100+ MCQ Questions on Olympics 2022 with FREE PDF

These MCQ Questions on Olympics 2022 with FREE PDF are absolutely free and will remain free forever – we believe in the quality of materials and it’s better for you to practice MCQs rather than rote learning. So, go ahead and attempt these GK Questions on Olympics 2020 with FREE PDF – practice makes a man perfect.

Download PDF Now! This is a complete package of GK Questions on the Tokyo Olympics. It includes Olympic questions from the point of view of different exams including UPSC, IAS, SSC, Bank, and State PSC Exams at all levels.

MCQ Questions on Olympics

1. Who of the following athletes has won the maximum number of individual gold medals at a single Olympics?

A. Mark Sptiz

B. Michael Phelps

C. Carl Lewis

D. Matt Biondi

Answer: Michael Phelps

2. The five rings of the Olympic symbol are in five different colours. Red, Green, Yellow, Blue and _______?

A, Indigo

B. Violet

C. Orange

D. Black

Answer: Black

3. Olympic games were held in ancient Greece in the honour of Greek God ________?

A. Zeus

B. Uranus

C. Apollo

D. Jupiter

Answer: Zeus

4. At which of the following cities have the Olympic games NOT been held twice?

A. Athens

B. Paris

C. London

D. Atlanta

Answer: Atlanta

5. In which year were the first modern Olympic Games held?

A. 1900

B. 1896

C. 1904

D. 1892

Answer: 1896

6. Where are the headquarters of the International Olympic Committee located?

A. Lausanne, Switzerland

B. Paris, France

C. Athens, Greece

D. Atlanta, United States

Answer: Lausanne, Switzerland

7. Olympic Games 2012 are being held in London. In which earlier years have the Olympic Games been held in London?

A. 1920 and 1960

B. 1904 and 1952

C. 1908 and 1948

D. 1904 and 1948

Answer: 1908 and 1948

8. What are the names of the mascots of the London Olympics 2012?

A. Manlock and Wendeville

B. Wenlock and Mandeville

C. Fuwa, the dolls

D. Athena and Phevos

Answer: Wenlock and Mandeville

9. At which of the following Olympic Games was the Olympic flag flown for the first time?

A. 1900, Paris

B. 1908, London

C. 1920, Antwerp

D. 1928, Amsterdam

Answer: 1920, Antwerp

10. Which of the following countries won the maximum number of medals at the first Olympic Games in 1896?

A. Germany

B. Great Britain

C. United States of America

D. Greece

Answer: Greece

11. What is the Tokyo Olympics 2020 Mascot?

A. Hodori

B. Miraitowa

C. Amik

D. Fuwa

Answer: Miraitowa

12. What do the five rings on the Olympic symbol represent?

A. the five oceans

B. the five continents

C. the five planets

D. five Greek Gods

Answer: the five continents

13. Who is the first ever Indian fencer to qualify for the Tokyo Olympic Games 2020?

A. Kabita Devi

B. CA Bhavani Devi

C. Shilpa Garg

D. Pooja Mishra

Answer: CA Bhavani Devi

14. Who is the women Indian Golfer who qualified for the Tokyo Olympics Games 2020?

A. Neha Tripathi

B. Shaili Chopra

C. Aditi Ashok

D. Tvesa Malik

Answer: Aditi Ashok

15. Which Indian women Gymnast is going to represent India at Tokyo Olympics 2020?

A. Pranati Nayak

B. Sunita Sharma

C. Dipa Karmakar

D. Aruna Reddy

Answer: Pranati Nayak

16. Which Indian wrestler is going to represent India at Tokyo Olympics 2020 in Men’s 65 kg category?

A. Amit Dahiya

B. Ravi Dahiya

C. Yogeshwar Dutt

D. Bajrang Punia

Answer: Bajrang Punia

17. Sonam Malik is going to represent India at Tokyo Olympics 2020 in which weight category?

