50+ MCQ Questions on Our Environment Class 10 (Chapter 15) FREE PDF

MCQs on Our Environment chapter of class 10 Science are provided here with answers. All these MCQs will help you acquaint with important concepts and topics to be prepared for the objective type questions to be asked in the Class 10 Science CBSE Exam.

MCQ Questions on Our Environment Class 10

1. Among the following choose the correct option which contains only biodegradable items?

i. Wood, paper, PVC

ii. Paper, seeds, detergent,

iii. Paper, animal excreta, wood

iv. Wool, leaves, paper

a. (i), (ii) and (iii)

b. (i) and (iii)

c. (ii), (iii) and (iv)

d. (iii) and (iv)

Answer: (iii) and (iv)

2. Which among the following statements is incorrect in view of the plants?

a. They convert the solar energy into mechanical energy

b. They prepare their food from organic compounds

c. They are also called producers

d. They are the initial source of energy in a food chain

Answer: They prepare their food from organic compounds

3. In a food chain the second trophic level is occupied by:

a. Carnivores

b. Autotrophs

c. Herbivores

d. Producers

Answer: Herbivores

4. Every food chain in the ecosystem begins with………. which are the original source of food.

a. Saprophytes

b. Parasites

c. Producers

d. Herbivores

Answer: Producers

5. We should reduce the use of the plastic bags, bottles etc. because:

a. They are not durable

b. They are non-biodegradable

c. They are made of toxic materials

d. They react with the atmospheric gases

Answer: They are non-biodegradable

6. Green plants utilize ……… percent of sun’s energy to prepare their food by the process of photosynthesis?

a. 1 percent

b. 10 percent

c. 20 percent

d. 99 percent

Answer: 1 percent

7. The process of accumulation of harmful chemical substances like pesticides, in the body of living organisms at each trophic level of a food chain is known as:

a. Biological magnification

b. Biological accumulation

c. Chemical magnification

d. Chemical accumulation

Answer: Biological magnification

8. Which of the following may be a conclusion of the excessive exposure of humans to sun’s ultraviolet rays?

i. Peptic ulcers

ii. Eye disease like cataract

iii. Damage to lungs

iv. Skin cancer

a. (i) and (iv)

b. (ii), (iii) and (iv)

c. (ii) and (iv)

d. Only (iv)

Answer: (ii) and (iv)

9. Which among the following is a correct full form for DDT?

a. Dichlorodiphenyltrichloroethane

b. Dichlorodiphenyltetrachloroethane

c. Dichlorodecaphenyltrichloroethane

d. Dichlorodiethyltrichloroethane

Answer: Dichlorodiphenyltrichloroethane

10. If 100 J energy is available at the producer level in a food chain then the energy available to the secondary consumer will be:

a. 10 J

b. 0.1 J

c. 1 J

d. 0.01 J

Answer:  1 J

11. What will happen if deer is missing in the food chain given below?

Grass → Deer → Tiger

a. The population of tiger increases

b. The population of grass decreases

c. Tiger will start eating grass

d. The population of tiger decreases and the population of grass increases

Answer: The population of tiger decreases and the population of grass increases

12. Which of the following substances will not be converted to compost when added in a composting pit?

a. Waste paper

b. Fruit and vegetable peels

c. Human and animal excreta

d. Plastic bags

Answer: Plastic bags

13. Global warming is a phenomenon related to:

a. Evaporation

b. Ecological balance

c. Greenhouse effect

d. Desertification

Answer: Greenhouse effect

14. Which of the following radiations is responsible for the conversion of atmospheric oxygen to ozone?

a. Gamma radiations

b. Cosmic radiations

c. Infrared radiations

d. Ultraviolet radiations

Answer: Ultraviolet radiations

15. The substance which is chiefly responsible for the depletion of ozone layer is:

a. CFCs

b. CH4

c. DDT

d. O3

Answer: CFCs

Extra Questions on Our Environment Class 10

1. Resources which are directly derived from nature are referred to as

a. Organic resources

b. Natural resources

c. Man made resources

d. None of the above

Answer: Natural resources

2. Resources that take too long a period of time to be used as a resource are called as

a. Renewable resource

b. Non-renewable resource

c. Exhaustible resource

d. Inexhaustible resource

Answer: Inexhaustible resource

3. The fossil fuel that is derived from the dead remains of plants that grew some 250 million years ago is

a. Petroleum

b. Natural gas

c. Coal

d. LPG

Answer: Coal

Quiz Environmental Pollution – Set IClick Here
Quiz Environmental Pollution Set – IIClick Here
Quiz Environmental Pollution Set – IIIClick Here
Quiz On Disasters And Their Management – Set IClick Here
Quiz On Disasters And Their Management – Set IIClick Here
Quiz On Deforestation – Set IClick Here
Quiz On Deforestation – Set IIClick Here
Quiz On Human SocietiesClick Here
MCQ on Environmental Pollution with Answers PDFClick Here
1000+ MCQ Questions on Environmental Studies with FREE PDFClick Here

4. A resource that cannot be replaced in a reasonably short time is usually referred to as

a. Renewable

b. Non-renewable

c. Natural

d. Man made

Answer: Non-renewable

5. Man made resources are alternative to natural resources for a variety of reasons. Which of these would not be one of those?

