300+ Sports Prize Questions with FREE PDF

Many competitive exams arrange different type of questions to test the intelligence of participants. The sports prize questions are some kind of basic basic general knowledge questions. These question may not be asked in all the competitive exams, but are normally asked by many provincial, state or local level competitive exams. The general knowledge required for these type of sports prize questions are very basic. These Sports Prize Questions and Answers for competitive exams are based on sports prize winners, sports personalities, facilities in India, etc.

Sports Prize Questions

1. Name the head of the selection committee for the National Sports Awards 2020?

A. Former India cricketer Virender Sehwag

B. Retired Supreme Court Justice, Mukundakam Sharma

C. Boxer Venkatesan Devarajan

D. Former table tennis player Monalisa Baruah Mehta

Answer: Retired Supreme Court Justice, Mukundakam Sharma

2. Which famous sportsperson’s birthday is celebrated as National Sports Day every year in India?

A. Major Dhyan Chand Singh

B. PT Usha

C. Sachin Tendulkar

D. None of the above

Answer: Major Dhyan Chand Singh

3. Name the coach of the archery who has won the Life-time category Dronacharya Award in the recently announced National Sports Awards 2020?

A. Shri Purushotham Rai

B. Shri Krishan Kumar Hooda

C. Shri Dharmendra Tiwary

D. Shri Vijay Bhalchandra Munishwar

Answer: Shri Dharmendra Tiwary

4. In the recently announced National Sports Awards 2020, who won the Arjuna Award in Badminton discipline?

A. A. Shri Satwik Sairaj Rankireddy

B. Shri Chirag Chandrasekhar Shetty

C. Both A and B

D. Neither A nor B

Answer: Both A and B

5. Name the Para Athletic who won the Rajiv Gandhi Khel Ratna Award in the recently announced National Sports Awards 2020?

A. Ms. Rani

B. Shri Purushotham Rai

C. Shri Mariyappan T

D. Ms. Dutee Chand

Answer: Shri Mariyappan T

6. Name the wrestler who has won the Arjuna Award in the recently announced National Sports Awards 2020?

A. Shri Sandeep

B. Shri Manish Narwal  

C. Both A and B

D. Neither A nor B

Answer: Neither A nor B

7. Ms. N. Usha recently won the Dhyan Chand Award, National Sports Awards 2020. From which of the following sports she is associated?

A. Athletics

B. Boxing

C. Football

D. Badminton

Answer: Boxing

8. Kale Sarika Sudhakar recently won Arjuna Award, National Sports Awards 2020. She is related to which of the following sports?

A. Rowing

B. Tennis

C. Kho Kho

D. Para Athletics

Answer: Kho Kho

9. In Regular Category, Dronacharya Award, National Sports Awards 2020 will be given to the coach Kuldeep Kumar Handoo for which discipline?

A. Hockey

B. Shooting

C. Wushu

D. Mallakhamb

Answer: Wushu

10. Which of the following Indian cricketer won Rajiv Gandhi Khel Ratna Award in the recently announced National Sports Award 2020?

A. Rohit Sharma

B. Sachin Tendulkar

C. Virat Kohli

D. None of the above

Answer: Rohit Sharma

11. Who among the following was the First Indian Cricketer to bag 500 wickets in Test matches?

A. Kapil Dev

B. Srinath

C. Anil Kumble

D. Harbhajan Singh

Answer: Anil Kumble

12. Jules Rimet Trophy is related to which of the following sports?

A. Hockey

B. Cricket

C. Football

D. Volley ball

Answer: Football

13. Ezra Cup is related to which of the following sports?

A. Polo

B. Tennis

C. Lawn Tennis

D. Cricket

Answer: Polo

14. Who among the following cricketers was the first to score a century for the Indian Test cricket team in his Debut Test match?

