100+ MCQs on Animal Husbandry and Dairy Farm Management

Animal Husbandry and Dairy Farm Management are one of the most popular subjects in competitive exams. Candidates are practising MCQ questions to improve their score. Here, we have uploaded the latest animal husbandry and dairy farm management MCQs for candidates preparing for Competitive Exams.

MCQs on Animal Husbandry and Dairy Farm Management

1. Which of the following is not a stringent measure to ensure proper yield in a dairy farm?

a) Stringent cleanliness

b) Hygiene while storing milk products

c) Hygiene while transporting milk products

d) Ensuring that cattle get enough freedom to perform their daily activities

Answer: Ensuring that cattle get enough freedom to perform their daily activities

2. How can we identify and rectify the problems occurring in a dairy farm?

a) Regular inspection of dairy farm

b) Cattle should be given their own space and freedom

c) By making cattle independent

d) By sitting and observing the cattle

Answer: Regular inspection of dairy farm

3. Animal husbandry does not deal with which of the following?

a) Cows

b) Plants

c) Prawns

d) Fishes

Answer: Plants

4. What percentage of the world livestock population is estimated to be present in India and China?

a) 72%

b) 25%

c) 90%

d) 68%

Answer: 72%

5. Who is known as the father of the white revolution in India?

a) Herbert Boyer

b) Verghese Kurien

c) M.S. Swaminathan

d) Charles Darwin

Answer: Verghese Kurien

6. Which of the following is not a dairy animal?

a) Cow

b) Buffalo

c) Camel

d) Goat

Answer: Camel

7. Which of the following processes is given major importance in dairy farm management?

a) Increase in yield and quality of milk

b) Increase in size of cattle

c) Increase in the number of cows

d) Increase in number of buffaloes

Answer: Increase in yield and quality of milk

8. Poultry is the management of animals for milk and its product for human consumption.

a) True

b) False

Answer: False

9. Milk yield does not depend upon which of the following?

a) Quality of breeds

b) Breeds having high yielding potential

c) Resistance to diseases

d) Number of cows

Answer: Number of cows

10. Which of the following has to be done in order to realise the yielding potential?

a) Cattle should be left on their own

b) Cattle should be well looked after

c) Cattle should be fed every alternate day

d) Quantity of fodder should be unlimited

Answer: Cattle should be well looked after

11. Which of the following cannot be obtained in a dairy farm?

a) Cream

b) Curd

c) Butter

d) Vegetables

Answer: Vegetables

12. Which of the following animals would you not expect in a dairy farm?

a) Cow

b) Camel

c) Cat

d) Sheep

Answer: Camel

13. How many breeds of cattle are present in India?

a) 108

b) 26

c) 72

d) 7

Answer: 26

14. What is a bullock?

a) Fertile female cow

b) Fertile male cow

c) Infertile female cow

d) Castrated male cow

Answer: Castrated male cow

15. Draught breed includes cows with good milk production but male with poor working capacity.

a) True

b) False

Answer: False

16. Which of the following is an example of Milch breed?

a) Sahiwal

b) Nageri

c) Hallikar

d) Malvi

Answer: Sahiwal

17. Which breed of cows has good milk production as well as includes males with good working capacity?

a) Milch breed

b) Exotic breed

c) General utility breed

d) Draught breed

Answer: General utility breed

18. What are exotic breeds?

a) A Breed of animals living in an area

b) Foreign breeds of animals introduced in a region

c) A Breed of animals who got separated from their ancestors

d) A breed of endangered animals

Answer: Foreign breeds of animals introduced in a region

19. Which of the following is an exotic breed from Holland?

a) Ayrshire

b) Brown Swiss

c) Holstein-Friesian

d) Red Dane

Answer: Holstein-Friesian

20. Why do buffaloes prefer to go in the water during summers?

a) They are lazy

b) They like water

c) They like the taste of water

d) They have the low heat tolerance

Answer: They have the low heat tolerance

100+ Multiple Choice Questions On Animal Husbandry PDF
100+ Milk Questions And Answers with FREE PDF
100+ Livestock Questions And Answers with FREE PDF
100+ Breeding Questions with FREE PDF
100+ Dog Breeding Questions with FREE PDF
100+ The Living World MCQs and Answer with FREE PDF
100+ Biological Classification MCQs and Answer with FREE PDF
100+ Biotechnology: Principles and Processes MCQs and Answers
100+ Biotechnology and its Applications MCQs and Answers
100+ Strategies for Enhancement in Food Reproduction MCQs
Animal Kingdom MCQs for NEET with FREE PDF
Animal Kingdom MCQ PDF for NEET, AIIMS, JIPMER
Animal Kingdom MCQ Questions and Answers with PDF
Animal Kingdom MCQ PDF Download for NEET
Animal Kingdom MCQ for NEET PDF with Answer
Animal Kingdom MCQ for SSC with Answer PDF
Animal Kingdom MCQ for NEET, AIIMS, JIPMER
Animal Kingdom MCQ with Answers for NEET
Animal Kingdom Objective Type Questions and Answers
Animal Kingdom NCERT Based MCQ And Answer
Biology Class 11 Animal Kingdom MCQs and Answers
Animal Kingdom MCQs class 11 with Answer for NEET
Animal Kingdom Class 11 MCQ PDF For NEET, AIIMS, JIPMER
Multiple Choice Questions on Animal Kingdom with Answers
Multiple Choice Questions on Kingdom Animalia with Answers
MCQ Questions on Animal Kingdom with Answer
Animal Kingdom MCQ NCERT for NEET with Answer
MCQs on Animal Kingdom for NEET with Answers
Objective Questions on Animal Kingdom with Answers
Animal Kingdom MCQ for NEET PDF Download
MCQ on Animal Kingdom Class xi for NEET with Answer

Download PDF (MCQs on Animal Husbandry and Dairy Farm Management)