100+ Multiple Choice Questions on Animal Husbandry PDF

This is a comprehensive guide on Multiple Choice Questions on Animal Husbandry PDF. The basic aim of this publication has been to create a book that contains conceptually correct as well as practically proven information related to Multiple Choice Questions on Animal Husbandry PDF. These Animal Husbandry MCQs will be extremely useful to those students who are appearing for examinations and must-read for professors and teachers associated with animal science and related fields.

Multiple Choice Questions on Animal Husbandry PDF

1. Which among the following meat has the lowest level of cholesterol?

A. chicken

B. chevon

C. rabbit

D. pork

Answer: rabbit

2. In caprines milk feeding can be completely stopped for kids at an age of

A. 3 months

B. 2 months

C. 5 months

D. 4 months

Answer: 3 months

3. The common disinfectant used at naval cord at the time of birth is

A. Betadine

B. Tincture Iodine

C. Dettol

D. Potassium permanganate

Answer: Tincture Iodine

4. A Himalayan sheep breed is

A. Lohi

B. Gurez

C. Nellore

D. Bikaneri

Answer: Gurez

5. Which is a cattle breed?

A. Ayrshire

B. Berkshire

C. Hampshire

D. Yorkshire

Answer: Ayrshire

6. A solid, broad comb, terminating in a tapering spike is

A. pea

B. single

C. walnut

D. rose

Answer: rose

7. The teeth which are examined first for age determination in cattle are

A. premolars

B. canines

C. molars

D. incisors

Answer: incisors

8. The normal rectal temperature of goat is about

A. 103.5°F

B. 101.5°F

C. 99.2°F

D. 105.3°F

Answer: 103.5°F

9. Scrotum is absent in

A. stallion

B. ram

C. cock

D. boar

Answer: cock

10. The composition of biogas is

A. 25% methane and 75% carbon dioxide

B. 75% methane and 25% carbon dioxide

C. 25% methane and 75% hydrogen sulphide

D. 75% methane and 25% hydrogen sulphide

Answer: 75% methane and 25% carbon dioxide

11. A type of dairy farming in which only lactating animals are reared is

A. specialised farm

B. family cow

C. corral dairying

D. milk colonies

Answer: corral dairying

12. Isolation boxes in a dairy farm are intended to house

A. diseased animals

B. vicious bulls

C. cows nearing calving

D. early weaned calves

Answer: diseased animals

13. The ideal environmental temperature for high producing dairy cows is

A. 30-35°C

B. 25-29°C

C. 17-24°C

D. 5-16°C

Answer: 5-16°C

14. The present breeding policy for cattle in Kerala is

A. grading up

B. cross breeding

C. line breeding

D. out crossing

Answer: cross breeding

15. According to PFA rules, milk containing a minimum of 1.5% fat and 9% SNF is

A. double toned milk

B. toned milk

C. standardised milk

D. recombined milk

Answer: double toned milk

16. During calving, the rupture of first water bag indicates

A. beginning of first stage

B. beginning of second stage

C. beginning of third stage

D. end of second stage

Answer: beginning of second stage

17. The rumen activity in calves begin by the age of

A. 6-8 months

B. 1-2 months

C. 2-4 months

D. 4-6 months

Answer: 4-6 months

18. The ideal annual culling percentage in cows should be

A. 5%

B. 10%

C. 20%

D. 30%

Answer: 20%

19. The enzymatic digestion in ruminant stomach occurs at

A. abomasum

B. omasum

C. reticulum

D. rumen

Answer: abomasum

20. The nutrient which is needed in largest quantity by the animals is

A. protein

B. fat

C. carbohydrate

D. minerals

Answer: carbohydrate

21. The age of weaning in piglets is

A. 9 weeks

B. 7 weeks

C. 10 weeks

D. 8 weeks

Answer: 8 weeks

22. The average daily roughage consumption of an adult rabbit is

A. 100g

B. 200g

C. 300g

D. 400g

Answer: 200g

23. Pashmina is obtained from

A. Karanah

B. Saanen

C. Kashmiri

D. Merino

Answer: Kashmiri