A. 53 Kg

B. 57 Kg

C. 62 kg

D. 50 kg

Answer: 62 kg

18. Under which wrestling category does Deepak Punia representing India at Tokyo Olympics?

A. 65 Kg

B. 57 Kg

C. 75 Kg

D. 86KG

Answer: 86KG

19. Saikhom Mirabai Chanu, women weightlifter is representing India in _____ category at Tokyo Olympics 2020?

A. 49 kg

B. 55 kg

C. 64 kg

D. 59 kg

Answer: 49 kg

20. At which of the following Olympics were gold medals made of pure gold last awarded?

A. 1912

B. 1920

C. 1936

D. 1948

Answer: 1912

31. Who among the following is the lone winner of gold medal from India in the Olympics?

A. Abhinav Bindra

B. Vijender Kumar

C. Sushil Kumar

D. Rajyavardhan Rathore

Answer: Abhinav Bindra

32. At which of these Olympic Games did Dhyanchand captain the gold medal winning Indian hockey team?

A. 1956, Melbourne

B. 1948, London

C. 1928, Amsterdam

D. 1936, Berlin

Answer: 1936, Berlin

33. At which of the following places is the Olympic flame lit before the start of the Olympic Games every four years?

A. Temple of Zeus

B. Temple of Diana

C. Temple of Hera

D. Temple of Artemis

Answer: Temple of Hera

34. Who of the following was the first female Olympic champion?

A. Helen Jackson

B. Charlotte Cooper

C. Agnes Morton

D. Louise Martin

Answer: Charlotte Cooper

35. Who of the following gymnasts was the first to be awarded a perfect score of 10 in an Olympic gymnastic event?

A. Elena Mukhina

B. Nellie Kim

C. Nadia Comaneci

D. Yelena Davydova

Answer: Nadia Comaneci

36. Who of the following was the first person to complete the 100 m event in under 10 seconds?

A. Jim Hines

B. Jesse Ownes

C. Usain Bolt

D. Ben Johnson

Answer: Jim Hines

37. Who of the following in 1896 became the first champion of the modern Olympic Games?

A. Norman Pitchard

B. Paul Masson

C. Carl Schumann

D. James Connolly

Answer: James Connolly

39. At which of the following Olympic Games was the Olympic oath taken for the first time?

A. 1936, Berlin

B. 1920, Antwerp

C. 1968, Mexico City

D. 1956, Melbourne

Answer: 1920, Antwerp

Objective Questions On Olympics

40. According to the Olympic charter, the duration of the competitions of the Olympic Games shall not exceed?

A. 20 days

B. 15 days

C. 12 days

D. 16 days

Answer: 16 days

41. In how many events medals going to be awarded in Tokyo Olympics 2020?

A. 303

B. 333

C. 400

D. 409

Answer: 333 events across 33 sports

42. Who are the two Indian Athletes who will be the flag bearer of India (Opening) at Tokyo Olympics 2020?

A. Mary Kom, Manpreet Singh

B. Bajrang Punia, Manpeet Singh

C. Bajrang Punia, Mary Kom

D. Deepika Kumar, Manpreet Singh

Answer: Mary Kom, Manpreet Singh

43. Who is the only Indian Athlete who has qualified for the Men’s Shot put even in the Tokyo Olympics 2020?

A. Shivpal Singh

B. Tajinder Pal Toor

C. Murali Sreeshankar

D. Neeraj Chopra

Answer: Tajinder Pal Toor

44. Who will represent India in Badminton’s Men’s singles even at Tokyo Olympics 2020?

A. B. Sai Praneeth

B. Satwiksairaj Rankireddy

C. Chirag Shetty

D. P. Kashyap

Answer: B. Sai Praneeth

45. Who will be flag bearer of India in the closing ceremony of the Tokyo Olympics 2020?

A. Neeraj Chopra

B. Bajrang Punia

C. Vinesh Phogat

D. Mary Kom

Answer: Bajrang Punia

46. Deepika Kumar is going to represent India in the Women’s Individual Archery Event of the Tokyo Olympics 2021. This is going to be her ______ olympics?

