100+ Milk Questions And Answers with FREE PDF

Milk is great source of nutritious elements in it. Milk is also found in many parts in the world. We can use it in any part of our food, like in rice, vegetables, bread, cake and so on. There are many types of milk sources. There are several types of milk for fat based or rich source. Milk is very essential for us if we really want to keep our self fit. These Milk Questions And Answers with FREE PDF will be helpful to You.

Milk Questions And Answers

1. Generally, which breed produces the largest volume of milk?

a) Aryshire

b) Jersey

c) Holstein

d) Brown Swiss

Answer: Holstein

2. Milk from a cow with mastitis will have__________

a) abnormal freezing point

b) a high somatic cell count

c) both abnormal freezing point and a high somatic cell count

d) abnormal boiling point

Answer: both abnormal freezing point and a high somatic cell count

3. The gestation period for cow is __________

a) 9 months

b) 1 year

c) 2 year

d) 3 months

Answer: 9 months

4. After calving the cow gives milk for how many months __________

a) 2 months

b) 6 months

c) 10 months

d) 1 year

Answer: 10 months

5. The leading cause of high bacteria counts in raw milk is _________

a) Younger cows

b) Poor sanitation

c) Older cows

d) BST

Answer: Poor sanitation

6. After milking a cow, the cows teats should be dipped ___________

a) after 2 minutes

b) after 1 minute

c) after 30 seconds

d) immediately

Answer: immediately

7. Amount of blood through udder needed for formation of 1 litre of milk __________

a) 100 litres

b) 200- 300 litres

c) 800- 900 litres

d) 500-600 litres

Answer: 800- 900 litres

8. The first milk the cow produces after calving is called __________

a) Lactate

b) Colostrum

c) Cream

d) Butter

Answer: Colostrum

9. _____ Hormone that needs to be released in order to start milking.

a) Oxytocin

b) Gastrin

c) Leptin

d) Tryoxin

Answer: Oxytocin

10. Milking is done by which of the following methods?

a) Hand Milking

b) Machine Milking

c) Hand Milking and machine milking

d) Shaking

Answer: Hand Milking and machine milking

11. Name (General) for a class of bacteria that causes mastitis in dairy cattle.

a) lactococcus

b) staphylococcus

c) lactobacillus

d) E.Coli

Answer: staphylococcus

12. Mostly healthy open cows will start a new reproductive cycle every ______ days.

a) 5-7

b) 21-28

c) 30-34

d) 47-50

Answer: 21-28

13. Percentage of water in buffalo milk is ____________

a) 65-67 %

b) 70-75 %

c) 80-85 %

d) 87-90 %

Answer: 87-90 %

14. Milk should be kept at ____ temperature as soon as it leaves the cow udder.

a) 15℃

b) 8℃

c) 6℃

d) 4℃

Answer: 15℃

15. Which is not a consequence of season milk production is ________

a) Seasonal swings in price

b) Excess manufacturing capacity

c) Excess milk production in the spring

d) Season

Answer: Season

100+ Multiple Choice Questions On Animal Husbandry PDF
100+ MCQs on Animal Husbandry and Dairy Farm Management
100+ Livestock Questions And Answers with FREE PDF
100+ Breeding Questions with FREE PDF
100+ Dog Breeding Questions with FREE PDF
100+ The Living World MCQs and Answer with FREE PDF
100+ Biological Classification MCQs and Answer with FREE PDF
100+ Biotechnology: Principles and Processes MCQs and Answers
100+ Biotechnology and its Applications MCQs and Answers
100+ Strategies for Enhancement in Food Reproduction MCQs
Animal Kingdom MCQs for NEET with FREE PDF
Animal Kingdom MCQ PDF for NEET, AIIMS, JIPMER
Animal Kingdom MCQ Questions and Answers with PDF
Animal Kingdom MCQ PDF Download for NEET
Animal Kingdom MCQ for NEET PDF with Answer
Animal Kingdom MCQ for SSC with Answer PDF
Animal Kingdom MCQ for NEET, AIIMS, JIPMER
Animal Kingdom MCQ with Answers for NEET
Animal Kingdom Objective Type Questions and Answers
Animal Kingdom NCERT Based MCQ And Answer
Biology Class 11 Animal Kingdom MCQs and Answers
Animal Kingdom MCQs class 11 with Answer for NEET
Animal Kingdom Class 11 MCQ PDF For NEET, AIIMS, JIPMER
Multiple Choice Questions on Animal Kingdom with Answers
Multiple Choice Questions on Kingdom Animalia with Answers
MCQ Questions on Animal Kingdom with Answer
Animal Kingdom MCQ NCERT for NEET with Answer
MCQs on Animal Kingdom for NEET with Answers
Objective Questions on Animal Kingdom with Answers
Animal Kingdom MCQ for NEET PDF Download
MCQ on Animal Kingdom Class xi for NEET with Answer

Download PDF (Milk Questions And Answers )

Comments