500+ Binary Trees MCQs with FREE PDF

These 500+ Binary Trees MCQs with FREE PDF contains Questions and Answers on binary trees using arrays and linked lists, preorder, postorder and inorder traversal, avl tree, binary tree properties and operations, cartesian tree, weight balanced tree, red black and splay trees, threaded binary tree and binary search trees, aa tree, top tree, treap, tango tree and rope. We have the best collection of Binary Trees MCQs and answer with FREE PDF. These Binary Trees MCQs will help you to prepare for any competitive exams like: BCA, MCA, GATE, GRE, IES, PSC, UGC NET, DOEACC Exams at all levels – you just have to practice regularly.

Binary Trees MCQs

1. Disadvantages of linked list representation of binary trees over arrays?

a) Randomly accessing is not possible

b) Extra memory for a pointer is needed with every element in the list

c) Difficulty in deletion

d) Random access is not possible and extra memory with every element

Answer: Random access is not possible and extra memory with every element

2. Which of the following traversing algorithm is not used to traverse in a tree?

a) Post order

b) Pre order

c) Post order

d) Randomized

Answer: Randomized

3. The following lines talks about deleting a node in a binary tree.(the tree property must not be violated after deletion)

i) from root search for the node to be deleted

ii)

iii) delete the node at

what must be statement ii) and fill up statement iii)

a) ii)-find random node,replace with node to be deleted. iii)- delete the node

b) ii)-find node to be deleted. iii)- delete the node at found location

c) ii)-find deepest node,replace with node to be deleted. iii)- delete a node

d) ii)-find deepest node,replace with node to be deleted. iii)- delete the deepest node

Answer: ii)-find deepest node,replace with node to be deleted. iii)- delete the deepest node

4. What may be the psuedo code for finding the size of a tree?

a) find_size(root_node–>left_node) + 1 + find_size(root_node–>right_node)

b) find_size(root_node–>left_node) + find_size(root_node–>right_node)

c) find_size(root_node–>right_node) – 1

d) find_size(root_node–>left_node + 1

Answer: find_size(root_node–>left_node) + 1 + find_size(root_node–>right_node)

50+ Binary Trees using Array MCQs with FREE PDF

5. How many types of insertion are performed in a binary tree?

a) 1

b) 2

c) 3

d) 4

Answer: 2

6. How many bits would a succinct binary tree occupy?

a) n+O(n)

b) 2n+O(n)

c) n/2

d) n

Answer: 2n+O(n)

7. The average depth of a binary tree is given as?

a) O(N)

b) O(√N)

c) O(N2)

d) O(log N)

Answer: O(log N)

8. How many orders of traversal are applicable to a binary tree (In General)?

a) 1

b) 4

c) 2

d) 3

Answer: 3

9. If binary trees are represented in arrays, what formula can be used to locate a left child, if the node has an index i?

a) 2i+1

b) 2i+2

c) 2i

d) 4i

Answer: 2i+1

10. What is the maximum number of children that a binary tree node can have?

a) 0

b) 1

c) 2

d) 3

Answer: 2

50+ Binary Trees using Linked Lists MCQs with FREE PDF

11. What is the space complexity of the post-order traversal in the recursive fashion? (d is the tree depth and n is the number of nodes)

a) O(1)

b) O(nlogd)

c) O(logd)

d) O(d)

Answer: O(nlogd)

12. To obtain a prefix expression, which of the tree traversals is used?

a) Level-order traversal

b) Pre-order traversal

c) Post-order traversal

d) In-order traversal

Answer: Pre-order traversal

13. Consider the following data. The pre order traversal of a binary tree is A, B, E, C, D. The in order traversal of the same binary tree is B, E, A, D, C. The level order sequence for the binary tree is

a) A, C, D, B, E

b) A, B, C, D, E

c) A, B, C, E, D

d) D, B, E, A, C

Answer: A, B, C, E, D

14. Consider the following data and specify which one is Preorder Traversal Sequence, Inorder and Postorder sequences.

S1: N, M, P, O, Q

S2: N, P, Q, O, M

S3: M, N, O, P, Q

a) S1 is preorder, S2 is inorder and S3 is postorder

b) S1 is inorder, S2 is preorder and S3 is postorder

c) S1 is inorder, S2 is postorder and S3 is preorder

d) S1 is postorder, S2 is inorder and S3 is preorder

Answer: S1 is inorder, S2 is postorder and S3 is preorder

50+ Binary Tree Operations MCQs with FREE PDF

15. What is the possible number of binary trees that can be created with 3 nodes, giving the sequence N, M, L when traversed in post-order.