24. The optimum boar:sow ratio for breeding is

A. 1:25

B. 1:20

C. 1:15

D. 1:10

Answer: 1:25

25. Which is not related to horse?

A. colt

B. filly

C. mare

D. gilt

Answer: gilt

26. An adult male goat is called

A. stallion

B. doe

C. buck

D. ram

Answer: buck

27. Dorsal indicates

A. under surface of the body

B. front of the body

C. rear of the body

D. upper surface of the body

Answer: upper surface of the body

28. Which of the following organ is not seen in the abdominal cavity of a heifer?

A. uterus

B. spleen

C. caecum

D. liver

Answer: uterus

29. The fleshy prominent mass lying between the forelimbs of a cattle is called

A. stifle

B. brisket

C. croup

D. loin

Answer: brisket

30. Among the following which is not used to control the head and neck of animals?

A. muzzle

B. cradle

C. trevis

D. halter

Answer: trevis

31. The most common method used for pasteurisation of packed milk obtained in the market is

A. HTST system

B. LTLT system

C. UHT system

D. sterilization

Answer: HTST system

32. According to PFA rules, cream should contain a milk fat percentage of

A. 10

B. 80

C. 25

D. 99

Answer: 25

33. A fermented milk product is

A. butter

B. channa

C. khoa

D. lassi

Answer: lassi

34. High fever up to 106°F, hot swelling at throat and surroundings and difficult respiration are mainly seen in

A. brucellosis

B. haemorrhagic septicaemia

C. tuberculosis

D. black quarter

Answer: haemorrhagic septicaemia

35. The average daily feed consumption of an adult quail will be

A. 20-30g

B. 30-40g

C. 40-50g

D. 50-60g

Answer: 20-30g

36. Which of the following is not a distinguishing character between a male and female turkey?

A. males have black beards below the neck

B. females have black speckles on throat

C. males are usually heavier than females

D. males produce a peculiar sound called struting

Answer: females have black speckles on throat

37. The species which is more susceptible to aflatoxicosis is

A. chicken

B. quail

C. duck

D. turkey

Answer: duck

38. Vitamin A deficiency in chicken leads to

A. Crazy chick disease

B. polyneuritis

C. curled toe paralysis

D. nutritional roup

Answer: nutritional roup

39. RDF vaccination in chicken is given at an age of

A. 1-7 days

B. 7-14 days

C. 14-21 days

D. 21-28 days

Answer: 1-7 days

40. Hatchery operations does not include

A. dubbing

B. sexing

C. setting

D. brooding

Answer: brooding

41. For layer farming, how many layer houses are needed for each rearing house?

A. three

B. one

C. two

D. four

Answer: three

42. A breed having yellow skin, red ear lobe, feathered shank, brown shelled egg and loose plumage is

A. Rhode Island Red

B. Sussex

C. Cochin

D. White Leghorn

Answer: Cochin

43. Which plant is known as the “terror of Bengal”?

A. Water hyacinth

B. Water lily

C. Pistia

D. Hydrilla

Answer: Water hyacinth

44. Which among the following is not used for digesting proteins?

A. Pepsin

B. Amylase

C. Trypsin

D. Carboxypeptidase

Answer: Amylase

45. The polymerase enzyme used in PCR technique is isolated from:

A. Bacillus thuringiensis

B. Thermus aquaticus

C. Escherichia coli

D. Agrobacterium tumefaciens

Answer: Thermus aquaticus

46. The interaction between an orchid plant growing on a mango tree is an example for:

A. Parasitism

B. Mutualism

C. Commensalism

D. Competition

Answer: Commensalism

47. Which of the following is not obtained from the plant Cannabis sativa?

A. Cocaine

B. Marijuana

C. Hashish

D. Charas

Answer: Cocaine

48. Which of the following is a composite gland?

A. Adrenal

B. Parathyroid

C. Pancreas

D. Pituitary

Answer: Pancreas

49. In meiosis, chromosomal cross over take place during which of the following stages?

A. Leptotene

