50+ Count Inversion MCQs with FREE PDF

We have the best collection of the Count Inversion MCQs and answer with FREE PDF. These Count Inversion MCQs will help you to prepare for any competitive exams like: BCA, MCA, GATE, GRE, IES, PSC, UGC NET, DOEACC Exams at all levels – you just have to practice regularly.

Count Inversion MCQs

1. What is the time complexity of the code that uses merge sort for determining the number of inversions in an array?

a) O(n2)

b) O(n)

c) O(log n)

d) O(n log n)

Answer: O(n log n)

2. What is the time complexity of the code that uses self balancing BST for determining the number of inversions in an array?

a) O(n2)

b) O(n)

c) O(log n)

d) O(n log n)

Answer: O(n log n)

3. What is the space complexity of the code that uses merge sort for determining the number of inversions in an array?

a) O(n)

b) O(log n)

c) O(1)

d) O(n log n)

Answer: O(n)

4. Under what condition the number of inversions in an array are maximum?

a) when the array is sorted

b) when the array is reverse sorted

c) when the array is half sorted

d) depends on the given array

Answer: when the array is reverse sorted

5. Under what condition the number of inversions in an array are minimum?

a) when the array is sorted

b) when the array is reverse sorted

c) when the array is half sorted

d) depends on the given array

Answer: when the array is sorted

6. How many inversions are there in the array arr = {1,5,4,2,3}?

a) 0

b) 3

c) 4

d) 5

Answer: 5

7. Which of the following form inversion in the array arr = {1,5,4,2}?

a) (5,4), (5,2)

b) (5,4), (5,2), (4,2)

c) (1,5), (1,4), (1,2)

d) (1,5)

Answer: (5,4), (5,2), (4,2)

8. What does the number of inversions in an array indicate?

a) mean value of the elements of array

b) measure of how close or far the array is from being sorted

c) the distribution of values in the array

d) median value of the elements of array

Answer: measure of how close or far the array is from being sorted

9. How many inversions does a sorted array have?

a) 0

b) 1

c) 2

d) cannot be determined

Answer: 0

10. What is the condition for two elements arr[i] and arr[j] to form an inversion?

a) arr[i]<arr[j]

b) i < j

c) arr[i] < arr[j] and i < j

d) arr[i] > arr[j] and i < j

Answer: arr[i] > arr[j] and i < j

Count Inversion MCQs PDF Download

Also Read about Arrays Types

50+ Bit Array MCQs with FREE PDF
50+ Dynamic Array MCQs with FREE PDF
50+ Parallel Array MCQs with FREE PDF
50+ Sparse Array MCQs with FREE PDF
50+ Suffix Array MCQs with FREE PDF
50+ Matrix MCQs with FREE PDF
50+ Sparse Matrix MCQs with FREE PDF
50+ Rotation Array Operation MCQs with FREE PDF
50+ Reversal Array Operation MCQs with FREE PDF
50+ Number of Jumps to Reach End-array Operation MCQs with FREE PDF

1000+ Data Structure MCQs

Abstract Data Types
Application of Stacks
Arrays Types
Types of Lists
Binary Trees
B-Trees
Trees
Heap
Trie
Hash Tables
Graph

Comments