500+ GK Questions on Politics 2021 with FREE PDF

The objective of GK questions on politics is to help you improve your general knowledge on politics. These questions are framed in a manner that, once you have mastered the concepts behind them, you can easily answer them in an exam. Some of these questions are taken from newspaper, magazine and even some online resources. GK Questions on Politics for UPSC, SSC, Bank Exam covers both current and historical events in the country. The book consists of 500 questions with detailed explanation to help you prepare for competitive exams.

GK Questions on Politics 2021

Preamble of the Indian ConstitutionClick Here
Indian Polity MCQs and AnswersClick Here
Articles 1-395 and Parts 1-22Click Here
Historical Background of Indian ConstitutionClick Here

Objective Type questions on Comparative Politics

It is an objective type multiple choice questions. The question examines the meaning of what comparative politics is, including its importance to other subfields of the discipline, the importance of patronage systems in developing stable political ideologies, the effect of Congress on the partisan balance in favor of Democrats.

1. Which of the following is not a feature of Election system in India?

A. Universal Adult Franchise

B. Secret Voting

C. Reservation of seats in the legislature for the members of Scheduled Castes and Scheduled Tribes

D. Communal Electorate

Answer: Communal Electorate

2. Elections in India for Parliament and State Legislatures are conducted by…..

A. President

B. State Election Commission

C. Governor

D. Election Commission of India

Answer: Election Commission of India

3.  Members of Election Commission are appointed by……..

A. President of India

B. Prime Minister of India

C. Elected by the people

D. Chief Justice of India

Answer: President of India

4. Which article of the Indian constitution says that will be an election commission in India?

A. Article 124

B. Article 342

C. Article 324

D. Article 115

Answer: Article 324

5. The number of seats reserved for scheduled caste in the Lok sabha is:

A. 59

B. 79

C. 89

D. 99

Answer: 79

6. Which Articles in the Constitution give provisions for the electoral system in our country?

A. Articles 124-128

B. Articles 324-329

C. Articles 256-259

D. Articles 274-279

Answer: Articles 324-329

7. The elections for Lok Sabha are held every:

A. 3 years

B. 4 years

C. 5 years

D. 6 years

Answer: 5 years

8. Which among the following statements is/are false?

1. For qualifying to the Lok Sabha, a person must be at least 25 years of age

2. A person can be a member of both Lok Sabha and Rajya Sabha at the same time

3. A person belonging to Scheduled Caste and Scheduled Tribe can contest elections from a general seal also, and not just with the reserved seat

4. If a member of either of the Houses votes against the directions given by his party, he can be deemed to be disqualified

Code:

A. Only 1

B. Only 2 and 4

C. Only 3

D. Only 2

Answer: Only 2

9. What is the maximum allowed duration between the last session of the dissolved Lok Sabha and the recalling of the Lok Sabha?

A. 2 months

B. 4 months

C. 5 months

D. 6 months

Answer: 6 months

10. Which is the smallest Lok Sabha Constituency in General Elections by area?

A. Delhi Sadar

B. Mumbai South

C. Kolkata North West

D. Chandni Chowk, Delhi

Answer:  Chandni Chowk, Delhi

11. Which one of the following article deals with the appointment of the Prime Minister and other ministers?

A. Article 76

B. Article 74

C. Article 75

D. Article 72

Answer: Article 75

12. The Prime Minister is appointed by which one of the following?

A. Attorney general of India

B. President

C. Vice-president

D. Chief justice of India

Answer: President

13. Who among the following shall communicate to the president all the decisions of the council of ministers under article 78?

