100+ Queue Operations Data Structure MCQs and Answers

The queue operations MCQs and answers guide is a comprehensive course for preparing for your quiz or examination on the topic of queue data structure. It aims at providing a methodical idea about questions similar to their real exam conditions. The content of this course not only teaches you core concepts but also helps you in learning few tricks and tips that will be quite important when you want to solve Maximum Weighted Matching problem. These Queue Operations Data Structure MCQs and Answers will help you prepare for any exam including GATE, GRE, IES, PSC, UGC NET, DOEACC Exams at all levels – you just have to practice regularly.

Queue Operations Data Structure MCQs and Answers

1. A linear list of elements in which deletion can be done from one end (front) and insertion can take place only at the other end (rear) is known as a?

a) Queue

b) Stack

c) Tree

d) Linked list

Answer: Queue

2. The data structure required for Breadth First Traversal on a graph is?

a) Stack

b) Array

c) Queue

d) Tree

Answer: Queue

3. Let the following circular queue can accommodate maximum six elements with the following data
front = 2 rear = 4
queue = _______; L, M, N, ___, ___
What will happen after ADD O operation takes place?

a) front = 2 rear = 5
queue = ______; L, M, N, O, ___

b) front = 3 rear = 5
queue = L, M, N, O, ___

c) front = 3 rear = 4
queue = ______; L, M, N, O, ___

d) front = 2 rear = 4
queue = L, M, N, O, ___

Answer: front = 2 rear = 5
queue = ______; L, M, N, O, ___

4. A queue is a?

a) FIFO (First In First Out) list

b) LIFO (Last In First Out) list.

c) Ordered array

d) Linear tree

Answer: FIFO (First In First Out) list

5. In Breadth First Search of Graph, which of the following data structure is used?

a) Stack

b) Queue

c) Linked list

d) None

Answer: Queue

6. If the elements “A”, “B”, “C” and “D” are placed in a queue and are deleted one at a time, in what order will they be removed?

a) ABCD

b) DCBA

c) DCAB

d) ABCD

Answer: ABCD

7. In linked list implementation of a queue, where does a new element be inserted?

a) At the head of link list

b) At the tail of the link list

c) At the centre position in the link list

d) None

Answer: At the tail of the link list

8. In the array implementation of circular queue, which of the following operation take worst case linear time?

a) Insertion

b) Deletion

c) To empty a queue

d) None

Answer: None

9. In linked list implementation of queue, if only front pointer is maintained, which of the following operation take worst case linear time?

a) Insertion

b) Deletion

c) To empty a queue

d) Both a) and c)

Answer: Both a) and c)

10. If the MAX_SIZE is the size of the array used in the implementation of circular queue. How is rear manipulated while inserting an element in the queue?

a) rear=(rear%1)+MAX_SIZE

b) rear=rear%(MAX_SIZE+1)

c) rear=(rear+1)%MAX_SIZE

d) rear=rear+(1%MAX_SIZE)

Answer: rear=(rear+1)%MAX_SIZE

11. If the MAX_SIZE is the size of the array used in the implementation of circular queue, array index start with 0, front point to the first element in the queue, and rear point to the last element in the queue. Which of the following condition specify that circular queue is FULL?

a) Front=rear= -1

b) Front=(rear+1)%MAX_SIZE

c) Rear=front+1

d) Rear=(front+1)%MAX_SIZE

Answer: Front=(rear+1)%MAX_SIZE

12. A circular queue is implemented using an array of size 10. The array index starts with 0, front is 6, and rear is 9. The insertion of next element takes place at the array index.

a) 0

b) 7

c) 9

d) 10

Answer: 0

13. If the MAX_SIZE is the size of the array used in the implementation of circular queue, array index start with 0, front point to the first element in the queue, and rear point to the last element in the queue. Which of the following condition specify that circular queue is EMPTY?

a) Front=rear=0

b) Front= rear=-1

c) Front=rear+1

d) Front=(rear+1)%MAX_SIZE

Answer: Front= rear=-1

14. A data structure in which elements can be inserted or deleted at/from both the ends but not in the middle is?

a) Queue

b) Circular queue

c) Dequeue

d) Priority queue

Answer: Dequeue

15. In linked list implementation of a queue, front and rear pointers are tracked. Which of these pointers will change during an insertion into a NONEMPTY queue?

a) Only front pointer

b) Only rear pointer

c) Both front and rear pointer

d) None of the front and rear pointer

Answer: Only rear pointer

More Questions on Abstract Data Types (Data Structure)

100+ Array and Array Operations MCQs and Answers
100+ Stack Operations MCQs and Answers
100+ Queue Operations MCQs and Answers
100+ Singly Linked Lists MCQs and Answers
100+ Linked Lists Operations MCQs and Answers
100+ Doubly Linked Lists MCQs and Answers
100+ Circular Linked Lists MCQs and Answers
100+ Stack using Array MCQs and Answers
100+ Stack using Linked List MCQs and Answers
100+ Queue using Array MCQs and Answers
100+ Queue using Linked List MCQs and Answers
100+ Priority Queue MCQs and Answers
100+ Double Ended Queue MCQs and Answers
100+ Queue using Stacks MCQs and Answers
100+ Stack using Queues MCQs and Answers

Comments