a) 15

b) 3

c) 5

d) 8

Answer: c

16. The post-order traversal of a binary tree is O P Q R S T. Then possible pre-order traversal will be

a) T Q R S O P

b) T O Q R P S

c) T Q O P S R

d) T Q O S P R

Answer: c

17. Which of the following pair’s traversals on a binary tree can build the tree uniquely?

a) post-order and pre-order

b) post-order and in-order

c) post-order and level order

d) level order and preorder

Answer: b

18. A full binary tree can be generated using ______

a) post-order and pre-order traversal

b) pre-order traversal

c) post-order traversal

d) in-order traversal

Answer: a

19. The maximum number of nodes in a tree for which post-order and pre-order traversals may be equal is ______

a) 3

b) 1

c) 2

d) any number

Answer: b

20. The steps for finding post-order traversal are traverse the right subtree, traverse the left subtree or visit the current node.

a) True

b) False

Answer: b

21. The pre-order and in-order are traversals of a binary tree are T M L N P O Q and L M N T O P Q. Which of following is post-order traversal of the tree?

a) L N M O Q P T

b) N M O P O L T

c) L M N O P Q T

d) O P L M N Q T

Answer: a

50+ Preorder Traversal MCQs with FREE PDF

22. What is the time complexity of level order traversal?

a) O(1)

b) O(n)

c) O(logn)

d) O(nlogn)

Answer: b

23. Which of the following graph traversals closely imitates level order traversal of a binary tree?

a) Depth First Search

b) Breadth First Search

c) Depth & Breadth First Search

d) Binary Search

Answer: b

24. In a binary search tree, which of the following traversals would print the numbers in the ascending order?

a) Level-order traversal

b) Pre-order traversal

c) Post-order traversal

d) In-order traversal

Answer: d

50+ Postorder Traversal MCQs with FREE PDF

25. In a full binary tree if number of internal nodes is I, then number of leaves L are?

a) L = 2*I

b) L = I + 1

c) L = I – 1

d) L = 2*I – 1

Answer: L = I + 1

26. In a full binary tree if number of internal nodes is I, then number of nodes N are?

a) N = 2*I

b) N = I + 1

c) N = I – 1

d) N = 2*I + 1

Answer: N = 2*I + 1

27. What is a complete binary tree?

a) Each node has exactly zero or two children

b) A binary tree, which is completely filled, with the possible exception of the bottom level, which is filled from right to left

c) A binary tree, which is completely filled, with the possible exception of the bottom level, which is filled from left to right

d) A tree In which all nodes have degree 2

Answer: A binary tree, which is completely filled, with the possible exception of the bottom level, which is filled from left to right

28. The number of edges from the root to the node is called __________ of the tree.

a) Height

b) Depth

c) Length

d) Width

Answer: Depth

29. The number of edges from the node to the deepest leaf is called _________ of the tree.

a) Height

b) Depth

c) Length

d) Width

Answer: Height

30. What is a full binary tree?

a) Each node has exactly zero or two children

b) Each node has exactly two children

c) All the leaves are at the same level

d) Each node has exactly one or two children

Answer: Each node has exactly zero or two children

31. What is the average case time complexity for finding the height of the binary tree?

a) h = O(loglogn)

b) h = O(nlogn)

c) h = O(n)

d) h = O(log n)

Answer: h = O(log n)

50+ Inorder Traversal MCQs with FREE PDF

32. What is the speciality about the inorder traversal of a binary search tree?

a) It traverses in a non increasing order

b) It traverses in an increasing order

c) It traverses in a random fashion

d) It traverses based on priority of the node

Answer: b

33. Which of the following is false about a binary search tree?

a) The left child is always lesser than its parent

b) The right child is always greater than its parent

c) The left and right sub-trees should also be binary search trees

d) In order sequence gives decreasing order of elements

Answer: In order sequence gives decreasing order of elements

50+ Binary Tree Properties MCQs with FREE PDF

34. A binary tree is balanced if the difference between left and right subtree of every node is not more than ____

a) 1

b) 3

c) 2

d) 0

Answer: 1

35. What will be the height of a balanced full binary tree with 8 leaves?

a) 8

b) 5

c) 6

d) 4

Answer: 4

36. The balance factor of a node in a binary tree is defined as

a) addition of heights of left and right subtrees

b) height of right subtree minus height of left subtree

c) height of left subtree minus height of right subtree

d) height of right subtree minus one

Answer: height of left subtree minus height of right subtree

37. Which of the following tree data structures is not a balanced binary tree?

a) AVL tree

b) Red-black tree

c) Splay tree

d) B-tree

Answer: B-tree

38. Which of the following data structures can be efficiently implemented using height balanced binary search tree?

a) sets

b) priority queue

c) heap

d) both sets and priority queue

Answer: both sets and priority queue

39. Two balanced binary trees are given with m and n elements respectively. They can be merged into a balanced binary search tree in ____ time.