a. They increase variety and choice

b. They are cheaper to produce than natural resources

c. They are made from renewable resources

d. They are better suited for the purpose for which they will be used

Answer: They are made from renewable resources

6. Which of these is not a fossil fuel?

a. Coal

b. Oil

c. Natural gas

d. Uranium

Answer: Uranium

7. A liquid fuel that was formed from the ancient remains of sea plants and animals is

a. Natural gas

b. Petroleum

c. Geothermal energy

d. Coal

Answer: Petroleum

8. Energy in the rays from the sun is called

a. Solar energy

b. Wind energy

c. Tidal energy

d. Water energy

Answer: Solar energy

9. Which is a list of renewable resources?

a. Petroleum, geothermal, wind

b. Biomass, geothermal, hydropower

c. Natural gas, wind, biomass

d. Hydropower, solar, wind energy

Answer: Hydropower, solar, wind energy

10. Energy from the heat inside the earth is

a Natural gas

b. Geothermal

c. Petroleum

d. Terrathermal

Answer: Geothermal

11. A coal deposit that is not economical to mine today would be considered part of our

a. Coal reserves

b. Coal resources

c. Coal reservoirs

d. None of these

Answer: Coal reserves

12. Which out of the following are the causes of soil erosion?

a. Unrestricted grazing

b. Over cultivation

c. Deforestation

d. All of the above

Answer: All of the above

13. The process of restoring forests that once existed but was removed at some time in the past is known as

a. Afforestation

b. Reforestation

c. Deforestation

d. None of these

Answer: Reforestation

14. Red data book contains data of

a. All plant species

b. All animal species

c. Threatened species

d. Economically important species

Answer: Threatened species

15. IUCN Headquarters is at

a. Morges, Switzerland

b. Paris, France

c. Vienna, Austria

d. New York, USA

Answer: Morges, Switzerland

16. Which of the following regions has the maximum diversity?

a. Mangroves

b. Temperate forest

c. Taiga

d. Coral reefs

Answer: Coral reefs

17. The most important reason for decrease in biodiversity is

a. Habitat pollution

b. Over exploitation

c. Habitat destruction

d. Introduction of exotic species

Answer: Habitat destruction

18. Dodo is

a. Endangered species

b. Rare species

c. Extinct species

d. Exotic species

Answer: Extinct species

19. Blue whale is placed under

a. Endangered

b. Rare

c. Extinct

d. Exotic

Answer: Endangered

20. Conservation within the natural habitat is

a. Ex-situ conservation

b. In-situ conservation

c. Ex-vivo conservation

d. In-vivo conservation

Answer: In-situ conservation

21. Which one of the following is not included under in situ conservation?

a. Zoo

b. National Park

c. Wild life Sanctuary

d. Biosphere Reserve

Answer: Zoo

22. Ex-situ conservation includes

a. Zoo

b. Botanical Garden

c. Germplasm Bank

d. All of the above

Answer: All of the above

23. Hotspots are regions of high

a. Rareism

b. Endemism

c. Diversity

d. Critically endangered population

Answer: Diversity

24. Endemic species are

a. Rare species

b. Species localized in a specific region

c. Cosmopolitan in distribution

d. None of these

Answer: Species localized in a specific region

25. Which one of the following has the maximum genetic diversity in India?

a. Tea

b. Teak

c. Mango

d. Wheat

Answer: Mango

26. Which one of the following regions in India is a hotspot of biodiversity?

a. Sundarbans

b. Western Ghats

c. Eastern Ghats

d. Gangetic plains

Answer: Western Ghats

27. Darwin’s finches are a good example of

a. Convergent evolution

b. Adaptive radiation

c. Connecting link

d. Industrial melanism

Answer: Adaptive radiation

28. Which group of vertebrates comprises of highest number of species

a. Mammals

b. Fishes

c. Reptiles

d. Birds

Answer: Fishes

29. 5th June is observed as

a. World environment day

b. World forest day

c. World population day

d. World wildlife day

Answer: World environment day

30. The unfavorable alteration of environment by human activities is termed as

a. Ecological disturbance

b. Ecological degradation

c. Pollution

d. Catastrophe

Answer: Ecological degradation

31. Biogas contains mainly

a. Carbon dioxide

b. Methane

c. Butane

d. Propane

Answer: Methane

32. Main source of acid rain is

a. Sulphur dioxide

b. Nitrogen

c. Carbon dioxide

d. Carbon monoxide

Answer: Sulphur dioxide

33. Treated water can be disinfected by adding

a. Alum

b. Fluorine

c. Chlorine

d. Oxygen

Answer: Chlorine

34. The burning of fossil fuels releases large amount of

a. Nitrogen

b. Sulphur

c. Carbon

d. Hydrogen

Answer: Sulphur

35. Which of the following does not causes air pollution when used for heating purposes

a. Coal

b. Petrol

c. Kerosene

d. Solar energy

Answer: Solar energy

36. pH of rainwater is

a. 5-6

b. 6-7

c. 7-8

d. 8-9

Answer: 5-6

37. A poisonous gas given out of vehicles exhaust is

a. Carbon monoxide

b. Ethane

c. Methane

d. Carbon dioxide

Answer: Carbon monoxide

38. A common bactericide used in swimming pools is

a. Chlorine

b. Alum

c. Borax

d. DDT

Answer: Chlorine

39. Green house effect is linked to

a. Nitrogen oxides

b. Sulphur dioxides

c. Carbon dioxides

d. Carbon monoxides

Answer: Carbon dioxides

40. Disposable glasses and plates are made up of

a. PVC

b. Polystyrene

c. Polyvinyl alcohol

d. Polypropylene

Answer: Polypropylene

41. Aerosols consisting of solid particles produced by combustion

a. Fog

b. Smog

c. Smoke

d. None of these

Answer: Smog

42. Which of the following are consequences of ozone depletion

a. Skin cancer and cataract

b. Reduced growth in plants

c. Shortening of zooplanktons and their breeding period

d. All of the above

Answer: Skin cancer and cataract

43. Which out of the following is a measure to control air pollution

a. Reduction in use of fossil fuels

b. Increasing use of renewable energy resources

c. Using catalytic convertors in vehicles

d. All of the above

Answer: All of the above

44. The discharge of warm/hot water directly into rivers is known as

a. Water pollution

b. Thermal pollution

c. Marine pollution

d. None of the above

Answer: Thermal pollution

45. Yellowing of Taj Mahal is an effect of

a. Acid rain

b. Global warming

c. Ozone depletion

d. All of the above

Answer: Acid rain

46. Identify the aftermaths of acid rain from the following

a. Dissolving and washing away of nutrients from the soil

b. Increasing the acidity of soils, thereby hindering the growth of plants

c. Damaging the building materials/ heritage sites

d. All of the above

Answer: All of the above

47. Increase in concentration of toxic level in each trophic level is referred to as

a. Eutrophication

b. Biomagnification

c. Bioaccumulation

d. Bioconcentration

Answer: Biomagnification

48. Pollutants that are easily manageable and decomposable in nature are called

a. Biodegradable pollutants

b. Non-biodegradable pollutants

c. Renewable pollutants

d. None of these

Answer: Biodegradable pollutants

49. The supersonic jets cause air pollution by the thinning of

a. Carbon dioxide layer

b. Sulphur dioxide layer

c. Ozone layer

d. Oxygen layer

Answer: Ozone layer

50. Which of the following is the best indicator of SO2 pollution

a. Bryophytes

b. Pteridophytes

c. Lichens

d. Algae

Answer: Lichens

PDF Download (Our Environment Class 10 MCQs)

Comments