50+ Quiz on Assamese Literature with FREE PDF

LiveMCQs has constructed this Quiz on Assamese Literature with FREE PDF for all of you aspirants appearing in the Examination based on the syllabus. These Quiz on Assamese Literature are based on the Assamese Literature Book, Assamese History Book, NCERT, CBSE & ICSE books with references to previous year question papers will help in familiarising you with the type of questions that you are likely to have in APSC, PGDCL, UPSC, IAS, SSC, Bank, State PSC Exams at all levels.

Quiz on Assamese Literature

1. Who is the founder of the South-East Asia Ramayana Research Centre?

a) Late Dr Bhupen Hazanka

b) Late Dr. Mamoni Raisom Goswami

c) Dr Dhrubajyoti Bora

d) Dr. Malini

Answer: Late Dr. Mamoni Raisom Goswami

2. Which one is the first Assamese novel to win the Sahitya Akademi Award?

a) Antareep

b) Iyaruingam

c) Bon Phool

d) Mamare Dhara Tarowal Aru Dukhan Upanyasa

Answer: Iyaruingam

3. “Kathoni barir Ghat”, a collection of short stories was written by

a) Saurabh Kumar Chaliha

b) Mohim Bora

c) Mamoni Roisom Goswami

d) Hiren Bhattacharya

Answer: Mohim Bora

4. What was the first Assamese children magazine?

a) Lora Bandhu

b) Maramor Deuta

c) Bhaiti

d) Xophura

Answer: Lora Bandhu

5. Who was the first editor of the Assamese magazine, Jonaki?

a) Lakshminath Bezbaruah

b) Anandaram Dhekial Phukan

c) Anandachandra Agarwala

d) Chandrakumar Agarwala

Answer: Chandrakumar Agarwala

6. The first dictionary in Assamese was compiled by

a) Nathan Brown

b) Hem Chandra Baruah

c) Miles Bronson

d) Ananda Ram Dhekial Phukan

Answer: Miles Bronson

7. Who was known as ‘Bihogi Kobi’?

a) Syed Abdul Malik

b) Raghunath Chaudhary

c) Nilomoni Phukan

d) Nalinibala Devi

Answer: Raghunath Chaudhary

8. The Assam Sahitya Sabha was founded in the year

a) 1902

b) 1917

c) 1921

d) 1912

Answer: 1917

9. ‘Assamese, Its Formation and Development’, a doctoral dissertation on Assamese language of

a) Dr. Birinchi Kr. Barua

b) Dr. Surya Kr. Bhuyan

c) Dr. Banikanta Kakoti

d) Satyanath Bora

Answer: Dr. Banikanta Kakoti

10. The poetry anthology ‘Alakananda’ was written by

a) Nilamani Phookan

b) Nalini Bala Devi

c) Hem Barua

d) Ram Gogoi

Answer: Nalini Bala Devi

11. Namghosa was written by

a) Sankardev

b) Madhabdev

c) Ram Saraswati

d) Madhava Kandali

Answer: Madhabdev

12. ‘Karengar Ligiri’ is a play written by

a) Phani Sarma

b) Jyotiprasad Agarwala

c) Parbati Prasad Barooah

d) Bishnu Prasad Rabha

Answer: Jyotiprasad Agarwala

13. The state anthem ‘O Mur Apunar Desh’ was first published in the following magazine

a) Bahi

b) Orunodoi

c) Jonaki

d) Surabhi

Answer: Bahi

14. First Assamese translator of the Ramayana was

a) Ram Saraswati

b) Madhava Kandali

c) Madhavdeva

d) Ananta kandali

Answer: Madhava Kandali

15. The first editor of the Assamese magazine Jonaki was

a) Chandrakumar Agarwala

b) Lakshminath Bezbaruah

c) Anandachandra Agarwala

d) Anandaram Dhekial Phukan

Answer: Chandrakumar Agarwala

16. Which of the following book is the smallest among all books written by Sankardeva?

a) Kirton

b) Gunomala

c) Kaliyo Domon

d) Dosom

Answer: Gunomala

17. What was the original name of ‘Asom Sahitya Sabha’ before its official registration in 1924?

a) Assam Literature Society

b) Assamese Literature Society

c) Assam Sahitya Sanmilani

D) Asom Sahitya Sabha

Answer: Assam Sahitya Sanmilani

18. The writer of the ‘Sahitya Academy Award’ winning book- “Deu-langkhui” is

a) Nirupama Borgohain

b) Rita Choudhury

c) Purabi Bormudoi

d) Nirmal Prabha Bordoloi

Answer: Rita Choudhury

19. The first national level book fair in Assam was held in the year 1984 in which of the following place?

a) Jorhat

b) Tezpur

c) Guwahati

d) Dibrugarh

Answer: Guwahati

20. Which of the following was the first Assamese mini magazine?

a) Baahi

b) Junaki

c) Bindu

d) Uruli

Answer: Bindu

21. Lakshminath Bezbarua is honored with Rasaraj by Assam Sahitya Sabha in the Year

a) 1917

b) 1922

c) 1928

d) 1931

Answer: 1931

22. Who among the following is called “Father of Assamese prose” ?

a) Sankardeva

b) Bhattadeva or Baikunthanatha Bhagavata Bhattacharya

c) Lakshminath Bezbarua

d) Nathan Brown

Answer: Bhattadeva or Baikunthanatha Bhagavata Bhattacharya

23. Who complied the first Assamese dictionary?

a) Dr. Miles Bronson

b) Lakshminath Bezbaruah

c) Ananda Chandra Agarwala

d) Nathan Brown

Answer: Dr. Miles Bronson

24. Who wrote first Assamese grammar?

a) Lakshminath Bezbaruah

b) Miles Bronson

c) Nathan Brown

d) Gunbhiram Baruah

Answer: Nathan Brown

25. Who is considered as the first Assamese sonnet?

a) Priyotomar Sithi

b) Bonkuwori

c) Gyanmalini

d) Sokulo

Answer: Priyotomar Sithi

26. Who is Dhwani Kavi in Assamese literature?

a) Prasannalal Choudhury

b) Binanda Chandra Barua

c) Nalini Bala Devi

d) Jatindranath Dowara

Answer: Binanda Chandra Barua

27. What is considered as the first example of Assamese literature?

a) Deh-Bicaror Geet

b) Charyapada

c) Borgeet

d) Prahlad Charita

Answer: Charyapada

28. Gunamala is an abridged version of

a) Bhagavata

b) Purana

c) Namghosha

d) Veda

Answer: Bhagavata

29. First Ankia Naat written by Sankardeva was

a) Rukmini-harana

b) Patni-prasada

c) Parijata-harana

d) Cihna Yatra

Answer: Cihna Yatra

30. The number of borgeets written by Madhavdeva was

a) 240

b) 191

c) 221

d) 200

Answer: 191

MCQ Questions On Assam HistoryClick Here
MCQ On Assam GeographyClick Here
50+ Quiz on Assamese Culture and Answer with FREE PDFClick Here
50+ MCQs on Assam Economy and Answer with FREE PDFClick Here

Download PDF (MCQ on Assamese Literature)

Comments