50+ Quiz on Assamese Culture and Answer with FREE PDF

These Practice Papers on Assamese Culture and Answer with FREE PDF will help you prepare for any exam. These Quiz on Assamese Culture and Answer with FREE PDF will help you prepare for any exam including APSC, PGDCL, UPSC, IAS, SSC, Bank, State PSC Exams at all levels – you just have to practice regularly.

Quiz on Assamese Culture and Answer

1. Baikhu festival is celebrated by which tribe

(A) Bodos

(B) Karbis

(C) Rabhas

(D) Garos

Answer: Rabhas

2. Kherai Puja is performed by

(A) Mishings

(B) Bodos

(C) Karbis

(D) Rabhas

Answer: Bodos

3. The First cultural assimilation of Assam took place between______________ and ____________

(A) Austro-asiatic / Irano-Scythians

(B) Austro-asiatic / Tibeto-Burman

(C) Tibeto-Burman / Irano-Scythians

(D) Sino-Tibetan / Tibeto-Burman

Answer: Austro-asiatic / Tibeto-Burman

4. Assamese Brahmins are the community in the state Assam who are considered to have

(A) Mongolian race

(B) Aethiopian race

(C) Caucasian race

(D) American race

Answer: Caucasian race

5. Assamese Ganaks (who are also known as Daivajna) are the descendants of _____________

(A) Sakaldwipiya Brahmins

(B) Saraswat Brahmins

(C) Kanyakubja Brahmins

(D) Saryupareen Brahmins

Answer: Sakaldwipiya Brahmins

6. Farkhanthi is celebrated by which tribe?

(A) Mishings

(B) Bodos

(C) Karbis

(D) Rabhas

Answer: Rabhas

7. “Suwaguritola” is a custom connected with

(A) Durgapuja festival

(B) Assamese Bihu

(C) Assamese Marriage

(D) Assamese Ankiya Bhaona

Answer: Assamese Marriage

8. The Ahoms are the descendants of the ethnic___________ people

(A) Tibetan

(B) Tibeto-Burmans

(C) Tai

(D) Burmans

Answer: Tai

9. “Bukuni-Patani” is a traditional costume of which tribe

(A) Ahoms

(B) Koch Rajbongshi

(C) Sonowal–Kacharis

(D) Rabha

Answer: Koch Rajbongshi

10. Sonowal Kacharis are descendants of the ‘Hammusa’ family belong to the ___________ of people

(A) Mongolian race

(B) Aethiopian race

(C) Caucasian race

(D) American race

Answer: Mongolian race

11. The main deity of the Rabhas is called ________

(A) Aditi

(B) Bhaga

(C) Vasukra

(D) Rishi

Answer: Rishi

12. The Karbis(Tibeto-Burman group) are a Patrilineal society composed of ________ major clans or Kur.

(A) Three

(B) Four

(C) Five

(D) Six

Answer: Five

13. “Peng Karkli” is a traditional festival celebrated by which tribe

(A) Tiwa

(B) Mech Kachari

(C) Rabha

(D) Karbi

Answer: Karbi

14. “Rongker” is a ___________ observed by the Karbi people of Assam.

(A) Autumn festival

(B) Harvest festival

(C) Spring festival

(D) Summer festival

Answer: Spring festival.

15. “Jambili Athon” is an extraordinary woodcraft of the of which tribe

(A) Karbi

(B) Dimasa

(C) Tea Tribes

(D) Tai Phake

Answer: Karbi

16. Haidang are the traditioanl folk songs of which tribe?

(A) Rabhas

(B) Bodos

(C) Tiwas

(D) Sonowal Kachari

Answer: Sonowal Kachari

17. “Chutiya people” are the descendants of the __________ family of Mongoloid origin.

(A) Tibetan

(B) Tibeto-Burmans

(C) Tai

(D) Sino-Tibetan

Answer: Sino-Tibetan

18. The original language of the Chutiyas which is known by the same name i.e. Chutiya.belong to the

(A) Tibeto-Burman language

(B) Tibetan

(C) Indo-Aryan languages

(D) Indo-Iranian languages

Answer: Tibeto-Burman language

19. Kalita is an ethnic group or a caste of Hindus belong to ____________

(A) Brahmins

(B) Kshatriya

(C) Vaishyas

(D) Shudras

Answer: Kshatriya

20. Jalia Kaibarta (Keot) originally belong to _________________

(A) Sino-Tibetan

(B) Mongoloid

(C) Austric-Mongoloid

(D) Indo-Aryan

Answer: Austric-Mongoloid

21. Which traditional festival is also known as Nara Singha Bihu?

(A) Ali- Aye- Ligang

(B) Porag

(C) Baguramba

(D) Baishagu

Answer: Porag

22. “Lo Ho La Hai” and “Lali Hilali Lai” are the two types of traditional songs of _____________

(A) Sonowal–Kacharis

(B) Rabha

(C) Karbi

(D) Tiwa

Answer: Tiwa (They were known as Lalungs in the Assamese Buranjis)

23. “Tora Chira” is a traditional festival of _____________

(A) Deoris

(B) Thengal-Kachari

(C) Rabha

(D) Karbi

Answer: Thengal-Kachari

24. “Bah Gossain Puja” (Bamboo God) is the most important festival of _______

(A) Deoris

(B) Sarania Kachari

(C) Tai Phake

(D) Tiwa

Answer: Sarania Kachari

25. The people of Deori tribe are mainly divided into _________ groups or clans

(A) Three

(B) Four

(C) Five

(D) Six

Answer: Four

26. [ IBAKU BISU, METUWA (Two main festivals)], BIYA-LAGABA (marriage), MIDIMUMA (worships) are the religious and traditioanl festival of which community

(A) Tiwa

(B) Rabha

(C) Karbi

(D) Deori

Answer: Deori

27. In which tribe the traditional village headman, who is at the top of the village administration, is called as “Khunang” who is having both executive and judiciary powers.

(A) Deoris

(B) Rabha

(C) Dimasa

(D) Karbi

Answer: Dimasa

28. “Thamchat” is a written code which is referred to by the village elders while deciding of local nature and is possess by which tribe of the people_______________

(A) Deoris

(B) Sarania Kachari

(C) Tai Phake

(D) Tiwa

Answer: Tai Phake

29. The Deori community belongs to the __________ family of Mongoloid stock

(A) Sino-Tibetan

(B) Tibetan

(C) Tibeto-Burmans

(D) Burmans

Answer: Sino-Tibetan

30. “Bushu” is an important festival celebrated by _______

(A) Deoris

(B) Sarania Kachari

(C) Rabha

(D) Dimasa

Answer: Dimasa

MCQ Questions On Assam HistoryClick Here
MCQ On Assam GeographyClick Here
50+ Quiz on Assamese Literature with FREE PDFClick Here
50+ MCQs on Assam Economy and Answer with FREE PDFClick Here

Download PDF (Quiz on Assamese Culture and Answer)

Comments