100+ Breeding Questions and Answers with FREE PDF

Competitive exams, as a rule, have a large number of questions on a narrow range of topics. Having since been an active part of the online competitive exam community, I have been asked several questions from both fellow aspirants as well as those who have had the opportunity to appear for such exams. In order to help those who may find themselves in similar situations as I was during my days as a student who is preparing for competitive exams; we at ‘Breeding Questions’ have hand-picked tutorials and articles on the topics that most frequently come up during discussions with like-minded students and aspirants. These Breeding Questions and Answers with FREE PDF are helpful to You. You can also download the Questions as PDF.

Breeding Questions and Answers

1. Genetic change can occur only in

A. one way

B. two ways

C. three ways

D. four ways

Answer: four ways

2. Which of these carries the thousands of genes needed to allow animal and plant cells to pass on inherited characteristics?

A. Chromosomes

B. Chromatogram

C. Chromatography

D. Chromium

Answer: Chromosomes

3. Animal pharming can be defined as

A. growing animals for farming

B. programming animals to produce novel products

C. generating transgenic animals for farming

D. none of the above

Answer: programming animals to produce novel products

4. When a fertilized egg cell develops into an embryo, the entropy of the living system

A. decreases

B. increases

C. remains constant

D. none of these

Answer: decreases

5. For the transfer of whole individual chromosomes, they are isolated from the cells at

A. prophase

B. metaphase

C. telophase

D. anaphase

Answer: metaphase

6. Fusion of karyoplast with the enucleated cell is achieved in presence of

A. cytochalasin B

B. polyethylene glycol

C. both (a) and (b)

D. alcohol

Answer: polyethylene glycol

7. Which of the following statements best describes a clone?

A. An artificial life form

B. An offspring where all of the genetic material in every cell is identical to that of both parents

C. An offspring where all of the genetic material in every cell is identical to that of one of its parents

D. A type of sheep

Answer: An offspring where all of the genetic material in every cell is identical to that of one of its parents

8. In transgenic fish, the genes are introduced by

A. microinjection in fish

B. viruses

C. transfer of whole nuclei

D. all of these

Answer: microinjection in fish

9. Production of transgenic animals require transfections of

A. eggs or embryos

B. stem cells

C. red blood cells

D. all of these

Answer: eggs or embryos

10. Some types of variation are due to changes in the genetic material. What is this type of change called?

A. Fertilisation

B. Mutation

C. Radiation

D. Sterilisation

Answer: Mutation

11. Which of the following is the process of choosing parent organisms for the characteristics that is wanted in their offspring?

A. Active selection

B. Reproductive selection

C. Selective breeding

D. Breeding selection

Answer: Selective breeding

12. Which protein has been produced generating a transgenic sheep that is used for replacement therapy for individuals at risk from emphysema?

A. Plasminogen activator (tPA)

B. a-anti trypsin (AAT)

C. Casein

D. Amyloid precursor proteins

Answer: a-anti trypsin (AAT)

13. Which of the following is the word used to describe what happens when the nucleus of a sperm joins with the nucleus of an egg cell?

A. Se

B. Fertilisation

C. Intercourse

D. Reproduction

Answer: Fertilisation

14. DNA into fish is injected into

A. pronuclei

B. cytoplasm

C. both (a) and (b)

D. none of these

Answer: cytoplasm

15. Transgenic goats have been used to produce which of the following protein that is used for dissolving blood clots?

A. Amyloid precursor protein

B. a1-anti trypsin (AAT)

C. Casein

D. A variant of human tissue-type plasminogen activator

Answer: A variant of human tissue-type plasminogen activator

16. Transfection refers to which of the following?

A. Synthesis of mRNA from DNA template

B. Synthesis of protein based on mRNA sequence

C. Introduction of foreign gene in to a cell

D. The process by which a cell become malignant

Answer: Introduction of foreign gene in to a cell

17. Chromosomes may be isolated from metaphase cells by

A. hypertonic lysis

B. hypotonic lysis

C. either (a) or (b)

D. isotonic lysis

Answer: hypotonic lysis

18. Superovulation is primarily the result of

A. decreased atresia in medium and large follicles (>1.7 mm)

B. increased atresia in medium and large follicles (>1.7 mm)

C. increased atresia in the large follicles

D. decreased atresia in small follicles

Answer: decreased atresia in medium and large follicles (>1.7 mm)

