50+ Binary Tree Operations MCQs with FREE PDF

We have the best collection of Binary Tree Operations MCQs and answer with FREE PDF. These Binary Tree Operations MCQs will help you to prepare for any competitive exams like: BCA, MCA, GATE, GRE, IES, PSC, UGC NET, DOEACC Exams at all levels – you just have to practice regularly.

Binary Tree Operations MCQs

1. How many common operations are performed in a binary tree?

a) 1

b) 2

c) 3

d) 4

Answer: 3

2. How many types of insertion are performed in a binary tree?

a) 1

b) 2

c) 3

d) 4

Answer: 2

3. How many bits would a succinct binary tree occupy?

a) n+O(n)

b) 2n+O(n)

c) n/2

d) n

Answer: 2n+O(n)

4. The average depth of a binary tree is given as?

a) O(N)

b) O(√N)

c) O(N2)

d) O(log N)

Answer: O(log N)

5. How many orders of traversal are applicable to a binary tree (In General)?

a) 1

b) 4

c) 2

d) 3

Answer: 3

6. If binary trees are represented in arrays, what formula can be used to locate a left child, if the node has an index i?

a) 2i+1

b) 2i+2

c) 2i

d) 4i

Answer: 2i+1

7. What is the maximum number of children that a binary tree node can have?

a) 0

b) 1

c) 2

d) 3

Answer: 2

8. Using what formula can a parent node be located in an array?

a) (i+1)/2

b) (i-1)/2

c) i/2

d) 2i/2

Answer: (i-1)/2

9. Which of the following properties are obeyed by all three tree – traversals?

a) Left subtrees are visited before right subtrees

b) Right subtrees are visited before left subtrees

c) Root node is visited before left subtree

d) Root node is visited before right subtree

Answer: Left subtrees are visited before right subtrees

10. What is the traversal strategy used in the binary tree?

a) depth-first traversal

b) breadth-first traversal

c) random traversal

d) Priority traversal

Answer: breadth-first traversal

Binary Tree Operations MCQs PDF Download

50+ Binary Trees using Array MCQs with FREE PDF
50+ Binary Trees using Linked Lists MCQs with FREE PDF
50+ Preorder Traversal MCQs with FREE PDF
50+ Postorder Traversal MCQs with FREE PDF
50+ Inorder Traversal MCQs with FREE PDF
50+ Binary Tree Properties MCQs with FREE PDF
50+ Binary Search Tree MCQs with FREE PDF
50+ Balanced Binary Tree MCQs with FREE PDF
50+ Self Balancing Binary Search Tree MCQs with FREE PDF
50+ Randomized Binary Search Tree MCQs with FREE PDF
50+ AA Tree MCQs with FREE PDF
50+ AVL Tree MCQs with FREE PDF
50+ Cartesian Tree MCQs with FREE PDF
50+ Weight Balanced Tree MCQs with FREE PDF
50+ Red Black Tree MCQs with FREE PDF
50+ Top Tree MCQs with FREE PDF
50+ Splay Tree MCQs with FREE PDF
50+ Treap MCQs with FREE PDF
50+ Threaded Binary Tree MCQs with FREE PDF
50+ Tango Tree MCQs with FREE PDF
50+ Rope MCQs with FREE PDF

1000+ Data Structure MCQs

Abstract Data Types
Application of Stacks
Arrays Types
Types of Lists
Binary Trees
B Trees
Trees
Heap
Trie
Hash Tables
Graph

Comments