50+ Bit Array MCQs and answer with FREE PDF

We have the best collection of the Bit Array MCQs and answer with FREE PDF. These Bit Array MCQs will help you to prepare for any competitive exams like: BCA, MCA, GATE, GRE, IES, PSC, UGC NET, DOEACC Exams at all levels – you just have to practice regularly.

Bit Array MCQs and answer

1. Which one of the following operations returns the first occurrence of bit 1 in bit arrays?

a) Find First Zero

b) Find First One

c) Counting lead Zeroes

d) Counting lead One

Answer: Find First One

2. What does Hamming weight/population count mean in Bit arrays?

a) Finding the number of 1 bit in a bit array

b) Finding the number of 0 bit in a bit array

c) Finding the sum of bits in a bit array

d) Finding the average number of 1’s and 0’s in bit arrays

Answer: Finding the number of 1 bit in a bit array

3. Which of the following bitwise operator will you use to invert all the bits in a bit array?

a) OR

b) NOT

c) XOR

d) NAND

Answer: NOT

4. Which class in Java can be used to represent bit array?

a) BitSet

b) BitVector

c) BitArray

d) BitStream

Answer: BitSet

5. What is a bit array?

a) Data structure for representing arrays of records

b) Data structure that compactly stores bits

c) An array in which most of the elements have the same value

d) Array in which elements are not present in continuous locations

Answer: Data structure that compactly stores bits

6. Which of the following bitwise operations will you use to set a particular bit to 1?

a) OR

b) AND

c) XOR

d) NOR

Answer: OR

7. Which of the following bitwise operations will you use to set a particular bit to 0?

a) OR

b) AND

c) XOR

d) NAND

Answer: AND

8. Which of the following bitwise operations will you use to toggle a particular bit?

a) OR

b) AND

c) XOR

d) NOT

Answer: XOR

9. Which of the following is not an advantage of bit array?

a) Exploit bit level parallelism

b) Maximal use of data cache

c) Can be stored and manipulated in the register set for long periods of time

d) Accessing Individual Elements is easy

Answer: Accessing Individual Elements is easy

10. Which of the following is not a disadvantage of bit array?

a) Without compression, they might become sparse

b) Accessing individual bits is expensive

c) Compressing bit array to byte/word array, the machine also has to support byte/word addressing

d) Storing and Manipulating in the register set for long periods of time

Answer: Storing and Manipulating in the register set for long periods of time

Download PDF (Bit Array MCQs)

Also Read about Arrays Types

50+ Dynamic Array MCQs with FREE PDF
50+ Parallel Array MCQs with FREE PDF
50+ Sparse Array MCQs with FREE PDF
50+ Suffix Array MCQs with FREE PDF
50+ Matrix MCQs with FREE PDF
50+ Sparse Matrix MCQs with FREE PDF
50+ Count Inversion MCQs with FREE PDF
50+ Rotation Array Operation MCQs with FREE PDF
50+ Reversal Array Operation MCQs with FREE PDF
50+ Number of Jumps to Reach End-array Operation MCQs with FREE PDF

1000+ Data Structure MCQs

Abstract Data Types
Application of Stacks
Arrays Types
Types of Lists
Binary Trees
B-Trees
Trees
Heap
Trie
Hash Tables
Graph

Comments