19. Genetic change can occur only in

A. one way

B. two ways

C. three ways

D. four ways

Answer: four ways

20. Which of these carries the thousands of genes needed to allow animal and plant cells to pass on inherited characteristics?

A. Chromosomes

B. Chromatogram

C. Chromatography

D. Chromium

Answer: Chromosomes

21. Animal pharming can be defined as

A. growing animals for farming

B. programming animals to produce novel products

C. generating transgenic animals for farming

D. none of the above

Answer: programming animals to produce novel products

22. When a fertilized egg cell develops into an embryo, the entropy of the living system

A. decreases

B. increases

C. remains constant

D. none of these

Answer: decreases

23. For the transfer of whole individual chromosomes, they are isolated from the cells at

A. prophase

B. metaphase

C. telophase

D. anaphase

Answer: metaphase

24. Fusion of karyoplast with the enucleated cell is achieved in presence of

A. cytochalasin B

B. polyethylene glycol

C. both (a) and (b)

D. alcohol

Answer: polyethylene glycol

25. Which of the following statements describes a clone?

A. An artificial life form

B. An offspring where all of the genetic material in every cell is identical to that of both parents

C. An offspring where all of the genetic material in every cell is identical to that of one of its parents

D. A type of sheep

Answer: An offspring where all of the genetic material in every cell is identical to that of one of its parents

26. In transgenic fish, the genes are introduced by

A. microinjection in fish

B. viruses

C. transfer of whole nuclei

D. all of these

Answer: microinjection in fish

27. Production of transgenic animals require transfections of

A. eggs or embryos

B. stem cells

C. red blood cells

D. all of these

Answer: eggs or embryos

28. Which of the following statement is correct?

A. Variation is caused by genes

B. Variation is caused by the environment

C. Variation can be caused by both genes and the environment

D. None of the above

Answer: Variation is caused by genes

29. Which of the following gene have been introduced into the transgenic fish?

A. Human or rat gene for growth hormone

B. Chicken gene for delta crystalline protein

C. E. coli gene for ß-galactosidase

D. All of the above

Answer: All of the above

30. Cloning is a method by which numbers of genetically identical organisms are derived from a single organism by

A. vegetative propagation

B. vegetative initiation

C. vegetative termination

D. none of these

Answer: vegetative propagation

31. Which of the following is/are the method of transfection for making transgenic animals?

A. Transfer of whole nuclei

B. Transfer of whole individual chromosomes or fragment

C. Transfer of DNA

D. All of the above

Answer: All of the above

32. DNA microinjection into the egg has been used to produce which of the following transgenic animals?

A. Mice

B. Chicken

C. Pigs

D. All of these

Answer: All of these

33. Transgenic goats produce a variant of human tissue type plasminogen activator protein in

A. blood

B. urine

C. milk

D. muscles

Answer: milk

34. For the rapid genetic progress, embryo transfer (ET)

A. will be as potent a tool as AI (artificial insemination)

B. will not be as potent a tool as AI (artificial insemination)

C. ET can’t be used at all

D. will be a superior tool than AI

Answer: will not be as potent a tool as AI (artificial insemination)