A. 1st

B. 2nd

C. 3rd

D. 4th

Answer: 3rd

47. Who is going to participate in the 50 Km walk event (Men) from India at Tokyo Olympics 2020?

A. Jabir M Palliyalil

B. Gurpreet Singh

C. Sandeep Kumar

D. Avinash Sable

Answer: Gurpreet Singh

48. Which sportsman will represent India at Tokyo Olympics 2020 in Men’s long jump event?

A. Shivpal Singh

B. Murali Sreeshankar

C. Neeraj Chopra

D. Tajinder Pal Toor

Answer: Murali Sreeshankar

49. Indian Boxer Simranjit Kaur will participate in which weight category at Boxing events of Tokyo Olympics 2020?

A. Flyweight

B. Lightweight

C. Welterweight

D. Middleweight

Answer: Lightweight

50. Priyanka Goswami and Bhawna Jat is going to participate in which event at the Tokyo Olympics 2020?

A. 100 m race

B. 200 m race

C. 20 km walk

D. 400 m hurdles

Answer: 20 km walk

51. What is opening date of Tokyo Olympic games 2020?

A. July 21

B. July 23

C. August 1

D. August 3

Answer: July 23

52. What is the size of Indian contigent at Tokyo Olympic sports 2020?

A. 120

B. 240

C. 228

D. 310

Answer: 228

53. Which sports is returing in Tokyo Olmypics?

A. Fencing

B. Judo

C. Golf

D. Baseball

Answer: Baseball

54. What is the number of Indian track and field athletes qualified for Tokyo Olmypics?

A. 16

B. 26

C. 20

D. 35

Answer: 26

55. Which one of the following tennis players not playing at the Tokyo Olympics?

A. Sumit Nagpal

B. Ankita Raina

C. Sania Mirza

D. Rohan Bopanna

Answer: Rohan Bopanna

56. In Skateboarding’s first Olympic event at Tokyo Olympics 2020, who won the gold medal in Men’s Street event?

A. Yuto Horigome

B. Kelvin Hoefler

C. Jagger Eaton

D. Uta Abe

Answer: Yuto Horigome from Japan

57. In Skateboarding’s first Olympic event at Tokyo Olympics 2020, who won the gold medal in the Women’s Street event?

A. Momiji Nishiya

B. Rayssa Leal

C. Funa Nakayama

D. Yuto Horigome

Answer: Momiji Nishiya

58. Which team won Gold Medal in Archery in Men’s Team Event in Olympics 2020 Tokyo?

A. Chinese Taipei

B. Japan

C. South Korea

D. Germany

Answer: South Korea (Team of Kim Woo-jin, Oh Jin-hyek, Kim Je-deok won)

59. Which team won Gold Medal in Archery in Women’s Team Event in Olympics 2020 Tokyo?

A. ROC

B. Germany

C. Netherlands

D. South Korea

Answer:  South Korea (Team of An San, Jang Min-hee, Kang Chae-Young)

MCQ Questions On Olympics

60. Which Indian Athlete won a Silver Medal in Women 49 kg category in Weightlifting (1st Silver medal in weightlifting ever for India) at Tokyo Olympics 2020?

A. Khumukcham Sanjita Chanu

B. Saikhom Mirabai Chanu

C. Renu Bala Chanu

D. Jhilli Dalabehera

Answer: Saikhom Mirabai Chanu

61. Saikhom Mirabai Chanu won a silver medal in Women 49 kg category in Weightlifting at Tokyo Olympics. Who won the gold medal?

A. Windy Cantika Aisah

B. Hou Zhihi

C. Laurel Hubbard

D. Katie Grob

Answer: Hou Zhihi from China

62. Who won the gold medal in Men’s 10 meter Air pistol event in Shooting at Tokyo Olympics by breaking the Olympic record?

A. Javad Forougi

B. Damir Mikec

C. Pang Wei

D. Abdullah Alrashidi

Answer: Javed Forougi from Iran

63. Who won the gold medal in Men’s 10 meter Air Rifle event in Shooting at Tokyo Olympics by breaking the Olympic record?

A. Sheng Lihao

B. Yang Haoran

C. Will Shaner

D. Damir Mikec

Answer: Will Shaner from the USA

64. Which athlete won the gold medal in Women’s 10 meter Air pistol event in Shooting at Tokyo Olympics by breaking the Olympic record?

A. Vitalina Batsarashkina

B. Antoaenta Kostadinova

C. Jiang Ranxin

D. Yang Qian

Answer: Vitalina Batsarashkina from ROC

65. Who won the gold medal in women’s 10 meter Air Rifle even in shooting at Tokyo Olympics 2020/ 2021 by breaking the Olympics record?

