50+ Nobel Prize GK Questions with FREE PDF

What are the best questions to ask to test if someone knows Nobel Prize GK? How do you find out if the person knows the correct answers to Nobel Prize GK Questions? That’s easy. You just need to first learn these Nobel Prize GK Questions that every aspirant must prepare. Then, all you need is ask these questions and grade the test taker based on his/her answer. Nobel Prize is one of the most prestigious award every year since 1901. In the field of biology, Peace, Physics, Chemistry, Literature, and Economics category. It was Only those who have been selected for Nobel Prize those who are called as Nobel Laureates. The biggest prize given all round the world.

Nobel Prize GK Questions

1. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2021 was awarded to

A. David Julius and Ardem Patapoutian

B. William G. Kaelin Jr, Sir Peter J. Ratcliffe and Gregg L. Semenza

C. Harvey J. Alter, Michael Houghton and Charles M. Rice

D. James P. Allison, Tasuku Honjo

Answer: David Julius and Ardem Patapoutian

2. In which year the first Nobel Prize was awarded?

A. 1864

B. 1983

C. 1901

D. 1980

Answer: 1901

3. Which of the below-mentioned families won the most Nobel Prizes?

A. The Einsteins

B. The Curies

C. The Braggs

D. None of the above

Answer: The Curies

4. Which of the following prize categories were not listed in Alfred Nobel’s will?

A. Literature

B. Economic Sciences

C. Physics

D. Physiology or Medicine

Answer: Economic Sciences

5. Why is the Nobel Prize Award Ceremony held on December 10 each year?

A. Alfred Nobel discovered dynamite on this day.

B. Alfred Nobel was born on this day.

C. Alfred Nobel passed away on this day.

D. Alfred Nobel received his patent for the discovery of dynamite.

Answer: Alfred Nobel passed away on this day

6. The Nobel Prize in Physics 2021 was presented to:

A. Roger Penrose, Reinhard Genzel and Andrea Ghez

B. James Peebles, Michel Mayor and Didier Queloz

C. Gerard Mourou, Arthur Ashkin, Donna Strickland

D. Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann and Giorgio Parisi

Answer: Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann and Giorgio Parisi

7. Who amidst the following won the Nobel Prize in Science in two different disciplines?

A. David Lee

B. Madam Curie

C. Russel Hulse

D. Enrico Fermi

Answer: Madam Curie

8. Who amongst the following was awarded Nobel Prize for developing the technology used in integrated circuits used in PCs?

A. Robert F. Furchgott

B. Horst L. Stormer

C. Jack Kilby

D. Lev Landau

Answer: Jack Kilby

9. Who among the following Nobel laureates facilitated the development of MRI as an important diagnostic tool?

A. Sydney Brenner

B. Paul C. Lauterbur

C. John E. Sulton

D. H. Robert Horvitz

Answer: Paul C. Lauterbur

10. Who was the first nobel prize winner from India ?

A. Sir C. V. Raman

B. Mother Teresa

C. S. Chandrashekar

D. Rabindranath Tagore

Answer: Rabindranath Tagore

11. In which of the following fields Nobel Prize is not given?

A. Mathematics

B. Chemistry

C. Medicine

D. Physics

Answer: Mathematics

12. Biologist of Indian origin who received the Nobel Prize was

A. C.V. Raman

B. Raja Ramanna

C. Hargovind Khorana

D. Jagadish Chandra Bose

Answer: Hargovind Khorana

13. Nobel Prize winning India, Amartya Sen, is known for his work in which area?

A. Chemistry

B. Economics

C. Physics

D. Environmental Protection

Answer: Economics

14. Which India-born scientist was awarded the Nobel Prize in Astrophysics?

A. Sir. C.V. Raman

B. Satyendra Nath Bose

C. Vikram Sarabhai

D. Prof. Chandrashekhar

Answer: Prof. Chandrashekhar

15. Nobel Prize in which field is not paid out of the endowment set up by Dr. Alfred Nobel?

A. Peace

B. Medicine

C. Economics

D. Chemistry

Answer: Economics

16. The Nobel Prize was instituted by the country

A. UK

B. USA

C. Russia

D. Sweden

Answer: Sweden

17. The Indian representing an international organization who shared the Nobel Peace Prize with Al Gore of U.S. was

A. R.N. Tagore

B. Rajendra Pachauri

C. Mother Teresa

D. Viswanathan Subramanian

Answer: Rajendra Pachauri

18. In which year did Amartya Kumar Sen receive the Nobel Prize in Economics?

A. 1998

B. 1995

C. 1990

D. 2000

Answer: 1998

19. Among the following Nobel laureates, who was not a recipient of the Nobel Prize for Peace?

A. Norman Eanest Borlaug

B. Linus C. Pauling

C. Woodrow Wilson

D. Sir Winston Churchill

Answer: Sir Winston Churchill

20. Sir C.V. Raman was awarded Nobel Prize for his work on:

A. Sonometer

B. Cryogenics

C. Light Scattering

D. Radio activity

Answer: Light Scattering

21. Mother Theresa Won Nobel Prize in year _______.

A. 1975

B. 1977

C. 1979

D. 1981

Answer: 1979

22. Rabindranath Tagore was awarded by Nobel Prize for Literature in Year?

A. 1913

B. 1914

C. 1915

D. 1916

Answer: 1913

23. Alfred Nobel has invented _________.

A. Atom Bomb

B. Dynamite

C. Nuclear Wapone

D. Satellite Launching Machine

Answer: Dynamite

24. When was the first Nobel Prize awarded?

A. In Year 1901

B. In Year 1905

C. In Year 1909

D. In Year 1911

Answer: In Year 1901

25. Which of the following lady won Nobel Prize in two fields Physics as well as Chemistry?

A. Marie Curie

B. Herta Müller

C. Maria Goeppert Mayer

D. Elizabeth H. Blackburn

Answer: Marie Curie

50+ Nobel Peace Prize Questions with FREE PDF
50+ Military Awards Question with FREE PDF
50+ Bravery Awards Question And Answer with FREE PDF
300+ Sports Prize Questions with FREE PDF
100+ MCQ Questions on Olympics 2021 with FREE PDF
Short Questions on Olympics 2021 with FREE PDF

Download PDF (Nobel Prize GK Questions)

Comments