100+ Livestock Questions And Answers with FREE PDF

Livestock is the domesticated animals raised in an agricultural setting. In most cases animals are raised on grasslands or rangelands, which are called pastures. Thus there is a direct connection between livestock and plants. Animals that have evolved under these conditions usually develop a genetic makeup that causes the animal to grow quickly. Not only do they grow quickly, but their digestive systems can handle a lot of roughage or fiber. These Livestock Questions And Answers with FREE PDF will help you in various competitive exam.

Livestock Questions And Answers

1. How do dairy producers improve the inherited ability of cattle to produce greater amounts of milk?

a) through culling

b) through tasting

c) through nutrition

d) through selection

Answer: through selection

2. What is the average length of standing heat?

a) 10 hours

b) 4 hours

c) 18 hours

d) 20 hours

Answer: 18 hours

3. What is the name of the milk sugar found only in milk?

a) Sucrose

b) Galactose

c) Lactose

d) Fructose

Answer: Lactose

4. What is the sire rating for milk of a sire with a predicted difference of above 2000?

a) super less

b) super extra

c) super

d) extra

Answer: super extra

5. What is the name of one of the 4 compartments of a ruminant’s stomach?

a) Rumen

b) Hind

c) Udder

d) Calf

Answer: Rumen

6. At what age can a heifer be bred?

a) 1 year

b) 2 year

c) 13- 15 months

d) 3-4 months

Answer: 13- 15 months

7. What is the name of cheese with holes?

a) cheddar

b) cottage

c) blue

d) swiss

Answer: swiss

8. What is a measure of the average additional pounds of milk and fat the bull will transmit to his daughters called?

a) Predicted difference

b) Age

c) Efficiency

d) Milking capacity

Answer: Predicted difference

9. How much does a bushel of shelled corn weigh?

a) 20 pounds

b) 30 pounds

c) 40 pounds

d) 50 pounds

Answer: 50 pounds

10. When should one start recording a heifers heat periods?

a) 2-3 months before she should be bred

b) 3-4 months before she should be bred

c) 4-5 months before she should be bred

d) 1-2 months before she should be bred

Answer: 2-3 months before she should be bred

11. Which of the following is not a variety of cheese?

a) blue

b) cheddar

c) buttery

d) cottage

Answer: buttery

12. What are the physical characteristics of a quality fore udder in a dairy cow?

a) Strongly and smoothly attached, moderate length and uniform width from front to rear

b) Slippery

c) Moldy

d) Shady

Answer: Strongly and smoothly attached, moderate length and uniform width from front to rear

13. What does PDCA stand for?

a) pure dairy culling association

b) Pure dairy cattle area

c) Purebred dairy cattle association

d) Plant dairy cattle area

Answer: Purebred dairy cattle association

14. What is a sign which tells that calving is near?

I. udder begin to swell

II. vulva becomes swollen and discharges present

III. area around tail head appears sunken

IV. heifer will lie down and strain

a) I and II

b) II and III

c) I only

d) I, II, III and IV

Answer: I, II, III and IV

15. If a cow is observed in heat in the morning, when should she be bred?

a) next morning

b) the afternoon the same day

c) the night the same day

d) the next afternoon

Answer: the afternoon the same day

100+ Multiple Choice Questions On Animal Husbandry PDF
100+ Milk Questions And Answers with FREE PDF
100+ MCQs on Animal Husbandry and Dairy Farm Management
100+ Breeding Questions with FREE PDF
100+ Dog Breeding Questions with FREE PDF
100+ The Living World MCQs and Answer with FREE PDF
100+ Biological Classification MCQs and Answer with FREE PDF
100+ Biotechnology: Principles and Processes MCQs and Answers
100+ Biotechnology and its Applications MCQs and Answers
100+ Strategies for Enhancement in Food Reproduction MCQs
Animal Kingdom MCQs for NEET with FREE PDF
Animal Kingdom MCQ PDF for NEET, AIIMS, JIPMER
Animal Kingdom MCQ Questions and Answers with PDF
Animal Kingdom MCQ PDF Download for NEET
Animal Kingdom MCQ for NEET PDF with Answer
Animal Kingdom MCQ for SSC with Answer PDF
Animal Kingdom MCQ for NEET, AIIMS, JIPMER
Animal Kingdom MCQ with Answers for NEET
Animal Kingdom Objective Type Questions and Answers
Animal Kingdom NCERT Based MCQ And Answer
Biology Class 11 Animal Kingdom MCQs and Answers
Animal Kingdom MCQs class 11 with Answer for NEET
Animal Kingdom Class 11 MCQ PDF For NEET, AIIMS, JIPMER
Multiple Choice Questions on Animal Kingdom with Answers
Multiple Choice Questions on Kingdom Animalia with Answers
MCQ Questions on Animal Kingdom with Answer
Animal Kingdom MCQ NCERT for NEET with Answer
MCQs on Animal Kingdom for NEET with Answers
Objective Questions on Animal Kingdom with Answers
Animal Kingdom MCQ for NEET PDF Download
MCQ on Animal Kingdom Class xi for NEET with Answer

Download PDF (Livestock Questions And Answers)

Comments