A. Anastasiia Galashina

B. Nina Christen

C. Yang Qian

D. Amber English

Answer: Yang Qian for China

66. Who won India’s first Olympic Single Match in 25 years in Tennis at Tokyo Olympics 2020 by beating Denis Istomin of Uzbekistan?

A. Somdev Devvarman

B. Sumit Nagal

C. Rohan Bopanna

D. Mahesh Bhupati

Answer: Sumit Nagal

66. Which Athlete won Gold Medal in men’s 400 m freestyle artistic swimming event at Tokyo Olympics?

A. Ahmed Hafnaoui

B. Jack Mcloughlin

C. Kieran Smith

D. Adam Peaty

Answer: Ahmed Hafnaoui from Tunisia

67. Athletes from which country won gold in Rowing Men’s Double Sculls Even in Tokyo Olympics 2020. In this event, Arjun Lal Jat and Arvind Singh of India also participated?

A. France

B. Netherlands

C. China

D. Australia

Answer: France – The team of Hugo Boucheron and Matthieu Androdias from France won

68. Which Archer from India beat World No. 2 player Galsan Bazarzhapov at Tokyo Olympics 2020 but couldn’t get a medal?

A. Atanu Das

B. P Jadhav

C. Tarundeep Rai

D. Sandeep Kumar

Answer: Pravin Jadhav

69. Which two Indian Shooters enter the 2nd stage of qualification in the mixed 10 m air pistol round of Tokyo Olympics?

A. Deepak Kumar and Anjum Mudgil

B. Divyansh Singh Panwar and Elavenil Valarian

C. Saurabh Chaudhary and Manu Bhaker

D. Abhishek Verma and Yashaswini Deswal

Answer: Saurabh Chaudhary and Manu Bhaker

70. Which Swimmer represented India in Men’s 200m Butterfly Swimming event at Tokyo 2020 Olympics?

A. Srihari Nataraj

B. Sajan Prakash

C. Sandeep Sejwal

D. Anshul Kothari

Answer: Sajan Prakash, he along with Srihari Natraj is the first-ever Indian swimmer to qualify for the Olympic Games by breaching the A standard time

71. Which Swimmer represented India in Men’s 100 m Backstroke Swimming event at Tokyo 2020 Olympics?

A. Srihari Nataraj

B. Sajan Prakash

C. Sandeep Sejwal

D. Anshul Kothari

Answer: Srihari Nataraj, along with Sajan Prakash is the first-ever Indian swimmer to qualify for the Olympic Games by breaching the A standard time

72. For the first time in History, Pakistan entered one badminton player into the Olympic tournament at Tokyo 2020. Can you tell the name of this player?

A. Gazala Siddique

B. Sidra Hamad

C. Mahoor Shahzad

D. Huma Javeed

Answer: Mahoor Shahzad, she participated in Women’s singles event

73. Which two athletes created Olympic history for India in  the semi-final A of lightweight men’s double sculls in rowing with an impressive timing of 6:24.41 but can’t get a medal for the nation?