B. Zygotene

C. Pachytene

D. Diplotene

Answer: Pachytene

50. The primary carbon dioxide acceptor in C4 plants is:

A. Phospho enol pyruvate

B. RuBP

C. Phospho gyceric acid

D. Oxalo acetic acid

Answer: Phospho enol pyruvate

51. Which of the following feed ingredient has the highest amount of crude protein?

A. cotton seed cake

B. ground nut cake

C. yellow maize

D. cow pea

Answer: ground nut cake

52. A leguminous fodder is

A. CO 3

B. signal grass

C. maize

D. cow pea

Answer: cow pea

53. peak yield in cattle is obtained by

A. 30-90 days after calving

B. 20-50 days after calving

C. 70-100 days after calving

D. 90-120 days after calving

Answer: 30-90 days after calving

54. Which is not related to clean milk production?

A. washing udder with iodophore

B. discarding foremilk

C. using hooded milking pail

D. none of the above

Answer: none of the above

55. According to PFA rules, cow milk in Kerala should contain

A. 3% fat and 8% SNF

B. 3% fat and 8.5% SNF

C. 3.5% fat and 8.5% SNF

D. 3.5% fat and 8% SNF

Answer: none of the above

56. Milk sugar is

A. maltose

B. lactose

C. casein

D. lactalbumin

Answer: lactose

57. In broiler processing, removal of small hair like feathers by passing flame all over the body of the carcass is known as

A. trussing

B. singeing

C. scalding

D. pinning

Answer: singeing

58. For a good layer flock feed efficiency will be

A. 2

B. 2.5

C. 1.75

D. 2.25

Answer: 1.75

59. A filler flat will hold

A. a dozen of eggs

B. 36 eggs

C. 360 eggs

D. 30 eggs

Answer: 30 eggs

60. Adlibitum feeding means

A. feeding only on alternate days

B. feed and water is made available at all times

C. only feed is made available at all times

D. none of these

Answer: feed and water is made available at all times

61. The egg albumen is formed in the

A. infundibulum

B. magnum

C. isthmus

D. uterus

Answer: magnum

62. In fowls feed storage is the main function of

A. caeca

B. gizzard

C. cloaca

D. crop

Answer: crop

63. Feathers are arranged in definite feather tracts called

A. pterylae

B. stigma

C. filoplumes

D. quill

Answer: pterylae

64. The cholesterol content in a hen’s egg is

A. 100-200mg

B. 300-400mg

C. 200-300mg

D. 400-500mg

Answer: 200-300mg

65. The floor space requirement for broilers is

A. 790 square centimeter

B. 930 square centimeter

C. 850 square centimeter

D. 730 square centimeter

Answer: 930 square centimeter

66. The scientific name of duck is

A. Anas platyrrhynchos

B. Meleagris gallopavo

C. Anser anser

D. Numida meleagris

Answer: Anas platyrrhynchos

67. The chemicals used for fumigation are

A. potassium permanganate and iodine

B. bleaching powder and formalin

C. bleaching powder and iodine

D. potassium permanganate and formalin

Answer: potassium permanganate and formalin

68. Culling should be practiced in

A. chicks and layers

B. growers and breeders

C. both 1 and 2

D. none of these

Answer: both 1 and 2

69. Which cell organelle is known as the “power house of the cell”?

A. Ribosome

B. Mitochondria

C. Chloroplast

D. Nucleus

Answer: Mitochondria

70. Which among the following microbes is involved in the production of biogas?

A. Lactic acid bacillus

B. Yeast

C. Clostridium

D. Methanogens

Answer: Methanogens

71. The capacity of a plant cell to generate a whole plant is called:

A. Totipotency

B. Parthenogenesis

C. Apomixis

D. Polyembryony

Answer: Totipotency

72. In DNA, the nucleotides are linked together to form polynucleotides using:

A. Glycosidic linkage

B. Hydrogen bond

C. Phospho diester linkage

D. Disulphide bond

Answer: Phospho diester linkage

73. If the tRNA anticodon loop has “UAC” as the anticodon,then which aminoacid will be attached to its “amino acid acceptor end”?