a) O(m+n)

b) O(mn)

c) O(m)

d) O(mlog n)

Answer: O(m+n)

40. Which of the following is an advantage of balanced binary search tree, like AVL tree, compared to binary heap?

a) insertion takes less time

b) deletion takes less time

c) searching takes less time

d) construction of the tree takes less time than binary heap

Answer: insertion takes less time

50+ Binary Search Tree MCQs with FREE PDF

41. The minimum height of self balancing binary search tree with n nodes is

a) log2(n)

b) n

c) 2n + 1

d) 2n – 1

Answer: a

42. Which of the following is not the self balancing binary search tree?

a) AVL Tree

b) 2-3-4 Tree

c) Red – Black Tree

d) Splay Tree

Answer: b

43. The binary tree sort implemented using a self – balancing binary search tree takes ______ time is worst case.

a) O(n log n)

b) O(n)

c) O(n2)

d) O(log n)

Answer: a

44. An AVL tree is a self – balancing binary search tree, in which the heights of the two child sub trees of any node differ by _________

a) At least one

b) At most one

c) Two

d) At most two

Answer: b

45. Binary tree sort implemented using a self balancing binary search tree takes O(n log n) time in the worst case but still it is slower than merge sort.

a) True

b) False

Answer: a

46. Self – balancing binary search trees have a much better average-case time complexity than hash tables.

a) True

b) False

Answer: b

47. Which of the following is a self – balancing binary search tree?

a) 2-3 tree

b) Threaded binary tree

c) AA tree

d) Treap

Answer: c

48. A self – balancing binary search tree can be used to implement ________

a) Priority queue

b) Hash table

c) Heap sort

d) Priority queue and Heap sort

Answer: a

50+ Balanced Binary Tree MCQs with FREE PDF

49. What is the expected number of leaves in a randomized binary search tree?

a) n + 1

b) (n + 1)/3

c) (n + 1)/2

d) n + 3

Answer: b

50. Which of the following is not a random tree?

a) Treap

b) Random Binary Tree

c) Uniform Spanning Tree

d) AVL Tree

Answer: d

51. Which process forms the randomized binary search tree?

a) Stochastic Process

b) Branching Process

c) Diffusion Process

d) Aggregation Process

Answer: a

52. How many randomized binary search trees can be formed by the numbers (1, 3, 2)?

a) 2

b) 3

c) 6

d) 5

Answer: d

53. Is Treap a randomized tree.

a) True

b) False

Answer: a

54. What is the probability of selecting a tree uniformly at random?

a) Equal to Catalan Number

b) Less Than Catalan Number

c) Greater than Catalan Number

d) Reciprocal of Catalan Number

Answer: d

55. Is mathematical randomized tree can be generated using beta distribution.

a) True

b) False

Answer: a

56. What is the longest length path for a node x in random binary search tree for the insertion process?

a) log x

b) x2

c) x!

d) 4.311 log x

Answer: d

50+ Self Balancing Binary Search Tree MCQs with FREE PDF

57. AA Trees are implemented using?

a) Colors

b) Levels

c) Node size

d) Heaps

Answer: b

58. Which of the following is the correct definition for a horizontal link?

a) connection between node and a child of equal levels

b) connection between two nodes

c) connection between two child nodes

d) connection between root node and leaf node

Answer: a

59. What is the worst case analysis of an AA-Tree?

a) O(N)

b) O(log N)

c) O( N log N)

d) O(N2)

