500+ GK Questions on Plants and Animals with FREE PDF

GK Questions on Plants and Animals with FREE PDF is an online collection of General Knowledge questions and answers (GK), with a particular focus on questions based on plants and animals. GK Questions on Plants and Animals will help you in your preparations for Government Job Exams. All questions are based on National Curriculum. Book includes some questions on specimen of plants and animals of different part of the world.

GK Questions on Plants and Animals

1. Which one of the following is a vascular cryptogam?

(A) Equisetum

(B) Ginkgo

(C) Marchantia

(A) Cedrus

Answer: Equisetum

2. Which one of the following is considered important in the development of seed habit?

(A) Dependent sporophyte

(B) Heterospory

(C) Haplontic life cycle

(A) Free-living gametophyte

Answer: Heterospory

3. Gymnosperms are also called soft wood spermatophytes because they lack

(A) cambium

(B) phloem fibres

(C) thick-walled tracheids

(A) xylem fibres

Answer: xylem fibres

4. Compared with the gametophytes of the bryophytes, the gametophytes of vascular plants tends to be

(A) larger but to have smaller sex organs

(B) larger and to have large sex organs

(C) smaller and to have smaller sex organs

(A) smaller but to have larger sex organs

Answer: smaller and to have smaller sex organs

5. The gametophyte is not an independent, free living generation in

(A) Adiantum

(B) Marchantia

(C) Pinus

(A) Polytrichum

Answer: Pinus

6. Archegoniophore is present in

(A) Chara

(B) Adiantum

(C) Funaria

(A) Marchantia

Answer: Marchantia

7. A prokaryotic autotrophic nitrogen fixing symbiont is found in

(A) Cycas

(B) Cicer

(C) Pisum

(A) Alnus

Answer: Cycas

8. Male and female gametophytes are independent and free-living in

(A) mustard

(B) castor

(C) Pinus

(A) Sphagnum

Answer: Sphagnum

9. Which one of the following has haplontic life cycle?

(A) Funaria

(B) Polytrichum

(C) Ustilago

(A) Wheat

Answer: Ustilago

10. Phylogenetic system of classification is based on

(A) evolutionary relationships

(B) morphological features

(C) chemical constituents

(A) floral characters

Answer: evolutionary relationships

11. Metagenesis refers to

(A) the presence of different morphic forms

(B) alternation of generation between asexual and sexual phases of an organism

(C) occurance of a drastic change in form during post embryonic development

(D) the presence of a segmented body and parthenogenetic mode of reproduction

Answer: alternation of generation between asexual and sexual phases of an organism

12. Body having meshwork of cells, internal cavities lined with food filtering flagellated cells and indirect development are the characteristics of phylum

(A) Coelenterata

(B) Porifera

(C) Mollusca

(D) Protozoa

Answer: Porifera

13. Which of the following animals is not viviparous?

(A) Flying fox (bat)               

(B) Elephant

(C) Platypus

(D) Whale

Answer: Platypus

100+ GK Questions on Animals with FREE PDF

14. Which of the following animals does not undergo metamorphosis?

(A) Earthworm

(B) Tunicate

(C) Moth

(D) Starfish

Answer: Earthworm

15. Identify the vertebrate group of animals characterized by crop and gizzard in its digestive system.

(A) Amphibia

(B) Reptilia

(C) Aves

(D) Osteichthyes

Answer: Aves

16. Which one of these animals is not a homeotherm?

(A) Macropus

(B) Chelone

(C) Camelus

(D) Psittacula

Answer: Chelone

17. Which of the following is National Aquatic Animal of India?

(A) River dolphin

(B) Blue whale

(C) Sea-horse

(D) Gangetic shark

Answer: River dolphin

18. Which of the following characteristics is mainly responsible for diversification of insects on land

(A) Segmentation

(B) Bilateral symmetry

(C) Exoskeleton

(D) Eyes

Answer: Exoskeleton

Download PDF (GK Questions on Plants and Animals)

More Standard Questions on Plants

Plant Kingdom Questions and Answers NCERT
Plant Kingdom Questions and Answers for NEET 2021-22
Plant Kingdom Question Bank for NEET 2021-22
Plant Kingdom Question Answers for NEET 2021-22

More Standard Questions on Animals

Animal Kingdom MCQs for NEET with FREE PDF
Animal Kingdom MCQ PDF for NEET, AIIMS, JIPMER
Animal Kingdom MCQ Questions and Answers with PDF
Animal Kingdom MCQ PDF Download for NEET
Animal Kingdom MCQ for NEET PDF with Answer
Animal Kingdom MCQ for SSC with Answer PDF
Animal Kingdom MCQ for NEET, AIIMS, JIPMER
Animal Kingdom MCQ with Answers for NEET
Animal Kingdom Objective Type Questions and Answers
Animal Kingdom NCERT Based MCQ And Answer
Biology Class 11 Animal Kingdom MCQs and Answers
Animal Kingdom MCQs class 11 with Answer for NEET
Animal Kingdom Class 11 MCQ PDF For NEET, AIIMS, JIPMER
Multiple Choice Questions on Animal Kingdom with Answers
Multiple Choice Questions on Kingdom Animalia with Answers
MCQ Questions on Animal Kingdom with Answer
Animal Kingdom MCQ NCERT for NEET with Answer
MCQs on Animal Kingdom for NEET with Answers
Objective Questions on Animal Kingdom with Answers
Animal Kingdom MCQ for NEET PDF Download
MCQ on Animal Kingdom Class xi for NEET with Answer