A. Serine

B. Tyrosine

C. glycine

D. Methionine

Answer: Methionine

74. The surgical method of sterilisation in males is:

A. Vasectomy

B. Tubectomy

C. M T P

D. I U D

Answer: Vasectomy

75. Which among the following is not a characteristic feature of phylum Arthropoda?

A. Radial symmetry

B. Jointed appendages

C. Open circulatory system

D. Chitinous exoskeleton

Answer: Radial symmetry

76. The technique of growing plants without soil, in nutrient solution is known as:

A. Aqua culture

B. Micropropagation

C. Horticulture

D. Hydroponics

Answer: Hydroponics

77. The pigment that gives red colour to red algae is:

A. Fucoxanthin

B. Phycoerythrin

C. Phycocyanin

D. Haemoglobin

Answer: Phycoerythrin

78. The joint between the skull and atlas vertebra is:

A. Saddle joint

B. Hinge joint

C. Fibrous joint

D. Pivot joint

Answer: Pivot joint

79. Which among the following is the “dihybrid phenotypic ratio” according to Mendelian inheritance?

A. 3:1

B. 1:2:1

C. 9:3:3:1

D. 1:1

Answer: 9:3:3:1

80. Resistance of bacteria against antibiotics is an example for the evolution by:

A. Genetic drift

B. Adaptive radiation

C. Anthropogenic action

D. Genetic recombination

Answer: Anthropogenic action

100+ Milk Questions And Answers with FREE PDF
100+ MCQs on Animal Husbandry and Dairy Farm Management
100+ Livestock Questions And Answers with FREE PDF
100+ Breeding Questions with FREE PDF
100+ Dog Breeding Questions with FREE PDF
100+ The Living World MCQs and Answer with FREE PDF
100+ Biological Classification MCQs and Answer with FREE PDF
100+ Biotechnology: Principles and Processes MCQs and Answers
100+ Biotechnology and its Applications MCQs and Answers
100+ Strategies for Enhancement in Food Reproduction MCQs
Animal Kingdom MCQs for NEET with FREE PDF
Animal Kingdom MCQ PDF for NEET, AIIMS, JIPMER
Animal Kingdom MCQ Questions and Answers with PDF
Animal Kingdom MCQ PDF Download for NEET
Animal Kingdom MCQ for NEET PDF with Answer
Animal Kingdom MCQ for SSC with Answer PDF
Animal Kingdom MCQ for NEET, AIIMS, JIPMER
Animal Kingdom MCQ with Answers for NEET
Animal Kingdom Objective Type Questions and Answers
Animal Kingdom NCERT Based MCQ And Answer
Biology Class 11 Animal Kingdom MCQs and Answers
Animal Kingdom MCQs class 11 with Answer for NEET
Animal Kingdom Class 11 MCQ PDF For NEET, AIIMS, JIPMER
Multiple Choice Questions on Animal Kingdom with Answers
Multiple Choice Questions on Kingdom Animalia with Answers
MCQ Questions on Animal Kingdom with Answer
Animal Kingdom MCQ NCERT for NEET with Answer
MCQs on Animal Kingdom for NEET with Answers
Objective Questions on Animal Kingdom with Answers
Animal Kingdom MCQ for NEET PDF Download
MCQ on Animal Kingdom Class xi for NEET with Answer

Download PDF (Animal Husbandry MCQs)

Comments