Answer: b

60. How will you remove a left horizontal link in an AA-tree?

a) by performing right rotation

b) by performing left rotation

c) by deleting both the elements

d) by inserting a new element

Answer: a

50+ Randomized Binary Search Tree MCQs with FREE PDF

61. What is an AVL tree?

a) a tree which is balanced and is a height balanced tree

b) a tree which is unbalanced and is a height balanced tree

c) a tree with three children

d) a tree with atmost 3 children

Answer: a tree which is balanced and is a height balanced tree

62. Why we need to a binary tree which is height balanced?

a) to avoid formation of skew trees

b) to save memory

c) to attain faster memory access

d) to simplify storing

Answer: to avoid formation of skew trees

63. Why to prefer red-black trees over AVL trees?

a) Because red-black is more rigidly balanced

b) AVL tree store balance factor in every node which costs space

c) AVL tree fails at scale

d) Red black is more efficient

Answer: AVL tree store balance factor in every node which costs space

64. To restore the AVL property after inserting a element, we start at the insertion point and move towards root of that tree. is this statement true?

a) true

b) false

Answer: true

65. Given an empty AVL tree, how would you construct AVL tree when a set of numbers are given without performing any rotations?

a) just build the tree with the given input

b) find the median of the set of elements given, make it as root and construct the tree

c) use trial and error

d) use dynamic programming to build the tree

Answer: find the median of the set of elements given, make it as root and construct the tree

50+ AA Tree MCQs with FREE PDF

66. What is a Cartesian tree?

a) a skip list in the form of tree

b) a tree which obeys cartesian product

c) a tree which obeys heap property and whose inorder traversal yields the given sequence

d) a tree which obeys heap property only

Answer: a tree which obeys heap property and whose inorder traversal yields the given sequence

67. Consider a sequence of numbers to have repetitions, how a cartesian tree can be constructed in such situations without violating any rules?

a) use any tie-breaking rule between repeated elements

b) cartesian tree is impossible when repetitions are present

c) construct a max heap in such cases

d) construct a min heap in such cases

Answer: use any tie-breaking rule between repeated elements

68. What happens if we apply the below operations on an input sequence?

i. construct a cartesian tree for input sequence

ii. put the root element of above tree in a priority queue

iii. if( priority queue is not empty) then

iv. search and delete minimum value in priority queue

v. add that to output

vi. add cartesian tree children of above node to priority queue

a) constructs a cartesian tree

b) sorts the input sequence

c) does nothing

d) produces some random output

Answer: sorts the input sequence

69. Which of the below statements are true?

i. Cartesian tree is not a height balanced tree

ii. Cartesian tree of a sequence of unique numbers can be unique generated

a) both statements are true

b) only i. is true

c) only ii. is true

d) both are false

Answer: both statements are true

70. Cartesian trees are most suitable for?

a) searching

b) finding nth element

c) minimum range query and lowest common ancestors

d) self balancing a tree

Answer: minimum range query and lowest common ancestors

50+ AVL Tree MCQs with FREE PDF

71. What is the condition for a tree to be weight balanced. where a is factor and n is a node?

a) weight[n.left] >= a*weight[n] and weight[n.right] >= a*weight[n].

b) weight[n.left] >= a*weight[n.right] and weight[n.right] >= a*weight[n].

c) weight[n.left] >= a*weight[n.left] and weight[n.right] >= a*weight[n].

d) weight[n] is a non zero

Answer: weight[n.left] >= a*weight[n] and weight[n.right] >= a*weight[n].

72. What are the operations that can be performed on weight balanced tree?

a) all basic operations and set intersection, set union and subset test

b) all basic operations

c) set intersection, set union and subset test

d) only insertion and deletion

Answer: all basic operations and set intersection, set union and subset test

73. What is a weight balanced tree?

a) A binary tree that stores the sizes of subtrees in nodes

b) A binary tree with an additional attribute of weight

c) A height balanced binary tree

d) A normal binary tree

Answer: A binary tree that stores the sizes of subtrees in nodes

74. What are the applications of weight balanced tree?

a) dynamic sets, dictionaries, sequences, maps

b) heaps

c) sorting

d) storing strings

Answer: dynamic sets, dictionaries, sequences, maps

75. A node of the weight balanced tree has

a) key, left and right pointers, size

b) key, value

c) key, size

d) key

Answer: key, left and right pointers, size

50+ Cartesian Tree MCQs with FREE PDF

76. Which of the following is an application of Red-black trees and why?

a) used to store strings efficiently

b) used to store integers efficiently

c) can be used in process schedulers, maps, sets

d) for efficient sorting

Answer: can be used in process schedulers, maps, sets

77. When it would be optimal to prefer Red-black trees over AVL trees?

a) when there are more insertions or deletions

b) when more search is needed

c) when tree must be balanced

d) when log(nodes) time complexity is needed

Answer: when there are more insertions or deletions

78. Why Red-black trees are preferred over hash tables though hash tables have constant time complexity?

a) no they are not preferred

b) because of resizing issues of hash table and better ordering in redblack trees

c) because they can be implemented using trees

d) because they are balanced

Answer: because of resizing issues of hash table and better ordering in redblack trees