A. Arjun Lal Jat and Arvind Singh

B. Sunil Attri and Bhagwan Singh

C. Punit Kumar and Gurmeet Singh

D. Keshav Dev and Narsa Ram

Answer: Arjun Lal Jat and Arvind Singh

74. Who wins a gold medal in first ever Olympic 800m freestyle swimming final?

A. Robert Finke USA

B. Gregorio Paltrinieri Italy

C. Mykhailo Romanchuk Ukraine

D. Ahmed Hafnaoui Tunisia

Answer: Rober Finke USA

75. Who break the Olympic record to win gold medal in women 200m butterfly swimming at Tokyo Olympics 2020?

A. Zhang Yufei China

B. Regan Smith United States

C. Hali Flickinger United States

D. Yahi Ohashi Japan

Answer: Zhan Yufei China

76. Who won gold at Tokyo Olympics 2020 in Women Individual foil event in Fencing?

A. Inna Deriglazova (ROC)

B. Larisa Korobeynikova (ROC)

C. Lee Kiefer (USA)

D. Sun Yiwen (China)

Answer: Lee Kiefer

77. Who won gold at Tokyo Olympics 2020 in Women Individual Sabre event in Fencing?

A. Sofya Velikaya (ROC)

B. Sofia Pozdniakova (ROC)

C. Manon Brunet (France)

D. Larisa Korobeynikova (ROC)

Answer: Sofia Pozdniakova

78. Who beat India’s Manika Batra in Round 3 of table tennis even at Tokyo Olympics to end her run at Olympics 2020?

A. Margaryta Volodymyrivna

B. Sofia Polcanova

C. Chen Meng

D. Mimo Ito

Answer: Sofia Polcanova

79. Team from which nation won gold in mixed double events at Tokyo Olympics 2020?

A. China

B. USA

C. Indonesia

D. Japan

Answer: Japan – the team of Jun Mizutani and Mima Ito claimed their country’s first ever Olympic table tennis gold medal

80. Which Indian become only the fourth player in Women’s singles badminton to claim two medals at the two consecutive Olympic games by beating He Bingjjao of China in Tokyo Olympics 2020?

A. Saina Nehwal

B. PV Sindhu

C. Jwala Gutta

D. Ashwini Ponnapaa

Answer: PV Sindhu

81. PV Sindhu won her 2nd Olympic medal after getting a bronze at Tokyo Olympics 2020. Who other than PV Sindhu is the only Athlete in India having two Olympic Medals in an individual sport?

A. Vijender Singh

B. Abhinav Bindra

C. Sushil Kumar

D. Saina Nehwal

Answer: Sushil Kumar

82. Who won the gold medal in the Women’s Singles Badminton event at Tokyo Olympics 2020. In the same event, PV Sindhu won Gold Medal?

A. Tai Tzu-ying

B. Chen Yufei

C. Kim So-yeong

D. Kong Hee-yon

Answer: Chen Yufei

83. Which Indian Boxer assured a medal for herself by defeating Chinese Taipei’s Chen Nien-chin at Tokyo 2020 Summer Olympics?

A. Lovlina Borgohain

B. Mary Kom

C. Simranjit Kaur

D. Pooja Rani

Answer: Lovlina Bogohain

84. Indian Men’s Hockey Team created history at the Tokyo Olympics 2020 by entering into the semifinal of the Olympics after 49 years. Who is the captain of Indian Men’s Hockey Team?

A. Rupinder Pal Singh

B. P. R. Sreejesh

C. Manpreet Singh

D. Hardik Singh

Answer: Manpreet Singh

85. Along with Indian Men’s Hockey Team, Indian Women’s Hockey Team also created history Tokyo Olympics 2020. The Team reached the semifinal of the Olympics for the first time. Who is the captain of the Indian Women’s Hockey Team?

A. Nikki Pradhan

B. Rani Rampal

C. Gurjit Kaur

D. Deep Grace Ekka

Answer: Rani Rampal

86. Which Indian women created history at Tokyo Olympics 2020 by getting an entry in the final of Discuss Through Event?

A. Krishna Poonia

B. Seema Punia

C. Ekta Bhyan

D. Kamalpreet Kaur

Answer: Kamalpreet Kaur

87. Who won Gold Medal in Men’s 100 M race event at Tokyo Olympics 2020?

A. Andre De Grasse

B. Fred Kerley

C. Yohan Blake

D. Marcell Jacobs

Answer: Marcell Jacobs from Italy

88. Which Indian boxer created history by winning a bronze medal at Tokyo Olympics 2020. She becomes 2nd women boxer and 3rd overall boxer to win a bronze medal at Olympics for India?

A. Simranjit Kaur

B. MC Mary Com

C. Lovlina Borgohain

D. Pooja Rani

Answer: Lovlina Borgohain

89. Indian Men’s Hockey Team lost in Olympics semifinals at Tokyo 2020. Which team beaten the Indian Men’s Hockey Team?

A. Great Britain

B. Australia

C. Argentina

D. Belgium

Answer: Belgium

90. Which Indian wrestler created history at Tokyo Olympics by reaching the final? He assured at least a silver medal in Men’s freestyle 57 Kg semi-final.

A. Deepak Punia

B. Ravi Kumar Dahiya

C. Amit Kumar Dahiya

D. Bajrang Punia

Answer: Ravi Kumar Dahiya

91. Indian Women’s Hockey Team lost in Olympics semifinals at Tokyo 2020. Which team beaten the Indian Women’s Hockey Team?