35. Which of the following statement is correct?

A. Variation is caused by genes

B. Variation is caused by the environment

C. Variation can be caused by both genes and the environment

D. None of the above

Answer: Variation is caused by genes

36. Which of the following gene have been introduced into the transgenic fish?

A. Human or rat gene for growth hormone

B. Chicken gene for delta crystalline protein

C. E. coli gene for ß-galactosidase

D. All of the above

Answer: All of the above

37. Cloning is a method by which numbers of genetically identical organisms are derived from a single organism by

A. vegetative propagation

B. vegetative initiation

C. vegetative termination

D. none of these

Answer: vegetative propagation

38. Which of the following is/are the method of transfection for making transgenic animals?

A. Transfer of whole nuclei

B. Transfer of whole individual chromosomes or fragment

C. Transfer of DNA

D. All of the above

Answer: All of the above

39. DNA microinjection into the egg has been used to produce which of the following transgenic animals?

A. Mice

B. Chicken

C. Pigs

D. All of these

Answer: All of these

40. Transgenic goats produce a variant of human tissue type plasminogen activator protein in

A. blood

B. urine

C. milk

D. muscles

Answer: milk

41. For the rapid genetic progress, embryo transfer (ET)

A. will be as potent a tool as AI (artificial insemination)

B. will not be as potent a tool as AI (artificial insemination)

C. ET can’t be used at all

D. will be a superior tool than AI

Answer: will not be as potent a tool as AI (artificial insemination)

42. Some types of variation are due to changes in the genetic material. What is this type of change called?

A. Fertilisation

B. Mutation

C. Radiation

D. Sterilisation

Answer: Mutation

43. Which of the following is the process of choosing parent organisms for the characteristics that is wanted in their offspring?

A. Active selection

B. Reproductive selection

C. Selective breeding

D. Breeding selection

Answer: Selective breeding

44. Which protein has been produced generating a transgenic sheep that is used for replacement therapy for individuals at risk from emphysema?

A. Plasminogen activator (tPA)

B. a-anti trypsin (AAT)

C. Casein

D. Amyloid precursor proteins

Answer: a-anti trypsin (AAT)

45. Which of the following is the word used to describe what happens when the nucleus of a sperm joins with the nucleus of an egg cell?

A. Fertilisation

B. Intercourse

C. Reproduction

D. None

Answer: B. Fertilisation

46. DNA into fish is injected into

A. pronuclei

B. cytoplasm

C. both (a) and (b)

D. none of these

Answer: cytoplasm

47. Transgenic goats have been used to produce which of the following protein that is used for dissolving blood clots?

A. Amyloid precursor protein

B. a1-anti trypsin (AAT)

C. Casein

D. A variant of human tissue-type plasminogen activator

Answer: A variant of human tissue-type plasminogen activator

48. Transfection refers to which of the following?

A. Synthesis of mRNA from DNA template

B. Synthesis of protein based on mRNA sequence

C. Introduction of foreign gene in to a cell

D. The process by which a cell become malignant

Answer: Introduction of foreign gene in to a cell

49. Chromosomes may be isolated from metaphase cells by

A. hypertonic lysis

B. hypotonic lysis

C. either (a) or (b)

D. isotonic lysis

Answer: hypotonic lysis

50. Superovulation is primarily the result of

A. decreased atresia in medium and large follicles (>1.7 mm)

B. increased atresia in medium and large follicles (>1.7 mm)

C. increased atresia in the large follicles

D. decreased atresia in small follicles

Answer: decreased atresia in medium and large follicles (>1.7 mm)

100+ Multiple Choice Questions On Animal Husbandry PDF
100+ Milk Questions And Answers with FREE PDF
100+ MCQs on Animal Husbandry and Dairy Farm Management
100+ Livestock Questions And Answers with FREE PDF
100+ Dog Breeding Questions with FREE PDF
100+ The Living World MCQs and Answer with FREE PDF
100+ Biological Classification MCQs and Answer with FREE PDF
100+ Biotechnology: Principles and Processes MCQs and Answers
100+ Biotechnology and its Applications MCQs and Answers
100+ Strategies for Enhancement in Food Reproduction MCQs

Download PDF (Breeding Questions)

Comments