30+ MCQ on Animal Tissues Class 9 (Chapter 6) with FREE PDF

Animal Tissues is very important concept for all Biology competitive exams. Here we have asked many MCQ on animal tissues with answers so you can easily learn and revise the most important topics in Biology for upcoming exams. This MCQ test is all about the different types of animal tissues. You can download this MCQ on Animal Tissues Class 9 PDF at the end of this page.

MCQ on Animal Tissues Class 9

1. While doing work and running, you move your organs like hands, legs, etc. Which among the following is correct?

(A) Smooth muscles contract and pull the ligament to move the bones

(B) Smooth muscles contract and pull the tendons to move the bones

(C) Skeletal muscles contract and pull the ligament to move the bones

(D) Skeletal muscles contract and pull the tendon to move the bones

Answer: Skeletal muscles contract and pull the tendon to move the bones

2. A person met with an accident in which two long bones of his hand were dislocated. Which among the following may be the possible reason for this?

(A) Tendon breaks

(B) Break of skeletal muscles tissue

(C) Ligament breaks

(D) Areoelar tissue breaks

Answer: Ligament breaks

3. Horns of most mammals are composed of

(A) bones

(B) cartilage

(C) keratin

(D) chitin

Answer: keratin

4. Mammary glands are modified

(A) sebaceous gland

(B) sweat gland

(C) oil gland

(D) lymph gland

Answer: sweat gland

5. Which of the following tissue has matrix, which is the source of its structural and functional performances?

(A) connective tissue

(B) muscular tissue

(C) nervous tissue

(D) epithelial tissue

Answer: connective tissue

6. A tissue is a

(A) group of separate organs that are coordinated in their activities

(B) group of similar cells that function together in a specialised activity

(C) layer of cells surrounding an organ

(D) sheet of cells, one layer thick

Answer: group of similar cells that function together in a specialised activity

7. Endothelium of the inner surface of blood vessels in vertebrates is formed of

(A) simple squamous epithelium

(B) columnar epithelium

(C) cuboidal epithelium

(D) ciliated cells

Answer: simple squamous epithelium

8. Cells of squamous epithelium are

(A) columnar

(B) tall with elongated nuclei

(C) flat plate-like

(D) cube like

Answer: flat plate-like

9. The protein deposited in the dead superficial cells that make the skin epithelium impervious to water is

(A) keratin

(B) elastin

(C) collagen

(D) mucus

Answer: keratin

10. Meristemetic tissues are those which help in increasing the length and girth of the plan. Which of the following statements given below is correct about the meristematic tissue?

(A) It is made up of cells that are incapable of cell division

(B) It is made up of cells that are capable of cell division

(C) It is composed of single type of cells

(D) It is composed of more than one type of cells

Answer It is made up of cells that are capable of cell division

11. Wrinkling in old age is due to

(A) collagen

(B) myosin

(C) keratin

(D) actin

Answer: collagen

12. Dermis of mammalian skin is mainly composed of

(A) muscular tissue

(B) epithelial tissue

(C) connective tissue

(D) all of the above

Answer: connective tissue

13. Fat is abundant in

(A) liver cells

(B) alveolar tissue

(C) lymph glands

(D) adipose tissue

Answer: adipose tissue

14. Tendon connects

(A) cartilage with muscles

(B) bone with muscles

(C) ligament with muscles

(D) bone with bone

Answer: bone with muscles

15. Cartilage is produced by

(A) osteoblasts

(B) epithelium

(C) fibroblasts

(D) chondroblasts

Answer: chondroblasts

Animal Tissues MCQs and Answers with FREE PDF

16. Bone forming cells are

(A) osteoblasts

(B) osteoclasts

(C) chondroblasts

(D) chondroclasts

Answer: osteoblasts

17. Bone marrow is important for

(A) breakdown of WBC

(B) production of RBC

(C) breakdown of RBC

(D) production of WBC

Answer: production of RBC

18. Haversian system is typically found in bones of

(A) fishes

(B) aves

(C) reptiles

(D) mammals

Answer: mammals

19. Blood is

(A) acidic

(B) alkaline

(C) variable

(D) neutral

Answer: alkaline

20. Mammalian erythrocytes are

(A) circular

(B) biconcave

(C) non-nucleated

(D) all the above

Answer: all the above

21. Simple epithelium is a tissue, which form the outer protective layer of the skin of the animal body, is composed of cells which are

(A) Hardened and provide support to organs

(B) Continuously diving to provide to form an organ

(C) Cemented directly to one another to form an irregular layer

(D) Loosely connected to one another to form an irregular layer

Answer: Cemented directly to one another to form an irregular layer

22. If the tip of the sugarcane plant is removed from the field, even then it keeps on growing in length. It is due to the presence of:

(A) Cambium

(B) Apical meristem

(C) Lateral meristem

(D) Intercalary meristem

Answer: Intercalary meristem

500+ Animal Kingdom NEET MCQ with FREE PDF

23. Life span of RBC is

(A) 50 days

(B) 75 days

(C) 120 days

(D) 100 days

Answer: 120 days

24. Red blood cell count is carried out by

(A) haemocytometer

(B) haemoglobinometer

(C) sphygmomanometer

(D) electrocardiogram

Answer: haemocytometer

Structural Organisation in Animals Important Questions and Answers

25. Striated muscles are found in

(A) gall bladder

(B) wall of bronchi

(C) leg muscles

(D) lungs

Answer: leg muscles

CBSE Class 9 Science Multiple Choice Questions (MCQs) & Answers
CBSE Class 9 Geography Multiple Choice Questions(MCQs) & Answers
CBSE Class 9 Geography Short Questions & Answers
CBSE Class 9 Geography Gk Questions & Answers
CBSE Class 9 Geography very short Questions & Answers
CBSE Class 9 Geography Optional Questions with Answers
CBSE Class 9 Geography Objective type Questions & Answers
CBSE Class 9 Geography General Awareness Questions with Answers
CBSE Class 9 Economics Short Questions & Answers
CBSE Class 9 Economics Gk Questions & Answers
CBSE Class 9 Economics Multiple Choice Questions(MCQs) & Answers
CBSE Class 9 Economics very short Questions & Answers
CBSE Class 9 Economics Optional Questions with Answers
CBSE Class 9 Economics Objective type Questions & Answers

Download PDF (MCQ on Animal Tissues Class 9)

Comments