A. Argentina

B. Australia

C. Belgium

D. South Africa

Answer: Argentina

92. Which Indian Javelin thrower reached the final at Tokyo Olympics 2020 by topping his group? 

A. Shivpal Singh

B. Anil Kumar Singh

C. Neeraj Chopra

D. Tajinder Pal Singh Toor

Answer: Neeraj Chopra

93. Indian men’s hockey team win a historic bronze medal at Tokyo Olympics 2020. The team achieved this success by beating which team?

A. Australia

B. Belgium

C. Germany

D. Belarus

Answer: Germany

94. Who is the goalkeeper of the Indian men’s hockey team? He is getting a lot of praise for his great performance at Tokyo Olympics 2020

A. P. R. Sreejesh

B. Manpreet Singh

C. Harmanpreet Singh

D. Rupinder Pal Singh

Answer: P. R. Sreejesh

95. India’s top seed wrestling Vinesh Phogat lost in quarter final of the Women freestyle 53 kg wrestling category in Tokyo Olympics 2020. Who beat her in the quarter final?

A. Sofia Mattsson

B. Vanesa Kaladzinskaya

C. Valeria Koblova

D. Iryna Kurachkina

Answer: Vanesa Kaladzinskaya

96. Indian Wrestler Ravi Kumar Dahiya is going to take part in the final gold medal match in Men’s 57 Kg Freestyle wrestling category at Tokyo 2020. Who is going to be his opponent?

A. Zaur Rizvanovich Uguev

B. Nurislam Sanayev

C. Georgi Vangelov

D. David Morris Taylor III

Answer: Zaur Rizvaovich Uguev

97. Which team won the gold medal in softball (newly added sport) in Tokyo Olympics 2020?

A. USA

B. Japan

C. Italy

D. Australia

Answer: Japan

98. Indian women’s hockey team lost bronze medal match at Tokyo Olympics 2020. To which team Indian Women’s hockey team lost?

A. Argentina

B. Great Britain

C. Australia

D. Belgium

Answer: Great Britain

99. India’s Deepak Punia lost the bronze medal match after losing  to San Mario’s Amine Myles in the dying moments of the game. Under which wrestling weight category he participated in Tokyo 2020 olympics?

A. Men’s 65 kg Freestyle

B. Men’s 74 kg Freestyle

C. Men’s 86 kg Freestyle

D. Men’s 57 kg Freestyle

Answer: Men’s 86 kg Freestyle

100. Which Indian Athlete participated in Men’s 50 km race walk Final even at Tokyo Olympics 2020 but can’t get a medal because he was unable to finish the race?

A. Sandeep Kumar

B. KT Irfan

C. Rahul Rohilla

D. Gurpreet Singh

Answer: Gurpreet Singh

101. Which Indian women Golfer who was born with profound deafness is participating in Tokyo Olympics 2020?

A. Aditi Ashok

B. Shaili Chopra

C. Diksha Dagar

D. Tvesa Malik

Answer: Diksha Dagar

102. Who won the gold medal Men’s 400 m race at Tokyo Olympics 2020?

A. Steven Gardiner, Bahamas

B. Anthony Zambrano, Colombia

C. Kirani James, Grenada

D. Andre De Grasse, Canada

Answer: Steven Gardiner, Bahamas

103. Which athlete from Jamaica won gold in both Women 100 metre and 200 metre race event at Tokyo Olympics 2020?

A. Elaine Thompson-Herah

B. Shelly-Ann Fraser-Pryce

C. Shericka Jackson

D. Megan Tapper

Answer: Elaine Thompson-Herah

104. In which event at Tokyo Olympics 2020 all three medals i.e. Gold, Silver, and Bronze won by women athletes from Jamaica?

A. Women 200 m race

B. Women 800 m race

C. Women 100 m race

D. 20 Kilometre walk

Answer: Women 100 m race)

105. In which event at Tokyo Olympics 2020 the silver medal is not awarded because of the tie at the Gold medal position between Gianmarco Tamberi from Italy and Mutaz Essa Barshim from Qatar?

A. High Jump

B. Long Jump

C. Triple Jump

D. Shot Put

Answer: High Jump

Short Questions on Olympics 2021 with FREE PDF

MCQ on 2021 Olympics Download PDF

Comments