Given the representation, which of the following operation can be implemented in O(1) time?

i) Insertion at the front of the linked list

ii) Insertion at the end of the linked list

iii) Deletion of the front node of the linked list

iv) Deletion of the end node of the linked list

(A) I and II

(B) I and III

(C) I, II, III and IV

(D) None

Answer: None

9. Consider an implementation of unsorted circular doubly linked list. Suppose it has its representation with a head pointer only. Given the representation, which of the following operation can be implemented in O(1) time?

i) Insertion at the front of the linked list

ii) insertion at the end of the linked list

iii) Deletion of the front node of the linked list

iv) Deletion of the end node of the linked list

(A) I and II

(B) I and III

(C) I, II and III

(D) I, II, III and IV

Answer: I, II, III and IV

10. In linked list each node contain minimum of two fields. One field is data field to store the data second field is?

(A) Pointer to character

(B) Pointer to integer

(C) Pointer to node

(D) Node

Answer: Pointer to node

11. What would be the asymptotic time complexity to add a node at the end of singly linked list, if the pointer is initially pointing to the head of the list?

(A) O (1)

(B) O (n)

(C) θ (n)

(D) θ (1)

Answer: θ (n)

12. What would be the asymptotic time complexity to add an element in the linked list?

(A) O (1)

(B) O (n)

(C) O (n2)

(D) None

Answer: O (n)

13. What would be the asymptotic time complexity to find an element in the linked list?

(A) O (1)

(B) O (n)

(C) O (n2)

(D) None

Answer: O (n)

14. What would be the asymptotic time complexity to insert an element at the second position in the linked list?

(A) O (1)

(B) O (n)

(C) O (n2)

(D) None

Answer: O (1)

15. The concatenation of two list can performed in O(1) time. Which of the following variation of linked list can be used?

(A) Singly linked list

(B) Doubly linked list

(C) Circular doubly linked list

(D) Array implementation of list

Answer: Circular doubly linked list

16. In a circular linked list

(A) Components are all linked together in some sequential manner.

(B) There is no beginning and no end.

(C) Components are arranged hierarchically.

(D) Forward and backward traversal within the list is permitted.

Answer: There is no beginning and no end.

17. A variant of linked list in which last node of the list points to the first node of the list is?

(A) Singly linked list

(B) Doubly linked list

(C) Circular linked list

(D) Multiply linked list

Answer: Circular linked list

18. In doubly linked lists, traversal can be performed?

(A) Only in forward direction

(B) Only in reverse direction

(C) In both directions

(D) None

Answer: In both directions

19. What kind of linked list is best to answer question like “What is the item at position n?”

(A) Singly linked list

(B) Doubly linked list

(C) Circular linked list

(D) Array implementation of linked list

Answer: Array implementation of linked list

20. A variation of linked list is circular linked list, in which the last node in the list points to first node of the list. One problem with this type of list is?

(A) It waste memory space since the pointer head already points to the first node and thus the list node does not need to point to the first node.

(B) It is not possible to add a node at the end of the list.

(C) It is difficult to traverse the list as the pointer of the last node is now not NULL

(D) All of above

Answer: It is difficult to traverse the list as the pointer of the last node is now not NULL

A circular linked list is a variation of a linked list in which the last node points to the first node, completing a full circle of nodes. In other words, this variation of the linked list doesn’t have a null element at the end. A circular linked list can be implemented using doubly-linked lists or other more specialized data structures which are supported directly by computer hardware.

The circular linked list is a nonlinear data structure that can be implemented easily in computer programming languages. This data structure contains nodes that are connected to each other in a looped fashion, which means that the last node is connected to the first node and this one-way connection enables the nodes to store information easily.

Many of the programming languages support this data structure for its capability to make quick work of complex tasks, which are otherwise time-consuming. The major advantage of using the data structure is the simplicity of implementing it without having to write any complicated algorithms or code. Different programming languages offer different advantages over other, but primarily you should consider your experience, familiarity with the language, and the features that are available based on your needs.

More Questions on Abstract Data Types (Data Structure)

100+ Array and Array Operations MCQs and Answers
100+ Stack Operations MCQs and Answers
100+ Queue Operations MCQs and Answers
100+ Singly Linked Lists MCQs and Answers
100+ Linked Lists Operations MCQs and Answers
100+ Doubly Linked Lists MCQs and Answers
100+ Circular Linked Lists MCQs and Answers
100+ Stack using Array MCQs and Answers
100+ Stack using Linked List MCQs and Answers
100+ Queue using Array MCQs and Answers
100+ Queue using Linked List MCQs and Answers
100+ Priority Queue MCQs and Answers
100+ Double Ended Queue MCQs and Answers
100+ Queue using Stacks MCQs and Answers
100+ Stack using Queues MCQs and Answers

Comments