A. Home minister

B. Prime minister

C. Attorney general

D. Finance minister

Answer: Prime minister

14. The total number of ministers including the prime ministers shall not exceed-

A. 20% members of the Lok sabha

B. 10% members of the Lok sabha

C. 25% members of the Lok sabha

D. 15% members of the Lok sabha

Answer: 15% members of the Lok sabha

15. The Supreme Court of India at present contains the following number of Judges?

A. 25 judges

B. 31 judges

C. 20 judges

D. 30 judges

Answer: 31 judges

16. Who among the following appoints the Chief Justice and other Judges of the Supreme Court?

A. Prime minister

B. Vice-president

C. Home minister

D. President

Answer: President

17. Which of the following are the powers of the Supreme Court?

A. Original and Appellate Jurisdiction

B. Appointment of ad-hoc judges

C. Judicial review

D. All the above

Answer: All the above

18. Which article of the constitution of India provides the composition and jurisdiction of the Supreme Court of India?

A. Article 137-141

B. Article 144

C. Article 126

D. Article 124

Answer: Article 124

19. The National Judiciary Appointments Commission (NJAC) consists of the following persons?

A. Chief Justice of India

B. Two senior most Supreme Court judges

C. The Union Minister of Law and Justice

D. All the above

Answer: All the above

20. Mr. T.S. Thakur is the ……………….Chief Justice of India.

A. 41st

B. 42nd

C. 43rd

D. 44th

Answer: 43rd

21. Which of the following taxes are levied by the Union government but collected and appropriated by the states?

A. Stamp duties

B. Excise duties on medical and toilet materials

C. Sales tax

D. Both A and B

Answer: Both A and B

22. Which of the following taxes are imposed and collected by the state government?

A. Estate duty

B. Sales tax

C. Land revenue

D. All the above

Answer: All the above

23. Which of the following tax is levied and collected by the Union government but the proceeds are distributed between the Union and states?

A. Sales tax

B. Income tax

C. Estate duty

D. Land revenue

Answer: Income tax

24. Which of the following duty is levied and collected by the Union government?

A. Custom duty

B. Excise duty

C. Estate duty

D. All the above

Answer: All the above

25. Which of the article deals with the grants in aid by the Union government to the states?

A. Article 270

B. Article 280

C. Article 275

D. Article 265

Answer: Article 275

26. Which of the following article deals with the election of the Vice-president?

A. Article 64

B. Article 68

C. Article 66

D. Article 62

Answer: Article 66

27. Who can remove the Vice-President from his office?

A. President

B. Prime minister

C. Parliament

D. Legislative assemblies of the state

Answer: Parliament

28. The term of office of the Vice-president is as follows?

A. 6 years

B. 4 years

C. 7 years

D. 5 years

Answer: 5 years

29. The Vice-President is the Ex-Officio Chairman of the ……..?

A. Rajya Sabha

B. Lok Sabha

C. Planning Commission

D. National Development Council

Answer: Rajya Sabha

30. Which of the following article of the Indian Constitution deals with the constitution of the Parliament of India?

A. Article 73

B. Article 78

C. Article 79

D. Article 72

Answer: Article 79

31. The Fundamental Duties were included in the Constitution of India by which of the following Amendment Act?

A. 40th Amendment Act

B. 44th Amendment Act

C. 43rd Amendment Act

D. 42nd Amendment Act

Answer: 42nd Amendment Act

32. The Fundamental Duties are mentioned in:

A. Part-IV A

B. Part-IV

C. Part-III

D. In schedule IV-A

Answer: Part-IV A

33. Which of the following Article of the Indian Constitution contains Fundamental Duties?

A. 45 A

B. 51 A

C. 42

D. 30B

Answer: 51 A

34. Which of the following are Fundamental Duties?

A. Safeguarding public property

B. Protecting the sovereignty, integrity and unity of India

C. Developing scientific temper and humanism

D. All the above

Answer: All the above

35. Which of the following committee suggested incorporating Fundamental Duties in the Indian Constitution?

A. Malhotra Committee

B. Raghavan Committee

C. Swaran Singh Committee

D. Narasimhan Committee

Answer: Swaran Singh Committee

36. Which of the following Articles of the Indian Constitution contain the Right to Religious Freedom?

A. Articles 25-28

B. Articles 29-30

C. Articles 32-35

D. Articles 23-24

Answer: Articles 25-28

37. Which of the following Article of the Indian Constitution guarantees ‘Equality Before the Law and Equal Protection of Law within the Territory of India’?

A. 15

B. 14

C. 17

D. 18

Answer: 14

38. Which Article of the Indian Constitution abolishes Untouchability?

A. Article 18

B. Article 15

C. Article 14

D. Article 17

Answer: Article 17

39. Which of the following is correct with respect to “Right Against Exploitation”?

A. Prohibition of traffic in human beings and forced labour

B. Freedom as to payment of taxes for the promotion of any particular religion

C. Protection of interests of minorities

D. Equality before the law

Answer: Prohibition of traffic in human beings and forced labour

40. In which part of the Indian Constitution, the Fundamental Rights are provided?

A. Part II

B. Part III

C. Part V

D. Part IV

Answer: Part III

Download PDF (GK Questions on Politics)