A. Sunil Gawaskar

B. Kapil Dev

C. Lala Amarnath

D. Nawab Pataudi

Answer: Lala Amarnath

15. On which among the following courts, Chennai Open is played?

A. Clay court

B. Grass Court

C. Hard Court

D. Carpet Court

Answer: Hard Court

16. Who is the Mascot of Hockey World Cup 2018?

A. Olly

B. Perko

C. Stockey

D. Stumpy

Answer: Olly

17. Between which two teams did FIFA organise a Match of the Century in 2004?

A. Germany and France

B. France and Brazil

C. Brazil and Germany

D. Italy and Brazil

Answer: France and Brazil

18. How many medals have been won by the India Men’s Hockey team at the Commonwealth Games till date?

A. 8

B. 6

C. 5

D. 2

Answer: 2

19. Who was the fastest female athlete in the Rio Olympics 2016 in 400 m relay event?

A. Tiana Bartoletta

B. Allyson Felix

C. Bianca Knight

D. Carmelita Jeter

Answer: Allyson Felix

20. Which of the following are the official languages of the Olympic Charter?

A. English and Spanish

B. English and French

C. English and German

D. English

Answer: English and French

21. Where are the headquarters of International Gymnastics Federation?

A. England

B. Germany

C. Switzerland

D. France

Answer: Switzerland

22. With which sport is Dutee Chand associated?

A. Sprint 100m

B. Long Jump

C. High Jump

D. Discus Throw

Answer: Sprint 100m

23. When did South Africa team first time participated in the World Cup after the Apartheid ban was lifted?

A. 1990

B. 1987

C. 1994

D. 1992

Answer: 1992

24. Which ICC World Cup was known as the Prudential Cup?

A. 1990

B. 1975

C. 1979

D. 1998

Answer: 1975

25. Who is the coach of Allyson Felix?

A. Jarmila Kratochvilova

B. Marita Koch

C. Bobby Kersee

D. Merlene Ottey

Answer: Bobby Kersee

26. Who was the first Indian athlete to win a gold medal in the Asian Games?

A. PT Usha

B. Tintu Luka

C. Lavy Pinto

D. Kamaljeet Sandhu

Answer: Lavy Pinto

27. Who is the first Indian triathlete to compete in Ultraman?

A. Madhurjya Borah

B. Anu Vaidyanathan

C. Neeraj Chopra

D. Arunaabh Shah

Answer: Arunaabh Shah

28. How many representatives are there in the FINA Bureau?

A. 15

B. 11

C. 22

D. 18

Answer: 22

29. When was the first Women’s Freestyle Wrestling tournament conducted by the UWW?

A. 1904

B. 1951

C. 1970

D. 1987

Answer: 1987

30. With which sport are the Apurvi Chandela, Anjali Bhagwat, Manu Bhaker and Saurabh Chaudhary associated?

A. Shooting

B. Wrestling

C. Boxing

D. Hockey

Answer: Shooting

31. Who is the President of UWW?

A. Nenad Lalovic

B. Michel Dusson

C. Tzeno Tzenov

D. Stan Dziedzic

Answer: Nenad Lalovic

32. Which team was the runners-up in the 2018 Women’s Hockey World Cup?

A. Australia

B. Germany

C. Argentina

D. Ireland

Answer: Ireland

33. When were the IAAF World Indoor Championships inaugurated?

A. 1999

B. 1985

C. 1975

D. 1973

Answer: 1985

34. Which edition of the Asian Games had maximum number of events?

A. New Delhi 1982

B. Busan 2002

C. Guangzhou 2010

D. Beijing1990

Answer: Guangzhou 2010

35. Under which captain did the India Women’s National Hockey team win 3 consecutive gold medals in 3 years in different events?

A. Rani Rampal

B. Suraj Lata Devi

C. Varsha Soni

D. Madhu Yadav

Answer: Suraj Lata Devi

36. Which of the following nations have won the Hockey World Cup as hosts?

A. Pakistan

B. India

C. Germany

D. Spain

Answer: Germany

37. When did the BWF World Championships took a annual format?

A. 2000

B. 2005

C. 2006

D. 1995

Answer: 2006

38. Foot Ball When was FIFA founded?

A. 1890

B. 1888

C. 1904

D. 1910

Answer: 1904

39. Who won Men’s Doubles in 2018 BNP Paribas Open Tournament?

A. John Isner and Jack Sock

B. Bob Bryan and Mike Bryan

C. Jack Sock and Mike Bryan

D. Bob Bryan and John Isner

Answer: John Isner and Jack Sock

40. With which sport are the Apurvi Chandela, Anjali Bhagwat, Manu Bhaker and Saurabh Chaudhary associated?

A. Shooting

B. Wrestling

C. Boxing

D. Hockey

Answer: Shooting

41. Who is the first Indian Woman to win a gold medal at the Commonwealth Games?

A. Anju Bobby George

B. Krishna Punia

C. Sini Jose

D. Mandeep Kaur

Answer: Krishna Punia

42. Who is the current Women’s World Chess Champion?

A. Ju Wenjun

B. Hou Yifan

C. Tan Zhongi

D. Anna Ushenina

Answer: Ju Wenjun

43. Who is the top goal-scorer of the I-League?

A. Ranti Martins

B. Sunil Chhetri

C. Darryl Duffy

D. Cornel Glen

Answer: Ranti Martins

44. When was the IAAF World Relays event established?

A. 1999

B. 2000

C. 2004

D. 2014

Answer: 2014

45. Which country topped the medal table in the 2014 IAAF World Relays event?

A. USA

B. Jamaica

C. Kenya

D. Bahamas

Answer: USA

46. Who is the all-time top scorer at the finals of FIFA World Cup?

A. Djalma Santos

B. Antonio Carbajal

C. Miroslav Klose

D. Philipp Lahm

Answer: Miroslav Klose

47. Where are the headquarters of International Cycling Union?

A. England

B. Germany

C. Switzerland

D. France

Answer: Switzerland

48. Where was the IAAF founded?

A. Sweden

B. Berlin

C. London

D. Melbourne

Answer: Sweden

49. Who among the following has the record for the most goals scored in a single World Cup?

A. Djalma Santos

B. Gerd Muller

C. Just Fontaine

D. Miroslav Klose

Answer: Just Fontaine

50. When was the concept of “Green Olympics” developed and put into practice?

A. 2008

B. 2004

C. 2000

D. 2016

Answer: 2000

50+ Nobel Prize GK Questions with FREE PDF
50+ Military Awards Question with FREE PDF
50+ Bravery Awards Question And Answer with FREE PDF
50+ Nobel Peace Prize Questions with FREE PDF
100+ MCQ Questions on Olympics 2021 with FREE PDF
Short Questions on Olympics 2021 with FREE PDF

Download PDF (Sports Prize Questions)