100+ Queue Linked List Question and Answer – Data Structure MCQs

It is extremely important to know the concept of Queue, Stack, Linked list and Function Pointers very well to score high in all the competitive exams. The concept of data structure is not easy but if you can practice writing small programs to implement them it will be very easy for you to understand the concepts effectively. These Queue Linked List Question and Answer will help you prepare for any exam including BCA, MCA, GATE, GRE, IES, PSC, UGC NET, DOEACC Exams at all levels – you just have to practice regularly.

Queue Linked List Question and Answer

1. In linked list implementation of queue, if only front pointer is maintained, which of the following operation take worst case linear time?

a) Insertion

b) Deletion

c) To empty a queue

d) Both Insertion and To empty a queue

Answer: Both Insertion and To empty a queue

2. In linked list implementation of a queue, where does a new element be inserted?

a) At the head of link list

b) At the centre position in the link list

c) At the tail of the link list

d) At any position in the linked list

Answer: At the tail of the link list

3. In linked list implementation of a queue, front and rear pointers are tracked. Which of these pointers will change during an insertion into a NONEMPTY queue?

a) Only front pointer

b) Only rear pointer

c) Both front and rear pointer

d) No pointer will be changed

Answer: Only rear pointer

4. In linked list implementation of a queue, front and rear pointers are tracked. Which of these pointers will change during an insertion into EMPTY queue?

a) Only front pointer

b) Only rear pointer

c) Both front and rear pointer

d) No pointer will be changed

Answer: Both front and rear pointer

5. In case of insertion into a linked queue, a node borrowed from the __________ list is inserted in the queue.

a) AVAIL

b) FRONT

c) REAR

d) NULL

Answer: AVAIL

6. In linked list implementation of a queue, from where is the item deleted?

a) At the head of link list

b) At the centre position in the link list

c) At the tail of the link list

d) Node before the tail

Answer: At the head of link list

7. In linked list implementation of a queue, the important condition for a queue to be empty is?

a) FRONT is null

b) REAR is null

c) LINK is empty

d) FRONT==REAR-1

Answer: FRONT is null

8. The essential condition which is checked before insertion in a linked queue is?

a) Underflow

b) Overflow

c) Front value

d) Rear value

Answer: Overflow

9. The essential condition which is checked before deletion in a linked queue is?

a) Underflow

b) Overflow

c) Front value

d) Rear value

Answer: Underflow

10. Which of the following is true about linked list implementation of queue?

a) In push operation, if new nodes are inserted at the beginning of linked list, then in pop operation, nodes must be removed from end

b) In push operation, if new nodes are inserted at the beginning, then in pop operation, nodes must be removed from the beginning

c) In push operation, if new nodes are inserted at the end, then in pop operation, nodes must be removed from end

d) In push operation, if new nodes are inserted at the end, then in pop operation, nodes must be removed from beginning

Answer: In push operation, if new nodes are inserted at the beginning of linked list, then in pop operation, nodes must be removed from end

More Questions on Abstract Data Types (Data Structure)

100+ Array and Array Operations MCQs and Answers
100+ Stack Operations MCQs and Answers
100+ Queue Operations MCQs and Answers
100+ Singly Linked Lists MCQs and Answers
100+ Linked Lists Operations MCQs and Answers
100+ Doubly Linked Lists MCQs and Answers
100+ Circular Linked Lists MCQs and Answers
100+ Stack using Array MCQs and Answers
100+ Stack using Linked List MCQs and Answers
100+ Queue using Array MCQs and Answers
100+ Queue using Linked List MCQs and Answers
100+ Priority Queue MCQs and Answers
100+ Double Ended Queue MCQs and Answers
100+ Queue using Stacks MCQs and Answers
100+ Stack using Queues MCQs and Answers

Comments