79. How can you save memory when storing color information in Red-Black tree?

a) using least significant bit of one of the pointers in the node for color information

b) using another array with colors of each node

c) storing color information in the node structure

d) using negative and positive numbering

Answer: using least significant bit of one of the pointers in the node for color information

80. What is the special property of red-black trees and what root should always be?

a) a color which is either red or black and root should always be black color only

b) height of the tree

c) pointer to next node

d) a color which is either green or black

Answer: a color which is either red or black and root should always be black color only

50+ Weight Balanced Tree MCQs with FREE PDF

81. How many edges are present in Edge cluster?

a) 0

b) 1

c) 2

d) 4

Answer: 1

82. Which data structure is used to maintain a dynamic forest using a link or cut operation?

a) Top Tree

b) Array

c) Linked List

d) Stack

Answer: Top Tree

83. What is the time complexity for the initialization of top tree?

a) O (n)

b) O (n2)

c) O (log n)

d) O (n!)

Answer: O (n)

84. Which algorithm is used in the top tree data structure?

a) Divide and Conquer

b) Greedy

c) Backtracking

d) Branch

Answer: Divide and Conquer

85. For how many vertices in a set, is top tree defined for underlying tree?

a) 3

b) 4

c) 5

d) 2

Answer: 2

86. How many edges are present in path cluster?

a) 2

b) 3

c) 6

d) 1

Answer: 2

87. How many top trees are there in a tree with single vertex?

a) 0

b) 1

c) 2

d) 3

Answer: 0

50+ Red Black Tree MCQs with FREE PDF

88. Which of the following options is an application of splay trees?

a) cache Implementation

b) networks

c) send values

d) receive values

Answer: a

89. What are splay trees?

a) self adjusting binary search trees

b) self adjusting binary trees

c) a tree with strings

d) a tree with probability distributions

Answer: a

90. Which of the following property of splay tree is correct?

a) it holds probability usage of the respective sub trees

b) any sequence of j operations starting from an empty tree with h nodes atmost, takes O(jlogh) time complexity

c) sequence of operations with h nodes can take O(logh) time complexity

d) splay trees are unstable trees

Answer: b

91. Why to prefer splay trees?

a) easier to program

b) space efficiency

c) easier to program and faster access to recently accessed items

d) quick searching

Answer: c

92. When we have red-black trees and AVL trees that can perform most of operations in logarithmic times, then what is the need for splay trees?

a) no there is no special usage

b) In real time it is estimated that 80% access is only to 20% data, hence most used ones must be easily available

c) redblack and avl are not upto mark

d) they are just another type of self balancing binary search trees

Answer: b

50+ Top Tree MCQs with FREE PDF

93. Which is the simplest of all binary search trees?

a) AVL tree

b) Treap

c) Splay tree

d) Binary heap

Answer: Treap

94. What is the condition for priority of a node in a treap?

a) a node’s priority should be greater than its parent

b) a node’s priority should be at least as large as its parent

c) the priority is randomly assigned and can have any value

d) a node’s priority is always given in decreasing order

Answer: a node’s priority should be at least as large as its parent

95. Several other operations like union set difference and intersection can be done in treaps.

a) True

b) False

Answer: True

96. What is the average running time of a treap?

a) O(N)

b) O(N log N)

c) O(log N)

d) O(M log N)

Answer: O(log N)

97. Which node has the lowest priority in a treap?

a) root node

b) leaf node

c) null node

d) centre node

Answer: root node

98. What is the priority of a null node?

a) 1

b) 0

c) random number

d) infinity

Answer: infinity

99. Who invented treaps?

a) Cecilia and Raimund

b) Arne Andersson

c) Donald Shell

d) Harris and Ross

Answer: Cecilia and Raimund

50+ Splay Tree MCQs with FREE PDF

100. What is the space complexity of a treap algorithm?

a) O(N)

b) O(log N)

c) O(log N)

d) O(N2)

Answer: O(N)

