100+ MCQs on Assam Economy and Answer with FREE PDF (2022)

Once you do the following things, you will be able to solve MCQs on Assam Economy easily. These MCQs on Assam Economy and Answer with FREE PDF will help you prepare for any exam including Assan Police SI and Constable examinations, APSC, PGDCL, UPSC, IAS, SSC, Bank, State PSC Exams at all levels – you just have to practice regularly.

Assam Economy – Assam is mainly an agricultural state with an emphasis on tea plantations. Assam still has a large percentage of the total population engaged in agriculture, but industrial activities have been steadily increasing. The Assam government recognizes the potential of industrial growth in the State and provides necessary support to new ventures.

MCQs on Assam Economy

1. What is the GDP of Assam (2022)?

A. ₹2,08,627 crore

B. ₹3,08,627 crore

C. ₹4,08,627 crore

D. ₹4,08,627 crore

Answer: ₹4,08,627 crore


2. What is the GDP rank of Assam (2022)?

A. 10th

B. 15th

C. 17th

D. 24th

Answer: 17th


3. What is the greatest potential source of income for Assam?

A. Agriculture and Livestock

B Coal mines

C. Oil Refineries

D. None of these

Answer: Agriculture and Livestock


4. What are the minerals found in Assam?

A. Coal

B Gypsum

C. Copper

D. All of these

Answer: All of these


5. Which of the following are major causes that Assam is not developing?

A. Higher population

B Lack of industries and job crisis

C. Lack of natural resources

D. Poor educational quality

Answer: Lack of industries and job crisis


6. What is the main occupation of Assam?

A. Mining of Coal

B Business

C. Agriculture

D. Fishing

Answer: Agriculture


7. Which of the following are the largest agro-based industry in Assam?

A. Tea Industry

B. Sugar Industry

C. Grain Mill Products Industry

D. All of these

Answer: All of these


8. Which is the major crop grown in Assam?

A. Rice

B. Paddy

C. Maize

D. Wheat

Answer: Rice


9. Assam is famous due to

A. Assam tea

B. Assam silk

C. Assam Bear

D. Both a and b

Answer: Both a and b


10. Where is limestone found in Assam?

A. Kamrup(M) and Kamrup(R) districts.

B. Dima Hasao and Karbi Anglong districts

C. Tinsukia and Dibrugarh

D. Karimganj and Hailakandi

Answer: Dima Hasao and Karbi Anglong districts


11. Why the industrial development is still very slow in Assam?

A. Lack of Resources

B. Lack of Workers

C. Poor rate of capital formation

D. All of these

Answer: Poor rate of capital formation


12. What is the significance of agro-based industries in the Assam economy?

A. Solving the problem of poverty

B. Solving the problem of unemployment

C. Solving the problem of inequality

D. All of these

Answer: All of these


13. What is the GDP rank of Assam?

A. 10th

B. 15th

C. 17th

D. 24th

Answer: 17th


14. What is the percentage of GDP growth in Assam?

A. 4.5%

B. 6.5%

C. 8.5%

D. 10.4%

Answer: 8.5%


15. Which of the following sector is the main responsible for the GDP of Assam?

A. Agriculture

B. Industry

C. Services

D. Tax

Answer: Agriculture


16. What is the Unemployment Rate of Assam?

A. 10.8%

B. 11.1%

C. 11.7%

D. 17.1%

Answer: 11.1%


17. Who discovered tea in Assam?

A. Robert Bruce

B. Maniram Dewan

C. David Scott

D. None of these

Answer: Robert Bruce


18. Which of the following are the natural resources of Assam?

A. Petroleum

B. Iron ore

C. Silica

D. All of these

Answer: All of these


19. The Eri, Muga, and Pat are different types of a which specialty of Assam?

A. Assamese Folk Theatre

B. Assam Rhinos

C. Assam Tea

D. Assam Silk

Answer: Assam Silk


20. Which place is famously known as Manchester of Assam?

A. Sualkuchi

B. Majuli

C. Jorhat

D. Karimganj

Answer: Sualkuchi


21. As per the Assam Human Development Report (HRD) 2014, Assam’s Human Development Index (HDI) is at

A. 0.557

B. 0.657

C. 0.757

D. none of the above

Answer: 0.557


22. Which of the following was the first state in India to present an e-budget and was also live-streamed on social media?

A. Delhi

B. Kerala

C. Assam

D. Sikkim

Answer: Assam


23. Which is the smallest national park in Assam?

A. Nameri National Park

B. Orang National Park

C. Dibru Saikhowa National Park

D. Manas National Park

Answer: Orang National Park


24. Who is the first tea farmer of Assam?

A. Maniram Dewan

B. Maniram Phukan

C. Fakaruddin Ali Ahmed

D. Gopinath Bordoloi

Answer: Maniram Dewan


25. How many airports are there in Assam?

A. 3

B. 5

C. 6

D. 9

Answer: 6


26. Who is the chairman of Assam?

A. Himanta Biswa Sarma

B. Sarbananda Sonowal

C. Janaki Ballabh Patnaik

D. Jagdish Mukhi

Answer: Jagdish Mukhi


27 Which major PSU Navaratna company has its operational headquarters in Assam?

A. Oil India Limited

B. Power grid

C. NHPC

D. all Of the above

Answer: Oil India Limited


28. Who presented the first Assam Budget in 1948, in independent India?

A. Bishnu Ram Medhi

B. R K Shanmugham Chetty

C. Gopinath Bordoloi

D. Muhammad Saadulla

Answer: Bishnu Ram Medhi


29. When was the North Eastern Council (NEC) constituted as the nodal agency for the economic and social development of the North Eastern Region, under the NEC Act 1971?