101. A treap is a combination of a tree and a heap.

a) false

b) true

Answer: true

102. Which is the simplest of all binary search trees?

a) AVL tree

b) Treap

c) Splay tree

d) Binary heap

Answer: Treap

103. What is the condition for priority of a node in a treap?

a) a node’s priority should be greater than its parent

b) a node’s priority should be at least as large as its parent

c) the priority is randomly assigned and can have any value

d) a node’s priority is always given in decreasing order

Answer: a node’s priority should be at least as large as its parent

104. Several other operations like union set difference and intersection can be done in treaps.

a) True

b) False

Answer: True

105. What is the average running time of a treap?

a) O(N)

b) O(N log N)

c) O(log N)

d) O(M log N)

Answer: O(log N)

106. Which node has the lowest priority in a treap?

a) root node

b) leaf node

c) null node

d) centre node

Answer: root node

50+ Treap MCQs with FREE PDF

107. Who developed the concept of tango tree?

a) Erik Demaine

b) Mihai Patrascu

c) John Lacono

d) All of the mentioned

Answer: All of the mentioned

108. Which type of tree is tango tree?

a) Ternary Tree

b) AVL Tree

c) Binary Search Tree

d) K-ary Tree

Answer: Binary Search Tree

109. After which city is tango tree named?

a) Vatican City

b) Buenos Aires

c) New York

d) California

Answer: Buenos Aires

110. Which type of binary search tree is imitated for construction of tango tree?

a) Complete Binary Search Tree

b) Perfect Binary Search Tree

c) Balanced Binary Search Tree

d) Degenerate Binary Search Tree

Answer: Complete Binary Search Tree

111. Which special balanced binary search tree is used to store the nodes of auxiliary tree?

a) Red – Black Tree

b) Red – Brown Tree

c) Red – Yellow Tree

d) Red – Tango Tree

Answer: Red – Black Tree

112. What is the time complexity for searching k+1 auxiliary trees?

a) k+2 O (log (log n))

b) k+1 O (log n)

c) K+2 O (log n)

d) k+1 O (log (log n))

Answer: k+1 O (log (log n))

113. Which operation is used to combine two auxiliary trees?

a) Join

b) Combinatorial

c) Add

d) Concatenation

Answer: Join

50+ Threaded Binary Tree MCQs with FREE PDF

114. Which of the following is also known as Rope data structure?

a) Cord

b) String

c) Array

d) Linked List

Answer: Cord

115. Which type of data structure does rope represent?

a) Array

b) Linked List

c) Queue

d) Binary Tree

Answer: Binary Tree

116. What is the time complexity for finding the node at x position where n is the length of the rope?

a) O (log n)

b) O (n!)

c) O (n2)

d) O (1)

Answer: O (log n)

117. Which type of binary tree does rope require to perform basic operations?

a) Unbalanced

b) Balanced

c) Complete

d) Full

Answer: Balanced

118. What is the time complexity for inserting the string and forming a new string in the rope data structure?

a) O (log n)

b) O (n!)

c) O (n2)

d) O (1)

Answer: O (log n)

119. Is insertion and deletion operation faster in rope than an array?

a) True

b) False

Answer: True

120. What is the time complexity for deleting the string to form a new string in the rope data structure?

a) O (n2)

b) O (n!)

c) O (log n)

d) O (1)

Answer: O (log n)

50+ Tango Tree MCQs with FREE PDF

121. Which of the following is also known as Rope data structure?

a) Cord

b) String

c) Array

d) Linked List

Answer: Cord

122. Which type of data structure does rope represent?

a) Array

b) Linked List

c) Queue

d) Binary Tree

Answer: Binary Tree

123. What is the time complexity for finding the node at x position where n is the length of the rope?

a) O (log n)

b) O (n!)

c) O (n2)

d) O (1)

Answer: O (log n)

124. Which type of binary tree does rope require to perform basic operations?

a) Unbalanced

b) Balanced

c) Complete

d) Full

Answer: Balanced

125. What is the time complexity for inserting the string and forming a new string in the rope data structure?

a) O (log n)

b) O (n!)

c) O (n2)

d) O (1)

Answer: O (log n)

126. Is insertion and deletion operation faster in rope than an array?

a) True

b) False

Answer: True

127. What is the time complexity for deleting the string to form a new string in the rope data structure?

a) O (n2)

b) O (n!)

c) O (log n)

d) O (1)

Answer: O (log n)

50+ Rope MCQs with FREE PDF

Binary Trees MCQs PDF Download

1000+ Data Structure MCQs

Abstract Data Types
Application of Stacks
Arrays Types
Types of Lists
Binary Trees
B Trees
Trees
Heap
Trie
Hash Tables
Graph

Comments