A. 1971

B. 1972

C. 1973

D. 1974

Answer: 1971


30. Which of the following product from Assam has recently got Geographical Indication (GI)?

A. Muga Silk

B. Boka saul or ‘mud rice’

C. Gamosa

D. Both b and c

Answer: Both b and c


31. Rank of Unemployment Rate of Assam in India is

A. 10

B. 18

C. 23

D. 26

Answer: 18


32. India produced 158 tonnes of Muga silk, out of which…….. was produced in Assam.

A. 51 tonnes

B. 100 tonnes

C. 136 tonnes

D. 156 tonnes

Answer: 136 tonnes


33. Which is the largest oil refinery in Assam?

A. Lakwa

B. Moran

C. Digboi

D. Nahorkatiya

Answer: Digboi


34. Which of the following refineries are known as Assam accord refineries?

A. Lakwa

B. Lakwa

C. Tengakhat

D. Numaligarh

Answer: Numaligarh


35. The world’s first institute for research on tea is established in

A. Jorhat

B. Tinsukia

C. Tezpur

D. Namrup

Answer: Jorhat


36. The production of tea of Assam is………of the tea in the world.

A. about 1/3th

B. about 1/6th

C. about 1/20th

D. about 1/23th

Answer: about 1/6th


37. Energy can neither be created nor destroyed but can be converted from one form to other is inferred from

A. zeroth low of thermodynamic

B. first law of thermodynamics

C. second law to thermodynamics

D. basic law of thermodynamics

Answer: first law of thermodynamics


38. What is the GSDP of Assam for 2020-21?

A. Rs 4,08,627 crore

B. Rs 4,08,627 crore

C. Rs 4,08,627 crore

D. Rs 4,08,627 crore

Answer: Rs 3,74,096 crore


39. According to Assam Budget 2020-21 what is the amount of rice which has been announced under the Affordable Nutrition and Nourishment Assistance Yojana in Assam?

A. Rs 1 per

B. Rs 2 per

C. Rs 3 per

D. Rs 32 per

Answer: Rs 2 per


40. What is the oldest National park of Assam?

A. Kaziranga National Park

B. Manas National Park

C. Manas National Park

D. Orang National Park

Answer: Kaziranga National Park


40. …… is known as the Oil City of Assam where the first oil well in Asia was drilled.

A. Lakwa

B. Digboi

C. Tengakhat

D. Lakwa

Answer: Digboi


41. Which of the following goods that Assam export in the largest amount?

A. Tea

B. Coal

C. Ginger

D. Boulderstone

Answer: Tea


42. The estimated annual average production of tea in Assam is

A. 120- 300 million kg

B. 330- 500 million kg

C. 530- 600 million kg

D. 630- 700 million kg

Answer: 630- 700 million kg


43. The oldest sugar mills of Assam are located in which place?

A. Baruabamun Gaon

B. Baruahnagar

C. Rangapara

D. Namrup

Answer: Baruabamun Gaon


44. World’s biggest dry fish market is located in

A. Jagiroad

B. Nambor

C. Guwahati

D. Nagaon

Answer: Jagiroad


45. Which of the following place is known as Manchester of Assam?

A. Sivasagar

B. Majuli

C. Guwahati

D. Sualkuchi

Answer: Sualkuchi


46. Sarthebari is famous for _____

A. Bell-Metal

B. One horn Rhino

C. Tea garden

D. Papermill

Answer: Bell-Metal


47. When does the East India Company establish the first tea garden in Assam?

A. 1837

B. 1839

C. 1840

D. 1842

Answer: 1837


48. Which is the largest coal mine in Assam?

A. Dilli-Jaipore coalfields

B. Makum coalfields

C. Namdang coal fields

D. None of these

Answer: Makum coalfields


49. ……. families will be provided with rice free of cost along with 2 kg of sugar per month as stated by the new Budget.

A. Tea garden

B. BPL

C. Both of these

D. None of these

Answer: Tea garden


50. What should be the amount of family annual income to be eligible for the Capital subsidies loan of Assam Govt?

A. Rs 0.3 lakh

B. Rs 0.5 lakh

C. Rs 5 lakh

D. Rs 20 lakh

Answer: Rs 20 lakh


Assam Economy MCQs PDF Download

MCQ Questions On Assam HistoryClick Here
MCQ On Assam GeographyClick Here
50+ Quiz on Assamese Literature with FREE PDFClick Here
50+ Quiz on Assamese Culture and Answer with FREE PDFClick Here

Comments